Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Είναι απολύτως ενδεικτική για την πόλη μας η περίοδος που διανύουμε. Οι εξελίξεις σε γενικό πολιτικό και τοπικό δημοτικό επίπεδο, οδηγούν καθέναν που θέλει να ασχοληθεί με το θέμα, σε προφανή συμπεράσματα. Ας δούμε τα γεγονότα:
Η Δύναμη Πολιτών στηρίχτηκε προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη πλειοψηφία των εκλεγμένων του δημοτικών συμβούλων ανήκαν σε αυτό το κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνμέχεια διασπάστηκε λόγω μιας πολύ σοβαρής πολιτικής διαφωνίας που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό του. Τα περισσότερα από τα τοπικά στελέχη του κόμματος αυτού αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσιες δηλώσεις τους, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες αποχωρήσεις. Με δυο λόγια, δηλαδή, στο εσωτερικό της Δύναμης Πολιτών υπάρχει -σε πολιτικό, όχι σε δημοτικό επίπεδο- μια σοβαρή πολιτική διαφωνία.Κι όμως, ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος, ως επικεφαλής του συγκεκριμένου συνδυασμού, με τους χειρισμούς που έχει κάνει, έχει διασφαλίσει (ως τώρα, τουλάχιστον) την ενότητα της Δύναμης Πολιτών. Απέφυγε να πάρει δημόσια θέση, καθώς προκρίνει τον ενωτικό ρόλο του επικεφαλής της όλης προσπάθειας που οδήγησε τη Δύναμη Πολιτών στη διοίκηση του δήμου. Κινήθηκε και κινείται παρασκηνιακά ώστε να επιτύχει την απαραίτητη δημοτική ενότητα ανάμεσα σε έντονα πολιτικοποιημένα άτομα, τα οποία όχι μόνο διαφωνούν, πλέον, με τρόπο σφοδρό και απροκάλυπτο, αλλά το δείχνουν κιόλας δημόσια.
Η Ένωση Δημοτών, από την άλλη μεριά, δεν αντιμετωπίζει κανένα εξωγενές πρόβλημα, όπως η Δύναμη Πολιτών. Καμία γενικότερη πολιτική διαφωνία δεν μαζεύει σύννεφα ανάμεσα στα (τρία, όλα κι όλα!) εκλεγμένα στελέχη του συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο. Ούτε φάνηκε ότι υπάρχει σοβαρή διαφωνία σε κάποιο κορυφαίο τοπικό ζήτημα. Δεν είδα διαφωνίες για το αν καλώς ή κακώς γκρεμίστηκε ο Κένταυρος, αν καλώς ή κακώς προχωρεί το γήπεδο της ΑΕΚ, αν καλώς ή κακώς πρέπει να βελτιωθεί η καθαριότητα κλπ. Κι όμως, ήταν αρκετή η πρωτοβουλία του Λύσσανδρου Γεωργαμλή, που ηγήθηκε του συνδυασμού στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, να δημοσιοποιήσει τη "νέα οργανωτική δομή" του συνδυασμού (προφανώς μη γνωρίζοντας ότι δημοτικοί συνδυασμοί ΔΕΝ υφίστανται ανάμεσα σε δυο δημοτικές αναμετρήσεις, σύμφωνα με το νόμο), αποκλείοντας τους άλλους δυο εκλεγμένους συμβούλους, Γιάννη Τομπούλογλου και Χρήστο Κοπελούσο (τους οποίους κατά καιρούς θέλησε να... διαγράψει), για να εμφανιστούν ισχυρότατοι κλονισμοί, σαφής προοπτική διασπάσεως και γενικότερη απαξίωση της προσπάθειας που έκανε η όλη ένωση Δημοτών στις περυσινές εκλογές.
Δείτε, λοιπόν, τη διαφορά των χειρισμών και βγάλτε συμπέρασμα: Ο ένας διαχειρίζεται ως τώρα με επιτυχία μια μείζονα, σοβαρή πολιτική διαφωνία που διχάζει το κόμμα που κυρίως στήριξε τον συνδυασμό (στο οποίο κόμμα κι ο ίδιος ο Βασιλόπουλος ανήκει) πανελλαδικά, και με τους χειρισμούς του διασφαλίζει την ενότητα του συνδυασμού του. Ο άλλος, παρέμεινε απολύτως σιωπηλός επί περίπου ένα χρόνο, και στην πρώτη φορά που αποφάσισε να πάρει μια πρωτοβουλία, προκάλεσε χάος, προοπτική διάσπασης, φυγόκεντρες τάσεις, αποσυσπείρωση και γενικότερη απαξίωση.
Τα συμπεράσματα, δικά σας.