Παρασκευή 02.06.2023,  

Ο λαϊκισμός φέρνει παρακμή ή το αντίστροφο; Πάντως συνυπάρχουν

Δημοσιεύτηκε στις 29/01/2020 στην κατηγορία Γνώμες  |  4 σχόλια

Γράφει ο Θηραμένης (*)

 

Σήμερα αντί σχολίου αποφάσισα να κάνω επιλεκτική «συρραφή» από δύο κείμενα του Γ. Σκαλκέα δημοσιευμένα στο ‘ΒΗΜΑ’ (Γνώμες: Το πολιτικό κόστος φρενάρει τις αλλαγές 2006-2008) και την «Κ» (6-3-2016)

. . .Στην εποχή της γνώσεως και της πληροφορίας επιδίωξη πρώτης προτεραιότητος για κάθε προηγμένη πολιτεία είναι η βελτίωση της εκπαιδεύσεως και η ανάπτυξη της έρευνας, των μέσων που οδηγούν στην πρόοδο και την ευημερία των Λαών. Στην επιδίωξη αυτή δυστυχώς η χώρα μας υστερεί. Επί δεκαετίες η έλλειψη διακομματικής συναινέσεως και τα κεκτημένα δικαιώματα την κρατούν αδρανή. . . .

. . .Η σιωπηλή μεγάλη πλειονότητα του Λαού μας προβληματίζεται και ανησυχεί. Η στρατιά των ανέργων νέων επιστημόνων, που συνεχώς πληθύνεται, δημιουργεί δυσεπίλυτα κοινωνικά προβλήματα. . . .

. . .Εφόσον κύριος σκοπός (της παιδείας) είναι η επαγγελματική κατάρτιση, οι σπουδές θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και τη δυνατότητα ανευρέσεως εργασίας από τους νέους. Η επιλογή του επαγγέλματος είναι αναφαίρετο δικαίωμα των νέων, με την προϋπόθεση ότι με μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού θα πληροφορηθούν και θα κατανοήσουν ποιες είναι οι κλίσεις και οι δυνατότητές τους, αλλά και ποιες οι προοπτικές τους για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ετσι θα ακολουθήσουν τις σωστές επιλογές και δεν θα αξιώνουν χαριστικές θέσεις εργασίας εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. . . . .

. . .Στην Ελλάδα έχει γίνει ένα λάθος. Οι νέοι δεν κατατοπίζονται για το ποιο επάγγελμα τους αρμόζει, καθώς και δεν γνωρίζουν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν. Επίσης δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές του κράτους που να καθορίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας για τα διάφορα επαγγέλματα. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στην Αμερική μόνο το 20% - 30% των αποφοίτων λυκείου πάει στο πανεπιστήμιο. Εδώ θέλουν να πάνε όλοι. Διαθέτουμε 72.000 γιατρούς για δέκα εκατομμύρια πληθυσμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από περίπου 15.000 - 20.000 γιατρούς. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία επιστημονικού προλεταριάτου. Και όταν ένας επιστήμονας αισθάνεται ότι ανήκει σε ένα προλεταριάτο είναι πολύ πιο επικίνδυνος για χρηματισμό, διότι αυτός που έχει μάθει να κάνει μια τέχνη θα τα βγάλει πέρα και θα ζήσει. Ο γιατρός που σπούδασε 15 χρόνια, τι θα κάνει;. . . .

. . .Η καλή και αποδοτική λειτουργία των ΑΕΙ προϋποθέτει σωστή και εμπνευσμένη διοίκηση. . . Σε καμία όμως χώρα η εκλογή πρυτανικών αρχών και των άλλων οργάνων διοικήσεως δεν είναι το αποτέλεσμα κομματικής συναλλαγής, όπως στη χώρα μας, που κρατάει τους διοικούντες «ομήρους» και τους παρεμποδίζει να διοικήσουν ελεύθερα. Έτσι στερεί τη δυνατότητα σε κορυφαίες επιστημονικές προσωπικότητες, όπως οι πρυτάνεις, να εργασθούν, καθώς φιλοδοξούν, για μια καλύτερη και αποδοτικότερη εκπαίδευση.

