Επιστροφή στην πόλη και στη μελαγχολία της

Δημοσιεύτηκε στις 27/08/2020 στην κατηγορία Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα  |  δεν υπάρχουν σχόλια

του Διαμαντή Σεϊτανίδη

 

Καθώς και οι τελευταίοι που κατάφεραν να πάρουν λίγες μέρες ξεκούρασης κι αναζωογόνησης επιστρέφουν, πια, στην καθημερινότητά τους, επιστρέφουμε κι εμείς από μια -μεγάλη, είναι Η Αλήθεια- θερινή ανάπαυλα, προκειμένου να ξαναπιάσουμε το κουβάρι σχεδόν από εκεί που το αφήσαμε στα τέλη Ιουλίου, όταν σαστισμένοι κοιτούσαμε μια τη θάλασσα, μια τον απολογισμό των κρουσμάτων του κορονοϊού και μια τις τουρκικές φρεγάτες να προκαλούν την Ελλάδα και το Διεθνές Δίκαιο.

 

Από εκεί που το αφήσαμε, το ξαναπιάνουμε το κουβάρι. Δεν έγινε και τίποτα φοβερό στην πόλη μας το καλοκαίρι. Μην σας πω δηλαδή ότι δεν έγινε ούτε τίποτα σοβαρό, ούτε τίποτα ασόβαρο, η πόλη «πήγε με νεκρή ταχύτητα», παρασυρμένη από την όποια πορεία αδράνειας και νωχελικότητας είχε πριν το καλοκαίρι.

 

Ναι, αυτή είναι η σωστή λέξη: Παρασυρμένη. Η πόλη δεν έχει δική της πορεία, γι αυτό παρασύρεται από τις εξελίξεις, από τις καταστάσεις που άλλοι διαμορφώνουν, γι αυτό ακολουθεί, δεν προηγείται. Πόσα χρόνια, τώρα, η ίδια δουλειά. Άλλοι να ξεκινούν από χειρότερη -ή πολύ χειρότερη- θέση από τη δική μας, και στην πορεία να μας ξεπερνούν, να μας αφήνουν πολύ πίσω, κι εμείς, η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα, απλώς να τρώμε τη σκόνη τους.

 

Εκεί που την αφήσαμε την πόλη, εκεί την ξαναβρίσκουμε. Ίδια κι απαράλλαχτη. Με τη διοίκηση Γιάννη Βούρου να έχει αφήσει το καράβι στην τύχη του, χωρίς πυξίδα, χωρίς προσανατολισμό, κυρίως όμως χωρίς να δείχνει -η διοίκηση, η δημοτική Αρχή- την παραμικρή διάθεση να δώσει μάχες για την πόλη. Η πόλη, πολύ λυπάμαι που το λέω, της είναι αδιάφορη.

 

Θέλετε παράδειγμα; Δείτε το προχθεσινό. Η δημοτικη Αρχή βγήκε με το γνωστό ψευτοστενόχωρο τρόπο να μας πει (σε μια ακόμα ανακοίνωση της πλάκας) «με πόνο καρδιάς» (αχχχ, αυτο το σύνδρομο του Βασιλάκη Καΐλα) ότι ματαιώνεται ο Πολιτιστικός Σεπτέμβρης.

 

Δείτε την ανακοίνωση του δήμου, και συνεχίζω αμέσως μετά:

 

*****

 

Στη ματαίωση της διεξαγωγής των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη αναγκάζεται να προβεί ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας περιορισμού των συνεπειών της πανδημίας του covid-19 στην πατρίδας μας.

Ο Δήμαρχος της πόλης μας Γιάννης Βούρος σε δήλωσή του αναφέρει σχετικά: «Αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες, με πόνο ψυχής είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε την ακύρωση των εκδηλώσεων που σχεδιάσαμε για το φετινό πολιτιστικό Σεπτέμβρη, με στόχο και σκοπό να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία από τον κίνδυνο εξάπλωσης του covid-19 που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα στην Αττική. Ακόμα κι αν τηρηθούν με σχολαστική ευλάβεια τα προβλεπόμενα μέτρα στους χώρους των εκδηλώσεων, είναι αδύνατον να ελεγχθεί πλήρως η συγκέντρωση του κόσμου σε αυτές (πχ στις ανοιχτές συναυλίες).

