Σάββατο 02.12.2023,  

Ο κόσμος καίγεται και η ελληνική πολιτική χτενίζεται...

Δημοσιεύτηκε στις 16/08/2016 στην κατηγορία Πολιτική  |  2 σχόλια

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Διαβάζω την πολιτική ειδησεογραφία των ημερών και δεν λέω να το χωνέψω, πώς είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα, την ώρα που η φωτιά καίει δίπλα στα σπίτια μας, αν όχι ήδη μέσα σε αυτά... Διαβάζω ότι θα πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ (κάτι που γνωρίζουμε από καιρό, αλλά, βλέπετε, ο ΕΝΦΙΑ πουλάει...), διαβάζω για την τρικυμία στη ΝΔ λόγω της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ- Γεωργίου, διαβάζω για νέες περικοπές συντάξεων, για νέες αυξήσεις στη φορολογία, διαβάζω και ρεπορτάζ για το τι θα πουν οι αρχηγοί στη ΔΕΘ, πότε θα αποφασίσει εκλογές ο Τσίπρας, ποιους θα αλλάξει ο Μητσοτάκης, με ποιους όρους θα εκλεγεί νέος ηγέτης στην κεντροαριστερά, με της Φώφης ή με του Σταύρου;

 

Εντάξει, ο Αύγουστος δεν έχει (συνήθως...) ειδήσεις, αλλά και φέτος που έχει, εμείς εδώ, στην Ελλάδα της παρακμής και της ύφεσης, που ψυχολογικά γιατροπορευόμαστε με φωτεινές εξαιρέσεις σαν την Κορακάκη, τον Πετρούνια και το Γιαννιώτη, φαίνεται να τις αγνοούμε.

 

Την ώρα που το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα παράγει ειδήσεις πολιτικού κουτσομπολιού, την ίδια ώρα η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ενώπιον  νέας μεγάλης δοκιμασίας. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά στο καλοκαιρινό τρίμηνο ο δείκτης του κλίματος που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία έπεσε κατά 4,5 μονάδες στις 86.0. Η τάση του συνεπώς βρίσκεται σαφώς κάτω από τον εδώ και χρόνια μέσο όρο των περίπου 96 μονάδων
. Η έρευνα του Ifo διεξήχθη μεταξύ 1.086 ειδικών από 115 χώρες των οποίων οι αξιολογήσεις παρέμειναν δυσμενείς. Οι προσδοκίες τους ήταν σαφώς πιο αρνητικές από ό,τι κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

 

Αλλά όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, δεν περίμεναν το Ifo. Η Γαλλία, παρά το ότι είδε την οικονομία της να παραμένει στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ωστόσο αντιμετωπίζει υψηλή ανεργία, μεγάλη μείωση του εμπορικού της ελλείμματος και της βιομηχανικής της παραγωγής, ενώ οι απανωτές τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν μειώσει επικίνδυνα τα δημόσια ταμεία, που αποζημιώνουν τα θύματα της τυφλής βίας. Η Ιταλία, αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια ολόκληρης της Ευρώπης με το τραπεζικό της σύστημα να βρίσκεται ένα βήμα πριν το γκρεμό, αφού το ύψος των «κόκκινων» δανείων στη χώρα ανέρχεται σε 360 δισ. ευρώ. Η Ισπανία κι η Πορτογαλία απέτυχαν να μειώσουν το ονομαστικό αλλά και το διαρθρωτικό τους έλλειμμα, με αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να κινηθούν για επιβολή κυρώσεων, ωστόσο στο δρόμο το... ξανασκέφτηκαν. Και φυσικά, πάνω από όλα αυτά, ένα φάντασμα ίπταται πάνω από την Ευρώπη: το brexit!

 

Αλλά, γιατί πάμε μακριά; Η ίδια η Ντόιτσε Μπανκ, αποτελεί σύμφωνα με το ΔΝΤ, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς αποτελεί απόδειξη ότι το τραπεζικό πρόβλημα έχει αγκαλιάσει για τα καλά το ευρώ. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός εκφράζει σήμερα την αποτυχία του τραπεζικού συστήματος να διαμορφώσει ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο, την περίοδο των πολύ χαμηλών -έως μηδενικών- επιτοκίων.

 

Στο μεταξύ ο Τούρκος απειλεί να ξανανοίξει τις στρόφιγγες του προσφυγικού, ενώ με δέος η παγκόσμια οικονομία αναμετρά τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη νίκη Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες (με τη Χίλαρι να δείχνει ότι, παρά τη λυσσαλέα υποστήριξη του συνόλου του αμερικανικού κατεστημένου, στο πρόσωπό της, εκείνη επιμένει να... αγκομαχάει...)

