Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά η πρωτοβουλία της Μητρόπολης Κυθήρων για την εγκατάσταση πολύτεκνων οικογενειών στο νησί των Αντικυθήρων. Με αφορμή αυτή την αξιέπαινη απόφαση αναμένεται να ξαναζωντανέψει από την παρουσία αυτών των οικογενειών το όμορφο νησί των μόλις 24 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ο Mητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ εδώ και ενάμιση χρόνο είχε προτείνει στον Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας «Θεόφιλος» την εγκατάσταση στα Αντικύθηρα πέντε πολύτεκνων οικογενειών, οι γονείς των οποίων δεν θα είχαν μόνιμη εργασία, δίνοντάς τους ταυτόχρονα και τα απαραίτητα επαγγελματικά κίνητρα για την παραμονή τους εκεί, αλλά και την παροχή των απαραίτητων μέσων για τη σχολική εκπαίδευση των παιδιών τους.
«Η Mητρόπολη έως σήμερα έχει καταφέρει να βρει τους χορηγούς οι οποίοι θα προσφέρουν τα σπίτια, αλλά και ένα επίδομα των 500 ευρώ μηνιαίως έως ότου αυτές οι οικογένειες καταφέρουν να ξεκινήσουν μια επαγγελματική δραστηριότητα. Συγχρόνως, μέσα από συνεχείς χορηγίες έχουν εξευρεθεί τα κατάλληλα μηχανήματα και τα υλικά για την τέλεση όλων των επαγγελματικών δραστηριοτήτων» αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο Γιάννης Ναυπλιώτης, πρόεδρος στον Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας «Θεόφιλος», ο οποίος συμβάλλει τα μέγιστα εδώ και 15 χρόνια για την ενίσχυση και την επιβίωση των πολύτεκνων οικογενειών από όλη την Ελλάδα.
Ο κ. Ναυπλιώτης έχει επισκεφτεί το νησί δύο φορές. Μάλιστα, το Πάσχα του 2018 είχε μεταβεί εκεί μαζί με μια οικογένεια που επιθυμεί τη μόνιμη παραμονή στα Αντικύθηρα. Το κύριο πρόβλημα, όμως, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα και με τον κ. Ναυπλιώτη, επικεντρώνεται στον τομέα της Πολεοδομίας. «Οι χορηγίες για να χτιστούν τα σπίτια υπάρχουν, αλλά πρέπει πρώτα να λυθούν τα προβλήματα με την Πολεοδομία. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε, αυτό είναι θέμα που έχει σχέση με τις υπηρεσίες του δήμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Οι πέντε οικογένειες έχουν βρεθεί ύστερα από κινητοποίηση των ανθρώπων του «Θεόφιλου». Οι τέσσερις προέρχονται από τον Νομό Αττικής, ενώ έχει ήδη εγκατασταθεί σε δικό της σπίτι στο νησί η πέμπτη οικογένεια που διέμενε έως πρότινος στα Κύθηρα. Επιθυμία του Mητροπολίτη κ. Σεραφείμ είναι να εγκατασταθούν όλες οι οικογένειες έως το Πάσχα, πράγμα δύσκολο εφόσον δεν πληρούνται ακόμη όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις.
Μελισσοκόμοι
«Θέλουμε οι οικογένειες αυτές από την πρώτη στιγμή να παράγουν έργο. Ναι μεν είναι καλά τα 500 ευρώ, αλλά μια οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει μόνο με αυτά τα χρήματα» υπογραμμίζει ο κ. Ναυπλιώτης και συνεχίζει: «Οσοι μείνουν στο νησί θα έχουν ως κύρια εργασιακή απασχόληση την παραγωγή μελιού. Ως γνωστόν, το μέλι των Κυθήρων θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο! Θα δημιουργηθούν και με τη δική μας βοήθεια οι κατάλληλες μονάδες παραγωγής, για τις οποίες βέβαια απαιτούνται χρόνος και οι κατάλληλες χορηγίες. Σε τρεις από τις τέσσερις οικογένειες έχουν αρχίσει ήδη τα μαθήματα μελισσοκομίας στην Αττική. Συνοψίζοντας, θεωρούμε, όμως, δύσκολο έως το Πάσχα να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα υποδομής και να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες. Εκτιμούμε από την πλευρά μας ότι έως το καλοκαίρι θα έχουν γίνει όλα όσα απαιτούνται».
