Λάβαμε από το Σύνδεσμο Μικρασιατών το παρακάτω Δελτίο Τϋπου:
*****
Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου - παρά το φθινοπωρινό κρύο και την βροχή - πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης 23, 24,25 Σεπτεμβρίου 2017 « ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ , 95 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» στον προαύλιο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας.
Στο χαιρετιστήριο μήνυμα του ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Συνδέσμου Μικρασιατών Χρήστος Τριανταφύλλου παρουσίασε τους συνεργάτες του, Χαρά Καμπέρη, Χρήστο Κοπελούσο, Σοφία Αλεφραγκή, Γιάννη Τομπούλογλου, Βασίλη Γεωργιάδη, Ευφροσύνη Κακογιαννάκη, Μαρία Βούλαγαρη - Νένε, Μίνα Μαριολή, Νούλη Βαλάκου, Νίκο Παπαδόπουλο, Βασίλη Καπλανίδη, Αντώνη Λεφάκη, Γιώργο Σαββαίδη, Στεφανία Νίκα, Έλλη Κατσιβέλου, Κωνσταντίνα Σόγια, Ρένα Σταματοπούλου, Ειρήνη Καμβύση, Ανδρέα Ψύλλο, και τόνισε:
Μικρασιάτες και Μικρασιάτισσες, φίλες και φίλοι,
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα , 95 χρόνια μετά ,για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη εκείνων, αλλά και για υπενθυμίσουμε και πάλι την αναγκαιότητα να ξαναδούμε με το πρίσμα του σήμερα τα γεγονότα εκείνα, όχι τόσο για να αναθεωρήσουμε σημεία τους, όσο για να δούμε ξεκάθαρα το σήμερα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή κατάσταση της χώρας μας έχει τις ρίζες της στο μεγαλύτερο στρατιωτικό εγχείρημα του Ελληνικού Έθνους την Μικρασιατική Εκστρατεία.
Μεγαλύτερο κι από τους Βαλκανικούς Πολέμους , αλλά και από τον Πόλεμο του '40.
Τόσο σημαντικό που από τότε η ελληνική ιστορία χωρίζεται σε προ και μετά την Καταστροφή.
Είναι επίσης αναμφίβολο ότι η ήττα είναι πιο διδακτική από τη νίκη, επειδή επιβάλει ενδοσκόπηση και προσεκτική εξέταση των ιστορικών γεγονότων, των αιτίων που οδήγησαν εκεί , προς απόκτηση πείρας . Για να μην επαναληφθεί. Είναι σημαντικότερο αυτό από τον τυφεκισμό των πρωταιτίων όπως έγινε στην περίπτωση της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Τότε οι ισχυροί της γης, βγαίνοντας από μια πρώτη παγκόσμια ανθρωποσφαγή, προχωρούσαν στην αναδιάταξη των δυνάμεων και των χώρων επιρροής τους. Αυτή η αντιπαράθεση οδήγησε στην δεύτερη παγκόσμια σφαγή του 20ου αιώνα.
Υπάρχει μεγάλη ομοιότητα του χθες με το σήμερα, όσον αφορά τις καταστροφικές παρεμβάσεις των μεγάλων στον ελλαδικό χώρο.
Υπήρξαν Έλληνες πολιτικοί που ήταν όργανα των ξένων . Κι αυτό ήταν φυσικό αφού το ελληνικό κράτος κατασκευάστηκε μετά την επανάσταση του 21 σαν εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ξένων δυνάμεων.
Κάτι ανάλογο με το σήμερα, που μιλάμε για κατευθυνόμενη κρίση και για Ελλάδα πειραματόζωο της Ευρώπης.