 

Τα πράγματα είναι ολοφάνερα. Εάν δεν συμβεί κάτι πραγματικά αντρεπτικό, που δεν φαίνεται ως τώρα στον ορίζοντα, η ευρωπαϊκή οικονομία τρέχει με φόρα προς τη σύγκρουση με τον τοίχο. Δηλαδή οι δυνάμεις που καθορίζουν την πορεία της Ελλάδς (μέσα στο ευρώ) φαίνεται καθαρά ότι θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα στο εγγύς μέλλον.

 

Πώς αντιδρά μπροστά σε αυτή τη βεβαιότητατο ελληνικό πολιτικό σύστημα; Όπως ο μυθικός Οδυσσέας στη χώρα των λωτοφάγων. Σα να μην τρέχει τίποτα. Καμία σοβαρή πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, που ανενδοίαστα αναλώνεται σε μικροκομματικές "πρωτοβουλίες" Συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς και οι πλέον άσχετοι με το θέμα πολίτες αντιλαμβάνονται πως ολοκληρωμένο σχέδιο μιας νέας Θεσμικής Ισορροπίας στην Ελληνική Πολιτεία δεν έχει. Απλώς "τουφεκάει" στον αέρα κι ό,τι πουλιά πιάσει για να τα βάλει στις κάλπες των επόμενων εκλογών, καλά θα είναι.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση; Ακόμα, λέει, δεν έχει επεξεργαστεί το οικονομικό της πρόγραμμα (κι όμως ζητούσε μέχρι πρότινος πιεστικά εκλογές...), ενώ για να το διαμορφώσει, κοιτάζει αυτά που της προτείνουν οι πολίτες. Τι να τους κάνει, δηλαδή, του ςτεχνοκράτες, αφού έχει τις προτάσεις των πολιτών; Ας μείνει με τους Τραγάκηδες, μια χαρά θα είναι. Κι ως να τα φέρει βόλτα, η Νέα Δημοκρατία παραμένει ένα κόμμα φθαρμένο, απαξιωμένο, με τα στελέχη που την τελευταία δεκαετία πρωταγωνίστησαν στο ελληνικό δράμα και την κορύφωσή του να την εκπροσωπούν ακόμα και σήμερα στα δημόσια fora, ένα πουκάμισο ριγμένο στα άπλυτα, το οποίο (όσο είναι τέτοιο) η χώρα δεν πρόκειται να το επιλέξει για να αντικατστήσει το φθαρμένο και βρώμικο πουκάμισο του ΣΥΡΙΖΑ που φοράει σήμερα.

 

Για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ας μη μιλήσουμε. Η κεντροαριστερά τρώει τις εναπομείνασες σάρκες της, διαγκωνιζόμενη για τους όρους εκλογής του νέου επικεφαλής της, με τη Φώφη και το Σταύρο να δείχνουν καθαρά ότι αυτό είναι που κυρίως τους απασχολεί (ποιος νοιάζεται για την παγκόσμια οικονομία και τα σύννεφα που ήδη βρίσκονται πάνω και από την Ελλάδα;) και με τον Βασίλη Λεβέντη να ενσαρκώνει την κατάπτωση του πολιτικού μας συστήματος.

 

Υπάρχει σωτηρία; Ακόμα κι αν υπάρχει, δεν τη βλέπουμε σήμερα. Σήμερα, μέσα Αυγούστου 2016, την κατάσταση στη χώρα περιγράφει για μια ακόμα φορά με τον καλύτερο τρόπο, ένα σκίτσο του Αρκά:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αναρτήθηκαν οι πίνακες μοριοδότησης νηπίων για τους παιδικούς σταθμούς

Συνεργασία δήμου- προσκόπων- εθελοντών για αιμοδοσία

Η πουριτανική αριστερά, θάβει το κεφάλι της στην άμμο

Γράψτε την άποψή σας

ΑΝΩΝΥΜΟΣ (17/08/2016 13:17)