. . . Σωστή και εμπνευσμένη διοίκηση δεν είναι όμως δυνατή αν στον χώρο του πανεπιστημίου δεν πνέει ηρεμία, γαλήνη και πλήρης ελευθερία, ώστε να γίνεται απρόσκοπτη η διακίνηση ιδεών. Η επιστήμη φύεται μόνον όπου υπάρχει ελευθερία και η έρευνα καρποφορεί χωρίς παρωπίδες. Αυτά προστατεύονται από τον θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου.

Τι είναι όμως πανεπιστημιακό άσυλο;

Οι εκβιασμοί καθηγητών, οι κακοποιήσεις φοιτητών, η καταστροφή και η λεηλασία ερευνητικών εργαστηρίων, αμφιθεάτρων, γραφείων, έργων τέχνης, ή οι εμπρησμοί και οι βόμβες Μολότωφ, όπως γίνεται στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από πρόσωπα που οπωσδήποτε δεν είναι όλα φοιτητές;

Οι βίαιες αυτές πράξεις δικαιολογούνται σε επαναστατικές περιόδους για την ανατροπή ανελευθέρων καθεστώτων, αλλά όχι βέβαια σε δημοκρατικές χώρες όπως η Ελλάδα.

Η αποκατάσταση και η προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως ισχύει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες της Γης, πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της πολιτείας. Δημοκρατία δεν νοείται όταν το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταλυθεί και τα τεμένη της επιστήμης έχουν μετατραπεί σε χώρους αναρχίας. . . .

. . . Η πρόοδος της επιστήμης αποτελεί αυτοσκοπό των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζεται για την εξυπηρέτηση οποιασδήποτε κοινωνικής σκοπιμότητος. Γι’ αυτό η εισαγωγή φοιτητών με μειωμένα προσόντα είναι απαράδεκτη και αδιανόητη, ακόμη και για πανεπιστήμια υπανάπτυκτων χωρών. Απαράδεκτη είναι επίσης η παραμονή στα πανεπιστήμια φοιτητών για απεριόριστο χρόνο. Αυτές οι ακατανόητες ελληνικές «πρωτοτυπίες» πρέπει κάποτε να εκλείψουν. Η παγκοσμιοποίηση, επιθυμητή ή όχι, είναι πλέον γεγονός και στον διεθνή ανταγωνισμό που επέρχεται, η επιβίωση επιστημόνων με μειωμένα προσόντα, αλλά και χωρών με υποβαθμισμένη επιστήμη, έρευνα και τεχνολογία, θα είναι προβληματική. . . .

. . . Ο λαϊκισμός, ο ύπουλος εχθρός των Λαών, που θωπεύει τα αφτιά των αφελών και καταστρέφει κάθε προσπάθεια των εργαζομένων, είναι καιρός να εξοστρακιστεί από τη χώρα. Δεν γνωρίζω αν οδηγεί στην παρακμή ή αν είναι σύμπτωμά της, πάντως συνυπάρχουν.

Είναι καιρός επίσης να εγκαταλειφθεί η «φοβία» του πολιτικού κόστους. Πολιτικό κόστος δεν υπάρχει για τους πραγματικούς πολιτικούς ηγέτες, που δεν υποτάσσονται άβουλα σε αθέμιτες επιθυμίες των μαζών, αλλά με θάρρος και πυγμή χαράζουν καινούργιους δρόμους, ανοίγουν νέους ορίζοντες και οδηγούν τους Λαούς στην πρόοδο και την ευημερία. . . .

(*) Ο "Θηραμένης" είναι ψευδώνυμο κάτω από το οποίο αρθρογραφεί γνωστός συμπολίτης μας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Τι θα κάνετε με τις οφειλές σας στο δημόσιο κύριε Βούρο;

 

Διαλύεται η συμμαχία- Φρανκενστάιν. Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα...

 

Ένας δήμαρχος που «κάνει την πάπια»

 

Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ- Βατερλό Βούρου - Στα εξ ων συνετέθη η συμμαχία της διοίκησης

 

ΕΣΤΙΑ - Βόμβα Βούρου - Ό,τι κι αν πει το δημοτικό συμβούλιο, θα γίνει αυτό που θέλει εκείνος!

