Σάββατο 02.12.2023,  

Γιατί αφαιρεί αρμοδιότητες του δήμου η κυβέρνηση;

Δημοσιεύτηκε στις 17/08/2016 στην κατηγορία Γνώμες  |  2 σχόλια

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Διάβασα την οργισμένη ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου για την αφαίρεση της αρμοδιότητας που είχε η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση να δίνει προέγκριση, αλλά και "άδεια μουσικής" σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή κυρίως καφετέριες, εστιατόρια και μπαράκια, από τα οποία είναι γεμάτη, δόξα τω Θεώ, η Φιλαδέλφεια και η Χαλκηδόνα.

 

Η διοίκηση του δήμου έχει δίκιο, εν μέρει. Δηλαδή πράγματι η πρόθεση της κυβέρνησης με το εν λόγω νομοσχέδιο -που σημειώστε ότι ακόμα είναι στη φάση της διαβούλευσης, δηλαδή μπορεί να αλλάξει λίγο, να αλλάξει πολύ ή να αποσυρθεί τελείως- αφαιρεί από την αυτοδιοίκηση τις παραπάνω δυνατότητες. Το κάνει, λέει η κυβέρνηση, για να διευκολύνει τον επιχειρηματία να ξεκινήσει αμέσως τη δουλειά του, κι αν αμέσως μετά τον έλεγχο των σχετικών εγγράφων που υποχρεούται να προσκομίσει, φανεί ότι δεν τηρεί το νόμο, ή θα επανορθώνει ή θα κλείνει. Κι έτσι να είναι, η αρμοδιότητα αφαιρείται από την αυτοδιοίκηση, σε αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει δεύτερη κουβέντα.

 

Πριν γράψω για ποιο λόγο νομίζω ότι η διοίκηση του δήμου έχει μόνο εν μέρει δίκιο, κι όχι εξ ολοκλήρου, πρέπει να υπογραμμίσω ότι κι αυτό το νομοθέτημα έρχεται να δείξει πόσο μεγάλη είναι η διαφθορά και η γραφειοκρατία που επικρατεί, δυστυχώς, στην αυτοδιοίκηση. Για να μην παρεξηγηθώ δεν μιλάω ειδικά για το δήμο μας, αλλά γενικώς για την αυτοδιοίκηση, σε πανελλαδικό επίπεδο. Γιατί, πώς να το κάνουμε; Εάν η αυτοδιοίκηση ήταν η "άμωμος κορασίς" του ελληνικού πολιτικού συστήματος, καμία κυβέρνηση δεν είναι τόσο κοντόφθαλμη, ώστε να αφαιρεί αρμοδιότητες από ένα θεσμό που τα πάει τόσο καλά, για να τις φορτώσει σε ένα ανεπαρκές, φτωχοποιημένο, ανίκανο κράτος. Αλλά όλοι, ως πολίτες, γνωρίζουμε τα πάθη και τα λάθη της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Συνεπώς από αυτή  την οπτική, η κυβερνητική απόφαση εξηγείται. εν λέω ότι είναι σωστή (άλλωστε το σωστό και το λάθος είναι υποκεμενικά) λέω ότι μπορεί κανείς να την εξηγήσει.

 

Πάμε τώρα στη Δύναμη Πολιτών. Στην ανακοίνωσή της γράφει το αυτονόητο και το κάνει πολιτική θέση: Γράφει δηλαδή ότι αφαιρούνται αρμοδιότητες από την αυτοδιοίκηση. Σωστά ως εδώ. Αλλά για να μετατρέψετε, κύριοι της Δύναμης Πολιτών, το αυτονόητο σε πολιτική θέση, πρέπει να μας πείτε πώς ΕΣΕΙΣ βλέπετε την αυτοδιοίκηση μέσα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, μέσα στην ελληνική κοινωνία. Δηλαδή, έχετε ένα συγκεκριμένο, συνεκτικό και κατανοητό από τον πολίτη σχέδιο για το ρόλο και τη θέση που πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση στη σημερινή Ελλάδα; Όχι συνθήματα, επιθετικούς προσδιορισμούς και τη μπάλα στην εξέδρα του τύπου "διεκδικητική", "αυτόνομη", "πρωτοπόρα", "παχύσαρκη", "ξανθομαλλούσα" και "λικνιζόμενη". Πολιτική πρόταση ολοκληρωμένη για την αυτοδιοίκηση έχετε; Ποιες αρμοδιότητες της Πολιτείας να περάσουν στην αυτοδιοίκηση και με ποιο σκεπτικό; Ποιες υποχρεώσεις, αντίστοιχα, που έχει το κεντρικό κράτος, πιστεύετε ότι πρέπει να περάσουν στην αυτοδιοίκηση και με ποιο σκεπτικό; Πώς βλέπετε (ΑΝ βλέπετε) να διαμορφώνεται ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ το αυτοδιοικητικό πρότυπο στην αυριανή Ελλάδα;

