Σε μικρή απόσταση από το διαχρονικό σύμβολο του Ελληνισμού, την Ακρόπολη, θα βρεθούν για πρώτη φορά μαζί στο ίδιο τραπέζι, έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, δέκα σύγχρονα κράτη που εκπροσωπούν μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς.
Η υπουργική διάσκεψη δέκα χωρών για τη σύσταση του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Ζάππειο Μέγαρο, έπειτα από κοινή πρόσκληση του κ. Κοτζιά και του Κινέζου ομολόγου του, Γουάνγκ Γι. Πέρα από την Ελλάδα και την Κίνα, συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Βολιβία, η Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιταλία, το Μεξικό και το Περού, χώρες οι οποίες εκπροσωπούν μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς -όπως ο αιγυπτιακός, ο ρωμαϊκός, ο περσικός, ο σινικός και ο ελληνικός, καθώς και οι πολιτισμοί των Μάγια, των Ίνκας, των Αζτέκων, της Μεσοποταμίας και της κοιλάδας του Ινδού- και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνοπολιτικών εξελίξεων σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική.
Στην πρόσκληση που απηύθυναν προς τους ομολόγους τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κίνας υπογραμμίζουν το κοινό όραμα όλων για αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς του παρελθόντος ως όχημα για την προώθηση των φιλικών σχέσεων, της διεθνούς συνεργασίας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας σήμερα. Κοινή πεποίθηση είναι πως τα επιτεύγματα του παρελθόντος αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερη αξία, όχι όταν επαναπαύεται κανείς σε αυτά, αλλά όταν τα αξιοποιεί για να διαμορφώσει ένα καλύτερο σήμερα και ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό έρχεται να εξυπηρετήσει το «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών».
Διπλωματικές πηγές τονίζουν, πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό διεθνές εγχείρημα, καθώς για πρώτη φορά θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι χώρες από τέσσερις ηπείρους, για μία παγκόσμια πολιτιστική πρωτοβουλία, με στόχο την οικοδόμηση «θετικής ατζέντας» συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις.
Επίσης, κατατάσσουν το Φόρουμ σε έναν ακόμη σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών της «πολυδιάστατης» ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την διάσκεψη για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή, την διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, την Τετραμερή για τη Διασυνοριακή Συνεργασία στη Θεσσαλονίκη και τη Συνεργασία των 4 βαλκανικών κρατών-μελών της ΕΕ.
Επισημαίνουν μάλιστα πως ο πολιτισμός στη σημερινή εποχή είναι άμεσα συνυφασμένος με την ήπια ισχύ, η οποία με τη σωστή αξιοποίηση, μπορεί να αναδείξει τη διεθνή εικόνα μίας χώρας, αλλά και να αποτελέσει σημαντική πηγή οικονομικής ισχύος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι Σεφερλήδες της Φιλαδέλφειας
Ληγμένο κοτόπουλος από το κοινωνικό παντοπωλείο- εμμονή ο πόλεμος σε ΑΕΚ και... καπιταλισμό
Μια ανακοίνωση της Δύναμης Πολιτών, που προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών
Στην πραγματικότητα δεν θέλουν την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια
Πλήρης επιβεβαίωση της "Αλήθειας"
Ω! Απόλλωνα!
"Θανάση, θα έλθω να έλθω να μου δώσεις να ξεγεννήσω μια γυναίκα"
Μια συνέντευξη αποκαλυπτική για τις πραγματικές προθέσεις Βασιλόπουλου
Μπερδεύουν ακόμα την ΑΕΚ με την Πέρα Κλουμπ
Ο πρώτος που παρανομεί
Μη διχάζετε άλλο την πόλη κύριε δήμαρχε. Πάρτε ενωτικές πρωτοβουλίες, τώρα!
Μια ανακοίνωση του δήμου, που θα μείνει στην ιστορία
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...