Το μόνο που μας μένει είναι να απελευθερώσουμε την ιστορία μας. Από εθελότυφλους ιστορικούς, ιδεολογικές διαστρεβλώσεις, κομματικούς στείρους προσανατολισμούς, ιστορικά ταμπού, αλλά και δόλιες αποσιωπήσεις και δολερές διχόνοιες . Και βλέποντάς την καθαρά θα μπορέσουμε να δώσουμε στον καθένα που πρωταγωνιστεί σήμερα στη ρύθμιση της ζωής μας τα χαρακτηριστικά που του ταιριάζουν, όπου εμφανίζεται, τα οποία είναι ανάλογα, σχεδόν παρόμοια ανθρώπων που έπαιξαν τους απαιτούμενους ρόλους για να φτάσουμε στην Καταστροφή.
Χρειαζόταν για τη Μικρασιατική Καταστροφή προετοιμασία δεκαετιών και ένας Στεργιάδης ικανός να εκστομίσει προς τον Γεώργιο Παπανδρέου την ιστορική όσο και απεχθή φράση: «Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα!». Ικανός να απαγορεύσει τη δράση της «Μικρασιατικής Άμυνας», που είχε ιδρυθεί τον Οκτώβριο του 1921 στη Σμύρνη, με σκοπό την υπεράσπιση των Μικρασιατών από τα τουρκικά στρατεύματα σε ενδεχόμενη κατάρρευση του μετώπου, όσο και στην αυτονόμηση της περιοχής.
Και ήταν Έλληνας αυτός που έκανε ό,τι μπορούσε για να υλοποιηθούν τα σχέδια των ξένων για συντριβή του μικρασιατικού πληθυσμού. Έλληνας, αλλά παράλληλα εκπρόσωπος των δήθεν συμμάχων!
Και δεν ήταν μόνος του. Οι ιθύνοντες του ελλαδικού χώρου προσπαθούσαν να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων τρομοκρατώντας τους πλοιοκτήτες που θα το επιχειρούσαν.
Και τον Ιούλιο του 1922 έκαναν τον νόμο περί διαβατηρίων, ο οποίος «φωτογράφιζε» τους εν δυνάμει Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασίας.
Η Ελλάδα δεν ζημιώθηκε από τους ξένους περισσότερο από όσο ζημιώθηκε από κάποιους Έλληνες ανθρώπους τους. Κι αυτούς πρέπει να προσέχουμε, και αυτούς πρέπει να κρίνουμε με το μάτι της ιστορίας γυμνό, ώστε να αντιλαμβανόμαστε ποιοι είναι και να αποτρέπουμε τα σχέδιά τους.
Είναι οι γνωστοί Εφιάλτες που ευδοκιμούν σε κάθε ιστορική περίοδο, σε κάθε πολιτικό και ιδεολογικό χώρο.
Η πρώτη ημέρα, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, ξεκίνησε με Μαρτυρίες των προσφύγων της Μ. Ασίας. Η ηθοποιός Νένα Μεντή, διάβασε αποσπάσματα από τον Α' Τόμο της Εξόδου, του Κέντρου Μικρασιατικων Σπουδών.
Στη συνέχεια ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας " ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ" απένειμε τιμητική διάκριση "Φιλιώ Χαϊδεμένου" στην ηθοποιό Δέσποινα Μπεμπεδέλη για την σημαντική προσφορά της στον πολιτισμό και στην προβολή και προώθηση στην Μικρασιατική Παράδοση. Την απονομή έκαναν, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών, Χρήστος Τριανταφύλλου, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Χρήστος Κοπελούσος και η Πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής του Συνδέσμου Νούλη Βαλάκου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών μεταξύ άλλων, είπε για την Δέσποινα Μπεμπεδέλη:
Τον τελευταίο χρόνο την κ. Δέσποινα Μπεμπεδέλη, την είδαμε ως "γιαγιά Φιλιώ Χαϊδεμένου" και αμέσως εισέπραξε το χειροκρότημα με την ερμηνεία της. Ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας " ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ¨ - ο Σύνδεσμος που ίδρυσε η αείμνηστη γιαγιά Φιλιώ Χαϊδεμένου- και εκ μέρους όλων των μελών του Δ.Σ την ευχαριστούμε θερμά που μας ξύπνησε μνήμες και που με την σημαντική συμβολή της προωθεί την ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Παντελεήμων Παπασυνεφάκης δώρισε στην κ. Δέσποινα Μπεμπεδέλη αντίγραφο της εικόνας Παναγιάς της Βουρλιώτισσας.