Δεν μπορώ εν τούτοις να μην αναφέρω πως τους τελευταίους μήνες καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια ώστε μετά από καιρό να εξασφαλίσουμε ποιοτικές και αναγνωρισμένες παραστάσεις και συναυλίες προκειμένου να αναβαθμιστεί ο συγκεκριμένος θεσμός – παράδοση για τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα.

Φέτος μετά από αρκετά χρόνια δόθηκε έμφαση και σχεδιάστηκε προσεκτικά κάθε βήμα με σκοπό και στόχο να δημιουργηθούν γερά πολιτιστικά θεμέλια για το μέλλον. Δυστυχώς παρά την εξαιρετική δουλειά του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου μας και την προσπάθεια όλων των συνεργατών, είμαστε υποχρεωμένοι να ακυρώσουμε τις εκδηλώσεις.

Για εμάς προέχει πάντοτε το ύψιστο αγαθό της υγείας των συμπολιτών μας. Ζητάμε την κατανόησή τους. Τέλος ζητώ από όλους και ειδικά από τη νέα γενιά να εφαρμόζει κάθε ώρα, κάθε στιγμή τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων προκειμένου να σπάσουμε επιτέλους όλοι μαζί, τον φαύλο κύκλο της μετάδοσης του covid-19 . Η ζωή και η υγεία προηγείται».

 

*****

 

Αυτή ήταν η ανακοίνωση του δήμου.

 

Άλλο ένα αυτογκόλ λέω εγώ, για να το πω σε γλώσσα που καταλαβαίνει η δημοτική Αρχή.

 

Το έχω ξαναρωτήσει, απάντηση δεν πήρα, το ξαναρωτώ εδώ: Μα καλά βρε παιδιά, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ εκεί, στο δήμο, ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ να σας πει ότι τη σήμερον ημέρα, δεύτερο μισό του 2020, μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις διαδικτυακά;

 

Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ εκεί μέσα να σας πει ότι πρέπει να ξυπνήσετε, γιατί δεν ζούμε στην εποχή του Σταυρίδη, του Γκιωνάκη και του Βεάκη, ζούμε στην εποχή που μπορούν παραστάσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες κλπ να μεταδοθούν ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ και έτσι να παραμείνει ζωντανός ένας από τους ελάχιστους, μαζί με την Πρωτομαγιά, θεσμούς που υπάρχουν σε αυτή την πόλη; Κανείς δεν σας το είπε αυτό;

 

Τι τα θέλετε, αγαπητοί αναγνώστες; Η σημερινή δημοτική Αρχή -όπως και η προηγούμενη άλλωστε- είναι ομάδες που διοικούν την δύσμοιρη αυτή πόλη «με το στανιό». Κάνουν δηλαδή τα στοιχειώδη -κι αυτά όχι όλα- και για τα υπόλοιπα είναι έτοιμες να βρουν την πρώτη τυχούσα δικαιολογία, πραγματική ή δήθεν, για να «τα φορτώσουν στον κόκκορα».

 

Όσοι παρακολουθείτε την «Αλήθεια» συστηματικά, ίσως ξέρετε το στενό δεσμό που έχω με το νησί της Σύρου. Εκεί, παλιοί μου συμμαθητές -ανάμεσά τους κι ο επίσκοπος των καθολικών- προχώρησαν στη συντήρηση του εκκλησιαστικού οργάνου στον Άγιο Γεώργιο, την καθολική εκκλησία που δεσπόζει στην κορυφή της Άνω Σύρου, και κάθε χρόνο ξεκίνησαν και διοργανώνουν το «Φεστιβάλ ΑΝΩ».