 

Νόμος: Τα πολιτικά πρόσωπα που επιβάλλονται μαφιόζικα, λειτουργούν και μαφιόζικα

 

Άβε, Καίσαρ! Ιδού ο στρατός σου! 

 

Ο ίδιος Γρετζελιάς, μια ζωή...

 

Θερμοκέφαλοι έβαλαν φωτιά σε κάδο στη Δεκελείας. Ο δήμαρχος... Ποιος δήμαρχος;

 

Όλο το παρασκήνιο για τον «Συμπαραστάτη του Δημότη»

 

Ας του πει κάποιος...

 

Ο Γιάννης Ουσταμπασίδης ενώνει- για πρώτη φορά- όλη την αντιπολίτευση εναντίον του Βούρου

 

Η επίσκεψη του δημάρχου στο υπουργείο Παιδείας και η «κολοβή» ενημέρωση

 

Ομόφωνη ντροπή...

 

Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και οι χειρισμοί που εγείρουν ερωτήματα και προβληματισμούς

 

Η οπαδική βία «κτύπησε» στη Νέα Φιλαδέλφεια

 

«Ζούμε Πολιτισμό» για γέλια και για κλάματα...

 

Συμβάλλοντας στη συζήτηση γύρω από ένα ενδιαφέρον κείμενο

 

Ο δήμος θα μετάσχει στη συζήτηση για τον Ποδονίφτη

 

Τι λέει η διοίκηση Βούρου για τα οικονομικά του δήμου- Τι απαντά ο Βασιλόπουλος

 

Πώς προέκυψε η νέα δημοτική Αρχή της πόλης...

 

Ο κ. Βούρος, δυστυχώς μας κοροϊδεύει...

 

Ανακοινώσεις της πλάκας

 

Κωνσταντινίδης: «Γιατί έγινα αντιδήμαρχος του Βούρου»

 

Τι είπε (μάλλον...) ο Γιάννης Βούρος στους εργαζόμενους

 

Κανονίζει συναντήσεις χωρίς φανερή ατζέντα ο Βούρος

 

«Καφενές» στο Δημαρχείο με τον Κουτσάκη αναπληρωτή δημάρχου...

 

Τίποτα...

 

Γράψτε την άποψή σας

πολιτικος αλητης (29/01/2020 20:15)

Ορθα τα υπο του θηραμενους γεγραμμενα

Ανώνυμοs (1 από 2) (29/01/2020 22:59)

Τα άρθρα έχουν σαφή στόχευση και ειδικά το δεύτερο παίζει με τον όρο "λαϊκισμός". Θα αποφύγω να σχολιάσω περαιτέρω επ' αυτού. Αφ' ενός από σεβασμό στον ΘΗΡΑΜΕΝΗ και αφ' ετέρου διότι δεν θα φτάσει ο server της google αν ανοίξουμε διάλογο πολιτικό (κατά την Αριστοτελική έννοια).

Θα σταθώ όμως στη φράση «οι νέοι δεν κατατοπίζονται για το ποιο επάγγελμα τους αρμόζει»...
Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για τους νέους του σήμερα, αλλά για τους εκάστοτε νέους κάθε εποχής, τουλάχιστον όσον αφορά τη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Μόλις στις αρχές της δεκαετίας του '80, εντάχθηκε μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 1 ώρα την εβδομάδα, ένα μάθημα που λεγόταν «Σ.Ε.Π.», δηλαδή «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός». Η βάση του σκεπτικού ως μάθημα σωστή. Καθαρά αυτογνωσιακό το υπόβαθρο. Αλλά 1 ώρα την εβδομάδα σε Γυμνάσια και Λύκεια που εμείς τουλάχιστον, ως μαθητές των eighties το λέγαμε (και δυστυχώς ήταν) "η ώρα του παιδιού".