 

Εάν η Δύναμη Πολιτών έχει μια τέτοια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πολιτική πρόταση, πρέπει (ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ) να βγει και να την πει στον πολίτη. Κι αφού όλοι εμείς οι πολίτες μάθουμε την ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση της Δύναμης Πολιτών για το ρόλο, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, τότε ναι, θα δεχθούμε δόξη και τιμή τη θέση της, ότι η αφαίρεση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων από την αυτοδιοίκηση, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνιστά πισωγύρισμα. Και θα αγωνιστούμε στο πλάι της Δύναμης Πολιτών για να μην ισχύσει αυτό που θέλει να επιβάλει η σημερινή κυβέρνηση.

 

Μα, θα μου πει κάποιος, "στ' αλήθεια πιστεύεις ότι μια ομάδα συμπολιτών από μια μικρή σχετικά πόλη όπως η Φιλαδέλφεια και η Χαλκηδόνα, είναι εύκολο να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη, όπως ζητάς, και τεκμηριωμένη, όπως επίσης ζητάς, πολιτική πρόταση για το ρόλο της αυτοδιοίκησης στη σημερινή Ελλάδα;". Θα απαντήσω καθαρά και ευθέως: Όχι, δεν το θεωρώ εύκολο. Αντίθετα, πιστεύω ότι είναι κάτι δύσκολο ακόμα και για το σημερινό πολιτικό σύστημα των παρηκμασμένων κομμάτων, τα οποία ωστόσο μπορούν να φτιάξουν ομάδες εργασίας από πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους, θεωρητικούς της αποκέντρωσης και αναλογιστές, ώστε να παρουσιάσουν μια κοστολογημένη και τεκμηριωμένη πρόταση για ένα τέτοιο θέμα. Είναι φυσικά πολύ πιο δύσκολο για μια δημοτική παράταξη, καθώς το εύρος της δυνατότητας άντλησης στελεχών που θα μπορούσαν να επεξεργαστούν μια τέτοια πρόταση είναι πολύ μικρότερο. Βέβαια, από την άλλη, δεν ζητάμε από τη Δύναμη Πολιτών ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας, αλλά κάτι ειδικά για το χώρο της αυτοδιοίκησης στον οποίο τα στελέχη αυτού του συνδυασμού επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν. Παρ' όλα αυτά, αναγνωρίζω τις δυσκολίες. Και μιλώ ΜΟΝΟ για τη Δύναμη Πολιτών, όχι για καμία άλλη παράταξη της αντιπολίτευσης, από τις οποίες έχω να πάρω ακόμα κι ένα απλό δελτίο τύπου... να δεις από πότε... νομίζω από το Πάσχα, μου μας εύχονταν Χρόνια Πολλά...

 

Ωστόσο, αγαπητοί συμπολίτες που είστε μέλη της Δύναμης Πολιτών, το παραπάνω επιχείρημα παραμένει: Εάν δεν διαθέτετε μια ολοκληρωμένη, πειστική και κοστολογημένη πολιτική πρόταση γιατα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που πρέπει κατά τη γνώμη σας να έχει η σημερινή αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, τότε η ανακοίνωσή σας απλώς επισημαίνει το αυτονόητο (ότι δηλαδή η κυβέρνηση αφαιρεί αρμοδιότητα που ως τώρα είχε η αυτοδιοίκηση), αλλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ, παρά μόνον εάν αυτή η πολιτική θέση ενταχθεί μέσα στην ολοκληρωμένη, πειστική και κοστολογημένη πολιτική σας πρόταση για το πλέγμα αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων που πρέπει κατά την άποψή σας να έχει η σημερινή αυτοδιοίκηση.

 

Γι αυτό έγραψα ότι η Δύναμη Πολιτών έχει εν μέρει δίκιο, κι όχι εξ ολοκλήρου, με την ανακοίνωσή της.-

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Πάνδημος ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νέα Φιλαδέλφεια

Παιδικές κατασκηνώσεις το Σεπτέμβριο από την Περιφέρεια

Ολοκληρώθηκαν οι επισκευές στο γήπεδο του Ιωνικού

Γράψτε την άποψή σας

- (17/08/2016 23:42)

αν ειναι να μεινουν οι αρμοδιοτητες στους δημους θα πρεπει να ενισχυθουν τα γραφεια-τμηματα καταστηματων με προσωπικο γιατι αλλιως δεν βγαινει η δουλεια με τιποτα...

