Του Αλέκου Γούλα
Δημοτικού Συμβούλου
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ξεκίνησε στα τέλη του 2017 την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα στην πόλη μας, προσφέροντας στέγαση και υποστηρικτικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανόμενης και της εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας υλοποιήθηκε και υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου μας με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπει εκτός από τη στέγαση σε διαμερίσματα, την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία, καθώς προσφέρονται παράλληλα κοινωνική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική βοήθεια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες διερμηνείας και βοήθεια για τη μεταφορά τους από και προς την Υπηρεσία Ασύλου.
Θεωρώ πως η τότε δημοτική αρχή δεν προχώρησε κατά την έναρξη του προγράμματος σε έγκαιρη και επαρκή πληροφόρηση των δημοτών σχετικά με τη στόχευση του προγράμματος, την προκήρυξη και τα κριτήρια επιλογής για την κάλυψη των θέσεων εργασίας, για την οργάνωσή του και άλλα σχετικά.
Μπορώ να πω όμως εκ των υστέρων, πως τα αποτελέσματα κρίνονται θετικά, καθώς οι στόχοι εκπληρώθηκαν και εκπληρώνονται, αφού, πρώτον, κατοικίες βρέθηκαν - σε μια περιοχή μάλιστα σαν τη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα που δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά – δεύτερον, τα παιδιά εντάχθηκαν στα σχολεία του Δήμου – έστω κι αν η διαδικασία ένταξής τους χρήζει περισσότερης και ουσιαστικότερης υποστήριξης από το Υπουργείο - και τρίτον, υπήρξε και υπάρχει ανάλογη υποστήριξη για την ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων.
Και ακριβώς αυτή η επιτυχία δε θα πρέπει να θεωρείται άυλη, αλλά να πιστωθεί στους εργαζόμενους και στους επικεφαλής του προγράμματος!
Είναι βέβαια γεγονός πως η ενσωμάτωση ανθρώπων που φέρουν στοιχεία άλλων πολιτισμών, κουλτούρας και θρησκείας δεν είναι η πιο εύκολη υπόθεση. Η υποστήριξη όμως που έλαβαν και δικαιούνταν οι πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος ήταν η αιτία της ομαλής ένταξής τους και της αποφυγής πολλών προβλημάτων και εντάσεων μεταξύ αυτών και των κατοίκων της πόλης. Ως εκ τούτου, ωφελημένοι είμαστε όλοι, τόσο οι πρόσφυγες, που ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, όσο και η τοπική κοινωνία και οικονομία.
Τι πιο λογικό, λοιπόν, από την αναγνώριση της προσπάθειας των εργαζομένων του προγράμματος και την ανανέωση των συμβάσεων τους; Και αυτό δεν θα ήταν πράξη εύνοιας αλλά ηθική υποχρέωση του Δήμου καθώς οι εργαζόμενοι, όχι μόνο έφεραν σε πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα ξεκινώντας από το μηδέν, αλλά φέρουν και την εμπειρία, ώστε να καλύψουν όποιες τυχόν αδυναμίες υπάρχουν ή ακόμη καλύτερα να το εξελίξουν. Εκτός και αν το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει όλη την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για να καλύψει τις ανάγκες του προγράμματος θεωρείται πράγμα αναλώσιμο και ανακυκλώσιμο!
Κι αν κάποιοι ισχυριστούν ότι υπήρξαν πολλές «ανορθογραφίες» κατά την έναρξη του προγράμματος, προσωπικά θεωρώ ότι την ευθύνη φέρουν τόσο το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και η προηγούμενη διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης, αλλά σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κατά γενική ομολογία έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό!
Η πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις εργασίας θα είχε λογική, αν το πρόγραμμα δεν είχε υλοποιηθεί με επιτυχία, αν υπήρχε αρνητική αξιολόγηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αν η υπεύθυνη Συντονίστρια Έργου του Προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ΕΣTIA είχε αξιολογήσει αρνητικά τους εργαζόμενους, αν υπήρξε αιτιολογημένη εισήγηση της εποπτεύουσας επιτροπής της Κοινωφελούς Επιχείρησης για την αποτυχία του προγράμματος κ.λπ.
Από τη στιγμή που ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα κ. Phillipe Leclerc, που πρόσφατα επισκέφτηκε το Δήμο, αξιολογεί ως απολύτως επιτυχημένη την υλοποίηση του Προγράμματος ΕΣΤΙΑ και επιπλέον άλλες πληροφορίες λένε πως το πρόγραμμα έτρεξε ως παράδειγμα προς μίμηση για άλλους Δήμους, δεν υπάρχει λόγος αντικατάστασης των εργαζομένων. Απεναντίας, θα μπορούσε να υπάρξει προσπάθεια για διεύρυνση του προγράμματος και επιπλέον χρηματοδότηση!
Ο απλός πολίτης είναι δικαιολογημένα δύσπιστος και καταδικάζει παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Όποια και αν είναι η πρόθεση της νέας διοίκησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης και της δημοτικής αρχής, ο δημότης θεωρεί ότι όλα κρύβουν σκοπιμότητες.
Αφού η Κοινωφελής Επιχείρηση είχε την πρόθεση να μην ανανεώσει την σύμβαση των εργαζόμενων που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου δε θα έπρεπε να προκηρύξει έγκαιρα νέο διαγωνισμό για την πρόσληψη των ίδιων ή άλλων εργαζομένων θέτοντας τα κριτήρια που οφείλουν να πληρούν οι υποψήφιοι;
Πότε θα ενημέρωνε την τοπική - και όχι μόνο - κοινωνία, πότε θα γίνονταν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, η σύσταση της επιτροπής αξιολόγησης, η αξιολόγηση και οι προσλήψεις, η εκπαίδευση των νέων εργαζόμενων, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα; Και αφού δεν έγιναν όλα αυτά φτάσαμε στις 31 του Δεκέμβρη για να αποφασιστεί δίμηνη ανανέωση των συμβάσεων του Προγράμματος ΕΣΤΙΑ, γεγονός που δημιουργεί εργαζόμενους υπό προθεσμία! Είναι φανερό πως η Κοινωφελής Επιχείρηση κινήθηκε ερασιτεχνικά, επιπόλαια, με παλινωδίες και χωρίς προσανατολισμό!
Η νέα διοίκηση οφείλει να κάνει την υπέρβασή της και να εμπιστευτεί τους εργαζόμενους ανανεώνοντας τη σύμβασή τους. Δεν επιτρέπεται να διορθώσει τυχόν λάθη του παρελθόντος κάνοντας νέα λάθη! Άλλωστε «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