Πέρασα λίγες μέρες σε μια επαρχιακή πόλη.
Κι εκεί μαγαζιά ξενοίκιαστα, κι εκεί μια «βουβή» ανησυχία για τα επερχόμενα, κι εκεί πλήρης απαξίωση του πολιτικού προσωπικού και του «συστήματος» που επέλεξε να μας κυβερνά κι εκεί μια διάχυτη απογοήτευση για την ανάπτυξη που κάπου έχασε το δρόμο και την ελπίδα που δεν ήλθε.
Παρήγορο μόνο η αλληλεγγύη που επίσης «βουβά» αναπτύσσεται.
Το σκίτσο του Αρκά όντως αντιπροσωπευτικό, θυμίζει Κονδύλη, «Η σημερινή Ελλάδα αποτελεί ακριβώς περίπτωση φθίνοντος έθνους, το οποίο εκλαμβάνει τις έμμονες μυθολογικές του ιδέες για τον εαυτό του ως ρεαλιστική αυτεπίγνωση.»
Οι «φωτεινές εξαιρέσεις» της Κορακάκη, του Πετρούνια και του Γιαννιώτη οφείλονται σε σκληρές και συντονισμένες προεργασία και αυτό ακριβώς φαίνεται να αγνοούμε.
Παμφίλτατε τα σέβη μου.

Υπαρχει λυση να τους τρελανουμε ολους. (17/08/2016 15:43)

Ποια Ευρωπη? Ποια χωρα? Ποια κυβερνηση? Ποια αντιπολιτευση? Ποια κομματα? Ποιο πολιτικο συστημα?
Εχουν πεθανει και δεν τους το ´χει πει κανενας.
Κι ομως! Για εμας υπαρχει λυση.
Να κλεισει τα συνορα της πολης με Αθηνα, Νεα Ιωνια, Μεταμορφωση και Αγιους Αναργυρους ο Βασιλοπουλος και να γινουμε ανεξαρτητο αυτονομο κρατιδιο. Το Βατικανο η τα Νησια Φεροε μεγαλυτερα ειναι?
Να φυτεψουμε και το αλσος γεωργικα προιοντα για ολους κι οποιος θελει να ερχεται στον πεζοδρομο για καφε απο αλλα μερη να πληρωνει βιζα 8 ευρω. Αν μας μποικοταρουν σπερνουμε φουντα ολο το αλσος και εξαγουμε απευθειας Ολλανδια. Ολοι εισοδηματιες θα γινουμε και θα περναμε κι ομορφα και χαλαρα.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Βασίλης Βασιλικός

Ανακοίνωση- έκπληξη Μητσοτάκη- Έρχεται η επιστολική ψήφος- Πώς θα ψηφίζουμε από το σπίτι μας

Η Λαϊκή Συσπείρωση ρωτά για τη διέλευση κατοίκων τις ώρες των αγώνων

Ένα σπουδαίο γεύμα αγάπης την Κυριακή στη «Γοργόνα»

Χαλκηδονικός εναντίον Βούρου: Το Γεώργιος Παυλάκης είναι το σπίτι μας!

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Γλυπτά που λείπουν από τον Παρθενώνα

Βρετανία: Κοινοβουλευτισμός ή Δημοκρατία; Πώς έγινε πρωθυπουργός ο Σούνακ

Γιατί «Πλατεία Πατριάρχου»;

Νέες αλυσιδωτές αθλιότητες της «συντρίμ τιμ» Βούρου στα εγκαίνια του γηπέδου του Χαλκηδονικού

Γιάννης Τομπούλογλου: Με το ευρύ δημοκρατικό μέτωπο που μας στήριξε, θα αλλάξουμε την πόλη

Στις 17 Δεκεμβρίου ορκίζεται Δήμαρχος ο Γιάννης Τομπούλογλου

Ο Χαλκηδονικός μας προσκαλεί...

Επανακαταμέτρηση: Ετελείωσε, παιδιά... Ετελείωσε!

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ: Με επιστολή-κόλαφο στο Βούρο το Σωματείο Εργαζομένων αποκαλύπτει τα χάλια του οδοφωτισμο

Δημοφιλέστερα άρθρα

Επανακαταμέτρηση: Ετελείωσε, παιδιά... Ετελείωσε!

Βόμβες! Τομπούλογλου: Ζητώ ενημέρωση και αρνούνται- Γεωργαμλής: Συγγνώμη που έκανα δήμαρχο το Βούρο

Νέες αλυσιδωτές αθλιότητες της «συντρίμ τιμ» Βούρου στα εγκαίνια του γηπέδου του Χαλκηδονικού

Γιάννης Τομπούλογλου: «Τραγική η κατάσταση στο Δήμο- Εξαφανισμένος ο Βούρος- Δεν υπάρχει συνεννόηση»

Ανήμερα του Πολυτεχνείου η επανακαταμέτρηση

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ: Με επιστολή-κόλαφο στο Βούρο το Σωματείο Εργαζομένων αποκαλύπτει τα χάλια του οδοφωτισμο

Τρικυμία εν κρανίω...

