Πέμπτη 18.07.2024,  

Ο κόσμος καίγεται και η ελληνική πολιτική χτενίζεται...

Δημοσιεύτηκε στις 16/08/2016 στην κατηγορία Πολιτική  |  2 σχόλια

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Διαβάζω την πολιτική ειδησεογραφία των ημερών και δεν λέω να το χωνέψω, πώς είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα, την ώρα που η φωτιά καίει δίπλα στα σπίτια μας, αν όχι ήδη μέσα σε αυτά... Διαβάζω ότι θα πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ (κάτι που γνωρίζουμε από καιρό, αλλά, βλέπετε, ο ΕΝΦΙΑ πουλάει...), διαβάζω για την τρικυμία στη ΝΔ λόγω της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ- Γεωργίου, διαβάζω για νέες περικοπές συντάξεων, για νέες αυξήσεις στη φορολογία, διαβάζω και ρεπορτάζ για το τι θα πουν οι αρχηγοί στη ΔΕΘ, πότε θα αποφασίσει εκλογές ο Τσίπρας, ποιους θα αλλάξει ο Μητσοτάκης, με ποιους όρους θα εκλεγεί νέος ηγέτης στην κεντροαριστερά, με της Φώφης ή με του Σταύρου;

 

Εντάξει, ο Αύγουστος δεν έχει (συνήθως...) ειδήσεις, αλλά και φέτος που έχει, εμείς εδώ, στην Ελλάδα της παρακμής και της ύφεσης, που ψυχολογικά γιατροπορευόμαστε με φωτεινές εξαιρέσεις σαν την Κορακάκη, τον Πετρούνια και το Γιαννιώτη, φαίνεται να τις αγνοούμε.

 

Την ώρα που το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα παράγει ειδήσεις πολιτικού κουτσομπολιού, την ίδια ώρα η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ενώπιον  νέας μεγάλης δοκιμασίας. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά στο καλοκαιρινό τρίμηνο ο δείκτης του κλίματος που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία έπεσε κατά 4,5 μονάδες στις 86.0. Η τάση του συνεπώς βρίσκεται σαφώς κάτω από τον εδώ και χρόνια μέσο όρο των περίπου 96 μονάδων
. Η έρευνα του Ifo διεξήχθη μεταξύ 1.086 ειδικών από 115 χώρες των οποίων οι αξιολογήσεις παρέμειναν δυσμενείς. Οι προσδοκίες τους ήταν σαφώς πιο αρνητικές από ό,τι κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

 

Αλλά όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, δεν περίμεναν το Ifo. Η Γαλλία, παρά το ότι είδε την οικονομία της να παραμένει στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ωστόσο αντιμετωπίζει υψηλή ανεργία, μεγάλη μείωση του εμπορικού της ελλείμματος και της βιομηχανικής της παραγωγής, ενώ οι απανωτές τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν μειώσει επικίνδυνα τα δημόσια ταμεία, που αποζημιώνουν τα θύματα της τυφλής βίας. Η Ιταλία, αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια ολόκληρης της Ευρώπης με το τραπεζικό της σύστημα να βρίσκεται ένα βήμα πριν το γκρεμό, αφού το ύψος των «κόκκινων» δανείων στη χώρα ανέρχεται σε 360 δισ. ευρώ. Η Ισπανία κι η Πορτογαλία απέτυχαν να μειώσουν το ονομαστικό αλλά και το διαρθρωτικό τους έλλειμμα, με αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να κινηθούν για επιβολή κυρώσεων, ωστόσο στο δρόμο το... ξανασκέφτηκαν. Και φυσικά, πάνω από όλα αυτά, ένα φάντασμα ίπταται πάνω από την Ευρώπη: το brexit!

 

Αλλά, γιατί πάμε μακριά; Η ίδια η Ντόιτσε Μπανκ, αποτελεί σύμφωνα με το ΔΝΤ, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς αποτελεί απόδειξη ότι το τραπεζικό πρόβλημα έχει αγκαλιάσει για τα καλά το ευρώ. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός εκφράζει σήμερα την αποτυχία του τραπεζικού συστήματος να διαμορφώσει ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο, την περίοδο των πολύ χαμηλών -έως μηδενικών- επιτοκίων.