 

Από κοντά κι εμείς να βοηθήσουμε αφού μας το ζήτησαν, βρήκαμε δημοσιογράφους από την Αθήνα, οι Συριανοί έτρεξαν και βρήκαν χορηγούς των εκδηλώσεων, κι έτσι με το μεράκι και την προσπάθεια λίγων ανθρώπων φτιάχτηκε μια ωραία παρέα που βρισκόμαστε μια ή δυο φορές το χρόνο στη Σύρο, παρακολουθούμε το Φεστιβάλ κι απολαμβάνουμε το νησί.

 

Φέτος, το «Φεστιβάλ ΑΝΩ» αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα που είχε και δικός μας «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης». Αντί, όμως, να τα παρατήσουν στην πρώτη δυσκολία και να βγάζουν δακρύβρεχτες ανακοινώσεις «τι κρίμα που με πόνο ψυχής δεν πρόκειται να κάνουμε φέτος τίποτα», εκείνοι αποφάσισαν ότι θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες: Κάλεσαν λιγότερους καλλιτέχνες, κανέναν δημοσιογράφο, και έστησαν -χωρίς υπερβολή, ΜΟΝΟ 5 ΑΤΟΜΑ- ένα διήμερο συναυλιών μέσα κι έξω από τον Σαν Τζώρτζη της Άνω Σύρου, εννοείται χωρίς κοινό με φυσική παρουσία, που όμως μεταδώσαμε όλοι εμείς οι συμπαραστάτες της προσπάθειας διαδικτυακά, ώστε το «Φεστιβάλ ΑΝΩ» να μην σταματήσει την ετήσια παρουσία του στη Σύρο.

 

Δεν ξέρω αν λέω αυτό που θέλω να πω με την απαιτούμενη σαφήνεια: Προφανώς το Φεστιβάλ ΑΝΩ δεν το ευχαριστηθήκαμε όπως τις άλλες χρονιές. Εννοείται. Αλλά τρέξαμε, πασχίσαμε, βοηθήσαμε όσο και όπως μπορούσε ο καθένας, ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΛΟΓΟ: Διότι οι διοργανωτές ΜΑΣ ΕΠΕΙΣΑΝ ότι πρώτα αυτοί προσπαθούν, δεν τα παρατάνε μπροστά στην πρώτη δυσκολία, πιστεύουν αληθινά σε αυτό που κάνουν, και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Θεωρούν «παιδί τους» το Φεστιβάλ ΑΝΩ και δεν το παρατάνε στην πρώτη δυσκολία.

 

Εδώ; Έχει κανείς σας την αίσθηση ότι η δημοτική Αρχή -που αναμφίβολα έχει περισσότερες δυνατότητες από μια ομάδα 5 ατόμων στη Σύρο- πάσχισε να μην διακοπεί ο «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης»; Θυμίζω ότι ούτε πέρυσι έγινε, γιατί ο περυσινός Σεπτέμβρης δεν ήταν πολιτιστικός, ήταν ο Σεπτέμβρης της αλλαγής της δημοτικής Αρχής. Οι παλιοί τα μάζευαν, ποιος είχε τώρα όρεξη για Πολιτιστικούς Σεπτέμβρηδες, άσε μας στον πόνο μας ρε φίλε… Οι καινούργιοι -λογικό- δεν είχαν αναλάβει, άρα ο «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης πέρυσι δεν έγινε, όλοι καταλαβαίνουμε γιατί.

 

Ούτε φέτος γίνεται, όλοι καταλαβαίνουμε γιατί. Γιατί ό,τι κάνει η διοίκηση Βούρου, το κάνει με βαριά καρδιά, «άντε να κάνουμε κι αυτό, να δούμε τι άλλο πια θα πρέπει να κάνουμε», κάπως έτσι νιώθουν, ή τουλάχιστον αυτή την αίσθηση περνάνε στην πόλη και τους κατοίκους της.