διάβασε το σχέδιο (18/08/2016 19:37)

για να μας πεις πού πραγματικά στοχεύει η κυβέρνηση. Φυσικά δεν την νοιάζει η γραφειοκρατία και η διαφθορά της αυτοδιοίκησης. Άλλα έχει στο μυαλό της. Να βγάλει το δημόσιο από τη μέση και να γίνονται όλα από ιδιώτες. Τα πάντα για το "επιχειρείν". Τώρα αν ξυπνήσεις ένα πρωί και δεις να έχει ανοίξει δίπλα στο σπίτι σου μια επιχείρηση που λειτουργεί χωρίς άδεια (αφού καταργούνται) και επιπλέον παίζει μουσική όπως γουστάρει και όσο γουστάρει (αφού καταργούνται και οι άδειες μουσικής) τρέχα μετά να βρεις πώς θα κινητοποιήσεις τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (που εντωμεταξύ θα έχουν αποδεκατιστεί αφού το "κακό" δημόσιο πρέπει να μειωθεί) και ίσως διαπιστώσεις ότι αυτές τις αρμοδιότητες τις έχουν πλέον κάποιοι "καλοί" ιδιώτες. Τον Δήμο πάντως -και να θέλει- δεν θα τον ακούει κανείς.
Αυτή εν ολίγοις είναι η φιλοσοφία της Παγκόσμιας Τράπεζας, την οποία ενσωμάτωσε σε νομοσχέδιο η κυβέρνηση. Τώρα σε ποια χώρα της πολιτισμένης Ευρώπης ή Αμερικής ανοίγουν έτσι επιχειρήσεις, μένει να μας το δείξουν.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Βασίλης Βασιλικός

Ανακοίνωση- έκπληξη Μητσοτάκη- Έρχεται η επιστολική ψήφος- Πώς θα ψηφίζουμε από το σπίτι μας

Η Λαϊκή Συσπείρωση ρωτά για τη διέλευση κατοίκων τις ώρες των αγώνων

Ένα σπουδαίο γεύμα αγάπης την Κυριακή στη «Γοργόνα»

Χαλκηδονικός εναντίον Βούρου: Το Γεώργιος Παυλάκης είναι το σπίτι μας!

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Γλυπτά που λείπουν από τον Παρθενώνα

Βρετανία: Κοινοβουλευτισμός ή Δημοκρατία; Πώς έγινε πρωθυπουργός ο Σούνακ

Γιατί «Πλατεία Πατριάρχου»;

Νέες αλυσιδωτές αθλιότητες της «συντρίμ τιμ» Βούρου στα εγκαίνια του γηπέδου του Χαλκηδονικού

Γιάννης Τομπούλογλου: Με το ευρύ δημοκρατικό μέτωπο που μας στήριξε, θα αλλάξουμε την πόλη

Στις 17 Δεκεμβρίου ορκίζεται Δήμαρχος ο Γιάννης Τομπούλογλου

Ο Χαλκηδονικός μας προσκαλεί...

Επανακαταμέτρηση: Ετελείωσε, παιδιά... Ετελείωσε!

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ: Με επιστολή-κόλαφο στο Βούρο το Σωματείο Εργαζομένων αποκαλύπτει τα χάλια του οδοφωτισμο

Δημοφιλέστερα άρθρα

Επανακαταμέτρηση: Ετελείωσε, παιδιά... Ετελείωσε!

Βόμβες! Τομπούλογλου: Ζητώ ενημέρωση και αρνούνται- Γεωργαμλής: Συγγνώμη που έκανα δήμαρχο το Βούρο

Νέες αλυσιδωτές αθλιότητες της «συντρίμ τιμ» Βούρου στα εγκαίνια του γηπέδου του Χαλκηδονικού

Γιάννης Τομπούλογλου: «Τραγική η κατάσταση στο Δήμο- Εξαφανισμένος ο Βούρος- Δεν υπάρχει συνεννόηση»

Ανήμερα του Πολυτεχνείου η επανακαταμέτρηση

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ: Με επιστολή-κόλαφο στο Βούρο το Σωματείο Εργαζομένων αποκαλύπτει τα χάλια του οδοφωτισμο

Τρικυμία εν κρανίω...

