του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Έχω γράψει πάμπολλες φορές, ότι η ευαισθησία και η ανθρωπιά μιας κοινωνίας -εν προκειμένω της τοπικής, στην πόλη μας- αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
Ένα παρκάρισμα πάνω σε ράμπα ΑΜΕΑ είναι ένδειξη αντικοινωνική, ενώ μπορείς να το βάλεις λίγο πιο πέρα και να περπατήσεις 100-200 μέτρα βρε αδελφέ, δείχνει αδιαφορία για τον πάσχοντα συνάνθρωπο που δεν έχει άλλο τρόπο να μετακινηθεί.
Αυτός δεν μπορεί να περπατήσει!
Εσύ, μπορείς!
Περπάτα, λοιπόν, λίγα μέτρα και δώσε έτσι το δικαίωμα στον συμπολίτη σου να μπορεί να κινηθεί χρησιμοποιώντας τις ράμπες ΑΜΕΑ.
Η έλλειψη δομών αρωγής σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, μπορεί να οφείλεται σε χίλιους δυο λόγους, δικαιολογίες μπορούμε να βρούμε άπειρες, αλλά στο τέλος της ημέρας δείχνει έλλειψη αλληλεγγύης σε αυτόν που έχει την ανάγκη μας.
Τη ανάγκη καθενός από εμάς, το ζήτημα είναι και συλλογικό και ατομικό, κάποιος έχει την ανάγκη ΜΟΥ κι ΕΓΩ δεν ανταποκρίνομαι...
Βέβαια, εκτός από το ατομικό, υπάρχει και το ζήτημα των δομών που οφείλει η Πολιτεία, σε κάθε της έκφανση, να παρέχει.

Έτσι, μόνο συγκίνηση και ικανοποίηση μπορεί να δημιουργεί το ότι από την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, οπότε έγιναν τα εγκαίνια, η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα διαθέτει, επιτέλους, ένα Κέντρο Ημέρας για όσους -παιδιά, κυρίως αλλα όχι μόνο- βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Το Κέντρο ονομάστηκε "Connect Autism" και στεγάζεται σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας στην ΑΜΚΕ IASIS, στην οδό Αγίων Αναργύρων 11, στη Νέα Χαλκηδόνα.

Φιλοδοξία του είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην υποστήριξη ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα, από όλο το Λεκανοπέδιο, αλλά πρωτίστως από την πόλη μας.

Η λειτουργία του Κέντρου έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής τους ένταξης και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Στην εκδήλωση εγκαινίων του Κέντρου Ημέρας για τον Αυτισμό παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτείας, όπως ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων από τον χώρο της κοινωνικής πρόνοιας, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους σε αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία.

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογλου, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και Αναπτυξιακής Πολιτικής Ελίνα Δρεπανιά, η Αναπληρώτρια Δημάρχου – Αντιδήμαρχος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Υπηρεσίας Δόμησης, Φιλοζωίας και Αυτοτελούς Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Ευτυχία Παπαλουκά, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Αλέκος Γούλας, ο Αντιδήμαρχος Πληροφορικής, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και Εθελοντισμού Γιώργος Κελλίδης, ο Αντιδήμαρχος ΚΑΠΗ & Καθημερινότητας Νέας Φιλαδέλφειας Τάκης Αθανασόπουλος, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας, σίτισης απόρων, Κοινωνικού Παντοπωλείου & ενδύματος, λειτουργίας ΚΗΦΗ Γιάννης Λουκιδέλης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής και ΑμεΑ Μανώλης Διαγουμάς, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Σχέσεων Δήμου – ΠΑΕ ΑΕΚ & υπεύθυνος για τα τοπικά θέματα της Κεντρικής Νέας Φιλαδέλφειας Βασίλης Γεωργιάδης και ο Αντιπρόεδρος Π.Π.Ι.Ε.Δ. & Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος λειτουργίας Δημοτικού Κοιμητηρίου Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών Κώστας Τομπούλογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Μιχάλης Κουτσάκης και Στέφανος Γατσούλης, καθώς και ο Σύμβουλος Δημάρχου Χρήστος Δεστούνης.

Βασικός συντελεστής στην λειτουργία αυτού του project είναι ο συντοπίτης μας και πρώην Αντιδήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιώργος Ανεμογιάννης.

Το Κέντρο Ημέρας για τον Αυτισμό «Connect Autism» λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και το Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας «Το Περιβολάκι» και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικες (έως 30 ετών) που αντιμετωπίζουν διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, καθώς και στις οικογένειές τους.
.jpeg)
Εάν θέλετε να συμμετάσχετε εθελοντικά σε αυτή την πρωτοβουλία ή αν ένα μέλος της οικογένειας σας έχει διαγνωστεί με αυτισμό μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους αρμόδιους στα τηλέφωνα 2110082435 – 2110082495 και στο e-mail connect.autism@iasismed.eu.





