της Μαίρης Μαργαριτοπούλου
Πυρήνας στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας είναι « η πολιτική σκέψη» ως κυρίαρχο στοιχείο της δημοκρατίας. Αλλά και η έννοια του στοχασμού απέναντι στα πολύπλοκα κίνητρα κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, των παθών, των μαζών.
Η πολιτική σκέψη αποτέλεσε την βάση για την δημιουργία του οργανωμένου και λειτουργικού κράτους, ενώ παράλληλα η έννοια του πολιτισμού ενδυνάμωνε τις έννοιες της έρευνας και της συζήτησης με στόχο να υποκαταστήσει την βαρβαρότητα. Εδώ, η βαρβαρότητα με την έννοια της έλλειψης της δικαστικής οργάνωσης, της πολιτικής τυραννίας,της δουλείας.
Στους αιώνες που ακολούθησαν και στην ιστορία του κόσμου, παρά την εφαρμογή του θεσμού της δημοκρατίας σε πολλές χώρες, καταγράφηκε η αλλοίωση του θεμελιώδους στοιχείου της. Της πολιτικής σκέψης.
Αποδείχτηκε δε, πως υπερίσχυσε ο εξαναγκασμός της πολιτικής δύναμης με μέσο την υλική δύναμη και στόχο την εξυπηρέτηση ειδικών και μικρών μαζών.
Ειδικά για τους Έλληνες και παρά το αναμενόμενο, η έπαρση για το κληροδότημα της ελληνικής φιλοσοφίας αποτελεί για την πλειονότητα, ένα ιδεαλιστικό τσιτάτο. Μια ρεκλάμα. Μια ανυπόστατη και αναιτιολόγητη περηφάνεια. Επαναλαμβάνω για την πλειονότητα..Αφού δεν επικρατεί η πολιτική της συγκροτημένης σκέψης απέναντι σε κίνητρα, σε συμφέροντα και εν τέλει στην έννοια ενός οργανωμένου και πραγματικά δημοκρατικού κράτους, έστω και με πρόσκαιρες αποκλίσεις.
Φαίνεται όπως ο σύγχρονος Έλλην διακτινίστηκε αιφνίδια από το κάλλος της φιλοσοφικής αρχαιότητας και των αρχών της, στα σημερινά πολύπλοκα διλήμματα, χωρίς να γνωρίζει επί της ουσίας την τέχνη της πολιτικής σκέψης. Της εξάντλησης δηλαδή των επιχειρημάτων, την δυνατότητα να βλέπει «πίσω από τον τοίχο», τον στοχασμό για μια πραγματική ανθρωποκεντρική δημοκρατία και συνύπαρξη.
Καθίσταται επομένως επιβεβλημένη, ως ιστορικό χρέος αλλά και επίκαιρη, ειδικά για την ελληνική κοινωνία, η αναβίωση και η ενδυνάμωση της πολιτικής σκέψης. Η επαναβεβαίωση της φιλοσοφικής διάστασης των δημοκρατικών θεσμών και του στοχασμού, κάτω από τις σύγχρονες συνθήκες. Η επανανοηματοδότηση της πολιτικής ως μέσο ενδυνάμωσης της ανθρώπινης συνεννόησης.
Είναι εμφανές πια ότι οι ενέργειες και οι σκέψεις των σύγχρονων Ελλήνων πολιτών δεν καθοδηγούνται από την πεμπτουσία και την ωριμότητα της πολιτικής σκέψης.
Έτσι, παρατηρείται το οξύμωρο «ο αγνός »και υπερήφανος Έλλην πολίτης που ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζει πως να λύσει θεσμικά τις διαφορές του με τον γείτονα, να ισχυρίζεται, ότι μπορεί, χωρίς να του ζητηθεί, να πρωτοστατήσει στην λύση του προσφυγικού προβλήματος.
Ο ίδιος που αντί να ασφυκτιά από τις πολιτικές που του φόρεσαν και τον κακομοίριασαν, εκτονώνεται στον αδύναμο πρόσφυγα για να νοιώσει ισχυρός.
Είναι Αυτός που κατάντησε καημένος οικογενειάρχης αλλά πλασάρεται στις πίστες ως πανίσχυρος Ζεϊμπέκης.
Είναι ο ίδιος που μετατρέπεται σε Δούλο του οργανωμένου τουρισμού αλλά σε πανίσχυρο Δυνάστη του πρόσφυγα.
Είναι ο ίδιος απόγονος προσφύγων, αλλά το λησμόνησε.
Είναι ο Χριστιανός που μεταλαμβάνει των θείων μυστηρίων, μετά από νηστεία, αλλά μισεί τους αλλόθρησκους που δεν τρώνε χοιρινό.
Είναι ο κυνηγός που πυροβολεί τον άνθρωπο με την ερωτική εμμονή που πυροβολεί μια μπεκάτσα.
Είναι ο λειτουργός της ενημέρωσης που αισθάνεται ισχυρός με κίβδηλα εργαλεία.
Είναι αυτός που ποστάρει την ελληνική σημαία για να τρίξει « και καλά», τα δόντια του Ερντογάν και να αποδείξει αυτάρεσκα τον πρόσκαιρο πατριωτισμό του.
Είναι ο αδιάβαστος της ιστορίας, των αρχών του ανθρωπισμού, της καταγραφής κάθε Δικαίου του εκπολιτισμένου κόσμου.
Είναι αυτός, που κωμικά περιφέρει την περηφάνεια του ως απόγονος της αρχαίας φιλοσοφικής σκέψης. Είναι εν τέλει ο ίδιος που αποδυναμώνει και ευτελίζει τις γενέτειρες ιστορικές καταβολές του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