Με άρθρο του στον Guardian ο γνωστός δικηγόρος Τζέφρι Ρόμπερτσον, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της νομικής ομάδας στην οποία συμμετείχε και η Αμάλ Κλούνεϊ, ετοιμάζοντας για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης τη γνωμοδότηση για την επιστροφή των Γλυπτών, καταθέτει νέα πρόταση για τη διεκδίκησή τους συσχετίζοντας της με το Brexit.
«Ούτε μια βδομάδα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και ήδη η ελπίδα για εγκάρδιες διαπραγματεύσεις μοιάζει αισιόδοξη. Το Σαββατοκύριακο, ανάμεσα σε διαξιφισμούς για το μέλλον του Γιβραλτάρ μετά το Brexit, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Μάικλ Χάουαρντ υπαινίχθη πως ένας τρόπος να διευθετηθεί το θέμα θα ήταν ένας πόλεμος με την Ισπανία», αναφέρει στην αρχή του άρθρου του ο γνωστός δικηγόρος του Λονδίνου και προτείνει στη Βρετανία να κάνει τη συμφωνία για το Brexit επιστρέφοντας τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Τα πιο σημαντικά σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Τα μισά είναι στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ τα άλλα μισά, που άρπαξε από τον Παρθενώνα ένας Σκωτσέζος διπλωμάτης, κάθονται σε μια γκαλερί του Βρετανικού Μουσείου. Το να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brexit η επιστροφή των Ελγινείων θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για τη Βρετανία και θρίαμβο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς», γράφει ο Ρόμπερτσον.
«Η επανένωση των Μαρμάρων είναι μια πολιτιστική επιτακτική ανάγκη, όχι τόσο για την Ελλάδα (οι πολίτες της είναι αμφίβολο αν έχουν καταγωγή από τον Περικλή), όσο για την Ευρώπη. Ενωμένα, θα συμβολίζουν μοναδικά το ξεκίνημα της πολιτισμένης ζωής στην Ευρώπη, 2.500 χρόνια πριν. Θα 'ναι σαν να ξαναφτιάχνουμε μια σκισμένη φωτογραφία, που δείχνει ανθρώπους να περπατούν και να μιλούν, να παίζουν και (κυρίως) να πίνουν. Ενωμένα στο μουσείο υπό τον Παρθενώνα, τα Μάρμαρα θα αποτελούν τον υψηλότερο καλλιτεχνικό αρχιτεκτονικό θησαυρό της ηπείρου», συνεχίζει ο αρθρογράφος τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκλάπησαν».
δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...