Ο Μεσιέ Σουσός

«Πού είσαι βρε τουρίστα, κρυμμένος στη σπηλιά; Έλα στο συμβούλιο» - «Φοβάμαι τον τσολιά»

Μια πόλη, παρατημένη στη μοίρα της...

Οι πολιτικοί νάνοι δεν ξέρουν να χάνουν- Επανακαταμέτρηση και Διαχειριστικός έλεγχος

Έφυγε κι ο Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ- Δείτε την επιστολή αποχώρησης

«Τα λεφτά μου πίσω!»

Ο Χαλκηδονικός μας προσκαλεί...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: @προβοκάτορας (30/11/2023 17:48)
Μόνος σου είσαι κακομοίρη και γράφεις συνέχεια τα ίδια με διαφορετικά ονόματα. Και αφου το κάνεις ονειρεύεσαι ότι και οι επικριτές σου κάνου...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: Μουσείο
Θα βάλουν και τους 131 από την εποχή Αδαμοπουλου; Αυτούς που κατεβασαν τα απορριματοφόρα; Αυτούς που στεκοντουσαν εμπόδιο στα συνοδα εργα το...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: @προβοκάτορας (30/11/2023 17:48)
Κακομοίρη το μουσείο της ΑΕΚ είναι πολύ πιο μπροστά από οποιοδήποτε άλλο. Αλλά εσύ δεν πρόκειται να το δεις ποτέ οπότε πρόσφυγα μαϊμού μην β...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: προβοκάτορας
δε θα κάτσω να απαντάω ξεχωριστα σε κάθε καημενο που γράφει με 5 διαφορετικά ονόματα μπας και γίνουν πολλοί. πάντως ο προβοκάτορας ένας είνα...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: @Ιθαγενης (29/11/2023 20:17)
Έτσι μπράβο να μας βρίζεις για να πέφτουν οι μάσκες. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην δημοτική αρχή του Βασιλόπουλου και δεν θα ξεχάσουμε ΠΟ...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: Στρατευμενος τακτικισμος τυπου Gebels
Ατυχες αρθρο..που παει να "παρασχει προστασια" αποτα εξαριστερων χτυπηματα στον ΝΕΟ εκλεγεντα.....(φυσικα ξεχαστηκε ο "τουριστας κλαρινογσμ...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: Ιθαγενης
@22.20 ΚώσταςGeorge κλπ Οι επώνυμοι αιρετοί παράγοντες της πόλης προσπάθησαν όπως είχαν εντολή από τους κατοίκους να προστατέψουν με ΝΟΜΙΜΟΤ...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: tasos reloaded
Μην τρομάζεις προβοκάτορα δεν είμαι ο Τάσος που έχει να γράψει καμιά τετραετία και τον βλέπεις στον ύπνο σου μαζί με τους υπόλοιπους. Λοιπόν...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: @George (28/11/2023 22:28)
Ναι πράγματι όλα στο φως και προτείνω να υπάρχει ενημέρωση και για το πώς ανταμείφθηκε ο Βασιλόπουλος για τις υπηρεσίες του με μόνιμο διορισ...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: Χαχαχαχα
Προβοκάτορα ή πολίτη ή όπως αλλιώς θέλεις να λέγεσαι για να μας παραμυθιαζεις ότι εκφράζεις τον κόσμο της πόλης σε συμβουλεύω να στείλεις δι...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: @προβοκάτορας (28/11/2023 22:55)
Τι έγινε προβοκάτορα; Πονάει η αλήθεια; Συνέχισε την κλαψα μας διασκεδάζεις ...

Τα Μουσεία των προσφύγων και της ΑΕΚ πρέπει μόνο να ενώνουν
Xρήστης: τζιν λαο
ΑΠΕΙΛΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ....

Νέες αλυσιδωτές αθλιότητες της «συντρίμ τιμ» Βούρου στα εγκαίνια του γηπέδου του Χαλκηδονικού
Xρήστης: marcus
Μα, πραγματικά, ούτε να φύγουν αξιοπρεπώς δε μπορούν πια;;;; Άντε να ανασάνει η πόλη επιτέλους! Υ.Γ.: Το να μείνει, από το νέο έτος, ο Βού...

Χαλκηδονικός εναντίον Βούρου: Το Γεώργιος Παυλάκης είναι το σπίτι μας!
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@22.57 Ειδικά εσύ, πρέπει να διαβάζεις και κάτω από τις γραμμές......

Μια πόλη, παρατημένη στη μοίρα της...
Xρήστης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΣ
ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ ΑΠΟ απορριμματοφόρο ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΟΝΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©