Την ίδια μέρα ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας "ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ" απένειμε "Τιμής Ένεκεν" στον καλλιτέχνη Ζαχαρία Καρούνη. Την απονομή έκαναν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών, Χρήστος Τριανταφύλλου και η Ταμίας του Συνδέσμου Σοφία Αλεφραγκή.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών μεταξύ άλλων είπε για τον Ζαχαρία Καρούνη:
Ο Ζαχαρίας Καρούνης είναι ένας νέος άνθρωπος που παρόλο το μικρό της ηλικίας του, έχει αναπτύξει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα ως μουσικός καλλιτέχνης. Ένας άνθρωπος που πρωτοστάτησε στο να δημιουργηθεί και να ανεβεί η θεατρική παράσταση "Φιλιώ Χαιδεμένου", ένας άνθρωπος, που τα τραγούδια που ερμηνεύει με την αγγελική φωνή του στην παράσταση της γιαγιάς Φιλιώς γίνονται οδηγός σε ένα ταξίδι που διατρέχει περίπου έναν αιώνα.
Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων έκλεισε με την Χορωδία του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας " ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ" να παρουσίασε ένα μουσικό ταξίδι με τίτλο " ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑ". Ο μαέστρος της Χορωδίας Γιάννης Καλογήρου, ο Σολίστ πιάνου και μουσικός διδάσκαλος Λευτέρης Μαυρομμάτη και οι 30 χορωδοί ταξίδεψαν του παρευρισκόμενους στην Μικρά Ασία.
Η έκπληξη της βραδιάς ήταν, όταν η Στεφανία και η Χρυσάνθη Παππά -δύο μικρά κορίτσια του Δημοτικού σχολείου- τραγούδησαν με τις καταπληκτικές τους φωνές, το " ΣΤΟ ' ΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ" και το "ΕΧΕ ΓΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ" και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που παρακολουθούσε συγκινημένο.
Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά για την οικονομική ενίσχυση των γραφείων μας. Το δώρο της κλήρωσης ήταν μία τηλεόραση SAMSUNG 32'' από τα καταστήματα Κοτσόβολος. Ο λαχνός που κληρώθηκε ήταν το 122 και τυχερός της βραδιάς ήταν ο Κώστας Κεπέσογλου.
Την δεύτερη ημέρα, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 στις 10:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε το Επίσημο Ετήσιο Μνημόσυνο του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας "ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ" για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Το μνημόσυνο τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας (Παναγίτσα) παρουσία του Δ.Σ. του Συνδέσμου, Συλλόγων, και Φορέων της πόλης, καθώς και πλήθους συμπολιτών μας. Το μνημόσυνο τέλεσε ο Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Παντελεήμονας, συλλειτουργούντων των συνεφημερίων του καθώς και του Προϊστάμενου του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη π. Αλέξανδρου.
Μετά το πέρας του μνημόσυνου μοιράστηκαν από τον Σύνδεσμο σε όλο το εκκλησίασμα τα κόλλυβα.
Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίνου του ΣΤ στην Πλατεία Πατριάρχου.
