Κυριακή 21.04.2024,  

Η Νέα Φιλαδέλφεια και η ελληνική καλαθοσφαίριση αποχαιρετούν σήμερα τον Ζαχαρία Αλεξάνδρου

Δημοσιεύτηκε στις 06/04/2022 στην κατηγορία Η πόλη  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Στην τελευταία του κατοικία οδηγείται σήμερα (15.00) στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου ο εκλεκτός συμπολίτης μας κι επί χρόνια κορυφαίος παράγων της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, Ζαχαρίας Αλεξάνδρου, ο οποίος απεβίωσε πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών την πρώτη ημέρα του μήνα. 

 

Ο εκλιπών υπήρξε εξέχον μέλος της τοπικής μας κοινωνίας, πάντα ευπροσήγορος και χαμογελαστός στις κοινωνικές του εμφανίσεις, πάντα έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του, Νίκη Τρυπιά- Αλεξάνδρου, και πάνταπ ρόθυμος να εξηγήσει και να στηρίξει κάθε προσπάθεις που γινόταν στην πόλη μας για την πρόοδο του μπάσκετ και την ενασχόληση των νέων παιδιών με αυτό το υπέροχο άθλημα. Προς τιμήν των πολυετών προσπαθειών του, το κλεισ΄το γήπεδο του Ιωνικού έχει λάβει το όνομά του κι αποκαλείται εδώ και χρόνια "κλειστό γήπεδο Ζαχαρίας Αλεξάνδρου". 

 

Έφυγε πλήρης ημερών και όχι μόνον, γράφει το «Sport24.gr»: έφυγε πλήρης καθ’ όλα, αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη σε όλες τις πτυχές της ζωής του: την αθλητική και δη την μπασκετική, την προσωπική, την οικογενειακή, την επαγγελματική, την κοινωνική...

Ο Ζάχος, ο οποίος πριν από την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου είχε παίξει ποδόσφαιρο ως δεξιός εξτρέμ στον Ολυμπιακό, ήταν ένας μειλίχιος, ευγενής και πράος άνθρωπος, ένας ευπατρίδης του μπάσκετ και ένας εραστής του αθλητισμού στον οποίο αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι: τόσο από το μετερίζι του αγαπημένου του Ιωνικού Νέας Φιλαδελφείας, όσο και από εκείνο της ΕΟΚ στον προεδρικό θώκο της οποίας έστεκε επί 21 συναπτά έτη (1977-1998).

Ο Αλεξάνδρου υπήρξε ένας διοικητικός παράγων παλαιάς κοπής και τούτο δεν το γράφω αυτό εν είδει αγιογραφίας και επειδή τάχα ο (κάθε) νεκρός δεδικαίωται, αλλά επειδή είναι αλήθεια: ένας άνθρωπος με μόρφωση, καλλιέργεια, κουλτούρα, εργατικότητα, ανιδιοτέλεια, αυστηρότητα, τιμιότητα, ηθική και αξιοπρέπεια.

 

"Ήρθα να ακούσω, όχι να ακουστώ"

 

Ένας άνθρωπος που δεν ενδιαφερόταν για την αυτοπροβολή, του και για το θεαθήναι τοις ανθρώποις και από στάση ζωής σε κάθε δημόσια εμφάνιση του ανταποκρινόταν στο νόημα μιας ατάκας που άκουσα πριν από πέντε χρόνια από το στόμα του τότε Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και νυν Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ευγένιου του Β’...

Τιμούσε με την παρουσία του μια αθλητική εκδήλωση στο Ρέθυμνο και όταν οι αμφιτρύωνες του ζήτησαν να κάνει έναν χαιρετισμό αρνήθηκε ευγενικά με το σκεπτικό ότι "εδώ ήρθα να ακούσω και όχι να ακουστώ"!

 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο διαβίωσε και διοίκησε και ο εκλιπών: είχε ευήκοα ώρα και ενδιαφερόταν να ακούει και όχι να ακούγεται, χωρίς ποτέ να οικειοποιείται καταστάσεις και επιτυχίες, χωρίς να ομιλεί επί προσωπικού, πομπωδώς και με στόμφο...

 

"Μπήκε λευκός και φεύγει πάλλευκος"

 

Εντέλει, τον πιο σωστό χαρακτηρισμό για τον βίο, την πολιτεία και το ποιόν του, τον έδωσε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΟΚ, τον Φεβρουάριο του 1998, όταν τον διαδέχθηκε...

