Πρώτα από όλα τα Βριλήσσια ΔΕΝ έχουν το δικό μας Άλσος. Έχουν πράσινες εκτάσεις, αλλά Άλσος όπως της Νέας Φιλαδέλφειας, δεν έχουν. Έχουν όμως δημοτική Αρχή που δεν ξημεροβραδιάζεται προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα "πώς θα γκρεμίσω τον καπιταλισμό". Κι έτσι, της μένει χρόνος να σκεφτεί και να υλοποιήσει δράσεις, πέρα από μια ομιλία στο δικό τους ΠΠΙΕΔ.
*****
Τι είναι η κομποστοποίηση και ποια τα οφέλη; Τι είναι τα οργανικά απόβλητα και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν; Πώς μπορούμε να συμμετέχουμε; Είναι μερικές από τις απορίες περίπου 300 μαθητών που βρήκαν απάντηση με τη βοήθεια ενημερωτικών, διαδραστικών παρουσιάσεων και δημιουργικού διαλόγου, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή», που διοργανώνει ο δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο του νομού Αττικής και την Περιφέρεια Αττικής.
«Τα παιδιά, είναι ο καλύτερος επεξεργαστής και αναμεταδότης κάθε θετικού μηνύματος», δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Βριλησσίων, Αλέξης Μαυραγάνης. «Με το πρόγραμμα ενημέρωσης των σχολείων μας, πιστεύουμε ότι πολύ γρηγορότερα θα πετύχουμε το στόχο ξεχωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων και της μετατροπής τους σε φυσικό λίπασμα».
Η ανταπόκριση των παιδιών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης, είναι συγκινητική και το ενδιαφέρον τους αυξάνεται διαρκώς. Οι ενημερωτικές επισκέψεις λειτουργούν συμπληρωματικά με τα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς σε κάθε τάξη. Ο κύκλος των επισκέψεων θα ολοκληρωθεί τέλος Απριλίου 2017.
Ο δήμος Βριλησσίων είναι ο πρώτος δήμος της Αττικής που προωθεί και υλοποιεί, από τα μέσα του 2016, το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή» με την εγκατάσταση δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων, που βρίσκονται δίπλα στους υπόλοιπους κάδους απορριμμάτων.
Σκοπός του προγράμματος κομποστοποίησης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χωριστή διαλογή των αποβλήτων στην κουζίνα κάθε σπιτιού και καταστήματος και την απόθεσή τους στους καφέ κάδους, που ήδη έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του δήμου. Όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Μαυραγάνης «ήδη 150 καφέ κάδοι είναι τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία του δήμου Βριλησσίων και μέχρι και τον Ιούνιο θα τοποθετηθούν άλλοι 150. 'Αρα, σε κάθε τετράγωνο θα υπάρχει κι ένας καφέ κάδος. Αυτό που θέλουμε από τους δημότες μας είναι να κάνουν τη διαλογή των οικιακών τους απορριμμάτων και να τα ρίχνουν με ανοιχτή σακούλα στον καφέ κάδο έξω από το σπίτι τους».
Τα ειδικά συνεργεία καθαρισμού του δήμου Βριλησσίων, συλλέγουν τα βιολογικά απορρίμματα από τους καφέ κάδους κάθε Δευτέρα,Τετάρτη,Παρασκευή, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8 το πρωί και στη συνέχεια μεταφέρονται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στα 'Ανω Λιόσια, όπου υφίστανται ξεχωριστή επεξεργασία, με σκοπό να παραχθεί εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ).
Το παραγόμενο κόμποστ που συγκεντρώθηκε από τα σκουπίδια των δημοτών στα Βριλήσσια το 2016 έφτασε τους 700 τόνους (μαζί με τα κλαδιά και κλαδέματα) και πρόκειται να αξιοποιηθεί για να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους στην Αττική και να μειωθούν και οι δαπάνες των δήμων σε εδαφοβελτιωτικά.
Όπως τονίζει ο κ. Μαυραγάνης «καλούμε κάθε σκεπτόμενο και ενεργό πολίτη να κάνει ένα μικρό "κλικ" αλλαγής στην καθημερινή του λειτουργία.Πρόκειται για ένα πρότυπο εγχείρημα, το οποίο ήδη λειτουργεί και έχει ήδη αποδώσει σημαντική μείωση των ενταφιαζόμενων σκουπιδιών στην Αττική». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο δήμος Βριλησσίων βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με τους όμορους δήμους Χαλανδρίου και Πεντέλης για ανάλογες πρωτοβουλίες.
Τα οφέλη από την κομποστοποίηση
Όπως τονίζεται στην καμπάνια, η φροντίδα του περιβάλλοντος ξεκινά από το ίδιο μας το σπίτι. Ακόμη και το χρησιμοποιημένο φακελάκι από το τσάι μπορεί να δώσει "ζωή" ή η στάχτη από το τζάκι αφού περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία αποτελούν απαραίτητα συστατικά για υγιέστερο χώμα. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι μια τετραμελής οικογένεια παράγει ετησίως 450-650 κιλά οργανικά απορρίμματα, ενώ το 35% αυτών, που θεωρούμε ως τώρα «σκουπίδια», αποτελούν πρώτες ύλες για κάτι καινούριο.
Τα βασικά οφέλη από την κομποστοποίηση είναι:
• Με τη χρήση του, το έδαφος αναζωογονείται, συγκρατεί το νερό και αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά.
• Περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων, της ατμόσφαιρας.
• Προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου περιορίζοντας τις ποσότητες εκπομπές μεθανίου και μονοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την ταφή των οργανικών αποβλήτων.
• Καθίσταται εφικτή η ανακύκλωση βασικών υλικών, όπως π.χ. του χαρτιού κουζίνας που άλλες μέθοδοι ανακύκλωσης δεν επιτρέπουν.
• Είναι η πιο οικονομική μέθοδος τελικής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων.
• Ευνοεί τη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Δεν παράγει επικίνδυνα,τοξικά αέρια ή καρκινογόνες ουσίες.
• Δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας από άλλες διαθέσιμες τεχνολογίες.
Κάτια Παπαδοπούλου- ΑΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μεγάλη η ευθύνη των οπαδών της ΑΕΚ
Μη διχάζετε άλλο την πόλη κύριε δήμαρχε. Πάρτε ενωτικές πρωτοβουλίες, τώρα!
Μια ανακοίνωση του δήμου, που θα μείνει στην ιστορία
Μην το περιμένετε το γήπεδο...
Εσείς, ποια παρανομία υποστηρίζετε;