 

Στο μεταξύ ο Τούρκος απειλεί να ξανανοίξει τις στρόφιγγες του προσφυγικού, ενώ με δέος η παγκόσμια οικονομία αναμετρά τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη νίκη Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες (με τη Χίλαρι να δείχνει ότι, παρά τη λυσσαλέα υποστήριξη του συνόλου του αμερικανικού κατεστημένου, στο πρόσωπό της, εκείνη επιμένει να... αγκομαχάει...)

 

Τα πράγματα είναι ολοφάνερα. Εάν δεν συμβεί κάτι πραγματικά αντρεπτικό, που δεν φαίνεται ως τώρα στον ορίζοντα, η ευρωπαϊκή οικονομία τρέχει με φόρα προς τη σύγκρουση με τον τοίχο. Δηλαδή οι δυνάμεις που καθορίζουν την πορεία της Ελλάδς (μέσα στο ευρώ) φαίνεται καθαρά ότι θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα στο εγγύς μέλλον.

 

Πώς αντιδρά μπροστά σε αυτή τη βεβαιότητατο ελληνικό πολιτικό σύστημα; Όπως ο μυθικός Οδυσσέας στη χώρα των λωτοφάγων. Σα να μην τρέχει τίποτα. Καμία σοβαρή πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, που ανενδοίαστα αναλώνεται σε μικροκομματικές "πρωτοβουλίες" Συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς και οι πλέον άσχετοι με το θέμα πολίτες αντιλαμβάνονται πως ολοκληρωμένο σχέδιο μιας νέας Θεσμικής Ισορροπίας στην Ελληνική Πολιτεία δεν έχει. Απλώς "τουφεκάει" στον αέρα κι ό,τι πουλιά πιάσει για να τα βάλει στις κάλπες των επόμενων εκλογών, καλά θα είναι.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση; Ακόμα, λέει, δεν έχει επεξεργαστεί το οικονομικό της πρόγραμμα (κι όμως ζητούσε μέχρι πρότινος πιεστικά εκλογές...), ενώ για να το διαμορφώσει, κοιτάζει αυτά που της προτείνουν οι πολίτες. Τι να τους κάνει, δηλαδή, του ςτεχνοκράτες, αφού έχει τις προτάσεις των πολιτών; Ας μείνει με τους Τραγάκηδες, μια χαρά θα είναι. Κι ως να τα φέρει βόλτα, η Νέα Δημοκρατία παραμένει ένα κόμμα φθαρμένο, απαξιωμένο, με τα στελέχη που την τελευταία δεκαετία πρωταγωνίστησαν στο ελληνικό δράμα και την κορύφωσή του να την εκπροσωπούν ακόμα και σήμερα στα δημόσια fora, ένα πουκάμισο ριγμένο στα άπλυτα, το οποίο (όσο είναι τέτοιο) η χώρα δεν πρόκειται να το επιλέξει για να αντικατστήσει το φθαρμένο και βρώμικο πουκάμισο του ΣΥΡΙΖΑ που φοράει σήμερα.

 

Για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ας μη μιλήσουμε. Η κεντροαριστερά τρώει τις εναπομείνασες σάρκες της, διαγκωνιζόμενη για τους όρους εκλογής του νέου επικεφαλής της, με τη Φώφη και το Σταύρο να δείχνουν καθαρά ότι αυτό είναι που κυρίως τους απασχολεί (ποιος νοιάζεται για την παγκόσμια οικονομία και τα σύννεφα που ήδη βρίσκονται πάνω και από την Ελλάδα;) και με τον Βασίλη Λεβέντη να ενσαρκώνει την κατάπτωση του πολιτικού μας συστήματος.

