του Χρήστου Γκιάτα
Ενδεχομένως ο ερωτηματικός τίτλος να σκανδαλίζει, πλην όμως αποδεικνύεται αληθινός.
Στη νεότερη πολιτική φιλοσοφία, ο Κοινοβουλευτισμός και η Δημοκρατία συμβιώνουν, αποτελούν φυσική προέκταση του αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος.
Η εκτελεστική εξουσία νομιμοποιείται πάνω στη περιώνυμη αρχή της δεδηλωμένης η οποία αντανακλά τη λαϊκή βούληση.
Κατά λογική ακολουθία το κοινοβούλιο, παρά το μη δεσμευτικό χαρακτήρα της εντολής, δεν δύναται να διεμβολίζει το ουσιαστικό θεμέλιο της δημοκρατικής αποδοχής, καθότι δημιουργεί πολιτική δυσαρμονία.
Στη Γηραιά Αλβιώνα, όπου στύλωσε το αέτωμα της φιλελεύθερης δημοκρατίας στη νεότερη Ευρώπη, εκτυλίχθηκε ένα οριακά κωμικό δράμα.
Προ καιρού, η άρτι εκλεχθείσα Λιζ Τρας εκδιώχθηκε κακήν κακώς από τον πρωθυπουργικό θώκο του Ηνωμένου Βασιλείου, δίχως να συμπληρώσει ούτε το ελάχιστο διάστημα των 100 ημερών.
Πρόκειται περί πρωτόγνωρου γεγονότος στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας, η οποία εσχάτως μοιάζει με φανταχτερή πασαρέλα υποψήφιων πρωθυπουργών.
Μπορεί το εργαστήρι των πολιτικών τεκταινομένων να θεωρείται η Πόλη του Φωτός, αλλά η γυάλινη σφαίρα των δυτικών γεγονότων παραμένει το Λονδίνο.
Τι συμβαίνει στη νεότερη μητρόπολη του κοινοβουλευτισμού;
Έχουμε μια τρανταχτή θεσμική ρωγμή.
Η συντηρητική πλειοψηφία της βρετανικής βουλής, ανέτρεψε μια εκλεγμένη πρωθυπουργό με νωπή εντολή μέσω ανοικτής κομματικής διαδικασίας.
Στη θέση της, αναρριχήθηκε ο ηττημένος αντίπαλος της, λαμβάνων την επιδοκιμασία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Όθεν, ο «μήδας» Ρίσι Σουνάκ, ινδικής καταγωγής, στερείται κομματικού και λαϊκού ερείσματος· μάλιστα εμπεριστατωμένα.
Παρότι η θηλιά του νεό-θατσερικού προϋπολογισμού απαγχόνισε την Λίζ Τρας, εξαιτίας του δυσθεώρητου δημοσιονομικού κινδύνου, εντούτοις εκείνος αποτελούσε την ιδεολογική αιχμή που τρύπησε τις καρδιές του εσωκομματικού ακροατηρίου.
Ουσιαστικώς, η δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής επιχωμάτωσε εντέχνως τη λαϊκή ετυμηγορία!
Σφιγμένος από τα πλοκάμια των αγορών, ο κοινοβουλευτισμός ξερίζωσε την δημοκρατική του μήτρα και φύτεψε τους σπόρους του αυταρχισμού.
Οι έδρες των Τόρηδων σφράγισαν την ασυμμετρία ανάμεσα στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό.
Χρήστος Γκιάτας: Πολιτικός Επιστήμονας ΕΚΠΑ, Μεταπτυχιακό Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής ΕΚΠΑ, Σπουδαστής στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό του ΕΚΠA
Πηγή: epopteia.com.gr
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...