Του Σπύρου Τσώνου
Ο ευρύς ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε την Παρασκευή, 14 Μαρτίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώ ότι έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά:
Πρώτο, δίνει τη σκυτάλη της ευθύνης για την πορεία της χώρας σε μια νέα γενιά πολιτικών, που είναι από 35 ως 45 ετών, δηλαδή στην πράξη οι νέοι αποφασίζουν για το μέλλον αυτού του τόπου:
Ο ανασχηματισμός ανακοινώθηκε από τον 37χρονο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού και βέβαια παραμένει στη θέση του.
Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των Υποδομών και των Μεταφορών, ο κ Μητσοτάκης το εμπιστεύτηκε στον 44χρονο Χρίστο Δήμα και στον 37χρονο Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Τη δύσκολη αποστολή για την αντιμετώπιση του δημογραφικού στο Υπουργείο Οικογένειας ανέλαβε η επίσης 37χρονη Δόμνα Μιχαηλίδου.
Στο νευραλγικό πόστο της Πολιτικής Προστασίας, υπουργός τοποθετήθηκε ο 42χρονος Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Το φορολογικό κομμάτι στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ανέλαβε ο 41χρονος Γιώργος Κώτσηρας, ενώ στην ίδια γενιά ανήκουν ο νέος υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και η Σοφία Ζαχαράκη που ορίστηκε υπουργός Παιδείας.
Επίσης στην ίδια ηλικιακή κατηγορία ανήκουν ο Κώστας Κατσαφάδος που ανέλαβε την Κρατική Αρωγή ως υφυπουργός στο Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ο Θοδωρής Λιβάνιος που παρέμεινε στο Εσωτερικών. Και πολλοί άλλοι…
Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η πρώτιστη μέριμνα για την ακόμα καλύτερη πορεία της οικονομίας, προκειμένου οι καρποί της αναπτυξιακής της πορείας να διαχυθούν στην κοινωνία μέσα από την πολυδιάστατη ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών.
Αυτή την ανάγκη υπηρετεί ο ορισμός του Κωστή Χατζηδάκη στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με αρμοδιότητα -πέραν των άλλων- και την εποπτεία και τον συντονισμό του «οικονομικού κύκλου» των υπουργείων (Οικονομίας, Ανάπτυξης, Υποδομών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας).
Η οικονομία θα παίξει τον πρώτο ρόλο στην πορεία προς τις εκλογές του 2027 και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχει αναλάβει την υποχρέωση να φτιάξει ένα ελκυστικό πακέτο παροχών -λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας- το οποίο θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.
Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέες αυξήσεις του κατώτατου μισθού, μειώσει φόρων και εισφορών, στοχευμένες ενισχύσεις της μεσαίας τάξης, μείωση δημόσιου αλλά και ιδιωτικού χρέους, στήριξη της νέας γενιάς στο ξεκίνημα της επαγγελματικής της ζωής.
Τέλος, το τρίτο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού είναι η αποσαφήνιση της μελλοντικής φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας:
Το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και που αποτελεί το μόνο πολιτικό φορέα που παρέμεινε εγγυητής της ανάπτυξης και του στρατηγικού προσανατολισμού της χώρας στις Αρχές της σύγχρονης Δυτικής Δημοκρατίας, οφείλει να συνεχίσει να κινείται σε αυτές τις ράγες, μακριά από κάθε είδους λαϊκισμό, εσωστρέφεια και επιστροφή σε παλαιότερες σταθερές, που μόνο ζημιά έκαναν στην εθνική μας προσπάθεια.
Η ανάδειξη του Κωστή Χατζηδάκη σε νο 2 της κυβέρνησης με ευρύτερες αρμοδιότητες και σημαντική συμμετοχή στη χάραξη στρατηγικής, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που ελπίζω να κρατήσει τη Νέα Δημοκρατία τα επόμενα πολλά χρόνια στο δρόμο της ευθύνης, του πατριωτικού φιλελευθερισμού, της νηφαλιότητας και της αποτελεσματικότητας.
Ήταν, αναμφίβολα, ένας ανασχηματισμός διαφορετικός από τους άλλους…