 

Υπάρχει σωτηρία; Ακόμα κι αν υπάρχει, δεν τη βλέπουμε σήμερα. Σήμερα, μέσα Αυγούστου 2016, την κατάσταση στη χώρα περιγράφει για μια ακόμα φορά με τον καλύτερο τρόπο, ένα σκίτσο του Αρκά:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αναρτήθηκαν οι πίνακες μοριοδότησης νηπίων για τους παιδικούς σταθμούς

Συνεργασία δήμου- προσκόπων- εθελοντών για αιμοδοσία

Η πουριτανική αριστερά, θάβει το κεφάλι της στην άμμο

Γράψτε την άποψή σας

ΑΝΩΝΥΜΟΣ (17/08/2016 13:17)

Πέρασα λίγες μέρες σε μια επαρχιακή πόλη.
Κι εκεί μαγαζιά ξενοίκιαστα, κι εκεί μια «βουβή» ανησυχία για τα επερχόμενα, κι εκεί πλήρης απαξίωση του πολιτικού προσωπικού και του «συστήματος» που επέλεξε να μας κυβερνά κι εκεί μια διάχυτη απογοήτευση για την ανάπτυξη που κάπου έχασε το δρόμο και την ελπίδα που δεν ήλθε.
Παρήγορο μόνο η αλληλεγγύη που επίσης «βουβά» αναπτύσσεται.
Το σκίτσο του Αρκά όντως αντιπροσωπευτικό, θυμίζει Κονδύλη, «Η σημερινή Ελλάδα αποτελεί ακριβώς περίπτωση φθίνοντος έθνους, το οποίο εκλαμβάνει τις έμμονες μυθολογικές του ιδέες για τον εαυτό του ως ρεαλιστική αυτεπίγνωση.»
Οι «φωτεινές εξαιρέσεις» της Κορακάκη, του Πετρούνια και του Γιαννιώτη οφείλονται σε σκληρές και συντονισμένες προεργασία και αυτό ακριβώς φαίνεται να αγνοούμε.
Παμφίλτατε τα σέβη μου.

Υπαρχει λυση να τους τρελανουμε ολους. (17/08/2016 15:43)

Ποια Ευρωπη? Ποια χωρα? Ποια κυβερνηση? Ποια αντιπολιτευση? Ποια κομματα? Ποιο πολιτικο συστημα?
Εχουν πεθανει και δεν τους το ´χει πει κανενας.
Κι ομως! Για εμας υπαρχει λυση.
Να κλεισει τα συνορα της πολης με Αθηνα, Νεα Ιωνια, Μεταμορφωση και Αγιους Αναργυρους ο Βασιλοπουλος και να γινουμε ανεξαρτητο αυτονομο κρατιδιο. Το Βατικανο η τα Νησια Φεροε μεγαλυτερα ειναι?
Να φυτεψουμε και το αλσος γεωργικα προιοντα για ολους κι οποιος θελει να ερχεται στον πεζοδρομο για καφε απο αλλα μερη να πληρωνει βιζα 8 ευρω. Αν μας μποικοταρουν σπερνουμε φουντα ολο το αλσος και εξαγουμε απευθειας Ολλανδια. Ολοι εισοδηματιες θα γινουμε και θα περναμε κι ομορφα και χαλαρα.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Τηλεφώνημα για βόμβα σε τράπεζα στη Νέα Χαλκηδόνα, Δεκελείας και Κρήτης

Κοιτάζοντας τον καθρέφτη τους

Πιο κάτω δεν έχει...

Αυτοψία Χαρδαλιά στο αντιπλημμυρικό έργο της βόρειας Φιλαδέλφειας- Τι είπε ο Περιφερειάρχης Αττικής

Στη Σταμάτα ο δήμαρχος Γιάννης Τομπούλογλου με συνεργείο του δήμου μετέχει στην κατάσβεση της φωτιάς

Με πράξεις, όχι με λόγια, είναι κοντά στους εργαζομένους του Δήμου ο Γιάννης Τομπούλογλου

Ο Δήμος ξεκινά τα θαλάσσια μπάνια των ΚΑΠΗ στο Αυλάκι

Στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Φιλαδέλφειας πέρασε τη νύχτα ο Λύτρας

Μονά ζυγά, δικά τους!

Κλαίει όλη η Ευρώπη – Για λίγο δεν εξελέγη ο Γιάννης Βούρος στην Ευρωβουλή

Το εκλογικό αποτέλεσμα παράγει εξελίξεις σε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση

Ευρωεκλογές χωρίς κανένα νικητή και με όλους να μετρούν απώλειες

Η σοβαρή και η ασόβαρη πλευρά

Άγαμοι Θύται

Οι δυο εναλλακτικές

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Πιο κάτω δεν έχει...
Xρήστης: ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ
Έχει και πιο κάτω απο το 0 .Είναι το -0 .Αλλά ρε παιδιά πως λεγότανε ένας τύπος που είχε αναλάβει Πρόεδρος σε κάποιο Νομικό Πρόσωπο στον Δήμ...