Ο πρόεδρος Ζαχαρίας Αλεξάνδρου μπήκε στην Ομοσπονδία λευκός και σήμερα φεύγει πάλλευκος"!!!

Ο δικηγόρος (και παντρεμένος με τη συμβολαιογράφο Νίκη Τρυπιά, κόρη του εμβληματικού Δημάρχου Νέας Φιλαδελφείας Νίκου Τρυπιά-Κόλλια) Ζαχαρίας Αλεξάνδρου άρχισε την παραγοντική καριέρα του, με παρότρυνση του πεθερού του, ως πρόεδρος του Ιωνικού ΝΦ από το 1957 έως το 1965.

 

"Κάτι πιο μικρό από την ΑΕΚ"

 

Ο ίδιος είχε αποκαλύψει πως το 1953 ο Νίκος Τρυπιάς του ζήτησε να ασχοληθεί με την ΑΕΚ, αλλά ο Αλεξάνδρου αντέτεινε ένα ατράνταχτο επιχείρημα: "είμαι νεαρός και άπειρος ακόμα. Ας ασχοληθώ με κάτι πιο... μικρό"!

Εκείνη την εποχή πρωτοστάτησε στην απεξάρτηση του μπάσκετ και του βόλεϊ από τον ΣΕΓΑΣ και όταν το 1965 ιδρύθηκε η ΕΟΑΠ (Ελληνική Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών) στις πρώτες εκλογές, αν και προερχόταν από την αντιπολίτευς, πλειοψήφησε σε σταυρούς προτίμησης, αφήνοντας πίσω τους πανίσχυρους παράγοντες εκείνης της εποχής, όπως ο Αθανάσιος Μαντέλος και ο Τζακ Νικολαϊδης.

Η Χούντα έπαυσε εκείνη τη διοίκηση και όταν το 1970 ιδρύθηκε η ΕΟΚ ο τότε πρόεδρος Βλαδίμηρος Βάλλας τοποθέτησε τον Αλεξάνδρου με το ζόρι στη θέση του Γενικού Γραμματέα από την οποία αποχώρησε λόγω της πολιτικής κατάστασης για να επανέλθει στα κοινά αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση.

 

Η προεδρία, η αστραπή και το αναπτυξιακό πρόγραμμα

 

Το 1977 εξελέγη πρόεδρος έχοντας στο πλευρό του, μεταξύ άλλων, τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, τον Νότη Μαστρογιάννη και τον Πέτρο Καπαγέρωφ και παρέμεινε σε αυτό το πόστο μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του 1998, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε πρόεδρος στην επιτροπή μεταγραφών και στη δικαστική επιτροπή και παράλληλα ασχολιόταν με τη μεγάλη αγάπη του.

Ποια ήταν αυτή; Το αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο καθ’ όλη τη δεκαετία του ‘80 υπήρξε πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Τον Ιανουάριο του 1999, όταν με τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της ΕΟΚ βραβεύθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου για την προσφορά του στο μπάσκετ, ανέβηκε σεμνά και ταπεινά στο βήμα και εκτός από τις ευχαριστίες του είπε λίγες και καλές κουβέντες...

"Αυτά τα 45 χρόνια πέρασαν σαν αστραπή. Ευχαριστώ πολύ που με τιμάτε και μου δώσατε την ευκαιρία να θυμηθώ μεγάλες στιγμές που ελπίζω ότι δεν θα είναι ανεπανάληπτες".

Και όντως δεν ήταν!

Σε συνέχεια αυτού που έγραψα παραπάνω, στον φάκελο τον οποίο έχω στο αρχείο μου, βρήκα μονάχα δυο συνεντεύξεις του και θαρρώ πως έχουν μουσειακό χαρακτήρα...

Παίζει να είναι οι μόνες που έδωσε στη ζωή του!!!

Τις έδωσε και τις δυο τον Ιανουάριο του 1998, όταν αποχώρησε από τα κοινά (αλλά όχι και από το μπάσκετ και τον αθλητισμό) και έδωσε τη σκυτάλη της προεδρίας στον Γιώργο Βασιλακόπουλο: τη μία στον Γιώργο Νικολάου για την "Απογευματινή" και την άλλη στον Δαμιανό Παπαχατζή για τον "Φίλαθλο"...

 

"Πηγή χαράς και πηγή ζωής"

 

Σταχυολογώ εδώ ένα απάνθισμα από αυτά που είχε πει στις δυο συνεντεύξεις και αποτελούν μια παρακαταθήκη για το ελληνικό μπάσκετ:

Εάν ξαναγεννιόμουν δεν θα άλλαζα τίποτε απ’ όσα έζησα και έκανα. Το μπάσκετ για εμένα ήταν μια πηγή χαράς και μια πηγή ζωής.