Ο λόγος που φέτος το τρισάγιο και η κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκαν στο άγαλμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίνου του ΣΤ΄ ήταν, επειδή την ίδια μέρα συνέπεσε και το ετήσιο μνημόσυνο των κτητόρων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας και σε όλους τους κεκοιμημένους Φιλαδελφειώτες με πρώτο αυτών τον αοίδιμο εξόριστο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντίνο τον ΣΤ.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Χρήστος Τριανταφύλλου είπε στην ομιλία του για το Ετήσιο Μνημόσυνο των Θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής:
Aγαπητοί Πατέρες της εκκλησίας μας, μικρασιάτισσες και μικρασιάτες, κυρίες και κύριοι,
Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, είναι η μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεωτέρου Ελληνισμού. Κι αυτό, γιατί αποτέλεσε την ταφόπλακα στο όνειρο της «Μεγάλης Ιδέας» που προσέβλεπε στην επανένωση όλων των εδαφών που κατοικούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων από Έλληνες. Κυρίως όμως, επειδή ξεριζώθηκε οριστικά η μακραίωνη ελληνική παρουσία στην περιοχή, με τον πιο δραματικό τρόπο.
Την μεγάλη αυτή συμφορά συνθέτουν, η κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου, η πυρπόληση της Σμύρνης από τους Τούρκους, οι σφαγές, λεηλασίες και άλλες φρικαλεότητες εις βάρος των Ελλήνων χριστιανών στη Σμύρνη, στις πόλεις και τα χωριά που ανακαταλαμβάνονταν από τον τουρκικό στρατό. οι μαρτυρικές πορείες των αιχμαλώτων και των ομήρων προς το εσωτερικό της Ανατολής, η εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και η εκδίωξη των υπολοίπων από τις πατρογονικές εστίες τους, χωρίς τις περιουσίες τους, από το μικρασιατικό έδαφος και προ πάντων το ξερίζωμα του Ελληνισμού από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη.
Η Μικρά Ασία, υπήρξε κοιτίδα πολλών αρχαίων λαών και πολιτισμών, ενώ έντονη ήταν σ’ αυτήν η ελληνική παρουσία ήδη από την Μυκηναϊκή εποχή. Ειδικότερα, στα παράλια προς το Αιγαίο της Μικράς Ασίας, εγκαταστάθηκαν διάφορα ελληνικά φύλα (Αιολικά, Ιωνικά, Δωρικά), τα οποία ίδρυσαν σημαντικότατες αποικίες, οι οποίες απέκτησαν μεγάλη ακμή κατά τους ιστορικούς χρόνους και συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του Ελληνικού Πολιτισμού.
Στη πόλη μας, την προσφυγομάνα Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα, ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας "ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ" πραγματοποιεί όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το καθιερωμένο επίσημο ετήσιο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Σας ευχαριστούμε όλους για την σημερινή παρουσία σας που τιμά τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων από:
Σύνδεσμο Μικρασιατών "ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ" – Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) - Σύλλογο Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης» – Σύλλογο Αντιοχειτών "Μέγας Αλέξανδρος" – Ένωση Κρητών – Τοπική Δημοτική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας.
Να σημειωθεί ότι το φετινό ετήσιο μνημόσυνο του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας ήταν υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ).
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 το βράδυ, οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Μικρασιατών ξεκίνησαν με τις Μαρτυρίες των προσφύγων της Μ. Ασίας. Η ηθοποιός Λήδα Πρωτοψάλτη, διάβασε αποσπάσματα από τον Α' Τόμο της Εξόδου, του Κέντρου Μικρασιατικων Σπουδών.
Την ίδια μέρα, τιμήσαμε τους ανθρώπους αυτούς που ξαναέφεραν την ελπίδα και έχτισαν τη νέα μας πατρίδα μέσα από τα συντρίμμια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Φέτος το Διοικητικό Συμβούλιο του Σύνδεσμου Μικρασιατών αποφάσισε να απονείμει τιμητική διάκριση στους:
-
Στην μικρασιάτισσα, Φιλαδεφειώτισσα και μέλος του Συνδέσμου μας Αναστασία Τερζή - Νίκα, για την συμβολή της στη προβολή και προώθηση της Μικρασιατικής Παράδοσης. Την απονομή έκανε ο Πατέρας Σεραφείμ από τον Ιερό Ναό Αγίας Ευφημίας Νέας Χαλκηδόνας.
