Σάββατο 02.12.2023,  

Η ψήφος των νέων και των γυναικών έφεραν τον εκδημοκρατισμό στην Πολωνία

Δημοσιεύτηκε στις 18/10/2023 στην κατηγορία Ευρώπη  |  2 σχόλια

Η εκλογική επιτυχία της φιλελεύθερης πολωνικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τουσκ, τον 66χρονο πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλεται σε μεγάλο μέρος στις ψήφους ανθρώπων που είχαν λιγότερα από τα μισά χρόνια του.

Στις εκλογές της Κυριακής καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής της μετακομμουνιστικής εποχής στην Πολωνία, 74,38%, κυρίως χάρη σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση εκ μέρους ψηφοφόρων οι οποίοι είναι μερικές φορές απρόθυμοι να πάνε στις κάλπες: των νέων και των γυναικών.

Τελικά το απερχόμενο λαϊκιστικό εθνικιστικό κόμμα, το Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), θα διαθέτει πλέον 194 ψήφους σ' ένα κοινοβούλιο με 460 έδρες, έναντι 248 για τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα και 18 για την άκρα δεξιά.

Σχεδόν το 69% των νέων ηλικίας από 18 έως 29 ετών προσήλθαν στις κάλπες, καταγράφοντας αύξηση 12 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με της προηγούμενες εκλογές, πριν από τέσσερα χρόνια.

Περίπου τα δύο τρίτα απ' αυτούς υποστήριξαν τα φιλοευρωπαϊκά αντιπολιτευόμενα κόμματα και μόνο 14% επέλεξαν τους λαϊκιστές εθνικιστές του κυβερνώντος PiS, κάτι που ήταν αρκετό για να κάνει τη διαφορά, παρά τη δημογραφική ανισορροπία της Πολωνίας.

«Υπάρχουν περίπου πέντε εκατομμύρια ψηφοφόροι ηλικίας 18-29 ετών, έναντι δέκα εκατομμύρίων ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και άνω», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 22χρονη Βικτόρια Γεντροσκόβιακ.

«Έχω ακούσει συχνά να λένε πως δεν αξίζει τον κόπο να απευθύνεσαι στους νέους επειδή δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα των εκλογών και, σε κάθε περίπτωση, δεν ψηφίζουν», πρόσθεσε.

Η ένωσή της, η Inicjatywa Wshod (Ανατολική Πρωτοβουλία), επιχείρησε να αποδείξει το αντίθετο ενθαρρύνοντας τους νέους να ψηφίσουν.

Άρχισε μια εκστρατεία που έγινε viral και της οποίας το σύνθημα, «Δεν θα σιωπούμε πλέον», απευθύνθηκε στις γυναίκες και μάλιστα με επιτυχία, αφού σχεδόν το 74% των γυναικών ψηφοφόρων πήγαν να ψηφίσουν.

 

- Η ήττα της άκρας δεξιάς -

Σε μια χώρα όπου πριν από τρία χρόνια η άμβλωση απαγορευόταν σχεδόν πλήρως, τα κινήματα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών είχαν ήδη δώσει σκληρές μάχες, όμως αυτή τη φορά έπρεπε να προχωρήσουν ακόμη μακρύτερα.

«Αποδείχθηκε πως οι νέοι ανησυχούσαν όχι μόνο για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης, αλλά και για την κρίση στην αγορά ακινήτων ή για τους φόρους», αναφέρει η Γεντροσκόβιακ.

Η μείωση των φόρων ήταν μία από τις κύριες διεκδικήσεις της Συνομοσπονδίας, ενός ακροδεξιού κόμματος το οποίο ήλπιζε σε διψήφιο ποσοστό, αλλά δεν συγκέντρωσε τελικά παρά το 7% των ψήφων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ψήφος των γυναικών έπαιξε ρόλο σ' αυτό το αποτέλεσμα, καθώς αυτές είχαν συνείδηση του αντίκτυπου που θα είχε μια μείωση των φόρων στις δημόσιες υπηρεσίες, που αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα.