Όλοι μας πρέπει να ξέρουμε πότε πρέπει να αποχωρούμε και πάντως να φεύγουμε ακμαίοι, υγιείς και ζωντανοί!

Δεν κατηγορώ το Κράτος, αλλά το αναπτυξιακό πρόγραμμα που εφαρμόσαμε πρώτοι σε όλη την Ευρώπη έπρεπε να στηριχθεί περισσότερο από την Πολιτεία για να αποδώσει κι άλλους καρπούς.

Η Πολιτεία, η ΕΟΚ, η ΕΣΑΚ (ΣΣ: νυν ΕΣΑΚΕ), τα σωματεία και όλοι οι φορείς πρέπει να σηκώσουν αναχώματα στον αφελληνισμό του μπάσκετ που επιχειρείται με την αθρόα εισαγωγή κοινοτικών παικτών.

 

"Η λαίλαπα του αφελληνισμού"

 

Το μπάσκετ εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσης και αυτό το βλέπουν και οι τυφλοί! Ο κόσμος κουράζεται από την παρουσία τόσων ξένων και γι αυτό αδειάζουν τα γήπεδα και πέφτουν τα νούμερα της τηλεθέασης στις μεταδόσεις. Η Πολιτεία πρέπει να εμποδίσει τις αθρόες ελληνοποιήσεις και επίσης θα έπρεπε οι πρόεδροι των ομάδων να συνομολογήσουν ένα moratorium για να αντιμετωπισθεί η λαίλαπα.

Όλα αυτά τα χρόνια κέρδισα την αγάπη του αθλητικού κόσμου και έζησα μεγάλες και ανεξίτηλες στιγμές. Στον αντίποδα έχασα λεφτά διότι παραμέλησα τη δικηγορία και αφοσιώθηκε στο μπάσκετ.

Αισθάνομαι χαρούμενος, υπερήφανος και γεμάτο από συναισθήματα διότι έβαλα ένα μικρό λιθαράκι στην ανάπτυξη και στην εκτόξευση του ελληνικού μπάσκετ.

 

"Οι σχέσεις μου με τον Βασιλακόπουλο"

 

Με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο συνεργασθήκαμε άψογα, αν και ανήκαμε σε διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους. Εγώ ανήκω στην ευρύτερη φιλελεύθερη παράταξη και ο Γιώργος στις λεγόμενες δημοκρατικές δυνάμεις, ωστόσο ο αθλητισμός δεν πρέπει να έχει χρώματα και ταμπέλες. Δεν ενοχλήθηκα ποτέ επειδή ο Βασιλακόπουλος αποκαλείται “ισχυρός ανήρ” και εγώ βρισκόμουν στη σκιά του. Ο Γιώργος έχει μια πολύ έντονη προσωπικότητα και εκτός από αθλητάνθρωπος είναι επίσης και ένα πολιτικό πρόσωπο.

Σε νεαρή ηλικια υποστήριζα τον Ολυμπιακό, άλλωστε έπαιξα κιόλας ποδόσφαιρο εκεί, αλλά οπαδός με τη στενή έννοια δεν ήμουν ποτέ.

"Αδίκησα μόνο το σωματείο μου"

Εάν κάποιον αδίκησα κατά τη θητεία μου, αυτός είναι ο Ιωνικός Νέας Φιλαδελφείας, το σωματείο μου! Εκείνοι πλήρωσαν τα σπασμένα επειδή εγώ ήθελα να είμαι αντικειμενικός και να μη μεροληπτώ.

Η τελευταία δύσκολη απόφαση μου ήταν η απόρριψη της ένστασης του Άρη για τον αγώνα με τον Απόλλωνα Πατρών, αλλά ενήργησα όπως επέβαλαν οι κανονισμοί. Το ίδιο έκανα και σε μια περίπτωση με τον Πειραϊκό και ήρθα σε αντιπαράθεση με τον γενικό γραμματέα της ΕΟΚ, τον Πέτρο Καπαγέρωφ.

Εάν έκανα λάθη; Δεν θυμάμαι κάποιο πολύ σοβαρό...