-
Την μικρασιάτισσα, Φιλαδεφειώτισσα και μέλος του Συνδέσμου μας Αναστασία Παπαδοπούλου (ετών 95) για την συμβολή της στη προβολή και προώθηση της Μικρασιατικής Παράδοσης. Την απονομή έκανε ο Πατέρας Παντελεήμονας από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας.
-
Τον μικρασιάτη, Χαλκηδονιώτη Βασίλη Μαστρακούλια για την σημαντική και πολυετή συμβολή του στον αθλητισμό. Ο Βασίλης Μαστρακούλιας υπήρξε ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Σμύρνης και της ΑΕΚ. Την απονομή έκανε ο φίλος και συμπαίκτης του Νίκος Σιμιγδαλάς και ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Κοπελούσος.
-
Την Χαλκηδονιώτισσα Ελένη Χριστοδούλου για την πολυετή και κοινωνική προσφορά της στην πόλη μας. Την απονομή έκανε ο Πατέρας Νεκτάριος από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας.

Συνεχίσαμε με την παράδοση απονομής του Αριστείου – Βραβείου «ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ», δόθηκαν την ίδια μέρα από το Σύνδεσμο τα βραβεία στους αριστούχους μαθητές των Λυκείων της πόλης μας. Οι μαθητές ήταν:
-
Από το 1ο Γεν. Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας η Τσάβου Μελίνα. Την απονομή έκανε η Πρόεδρος της Εξελεγκτικής επιτροπής του Συνδέσμου Νούλη Βαλάκου, μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών Χρήστο Τριανταφύλλου.
-
Από το 2ο Γεν. Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας η Αργυροπούλου Νεφέλη. Την απονομή έκανε το Μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Νίκος Παπαδόπουλος, μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών.
-
Από το 3ο Γεν Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας η Κονόμη Ελευθερία. Την απονομή έκανε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Υπεύθυνη Θεάτρου Ευφροσύνη Κακογιαννάκη μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών.
-
Από το 1ο Γεν. Λύκειο Ν. Χαλκηδόνας η Γκρόπα Ελένη. Την απονομή έκανε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Ταμίας Σοφία Αλεφραγκή μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών.
-
Από το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας ο Ντεμίρ Αλέξανδρος. Την απονομή έκανε η Πρόεδρος των Αντιοχειτών Κατερίνα Γιαζιτζή μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών.
-
Από το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας η Γκρόσι Κατερίνα. Την απονομή έκανε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Υπεύθυνη Νεολαίας Έλλη Κατσίβελου μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής έκλεισαν με την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίτσας Σαριντζιώτου - Σπύρου "Σεβντίκιοϊ Πατρίδα μου, Σεβντά μου". Το βιβλίο παρουσίασε η εκπαιδευτικός - αφηγήτρια και μέλος του Συνδέσμου μας Κωνσταντίνα Σόγια.
Το βιβλίο παρουσιάζει την ζωή στο Σεβντίκιοϊ πριν την καταστροφή. Περιγράφει την ενδυμασία των κατοίκων, τις βεγγέρες, το κυνήγι, τις εκκλησιές. Εξυμνεί την ομορφιά των γυναικών και την παλικαριά των ανδρών. Στο βιβλίο υπάρχουν μαρτυρίες και πολύτιμο φωτογραφικό υλικό όπου ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίζει το φημισμένο χωριό των Σεβντικιαλήδων.
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά για την οικονομική ενίσχυση των γραφείων μας. Το δώρο της κλήρωσης ήταν ένα laptop HP από τα καταστήματα ΠέρκαςShop. Ο λαχνός που κληρώθηκε ήταν το 147 και τυχερή της βραδιάς ήταν η Κατερίνα Καλαϊτζή.