Ανώνυμοs (2 από 2) (29/01/2020 23:27)

Εξυπακούεται ότι δεν έφταιγαν ούτε οι καθηγητές που (ας πούμε) το "δίδασκαν" ούτε εμείς που κάναμε χαβαλέ 1 ωρίτσα (τόσο μας έκοβε). Ενέταξαν ένα μάθημα τέτοιας και τόσης βαρύτητας, όχι μόνο για την προσωπική πορεία ενός εκάστου, αλλά και για την μετέπειτα πορεία της κοινωνίας, χωρίς να τους καταρτίσουν και σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που επέτασσε και επιτάσσει ότι επιτυχημένος είναι "ο γιατρός", "ο δικηγόρος" κλπ. ή στη χειρότερη "να μπει το παιδί κάπου". Κλίση; Τι είναι αυτό; Τρώγεται; Το πιο ουσιαστικό μάθημα, που θα έπρεπε να διδάσκεται, αφού έχει ανιχνευθεί ενδελεχώς η κλίση του καθενός απ' το Δημοτικό, με βάση την ενίσχυση της αυτογνωσίας, έγινε "η ώρα του παιδιού". Η γενιά μου τουλάχιστον, είναι γεμάτη από ανθρώπους που απλά έπρεπε να σπουδάσουν κάτι και ανακάλυψαν τι τους ταιριάζει να κάνουν μετά τις σπουδές και σε άσχετα αντικείμενα. Σε σοβαρά κράτη όπως η Ιταλία, το Ισραήλ, η Γερμανία και η Γαλλία (από αυτές που ξέρω) το ταλέντο ανιχνεύεται από πολύ νωρίς.

"Γερακίνα" (30/01/2020 09:45)

@Θηραμενης*
Μία ερώτηση μόνο. Πόσο κατά την γνώμη σας έχει σπέρμα λαϊκισμού η τελευταία "τροπολογία" που έγινε χθες, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων με πρόσχημα το "ποδόσφαιρο" ;;;;

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Με τη Συμπαράταξη και η Γωγώ Φάκου -Θεοδωράκη

Ο μαθητικός Όμιλος του 3ου Γυμνασίου Φιλαδέλφειας «Οι δαίμονες του Τυπογραφείου» στο Ε–Twinning

Μητρόπολη: Με λαμπρότητα έγιναν τα θυρανοίξια του ναού στην ΑγιαΣοφιά

Η Συμπαράταξη ζητάει εξηγήσεις για τις σχολικές μονάδες

Στο πλευρό του Χάρη Τομπούλογλου και ο Γιάννης Πρατσής

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης

Άλλους 6 ανακοίνωσε ο Γεωργαμλής

Δημήτρης Ζησιμάτος: Μετέχω στην Συμπαράταξη- Στηρίζω τον Χάρη Τομπούλογλου

Συνελήφθησαν δυο ληστές στους Απομάχους

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου και η κανονικότητα της πόλης μας

Με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή και ο Κώστας Χωρινός

Ιερά Παράκληση για μαθητές από τον Μητροπολίτη κ.κ.Γαβριήλ

Αναμνήσεις από το μέλλον

Είκοσι χρόνια Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας

Τριάντα υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους ανακοίνωσε η «Κοινωνίας Βήμα»

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Ανακοίνωση της Συμπαράταξης για το πρωτάθλημα της ΑΕΚ
Xρήστης: Χο Χο Χο
Ανωνυμος (29/05/2023 14:00) Ανωνυμος (30/05/2023 21:53) Ναι Χάρη μου. Το 'χουμε δει δεκάδες φορές το έργο. Είναι το κάρμα σου. Θα φτάσεις σ...

Δημήτρης Ζησιμάτος: Μετέχω στην Συμπαράταξη- Στηρίζω τον Χάρη Τομπούλογλου
Xρήστης: Καλα κρασια
ΛΕΕΙ.."ΣΤΗΡΙΞΗ?"..Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ??? ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!..ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΘΥΜΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ..1994φιλια..1998τουφεκια...2002κλαμα..2006οδυρμοι.. 2010μπινε...

Με τη Συμπαράταξη και η Γωγώ Φάκου -Θεοδωράκη
Xρήστης: Άντε γειά
"σιτίζει καθημερινά και περιθάλπει αδέσποτες γάτες" Σοβαρός λόγος για σταυρό στας εκλογάς. Μπράβο! Καλά πήγε κι αυτό....

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης
Xρήστης: Τηλέμαχος
Θυμάμαι την πρώτη εκδήλωση που ο κυρ. Υπουργός αναφωνούσε με το μικρο του όνομα το Θανάση;;;αλήθεια που πήγε ;;;;...