Ο Μεσιέ Σουσός

«Πού είσαι βρε τουρίστα, κρυμμένος στη σπηλιά; Έλα στο συμβούλιο» - «Φοβάμαι τον τσολιά»

Μια πόλη, παρατημένη στη μοίρα της...

Οι πολιτικοί νάνοι δεν ξέρουν να χάνουν- Επανακαταμέτρηση και Διαχειριστικός έλεγχος

Έφυγε κι ο Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ- Δείτε την επιστολή αποχώρησης

«Τα λεφτά μου πίσω!»

Ο Χαλκηδονικός μας προσκαλεί...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: @προβοκάτορας (30/11/2023 17:48)
Μόνος σου είσαι κακομοίρη και γράφεις συνέχεια τα ίδια με διαφορετικά ονόματα. Και αφου το κάνεις ονειρεύεσαι ότι και οι επικριτές σου κάνου...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: Μουσείο
Θα βάλουν και τους 131 από την εποχή Αδαμοπουλου; Αυτούς που κατεβασαν τα απορριματοφόρα; Αυτούς που στεκοντουσαν εμπόδιο στα συνοδα εργα το...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: @προβοκάτορας (30/11/2023 17:48)
Κακομοίρη το μουσείο της ΑΕΚ είναι πολύ πιο μπροστά από οποιοδήποτε άλλο. Αλλά εσύ δεν πρόκειται να το δεις ποτέ οπότε πρόσφυγα μαϊμού μην β...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: προβοκάτορας
δε θα κάτσω να απαντάω ξεχωριστα σε κάθε καημενο που γράφει με 5 διαφορετικά ονόματα μπας και γίνουν πολλοί. πάντως ο προβοκάτορας ένας είνα...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: @Ιθαγενης (29/11/2023 20:17)
Έτσι μπράβο να μας βρίζεις για να πέφτουν οι μάσκες. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην δημοτική αρχή του Βασιλόπουλου και δεν θα ξεχάσουμε ΠΟ...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: Στρατευμενος τακτικισμος τυπου Gebels
Ατυχες αρθρο..που παει να "παρασχει προστασια" αποτα εξαριστερων χτυπηματα στον ΝΕΟ εκλεγεντα.....(φυσικα ξεχαστηκε ο "τουριστας κλαρινογσμ...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: Ιθαγενης
@22.20 ΚώσταςGeorge κλπ Οι επώνυμοι αιρετοί παράγοντες της πόλης προσπάθησαν όπως είχαν εντολή από τους κατοίκους να προστατέψουν με ΝΟΜΙΜΟΤ...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: tasos reloaded
Μην τρομάζεις προβοκάτορα δεν είμαι ο Τάσος που έχει να γράψει καμιά τετραετία και τον βλέπεις στον ύπνο σου μαζί με τους υπόλοιπους. Λοιπόν...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: @George (28/11/2023 22:28)
Ναι πράγματι όλα στο φως και προτείνω να υπάρχει ενημέρωση και για το πώς ανταμείφθηκε ο Βασιλόπουλος για τις υπηρεσίες του με μόνιμο διορισ...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: Χαχαχαχα
Προβοκάτορα ή πολίτη ή όπως αλλιώς θέλεις να λέγεσαι για να μας παραμυθιαζεις ότι εκφράζεις τον κόσμο της πόλης σε συμβουλεύω να στείλεις δι...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: @προβοκάτορας (28/11/2023 22:55)
Τι έγινε προβοκάτορα; Πονάει η αλήθεια; Συνέχισε την κλαψα μας διασκεδάζεις ...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: τζιν λαο
ΑΠΕΙΛΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ....

Νέες αλυσιδωτές αθλιότητες της «συντρίμ τιμ» Βούρου στα εγκαίνια του γηπέδου του Χαλκηδονικού
Xρήστης: marcus
Μα, πραγματικά, ούτε να φύγουν αξιοπρεπώς δε μπορούν πια;;;; Άντε να ανασάνει η πόλη επιτέλους! Υ.Γ.: Το να μείνει, από το νέο έτος, ο Βού...

Χαλκηδονικός εναντίον Βούρου: Το Γεώργιος Παυλάκης είναι το σπίτι μας!
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@22.57 Ειδικά εσύ, πρέπει να διαβάζεις και κάτω από τις γραμμές......

Μια πόλη, παρατημένη στη μοίρα της...
Xρήστης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΣ
ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ ΑΠΟ απορριμματοφόρο ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΟΝΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©