Η προγραμματισμένη εκδήλωση-συναυλία του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Xαλκηδόνας "ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ" που θα πραγματοποιούνταν την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017 στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ και για τον εορτασμό της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΙΣΣΑ Πολιούχου και Προστάτιδος Νέας Φιλαδέλφειας, αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών για την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 στις 20:00.
Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου η μουσική εκδήλωση "ΝΟΤΕΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ" με την Νάντια Καραγιάννη και τον Νίκο Καραγιάννη.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ευχαρίστησε την Νάντια, τον Νίκο Καραγιάννη και τους μουσικούς για την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μνήμης ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ και στον εορτασμό της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΙΣΣΑΣ.
Στη συνέχεια ο Πατέρας Παντελεήμων Παπασυνεφάκης δώρισε στην Νάντια Καραγιάννη αντίγραφο της εικόνας Παναγίας της Βουρλιώτισσας και αναφέρθηκε με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια στον Πρόεδρο και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Μικρασιατών για την πολύπλευρη δραστηριότητα τους.
Δυστυχώς όμως, η μουσική εκδήλωση -συναυλία διεκόπη μία ώρα μετά την έναρξη της, λόγο των κακών καιρικών συνθηκών.
Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά για την οικονομική ενίσχυση των γραφείων μας. Το δώρο της κλήρωσης ήταν μία τηλεόραση PHILIPS 32'' προσφορά από την εταιρία Safe Step. Ο λαχνός που κληρώθηκε ήταν το 77 και η τυχερή της βραδιάς ήταν η Βαρβάρα Λιναρδάκη.
Στις εκδηλώσεις μνήμης του Συνδέσμου Μικρασιατών "ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ", διανεμήθηκε δωρεάν στους παρευρισκόμενους το νέο τεύχος (#11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017) της πολυτελέστατης έκδοσης με 40 σελίδες περιοδικό "ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ" του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας.
Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών ευχαριστεί θερμά όσους προσέφεραν και συνέβαλαν στην επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων, ιδιαίτερα δε, τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Παπασυνεφάκη, τους συνηφημερίους του, το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, την νεωκόρο κ. Κατερίνα που μαζί με τους εθελοντές και τις εθελόντριες βοήθησαν.

Επίσης ευχαριστούμε ιδιαίτερα:
-
Την εταιρία ανατομικών παπουτσιών SAFE STEP και την εταιρία GRAFIMA για την βοήθεια - χορηγία στις εκδηλώσεις μνήμης ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.
-
Τους χορηγούς επικοινωνίας MIKRASIATIS.GR και ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ.
-
Τους επιχειρηματίες- καταστήματα που συνέβαλαν στην εκτύπωση του περιοδικού μας. Συγκεκριμένα τους: Ανατολίτικες Γεύσεις ΜΠΑΡΜΠΑ ΑΛΕΞΗΣ - Τουριστικό Γραφείο ΜΑΚΡΥΝΟΡΗΣ - Κομμωτήριο EXPRESSIONS NICOLAS Νέα Χαλκηδόνα - Cafe - bar ORIENT EXPRESS - Εστιατόριο ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ - Cafe - bar MYSTIQUE - Ψητοπωλείο ΣΟΥΒΛΑΚΕΣ - Χειροποίητες πίτες ΘΕΙΟΣ ΦΑΝΗΣ - Μεζεδοπωλείο ΛΕΜΟΝΟΚΗΠΟΣ - Cafe - bar ΠΕΤΡΙΝΟ - Μνημεία - τάφοι ΜΠΑΛΙΝΗΣ - Ζαχαροπλαστείο COSMIK - Μεζεδοπωλείο ΜΕΛΙΣΣΕΣ - Εκκλησιαστική Τέχνη ΜΑΝΙΚΑΣ - Μεζεδοπωλείο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ - Φροντιστήρια ΡΟΠΗ - Εστιατόριο ΣΙΝΙΚΟ ΤΟΙΧΟΣ - Ψητοπωλείο ΑΝΔΡΕΑΣ - Beerhouse ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ - Τελετές ΤΑΜΠΑΣ - ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ - Τελετές ΑΓΙΑΣΣΩΤΗΣ - ΠΑΝΤΕΛΙΟΣ - Εστιατόριο ΠΕΡΑΝ.