Τα προβλήματα
Είναι, πάντως, σημαντικό να αναφέρουμε ότι λειτουργεί ήδη το δημοτικό σχολείο στο νησί και παρακολουθούν μαθήματα τα τρία παιδιά της πρώτης οικογένειας. Δεν υπάρχει, ωστόσο, γυμνάσιο και λύκειο. Επομένως, όσα παιδιά διαμείνουν εκεί θα πρέπει να φιλοξενούνται πέντε ημέρες στα Κύθηρα ή στα Χανιά και να επιστρέφουν σπίτια τους το Σάββατο. «Αυτό είναι εφικτό, αλλά όμως αρκετά δύσκολο! Η λύση στο πρόβλημα αυτό θα είναι ίσως η χρήση της τηλεκπαίδευσης, χωρίς να φεύγουν τα παιδιά από τον τόπο τους. Αλλο ένα σημείο που αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού είναι και το ότι ναι μεν υπάρχει πόσιμο νερό στο νησί, ωστόσο παρατηρείται πρόβλημα και στην έλλειψη ποσοτήτων νερού για τις ανάγκες των καλλιεργειών ή της κτηνοτροφίας. Το πρόβλημα αυτό, όμως, θα μπορούσε να λυθεί με τη μέθοδο της αφαλάτωσης», λέει ο κ. Ναυπλιώτης.
«Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε»
«Με το που θα πατήσουν το πόδι τους αυτές οι οικογένειες στο νησί θα πρέπει να έχουν παραγωγή προϊόντων» επισημαίνει ο κ. Ναυπλιώτης. «Είναι πολύτεκνοι που έχουν οικονομικές δυσκολίες και δεν πάνε εκεί για διακοπές. Θέλουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου.
Εάν γίνουν τα πέντε πρώτα σπίτια και λυθούν τα προβλήματα υποδομής, τότε θα μπορέσει η Μητρόπολη να προχωρήσει και στη δημιουργία σπιτιών και για άλλες οικογένειες, με νέους ανθρώπους, που θα διακρίνονται από την όρεξή τους για δουλειά. Οι ίδιοι, βέβαια, θα προσδώσουν και ζωντάνια στον τόπο» καταλήγει ο κ. Ναυπλιώτης.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ακόμη και το στοιχείο ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει πολύτεκνες οικογένειες Ελλήνων και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Αποδέκτης τέτοιων αιτημάτων έγινε ο κ. Ναυπλιώτης ακόμη και από Ολλανδία και Γερμανία, κι από άτομα τα οποία δεν έχουν καμία καταγωγή από τα Κύθηρα ή δεν τα έχουν επισκεφτεί ποτέ!
«Μας άρεσε πολύ η πρόταση για να πάμε στα Αντικύθηρα. Μακάρι να πραγματοποιηθεί. Αγαπάμε την Ελλάδα και δεν θα θέλαμε να ερημώσει το νησί ούτε να γεμίσει από οικογένειες αλλοδαπών που δεν γνωρίζουν και δεν αγαπούν τον τόπο» σημειώνει ο κ. Ηλίας, 43 χρόνων σήμερα. Ο ίδιος είναι πατέρας πέντε παιδιών, κατοικεί με την οικογένειά του στα Γλυκά Νερά και εργάζεται ως εποχικός δασικός υπάλληλος. «Με την ιδέα αυτή ενθουσιάστηκαν και τα παιδιά μου, τους αρέσει η αγροτική ζωή. Εξάλλου, κατάγομαι από αγροτική οικογένεια και δεν μου είναι ξένο ένα τέτοιο περιβάλλον. Θα ήθελα να ασχοληθώ με τη μελισσοκομία ή την κτηνοτροφία, αρκεί βέβαια να υπάρχουν όλες οι υποδομές. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει και ασφαλιστική κάλυψη μέσω του ΟΓΑ αλλά και φαρμακευτική περίθαλψη. Με τη βοήθεια του Θεού πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» σημειώνει ο ίδιος.