Οι νέοι ψηφοφόροι «μεγάλωσαν με το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη και είδαν τα δημόσια κεφάλαια να διασπαθίζονται. Οφείλαμε να τους πούμε πως τα πράγματα μπορούν να είναι διαφορετικά», δήλωσε η Γεντροσκόβιακ. «Πρέπει να τους μιλήσουμε, για παράδειγμα για τις δημόσιες μεταφορές».

Σύμφωνα με την Γιουστίνα Κάιτα, κοινωνιολόγο στο πανεπιστήμιο SWPS της Βαρσοβίας, αριθμός ψηφοφόρων, οι οποίοι που είχαν δηλώσει αναποφάσιστοι στις δημοσκοπήσεις, ήταν νεαρές γυναίκες.

«Όταν αυτές οι γυναίκες πήγαν να ψηφίσουν, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των άλλων κομμάτων και εναντίον της Συνομοσπονδίας», δήλωσε.

 

- «Τεράστια κόστη» -

Παρά την επιτυχία της αντιπολίτευσης, η Γεντροσκόβιακ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι στο νέο πολωνικό κοινοβούλιο δεν υπάρχουν παρά μόνο τρείς βουλευτές κάτω των 30 ετών.

Ένας εξ αυτών είναι ο Άνταμ Γκόμολα, 24 ετών, ο οποίος εξελέγη βουλευτής του Τρίτου Δρόμου, ενός κεντρώου κόμματος που είναι πιθανό να συμμετάσχει στη μελλοντική κυβέρνηση μαζί με τον Συνασπισμό Πολιτών και την Αριστερά.

«Όταν άρχισα την εκστρατεία μου, μία από τις τοπικές εφημερίδες έγραψε ότι ήμουν 'ένας υποψήφιος του Facebook', όμως ουδέποτε ντράπηκα γι' αυτό», δήλωσε ο Γκόμολα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο υποψήφιος παρέμεινε σε επαφή με τους ψηφοφόρους αναρτώντας «live» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιτρέποντας στους οπαδούς του να παρακολουθήσουν τα παρασκήνια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι είναι οι νέοι αυτοί που καθόρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών (...) Δέχθηκα συγχαρητήρια κυρίως από τους συνομιλήκους μου», δήλωσε ο Γκόμολα.

Ως βουλευτής, ο Γκόμολα επιθυμεί να επικεντρωθεί στην επέκταση του δικτύου δημόσιας συγκοινωνίας, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές της Πολωνίας, και να επιμείνει στην αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στον τομέα της κατοικίας.

«Το κόστος ζωής είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους νέους που ενηλικιώνονται και έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστια κόστη», δήλωσε ο Γκόμολα.

Σύμφωνα με την Γεντροσκόβιακ, οι νέοι πιστεύουν πως οι εκλογές θα αλλάξουν αληθινά τα πράγματα.

«Τώρα πρέπει αυτή η αλλαγή να συγκεκριμενοποιηθεί», προσθέτει.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε την άποψή σας

ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ (19/10/2023 16:43)

Α. Στις Πολωνικές εκλογές της 10-10-2023 ο κ. Ντόναλτ Τουσκ τερμάτισε δεύτερος αλλά προαλείφεται να σχηματίσει κυβέρνηση σε σύμπραξη και με άλλα κόμματα της μειοψηφίας. Αλλά, για να μην ξεχνιόμαστε: Δημοψήφισμα έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Πολωνία στις 15 Οκτωβρίου 2023, παράλληλα με τις πανεθνικές εκλογές για τη Γερουσία και το Σέιμ. Το δημοψήφισμα θα θέσει τέσσερις ερωτήσεις:
1.«Υποστηρίζετε το ξεπούλημα κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε ξένες οντότητες, που οδηγεί στην απώλεια του ελέγχου των Πολωνών σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας;»
2.«Υποστηρίζετε την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς της αυξημένης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για άνδρες και γυναίκες;»
3.«Υποστηρίζετε την άρση του φράγματος στα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας;»

ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ (19/10/2023 16:43)

Β. 4.«Υποστηρίζετε την αποδοχή χιλιάδων λαθρομεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με τον μηχανισμό αναγκαστικής μετεγκατάστασης που επιβάλλει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία;»
Επειδή στην Βικιπαίδεια «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή λήμμα με αυτόν τον τίτλο.» μήπως διάβασε κανείς κάτι σχετικό με αυτό το δημοψήφισμα κάπου αλλού για να ενημερώσει κι εμάς;

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Βασίλης Βασιλικός

Ανακοίνωση- έκπληξη Μητσοτάκη- Έρχεται η επιστολική ψήφος- Πώς θα ψηφίζουμε από το σπίτι μας

Η Λαϊκή Συσπείρωση ρωτά για τη διέλευση κατοίκων τις ώρες των αγώνων

Ένα σπουδαίο γεύμα αγάπης την Κυριακή στη «Γοργόνα»

Χαλκηδονικός εναντίον Βούρου: Το Γεώργιος Παυλάκης είναι το σπίτι μας!

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Γλυπτά που λείπουν από τον Παρθενώνα

Βρετανία: Κοινοβουλευτισμός ή Δημοκρατία; Πώς έγινε πρωθυπουργός ο Σούνακ

Γιατί «Πλατεία Πατριάρχου»;

Νέες αλυσιδωτές αθλιότητες της «συντρίμ τιμ» Βούρου στα εγκαίνια του γηπέδου του Χαλκηδονικού

Γιάννης Τομπούλογλου: Με το ευρύ δημοκρατικό μέτωπο που μας στήριξε, θα αλλάξουμε την πόλη

Στις 17 Δεκεμβρίου ορκίζεται Δήμαρχος ο Γιάννης Τομπούλογλου

Ο Χαλκηδονικός μας προσκαλεί...

Επανακαταμέτρηση: Ετελείωσε, παιδιά... Ετελείωσε!

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ: Με επιστολή-κόλαφο στο Βούρο το Σωματείο Εργαζομένων αποκαλύπτει τα χάλια του οδοφωτισμο

Δημοφιλέστερα άρθρα

Επανακαταμέτρηση: Ετελείωσε, παιδιά... Ετελείωσε!

Βόμβες! Τομπούλογλου: Ζητώ ενημέρωση και αρνούνται- Γεωργαμλής: Συγγνώμη που έκανα δήμαρχο το Βούρο

Νέες αλυσιδωτές αθλιότητες της «συντρίμ τιμ» Βούρου στα εγκαίνια του γηπέδου του Χαλκηδονικού

Γιάννης Τομπούλογλου: «Τραγική η κατάσταση στο Δήμο- Εξαφανισμένος ο Βούρος- Δεν υπάρχει συνεννόηση»

Ανήμερα του Πολυτεχνείου η επανακαταμέτρηση

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ: Με επιστολή-κόλαφο στο Βούρο το Σωματείο Εργαζομένων αποκαλύπτει τα χάλια του οδοφωτισμο

Τρικυμία εν κρανίω...

Ο Μεσιέ Σουσός

«Πού είσαι βρε τουρίστα, κρυμμένος στη σπηλιά; Έλα στο συμβούλιο» - «Φοβάμαι τον τσολιά»

Μια πόλη, παρατημένη στη μοίρα της...

Οι πολιτικοί νάνοι δεν ξέρουν να χάνουν- Επανακαταμέτρηση και Διαχειριστικός έλεγχος

Έφυγε κι ο Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ- Δείτε την επιστολή αποχώρησης

«Τα λεφτά μου πίσω!»