-
Τον ΔΗΜΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ για την ευγενική παραχώρηση της μικροφωνικής για την πραγματοποίηση του ετησίου μνημόσυνου των θυμάτων της μικρασιατικής καταστροφής και για την παραχώρηση των καρεκλών για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
-
Το γραφείο κοινωνικών υπηρεσιών (τελετών) ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ για την ευγενική προσφορά στον δίσκο μνημόσυνου.
-
Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΠΣΕ) για την συνεργασία τους.
-
Την επαγγελματία φωτογράφο Βαρβάρα Μπέκα για το φωτογραφικό υλικό.
-
Τον επαγγελματία φωτογράφο Ιωάννη Παπαχρήστου για το φωτογραφικό υλικό.
-
Τον Γιώργο Σαββαίδη και τον Γιώργο Τσιότρα για το φωτογραφικό υλικό.
-
-Το ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ για την σημαντική βοήθεια στις εκδηλώσεις μνήμης.
-
Τους εκπροσώπους του τοπικού τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού)
-
Τους εκατοντάδες συμπολίτες και μέλη του Συνδέσμου μας που παρακολούθησαν τις τριήμερες εκδηλώσεις και τίμησαν τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Μεταξύ των παρισταμένων ξεχωρίσαμε τους: Ιερείς των Ναών της πόλης μας, τον Πατέρα Σεραφείμ της Αγίας Ευφημίας, τους Πατέρες Νεκτάριο και Χρήστο της Κοιμήσεως Θεοτόκου, τον Πατέρα Αλέξανδρο της Αγίας Τριάδας, την Βουλευτή Β' Αθηνών της Ν.Δ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, τον π. Πρόεδρο της Νεολαίας της Ν.Δ Σάκη Ιωαννίδη, τον Πρόεδρο της ΟΠΣΕ Λουκά Χριστοδούλου, τον ταμία της ΟΠΣΕ Κώστα Αναγνωστάκη, την Τοπική Σύμβουλο Νέας Χαλκηδόνας Δήμητρα Πρεβέντη, την Μάρθα Σαμαρά μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ και εκπρόσωπος του Γιώργου Κουμουτσάκου, την Πρόεδρο του Συλλόγου Αντιοχειτών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας Κατερίνα Γιαζιτζή, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Σπάρτης και μέλος του Δ.Σ ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας Κοσμά Χατόγλου, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αλαγιωτών και μέλος του Δ.Σ ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας Γιώργο Νουβέλογλου, την Πρόεδρο της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου Βασιλική Ευστρατιάδου, την Κασσιανή Ελευθεριάδη από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας, τον Πρόεδρο των Παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Αττάλου Ν. Φιλαδέλφειας Ξενοφώντα Μπουσούς, την Ελένη Αδάμ - Χλουδεράκη από την Ένωση Κρητών Ν. Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, τον Κυριάκο Βλασιάδη από τον σύλλογο Η Νέα Σινασός, την Πρόεδρο της Δημ. Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας Βάσω Φιλιππάτου, τον πρ. Υποψήφιο Δήμαρχο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας Χάρη Τομπούλογλου, τον Ταμία του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας Κώστα Τσοπανάκη, τον Βαγγέλη Γιαννακουδάκη από το Ευ Αγωνίζεσθε, τον Γιάννη και τον Κώστα Ιντζεγιάν από τους παλαιούς Προσκόπους Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, τον Γιώργο Τσούκα, τον Νίκο Σιμιγδαλά, τον Γιάννη Πρατσή, τον Μπάμπη, τον Πάνο και την Κούλα Παλάσκα,κ.α
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...