Η Έσθερ Άφουα Οκλόο (Esther Afua Ocloo) μία γυναίκα θρύλος τιμάται σήμερα από το doodle της Google. Η ίδια υπήρξε γνωστή και ως «θεία Οκλόο» και ήταν επιχειρηματίας και πρωτοπόρος του μικροδανεισμού. Γεννήθηκε στη Γκάνα στις 18 Απριλίου του 1919.
Ήταν η πρώτη γυναίκα που ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση επεξεργασίας τροφίμων στη Χρυσή Ακτή, πουλώντας μαρμελάδες και χυμούς, καθώς και η πρώτη που απέκτησε δίπλωμα μαγειρικής στο Λονδίνο.
Η γυναίκα επιχειρηματίας και συνήγορος για τα μικροδάνεια, γνωστή ως «θεία Ocloo», ηΈσθερ Άφουα Οκλόο, εργάστηκε ακούραστα για να βοηθήσει ανθρώπους να φτάσουν στην επιτυχία, όπως κάποτε άλλοι βοήθησαν την ίδια.
Η Έσθερ Άφουα Οκλόο είχε μόνο έξι σελίνια στην τσέπη της όταν έκανε και στη συνέχεια πούλησε το πρώτο βάζο με μαρμελάδα, ως έφηβη τη δεκαετία του 1930.
Ήταν η πρώτη γυναίκα που ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση επεξεργασίας τροφίμων στη Χρυσή Ακτή, πουλώντας μαρμελάδες και χυμούς, καθώς και η πρώτη που απέκτησε δίπλωμα μαγειρικής στο Λονδίνο.
Στη συνέχεια επέκτεινε την επιχείρησή της, φτιάχνοντας συνταγές για εμπορική χρήση. Από το 1959 έως το 1961 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του μετέπειτα Συνδέσμου Βιομηχανιών της Γκάνας.
Από το 1970 και έπειτα ασχολήθηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών.
Ήταν μία από τις ιδρύτριες της Women’s World Banking το 1976, μιας ΜΚΟ που παρέχει στρατηγική υποστήριξη, τεχνική βοήθεια και πληροφορίες σε ένα παγκόσμιο δίκτυο αποτελούμενο από 40 ανεξάρτητους μικροοικονομικούς θεσμούς και τράπεζες, που ευνοούν την επιχειρηματικότητα κυρίως των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Μετά το ταξίδι στην Αγγλία, για να μάθει τις τελευταίες τεχνικές στην επεξεργασία τροφίμων, η Έσθερ Άφουα Οκλόο επέστρεψε στο σπίτι της.
Δίδαξε αυτές τις δεξιότητες και στις γυναίκες στην Γκάνα και το 1975 την προσκάλεσαν στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι Σεφερλήδες της Φιλαδέλφειας
Ληγμένο κοτόπουλος από το κοινωνικό παντοπωλείο- εμμονή ο πόλεμος σε ΑΕΚ και... καπιταλισμό
Μια ανακοίνωση της Δύναμης Πολιτών, που προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών
Στην πραγματικότητα δεν θέλουν την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια
Πλήρης επιβεβαίωση της "Αλήθειας"
Ω! Απόλλωνα!
"Θανάση, θα έλθω να έλθω να μου δώσεις να ξεγεννήσω μια γυναίκα"
Μια συνέντευξη αποκαλυπτική για τις πραγματικές προθέσεις Βασιλόπουλου
Μπερδεύουν ακόμα την ΑΕΚ με την Πέρα Κλουμπ
Ο πρώτος που παρανομεί
Μη διχάζετε άλλο την πόλη κύριε δήμαρχε. Πάρτε ενωτικές πρωτοβουλίες, τώρα!
Μια ανακοίνωση του δήμου, που θα μείνει στην ιστορία
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...