 

Το Μουντομπάσκετ Εφήβων και ό,τι κι αν κάνει ο Γκάλης

 

Η ομορφότερη στιγμή που έζησα δεν ήταν ο θρίαμβος της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του 1987, αλλά εκείνος των Εφήβων στο Μουντομπάσκετ του 1995. Τον χάρηκα διότι προήλθε από τη δεξαμενή του αναπτυξιακού προγράμματος.

Η πιο άσχημη στιγμή ήταν η αποτυχία μας στο Ευρωμπάσκετ του 1981.

Ο Γκάλης διαθέτει μια ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση που δικαιολογεί κάποιες συμπεριφορές του. Όμως ό,τι κι αν κάνει ή ό,τι κι λέει ο Νίκος, είναι ο Γκάλης!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Τα έξι «καρφιά» της παραίτησης Παπακώστα- Τι γράφει- Ποια μηνύματα στέλνει

 

Παραίτηση- βόμβα της Ανθής Παπακώστα

 

Ανασχηματισμός απελπισίας- Ποιος έλεγε πάντα «ναι» στο Βούρο κι αυτός τον στέλνει στα αζήτητα

 

Ραγδαίες εξελίξεις- Έκτακτη συνεδρίαση ζητούν 16 μέλη του συμβουλίου- Τελεσίγραφο Γεωργαμλή

 

Βούρου κατάβασις (VIDEO)- Η «ενημέρωση» στους Φιλαδελφειώτες και Χαλκηδονιώτες

 

Τρώνε τις σάρκες τους στο Βουρέικο- «Μπάχαλο» το δημοτικό συμβούλιο- Αποχώρησε ο Γεωργαμλής

 

Όλη η πόλη μαζί κι ο Βούρος χώρια...

 

Η ντροπή της πόλης

 

200: Όλη η Ελλάδα γιόρταζε κι ο Βούρος έκανε ομιλία... στα δέντρα!

 

Οι πραγματικοί εχθροί της ΑΕΚ

 

Διαχειριστική για το Άλσος: Τα τρία ολέθρια λάθη του Γιάννη Βούρου

 

Δυο ανακοινώσεις του δήμου επιβεβαιώνουν: Ο Βούρος περιφρονεί Φιλαδελφειώτες και Χαλκηδονιώτες

 

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Στο πλευρό της ΦΕΑ ο Δήμαρχος, Γιάννης Τομπούλογλου

Φωτεινή Ζαφειροπούλου

Πολύ συχνά αλλάζει «πίστες»...

Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί το αντιπλημμυρικό της Σκρα, το σημαντικότερο έργο που έχει ανάγκη η πόλη

Γιάννης Τομπούλογλου: «Η πόλη μας ξαναγίνεται οικογένεια»

Η πόλη γλεντάει (και μερικοί σκούζουν...)

Έτοιμη η πρώτη παιδική χαρά- πώς την άφησε ο Βούρος, πώς την έφτιαξε ο Τομπούλογλου

Ο Δήμος αποκαλύπτει την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν στην ενημέρωση για το αντιπλημμυρικό (video)

Γιάννης Τομπούλογλου: «Ο Βούρος παρέλαβε Δήμο και παρέδωσε ρημαδιό» (VIDEO)

Παρακολουθήστε ΖΩΝΤΑΝΑ την ειδική συνεδρίαση το δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2024

Η διαχείριση του παράλογου

Συμπεράσματα από την ενημέρωση του Δημάρχου σχετικά με το αντιπλημμυρικό

Ο Γιάννης Τoμπούλογλου ενημερώνει τους πάντες για τα έργα στην Πίνδου το Σάββατο το απόγευμα

Ο Τομπούλογλου ανοίγει τις παιδικές χαρές χωρίς προϋπολογισμό, όταν ο Βούρος ως Δήμαρχος αδιαφορούσε

Με το «καλημέρα» ήλθε η πρώτη διάκριση για τον Γιάννη Τομπούλογλου

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Φωτεινή Ζαφειροπούλου
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Πόσο περήφανο μπορεί να σε κάνει αυτή η γειτονιά για τους ανθρώπους της! Άνθρωποι ανυπότακτοι, αλύγιστοι, διαβασμένοι, όμορφοι λόγω μόρφωσης...

Πολύ συχνά αλλάζει «πίστες»...
Xρήστης: 2017
https://www.protothema.gr/greece/article/1484444/nea-filadelfeia-agria-epithesi-se-enan-19hrono-kai-enan-23hrono-tous-htupisan-me-ropala-kai...

Πολύ συχνά αλλάζει «πίστες»...
Xρήστης: ΑΓΓΕΛΟΣ
Να χαίρεστε τον φίλο σας κ.Σειτανίδη....