 

Και μόλις ο κορονοϊός έφτασε σε σημείο να μην επιτρέπει την «κανονική» διεξαγωγή του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη, οι τύποι που κατοικοεδρεύουν στο Δημαρχείο δεν σκέφτηκαν όπως τα μόλις 5 άτομα της Σύρου. Δεν σκέφτηκαν ότι «αυτή η εκδήλωση είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ εκδήλωση και πρέπει να ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΜΑΣ να βρούμε τρόπο να την φέρουμε εις πέρας».

 

Φταίω εγώ, τώρα, να πιστέψω ότι σκέφτηκαν «ε, τι να κάνουμε; Δεν φταίμε εμείς για τον κορονοϊό. Αφού δεν πρέπει να συνωστιζόμαστε, ας ματαιώσουμε την εκδήλωση».

 

Αυτή η ποιοτική διαφορά, αυτός ο ωχαδελφισμός, αυτή η προσκόλληση στην ήσσονα προσπάθεια, με στενοχωρεί πολύ. Εσάς;

 

Καλή σεζόν να έχουμε, κι ας οπλιστούμε με κουράγιο γιατί οι δυσκολίες θα είναι πολλές. Πάρα πολλές...

 

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Ελένη Κόντου

Αναδιάταξη αντιδημάρχων - New entry στη διοίκηση Βούρου ο Θάνος Λέκκας

Νέα σχολική χρονιά: Είναι ασφαλή τα παιδιά της Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας στα σχολεία;

Θρήνησε όλη η πόλη στην κηδεία του Κώστα Μελιγκώνη

Τι με «χάλασε» στους νέους αντιδημάρχους

Κοινή επιστολή Γούλα- Ουσταμπασίδη στη διοίκηση- Υφίσταται ως συνδυασμός η Πόλης Ενότητα;

Δημοτική κόντρα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Η Πόλης Ενότητα αλληλογραφεί μεταξύ της ως... δήμος και Ένωση Γονέων

Θα το τολμήσετε, κύριοι της διοίκησης;

Η «Δύναμη Πολιτών» εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον Κώστα Μελιγκώνη

Μια νέα αντιπολίτευση δημιουργείται στον δήμο

Επιστροφή στην πόλη και στη μελαγχολία της

Παράδειγμα προς μίμηση και για τη δική μας πόλη

Γιάννης Δάρας: Διασωληνωμένο στην εντατική το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Λειτουργεί και πάλι η Δημοτική Συγκοινωνία - Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των δρομολογίων

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Κοινή επιστολή Γούλα- Ουσταμπασίδη στη διοίκηση- Υφίσταται ως συνδυασμός η Πόλης Ενότητα;
Xρήστης: ΕΔΩ ΜΕΣΑ
ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ....

Κοινή επιστολή Γούλα- Ουσταμπασίδη στη διοίκηση- Υφίσταται ως συνδυασμός η Πόλης Ενότητα;
Xρήστης: "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ"
Κυβέρνηση Νεφελίμ-Μητσοτάκη: Ο Κουμουτσάκος κοινωνεί άνευ προφύλαξης: https://www.iefimerida.gr/politiki/o-giorgos-koymoytsakos-horis-profy...

Κοινή επιστολή Γούλα- Ουσταμπασίδη στη διοίκηση- Υφίσταται ως συνδυασμός η Πόλης Ενότητα;
Xρήστης: *
@ (18/09/2020 09:27) Respect για το πετσόκομμα στο τοπικό από-κομμα. Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο. Τα είπες όλα. @ (17/09/2020 12:58) ...

Κοινή επιστολή Γούλα- Ουσταμπασίδη στη διοίκηση- Υφίσταται ως συνδυασμός η Πόλης Ενότητα;
Xρήστης: "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ"
Εγκαλώ τον Ουσταμπασίδη που το παίζει ενάντια στην δημοτική αρχή. Αγκαλίτσα και με τον υπόδικο και με τον Κανταρέλη, πασόκοι, που μιλάτε για...

Δημοτική κόντρα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό
Xρήστης: Ανώνυμος
Ο ΙΩΝΙΚΟΣ πληρώνει το λάθος του να λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σαν... ΣΤΟΑ. Δεν αγκάλιασε την τοπική κοινωνία και δεν τον αγκάλιασε ούτε αυ...