Ο Χαλκηδονικός μας προσκαλεί...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: @προβοκάτορας (30/11/2023 17:48)
Μόνος σου είσαι κακομοίρη και γράφεις συνέχεια τα ίδια με διαφορετικά ονόματα. Και αφου το κάνεις ονειρεύεσαι ότι και οι επικριτές σου κάνου...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: Μουσείο
Θα βάλουν και τους 131 από την εποχή Αδαμοπουλου; Αυτούς που κατεβασαν τα απορριματοφόρα; Αυτούς που στεκοντουσαν εμπόδιο στα συνοδα εργα το...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: @προβοκάτορας (30/11/2023 17:48)
Κακομοίρη το μουσείο της ΑΕΚ είναι πολύ πιο μπροστά από οποιοδήποτε άλλο. Αλλά εσύ δεν πρόκειται να το δεις ποτέ οπότε πρόσφυγα μαϊμού μην β...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: προβοκάτορας
δε θα κάτσω να απαντάω ξεχωριστα σε κάθε καημενο που γράφει με 5 διαφορετικά ονόματα μπας και γίνουν πολλοί. πάντως ο προβοκάτορας ένας είνα...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: @Ιθαγενης (29/11/2023 20:17)
Έτσι μπράβο να μας βρίζεις για να πέφτουν οι μάσκες. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην δημοτική αρχή του Βασιλόπουλου και δεν θα ξεχάσουμε ΠΟ...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: Στρατευμενος τακτικισμος τυπου Gebels
Ατυχες αρθρο..που παει να "παρασχει προστασια" αποτα εξαριστερων χτυπηματα στον ΝΕΟ εκλεγεντα.....(φυσικα ξεχαστηκε ο "τουριστας κλαρινογσμ...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: Ιθαγενης
@22.20 ΚώσταςGeorge κλπ Οι επώνυμοι αιρετοί παράγοντες της πόλης προσπάθησαν όπως είχαν εντολή από τους κατοίκους να προστατέψουν με ΝΟΜΙΜΟΤ...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: tasos reloaded
Μην τρομάζεις προβοκάτορα δεν είμαι ο Τάσος που έχει να γράψει καμιά τετραετία και τον βλέπεις στον ύπνο σου μαζί με τους υπόλοιπους. Λοιπόν...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: @George (28/11/2023 22:28)
Ναι πράγματι όλα στο φως και προτείνω να υπάρχει ενημέρωση και για το πώς ανταμείφθηκε ο Βασιλόπουλος για τις υπηρεσίες του με μόνιμο διορισ...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: Χαχαχαχα
Προβοκάτορα ή πολίτη ή όπως αλλιώς θέλεις να λέγεσαι για να μας παραμυθιαζεις ότι εκφράζεις τον κόσμο της πόλης σε συμβουλεύω να στείλεις δι...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: @προβοκάτορας (28/11/2023 22:55)
Τι έγινε προβοκάτορα; Πονάει η αλήθεια; Συνέχισε την κλαψα μας διασκεδάζεις ...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: τζιν λαο
ΑΠΕΙΛΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ....

Νέες αλυσιδωτές αθλιότητες της «συντρίμ τιμ» Βούρου στα εγκαίνια του γηπέδου του Χαλκηδονικού
Xρήστης: marcus
Μα, πραγματικά, ούτε να φύγουν αξιοπρεπώς δε μπορούν πια;;;; Άντε να ανασάνει η πόλη επιτέλους! Υ.Γ.: Το να μείνει, από το νέο έτος, ο Βού...

Χαλκηδονικός εναντίον Βούρου: Το Γεώργιος Παυλάκης είναι το σπίτι μας!
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@22.57 Ειδικά εσύ, πρέπει να διαβάζεις και κάτω από τις γραμμές......

Μια πόλη, παρατημένη στη μοίρα της...
Xρήστης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΣ
ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ ΑΠΟ απορριμματοφόρο ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΟΝΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©