Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Χρειάστηκαν όχι μια, αλλά δυο αναφορές μου (τη μια μπορείτε να τη βρείτε εδώ και τη δεύτερη εδώ) για να ανταποκριθεί ο Κ. Παντελόγλου στο ερώτημα μου ποια επιχειρηματικά συμφέροντα κατηγορεί με αφορμή τις αναρτήσεις για το γήπεδο της ΑΕΚ.
Αυτή είναι η σωστή λέξη: «να ανταποκριθεί». Όχι βέβαια «να απαντήσει». Διότι αντί να πάρουμε μιαν απάντηση επί της ουσίας, μας ανέφερε τρεις εταιρείες. Την ΠΑΕ ΑΕΚ, τη Δικέφαλος και την Dimand. Μας φώτισε, δηλαδή... Ας τον βοηθήσουμε λιγάκι...
Λοιπόν, έχω να συνεισφέρω κι άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Βυζαντινή Γωνιά. Τσιπουράδικο το Βολιώτικο. Κοσμηματοπωλείο. Τρατορία στη γωνία. Η Αυλή. Η γκαζόζα. Pura Vida του φίλου μου του Νίκου (Νικόλα πέρασα κι ήπια καφεδάκι, αλλά δεν ήσουν εκεί). Σουβλατζίδικο. Απέναντι Μικέλ. Άλφα Τράιαντ. Καφέ Μεζέ. Σχολές Οδηγών ο Θωμάς. Ανθοπωλείο καινούργιο στη θέση του ανθοπωλείου Κουμαριανού. Κατάστημα Εσωρούχων. Στον πεζόδρομο μέσα, βιβλιοπωλείο. Νέος Κρίνος. Μπαρσόλ, Φλοκαφέ, Τίλλας, εστιατόριο στο στενάκι, σουβλατζίδικο, Ο Γρηγόρης, Ευρωγνώση, Γκούντις, Αρωματοπωλείο... θα γράφω ως το Πάσχα νυχθημερόν εταιρείες που έχουν «επιχειρηματικά συμφέροντα» στην πόλη μας, κι ακόμα δεν θα έχω τελειώσει.
Αναρωτιέμαι τι πρόβλημα έχουν όσοι επιτίθενται γενικώς και αορίστως σε «επιχειρηματικά συμφέροντα» με όλους τους παραπάνω. Τους διαχωρίζουν από τις τρεις εταιρείες που ανέφερε ο διαδικτυακός συνομιλητής μου; Με ποια κριτήρια; Δεν τους αρέσει η φάτσα του επιχειρηματία; Τους κακοφαίνεται ο σκοπός της εταιρείας; Δεν γουστάρουν το μέγεθος των εταιρειών που βάζουν απέναντί τους; Από ποιο μέγεθος και κάτω είναι αποδεκτά στις σοσιαλιστικές συνειδήσεις τα επιχειρηματικά συμφέροντα; Διότι, ας μη γελιόμαστε. ΟΛΟΙ όσους ανέφερα, κι ακόμα δέκα και είκοσι φορές περισσότεροι, έχουν επιχειρήσεις, ΑΡΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
Ξενυχτούν για να τα φέρουν βόλτα, τη μια πάνω στις καταστάσεις πωλήσεων και την άλλη δίπλα στα έξοδα, στα χαράτσια, με φόρους κι άλλους φόρους. Το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος, τους φορτώνει τα βάρη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ, ανάμεσα στους οποίους κι εκείνοι που τους βρίζουν, ή αναφέρονται απαξιωτικά γι αυτούς.
Ποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει; Από πού προέρχονται τα χρήματα των μισθών στο δημόσιο και των συντάξεων; Ερωτώ: ΑΠΟ ΠΟΥ; Εγώ στις μέρες μας ξέρω δυο πηγές: Είτε τις δόσεις των κακών δανειστών (που "μας πίνουν το αίμα", βέβαια, αλλά στο μεταξύ μας δίνουν χρήματα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις) είτε τους φόρους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (από όπου προέρχονται τα κρατικά έσοδα, κι από τα οποία πληρώνεται το υπόλοιπο των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου).
Μπορεί, βέβαια, κάποιος να μου πει «εμένα τι με νοιάζει; Εγώ όσο εργαζόμουν, είχα κρατήσεις, άρα το κράτος μου τα οφείλει». Μάλιστα. Υποστηρίζω ότι αυτή είναι μια σωστή ως προς το περιεχόμενό της θέση, αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ. Παραγωγική και χρήσιμη είναι μια θέση, που προτείνει λύσεις υπό τις σημερινές συνθήκες, όχι ‘αν γυρίζαμε το χρόνο πενήντα χρόνια πίσω’. Σκεφτείτε να έλεγαν όλοι «εμένα τι με νοιάζει;». Ωραία κοινωνική ευαισθησία μας εισηγείται αυτή η αντίληψη, που λέει μάλιστα ότι είναι κι αριστερή... Εγώ, προσωπικά, την πιστεύω! Αριστερή είναι!
Δεν έχω καμία δυσκολία (αντιθέτως, μάλιστα...) να συνυπογράψω το ότι πολλές κυβερνήσεις εγκλημάτησαν σε βάρος ΟΛΩΝ των ασφαλιστικών ταμείων. Μπορώ να βοηθήσω όσους θέλουν να επιτεθούν σε αυτές τις κυβερνήσεις, με το να τους δώσω στοιχεία που είναι περίπου αδύνατο να βρουν μόνοι τους. Ωστόσο η οικονομία είναι –θεωρητικά, τουλάχιστον- ακόμα ζωντανή, και καταβάλει μισθούς και συντάξεις. Ενώ στα καθεστώτα που θαύμαζαν και θαυμάζουν οι επιλεκτικοί επικριτές των "επιχειρηματικών συμφερόντων", και τα οποία καθεστώτα κατέρρευσαν υπό το βάρος της λαϊκής οργής, οι οικονομίες τους καταβαραθρώθηκαν και εν τέλει κατέρρευσαν. Η ελληνική, όχι ακόμα...
Λοιπόν: Τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία καταγγέλλετε χωρίς να τα προσδιορίζετε, είναι αυτά χάρη στα οποία σήμερα υπάρχουν –ακόμα- χρήματα για την καταβολή των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου.
Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι στοιχειώδης κοινωνική υπευθυνότητα πρέπει να οδηγεί όλους όσοι εισπράττουν μισθούς και συντάξεις από το δημόσιο, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον να μην απαξιώνουν και να μην υβρίζουν τα συμφέροντα, χάρη στους φόρους των οποίων καταβάλλονται ακόμα μισθοί και συντάξεις.
Μένει αναπάντητο το ερώτημα «γιατί ο Μελισσανίδης να ασχοληθεί με την ΑΕΚ για να αποκομίσει κέρδη, όταν βγάζει πολύ περισσότερα, ασχολούμενος με τις άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες;». Απάντηση δε βλέπω, αλλά εγώ θα περιμένω...-