Πολύ συχνά αλλάζει «πίστες»...
Xρήστης: Τι, όχι;
Έχει υπογράψει μνημόνιο όπου υπόσχεται ότι την μισή ευρωβουλευτική του αποζημίωση θα την καταθέτει στην παράταξη της οποίας την αρχηγία την ...

Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί το αντιπλημμυρικό της Σκρα, το σημαντικότερο έργο που έχει ανάγκη η πόλη
Xρήστης: Ηλια ριχτοοο...!
Με αφορμή το όμορφο τραγουδάκι θα μπορούσα να κάνω και εγώ με τη σειρά μου μια αφιέρωση στον λατρεμένο πρώην αντιδήμαρχο και νυν εκδότη τοπι...

Ο Δήμος αποκαλύπτει την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν στην ενημέρωση για το αντιπλημμυρικό (video)
Xρήστης: Στεφάνια και αλλα
@21:08 Όταν είσαι ΕΚΠΡΌΣΩΠΟΣ και όχι απλό μέλος οποιουδήποτε κόμματος ή φορέα έχεις θεσμικό ρόλο...δεν είσαι "απλά ένας ανεξάρτητος δημότη...

Ο Δήμος αποκαλύπτει την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν στην ενημέρωση για το αντιπλημμυρικό (video)
Xρήστης: Ανωνυμος
@17.10 & 21.08 Για να τελειώνει μια διαφωνία που στην ουσία δεν υπάρχει και επειδή όλος ο διάλογος γίνεται με αφορμή το επεισόδιο στο ΠΠΙΕΔ ...

Ο Δήμος αποκαλύπτει την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν στην ενημέρωση για το αντιπλημμυρικό (video)
Xρήστης: Ανώνυμος
@Στεφάνια και αλλα (26/03/2024 10:43) Και λοιπόν; Το να είναι κάποιος μέλος ενός κόμματος (οποιουδήποτε κόμματος) αποκλείει το να λειτουργεί...

Ο Δήμος αποκαλύπτει την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν στην ενημέρωση για το αντιπλημμυρικό (video)
Xρήστης: @16:57
Οι ιδιότητες υπάρχουν και ακολουθούν όσους τους κατέχουν....δε χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν...και φυσικά άλλο "απλός δημότης" και άλλο "υ...

Ο Δήμος αποκαλύπτει την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν στην ενημέρωση για το αντιπλημμυρικό (video)
Xρήστης: Ανωνυμος
@22.23 Άλλο διαφωνώ και άλλο ειρωνεύομαι καποιον! @10.43 Ανάλογα που θα βρίσκεται χρησιμοποιεί και άλλη ιδιοτητα! ...

Ο Δήμος αποκαλύπτει την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν στην ενημέρωση για το αντιπλημμυρικό (video)
Xρήστης: Στεφάνια και αλλα
Κάποια εθεάθη χτες στην κατάθεση στεφάνων να καταθέτει σε κεντρικό ρόλο εκπροσωπωντας συγκεκριμένο πολιτικό χώρο...Νομίζω όλοι καταλάβαμε......

Ο Δήμος αποκαλύπτει την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν στην ενημέρωση για το αντιπλημμυρικό (video)
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
@Ανώνυμος 23/03/2024 Μίλησε ο επώνυμος. Γελάω καθημερινά να παρακολουθώ δύο ανθρώπους που δεν θα ψήφιζα, να πλακώνονται ποιος θα μιλήσει στο...

Γιάννης Τομπούλογλου: «Η πόλη μας ξαναγίνεται οικογένεια»
Xρήστης: Τσιτσερονε
‘’Ο λαός τραγούδια θέλει ,φτάνουν τα προβλήματα Χόρεψε τον τσιφτετέλι και όλα πια βλαστήματα’’...

Ο Δήμος αποκαλύπτει την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν στην ενημέρωση για το αντιπλημμυρικό (video)
Xρήστης: Ανωνυμος
@10.14 Πώς αισθάνεσαι που ειρωνεύεσαι κάποιον κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία και το πληκτρολόγιο;...

Ο Δήμος αποκαλύπτει την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν στην ενημέρωση για το αντιπλημμυρικό (video)
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Ο Τάκης είναι ιδέα. Και οι ιδέες δεν παραιτούνται. Δεν ζητάει και συγγνώμη. Οι ιδέες δεν ζητάνε ούτε συγγνώμη. Τώρα είναι και περιττή η συγγ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©