Κοινή επιστολή Γούλα- Ουσταμπασίδη στη διοίκηση- Υφίσταται ως συνδυασμός η Πόλης Ενότητα;
Xρήστης: @12:58
Έχεις ξεφύγει. Εγκαλείς τον Ουσταμπασίδη επειδή είναι φίλος με τον Κανταρέλη; Από πότε η φιλία με κάποιον αποτελεί αντικείμενο πολιτικής κρι...

Κοινή επιστολή Γούλα- Ουσταμπασίδη στη διοίκηση- Υφίσταται ως συνδυασμός η Πόλης Ενότητα;
Xρήστης: Ο Μίμης είναι κομμουνισταράς
@ "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ" (17/09/2020 12:58) Στις επόμενες δημοτικές να φέρετε ομιλητή τον ίδιο τον "διοικητικό ηγέτη" να μιλήσει για το ταξίδι στο Βελ...

Κοινή επιστολή Γούλα- Ουσταμπασίδη στη διοίκηση- Υφίσταται ως συνδυασμός η Πόλης Ενότητα;
Xρήστης: Ανωνυμος*
Τι να περιμένει κανείς από "κουμμουνια"! Θα σε ξεφτυλιζουν όπου σε βρουν ! Καθόλου τακτ!...

Δημοτική κόντρα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό
Xρήστης: Ανωνυμος
@17.15, 15.16 Συμφωνώ σε όλα όσα γράφετε εκτός....στο ότι δεν φταίει ο Βούρος! Έχει βαρύ παρελθόν ως μνημονιακιας με τσαλακωμενη συνειδηση μ...

Κοινή επιστολή Γούλα- Ουσταμπασίδη στη διοίκηση- Υφίσταται ως συνδυασμός η Πόλης Ενότητα;
Xρήστης: "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ"
https://www.iefimerida.gr/ellada/perifereiaki-symboylos-bgike-se-tilediaskepsi-apo-xaplostra Διέπρεψε η ΝΔ της Νέας Φιλαδέλφειας, διαφημίζει...

Κοινή επιστολή Γούλα- Ουσταμπασίδη στη διοίκηση- Υφίσταται ως συνδυασμός η Πόλης Ενότητα;
Xρήστης: "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ"
Ενώ η αντιπολίτευση, πλην ΚΚΕ, είναι σοβαρή και ακίνδυνη; Ο Γούλας είναι αντιπολίτευση ή συμπολίτευση, για να ξέρω; Ο Ουσταμπασίδης, που είν...

Κοινή επιστολή Γούλα- Ουσταμπασίδη στη διοίκηση- Υφίσταται ως συνδυασμός η Πόλης Ενότητα;
Xρήστης: ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ
Για την Διοίκηση Βούρου και για το σύνολο της δεν αξίζει να ασχολείται κανένας .Όμως τα παράξενα πρέπει να σχολιάζονται .Δεν είναι περίεργη ...

Κοινή επιστολή Γούλα- Ουσταμπασίδη στη διοίκηση- Υφίσταται ως συνδυασμός η Πόλης Ενότητα;
Xρήστης: @ 20:38
έγινε Χάρη ότι πεις...

Κοινή επιστολή Γούλα- Ουσταμπασίδη στη διοίκηση- Υφίσταται ως συνδυασμός η Πόλης Ενότητα;
Xρήστης: Προς όλη την αντιπολιτευση:
Ξηλώστε αυτή την καταστροφική διοίκηση όσο είναι καιρός. Οι άνθρωποι είναι και γραφικοί και επικίνδυνοι. ...

Δημοτική κόντρα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό
Xρήστης: Πίσσα και πούπουλα
@ Ανωνυμος (15/09/2020 18:10) Γνωστά όλα αυτά αλλά δεν φταίει ο Βούρος που στο κάτω κάτω είναι και άσχετος με τη Φιλαδέλφεια. Φταίνε αυτοί ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©