Τηλεκπαίδευση
«Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε στο νησί, αρκεί να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν ώστε να είναι πιο εύκολη η ζωή μας» τονίζει ο κ. Χρήστος από τις Αχαρνές. Στην ηλικία σήμερα των 40 χρόνων, βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με την ανεργία, ενώ είναι οικογενειάρχης με τρία παιδιά. «Το θέμα της τηλεκπαίδευσης των παιδιών είναι πολύ βασικό και πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα. Δεν θα είναι βολικό να μένουν τα παιδιά μας στα Κύθηρα ή στα Χανιά. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την εργασία, όπως και να υπάρχει σταθερή ασφάλιση. Δεν έχουμε χρήματα για να στήσουμε τα μελίσσια. Σίγουρα το έργο μας δεν θα είναι εύκολο στην αρχή. Ωστόσο, η μοναξιά δεν μας φοβίζει. Πιστεύω ότι η ποιότητα ζωής θα είναι καλύτερη από την Αθήνα και θα είμαστε πιο μονοιασμένες οι οικογένειες των πολυτέκνων μεταξύ μας» καταλήγει με αισιοδοξία ο κ Χρήστος.
«Δύσκολα μέχρι να προσαρμοσθούμε»
«Το βασικό είναι εκεί όπου θα πάμε να έχουμε μόνιμη δουλειά» σημειώνει ο κ. Μιχάλης, 44χρονος οικογενειάρχης με πέντε παιδιά από τον Πειραιά, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια είναι άνεργος. Μάλιστα, για να ζήσει, μάζευε παλιοσίδερα από τους κάδους ανακύκλωσης. «Στην αρχή η 19χρονη κόρη και ο 18χρονος γιος μου δεν ήθελαν να μετακινηθούν, αλλά στην πορεία συμφώνησαν ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση. Δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Και το σπίτι θα το έχουμε, και θα ασχοληθούμε με τη μελισσοκομία. Θα έχουμε επίσης και το επίδομα. Μόνο στην αρχή θα είναι λίγο δύσκολα μέχρι να προσαρμοστούμε, αφού και τα παιδιά έχουν συνηθίσει να ζουν δίπλα σε πολύ κόσμο. Ελπίζω να έχουμε υγεία και όλα θα πάνε καλά» καταλήγει ο κ. Μιχάλης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Μαίνεται ο εμφύλιος μεταξύ των συνυπεύθυνων - Κολλητοί Βασιλόπουλου, εναντίον Βασιλόπουλου!
Ακόμα σιωπούν για τις καταγγελίες εναντίον τους Βασιλόπουλος, Παπαλουκά- Ερωτήματα για τους τέσσερις
Ανεξέλεγκτος ο εμφύλιος στη Δύναμη (πρώην) Κολλητών
Όταν ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, διαψεύδει τον... εαυτό του!
Τα κακομαθημένα!
Το ποντίκι που βρυχάται «με ξένα κόλυβα»
Τα ψέματα Βασιλόπουλου για το κτήριο της Στρούγκας
Πάρτι απευθείας αναθέσεων «εις υγείαν των προσφύγων»- Απευθείας ανάθεση ΚΑΙ στη σύζυγο του δημάρχου!
Στο υβρεολόγιο του δημάρχου εναντίον μου, απαντώ με ψυχραιμία και χαμόγελο
Πώς κάνει κοινωνική πολιτική η Λάρισα και πώς η Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα
Τι έχουν τα Τρίκαλα που δεν έχει η Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα;
Ο Ποδονίφτης στη Φιλοθέη κι ο Ποδονίφτης στη Φιλαδέλφεια
Να μη γίνουμε Μάνδρα. Η Σκρά είναι βόμβα. Πότε πίεσε ο δήμος την Περιφέρεια για αντιπλημμυρικά;
Τα πραγματικά προβλήματα της πόλης ο δήμος τα ξεπετά με μια ανακοινωσούλα
Καμια συνέπεια. Καμία ιδεολογία. Μόνο χωρίς αρχές απόλαυση της εξουσίας
Υπογειοποίηση: Η πόλη σε σύγχιση με ευθύνη του δημάρχου
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...