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης
Xρήστης: ανώνυμος
@τηλεμαχος Έχουν ήδη γίνει εκδηλώσεις αλληλεπίδρασης και θα γίνουν και άλλες. ...

Δημήτρης Ζησιμάτος: Μετέχω στην Συμπαράταξη- Στηρίζω τον Χάρη Τομπούλογλου
Xρήστης: Τηλεγραφικά...
O Μίμης είναι άνθρωπος καλών προθέσεων. Ο τουρίστας τον ενέπαιξε σε ευαίσθητο θέμα. Ο Τόμπυ του υποσχέθηκε ότι θα το διευθετήσει μόλις βγει...

Ανακοίνωση της Συμπαράταξης για το πρωτάθλημα της ΑΕΚ
Xρήστης: Ανωνυμος
@21.22 Τώρα εδώ που τα λέμε στην συνείδηση του κόσμου το σόι Μητσοτάκη είναι καταδικασμένο ότι έχει λεηλατησει την χώρα ανεξάρτητα που δεν έ...

Ανακοίνωση της Συμπαράταξης για το πρωτάθλημα της ΑΕΚ
Xρήστης: Ανωνυμος
@17.07 Ποιον να τσούξει και τι; Εμένα η παπάρα που έγραψες; Ρε τεράστιε προσπαθώ να σου πω ότι λες μλ@ες! Και από ότι κατάλαβα από το γράψιμ...

Δημήτρης Ζησιμάτος: Μετέχω στην Συμπαράταξη- Στηρίζω τον Χάρη Τομπούλογλου
Xρήστης: Ανώνυμος
Λυκοσυμμαχίες όπως θα έλεγε και το ΚΚΕ. Το βράδυ εκείνο της 1ης Κυριακής που θα βγουν οι σταυροί να είστε κοντά στο εκλογικό κέντρο. Θα πέσε...

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου και η κανονικότητα της πόλης μας
Xρήστης: ΚΥΡ-ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Κι ακόμα μου λένε πως η ψήφος μου δεν μετράει το ίδιο με μερικών απ αυτούς, πως επειδή έχασαν αυτοί έχασε η κοινωνία και πως όποιος ψήφησ...

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου και η κανονικότητα της πόλης μας
Xρήστης: ΚΥΡ-ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Πρίν λίγο καιρό ένα πρωινό Κυριακής με ωραία λιακάδα βγήκαμε με την κυρά-Κατερίνα για καφεδάκι στην πόλη. Μόλις ήρθε ο λογαριασμός πρόσεξα π...

Ανακοίνωση της Συμπαράταξης για το πρωτάθλημα της ΑΕΚ
Xρήστης: @Ανώνυμος (30/05/2023 10:55)
Ρουσφετια κι εξυπηρετησουλες δεν μπορει να κανει τοσα οσα του χρειαζονται για να βγει δημαρχος. Χρειαζεται πολλα και δεν τον πανε και ιδιαιτ...

Στο πλευρό του Χάρη Τομπούλογλου και ο Γιάννης Πρατσής
Xρήστης: Βασιλική Κ.
Εξαιρετικός ΔΑΣΚΑΛΟΣ. Εβγαλε εκατοντάδες ή και χιλιάδες δυνατούς στα μαθηματικά και ακόμα πιο εξαιρετικός χαρακτήρας ανδρός απ όσους έχουμε ...

Δημήτρης Ζησιμάτος: Μετέχω στην Συμπαράταξη- Στηρίζω τον Χάρη Τομπούλογλου
Xρήστης: τα ιδια
Τα ιδια και τα ιδια. Πληροφοριες λενε οτι ο συγκεκριμενος την προηγουμενη φορα ειχε στηριξει τον Βασιλοπουλο επειδη λενε εβαλε συγγενικο του...

Αρχές και Άξονες παρέμβασης της Σύγχρονης Πόλης
Xρήστης: @Στέλιος
Δεν ξέρω αν βάζει τον πήχυ ψηλά αλλά σίγουρα ξέρει και να δημιουργεί και να κουμαντάρει και είναι κι επιστήμονας. Ένα συνοικιακό ποδηλατάδικ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©