Πιο κάτω δεν έχει...
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
@ Πολίτης (16/07/2024 20:43) Δηλαδή είναι μενσεβίκος ο Τζέλης και ο Ευαγγελινός, και τσαρικός ο Σεϊτανίδης... Κάποτε είχε πει ο Θοδωράκης, Κ...

Πιο κάτω δεν έχει...
Xρήστης: Πολίτης
Αμάν αδερφέ μου το λεξιλόγιο σου !!! Άμα αυτά σου έμειναν από την πάλι των τάξεων, τότε χαράμι 40 χρόνια και που έδωσα για κάτι ''κομμουνιστ...

Πιο κάτω δεν έχει...
Xρήστης: Ανωνυμος*
@06.25 Άσε ρε φίλε τις παπαρες και ασχολεισου με τον γάμο του Κασσελακη. Ο δημοσιογράφος που στηρίζει την αστική τάξη και την ελίτ είναι ιδ...

Πιο κάτω δεν έχει...
Xρήστης: Capedaluribus
Αυτά τα τραγελαφικα συμβαίνουν όταν έχεις καπέλα και πετρέλαια ...

Πιο κάτω δεν έχει...
Xρήστης: Πολίτης
@Ανωνυμος* Ταξικός αντίπαλος είναι και ο υπηρέτης της Ελιτ. Ταξικός αντίπαλος είναι και ο οπουρτυνιστης.... αλλά για να προχωρήσει η βάρκα π...

Πιο κάτω δεν έχει...
Xρήστης: Ο Στέφανος.....ποιος Στέφανος ομως;
Το τραγικό δεν είναι ότι βγήκαν τελευταίοι ενώ είχαν την στήριξη του 2ου κόμματος της Βουλης. Το τραγικό ειναι ότι τους πέρασε η παράταξη το...

Κοιτάζοντας τον καθρέφτη τους
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Μιλάμε, φοβερή ενημέρωση. Ο Σεϊτανίδης είναι στο γραφείο τύπου του Δημάρχου... Μιλάμε για αποκλειστικότητα... Δεν λες, που κρατάει την Αλήθε...

Πιο κάτω δεν έχει...
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Ο Τζέλης, μέχρι να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος, όχι στην αριστερά δεν ήταν, δεν ήταν πουθενά. Βρείτε μου ένα άρθρο του, μια υπογραφή του...

Πιο κάτω δεν έχει...
Xρήστης: Ανωνυμος*
@00.20 Κάπου διάβασες για την πάλη των τάξεων αλλά δεν το διάβασες όλο! Ταξικός εχθρός των αριστερών και των κομμουνιστών δεν είναι οι δημοσ...

Μονά ζυγά, δικά τους!
Xρήστης: Πολίτης
Κανένα air condiciom θα φροντίσει η Δημοτική αρχή να τοποθετηθεί στα σχολεία ???...

Πιο κάτω δεν έχει...
Xρήστης: Πολίτης
Έλα τώρα μην βρείτε ευκαιρία μερικοί πούροι αριστεροί απ' τα γεννοφασκια σας, να βγάλατε ολη την "αριστεροσυνη" σας και μάλιστα περνοντας π...

Πιο κάτω δεν έχει...
Xρήστης: Ανωνυμος*
Τι σου φταίει η αριστερά και της φορτώνεις τον κάθε είδους πολιτικαντη ! Για να μιλάς για ιδεολογική ασυνέπεια θα πρέπει πρώτα να μας πεις π...

Πιο κάτω δεν έχει...
Xρήστης: Γ.Β
Ψυχραιμία κε. Σεϊτανίδη....... έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας !!!!...

Αυτοψία Χαρδαλιά στο αντιπλημμυρικό έργο της βόρειας Φιλαδέλφειας- Τι είπε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Xρήστης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
2. Κάποτε οι δεξιοί ψήφιζαν Σταματιάδη, επειδή τους έφτιαξε αποχετευτικό σύστημα, και, ναι, κατόρθωσε, να μην το πληρώσει από την τσέπη του ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©