Ο λαϊκισμός φέρνει παρακμή ή το αντίστροφο; Πάντως συνυπάρχουν

Δημοσιεύτηκε στις 29/01/2020 στην κατηγορία Γνώμες  |  4 σχόλια

Γράφει ο Θηραμένης (*)

 

Σήμερα αντί σχολίου αποφάσισα να κάνω επιλεκτική «συρραφή» από δύο κείμενα του Γ. Σκαλκέα δημοσιευμένα στο ‘ΒΗΜΑ’ (Γνώμες: Το πολιτικό κόστος φρενάρει τις αλλαγές 2006-2008) και την «Κ» (6-3-2016)

. . .Στην εποχή της γνώσεως και της πληροφορίας επιδίωξη πρώτης προτεραιότητος για κάθε προηγμένη πολιτεία είναι η βελτίωση της εκπαιδεύσεως και η ανάπτυξη της έρευνας, των μέσων που οδηγούν στην πρόοδο και την ευημερία των Λαών. Στην επιδίωξη αυτή δυστυχώς η χώρα μας υστερεί. Επί δεκαετίες η έλλειψη διακομματικής συναινέσεως και τα κεκτημένα δικαιώματα την κρατούν αδρανή. . . .

. . .Η σιωπηλή μεγάλη πλειονότητα του Λαού μας προβληματίζεται και ανησυχεί. Η στρατιά των ανέργων νέων επιστημόνων, που συνεχώς πληθύνεται, δημιουργεί δυσεπίλυτα κοινωνικά προβλήματα. . . .

. . .Εφόσον κύριος σκοπός (της παιδείας) είναι η επαγγελματική κατάρτιση, οι σπουδές θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και τη δυνατότητα ανευρέσεως εργασίας από τους νέους. Η επιλογή του επαγγέλματος είναι αναφαίρετο δικαίωμα των νέων, με την προϋπόθεση ότι με μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού θα πληροφορηθούν και θα κατανοήσουν ποιες είναι οι κλίσεις και οι δυνατότητές τους, αλλά και ποιες οι προοπτικές τους για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ετσι θα ακολουθήσουν τις σωστές επιλογές και δεν θα αξιώνουν χαριστικές θέσεις εργασίας εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. . . . .

. . .Στην Ελλάδα έχει γίνει ένα λάθος. Οι νέοι δεν κατατοπίζονται για το ποιο επάγγελμα τους αρμόζει, καθώς και δεν γνωρίζουν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν. Επίσης δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές του κράτους που να καθορίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας για τα διάφορα επαγγέλματα. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στην Αμερική μόνο το 20% - 30% των αποφοίτων λυκείου πάει στο πανεπιστήμιο. Εδώ θέλουν να πάνε όλοι. Διαθέτουμε 72.000 γιατρούς για δέκα εκατομμύρια πληθυσμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από περίπου 15.000 - 20.000 γιατρούς. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία επιστημονικού προλεταριάτου. Και όταν ένας επιστήμονας αισθάνεται ότι ανήκει σε ένα προλεταριάτο είναι πολύ πιο επικίνδυνος για χρηματισμό, διότι αυτός που έχει μάθει να κάνει μια τέχνη θα τα βγάλει πέρα και θα ζήσει. Ο γιατρός που σπούδασε 15 χρόνια, τι θα κάνει;. . . .

. . .Η καλή και αποδοτική λειτουργία των ΑΕΙ προϋποθέτει σωστή και εμπνευσμένη διοίκηση. . . Σε καμία όμως χώρα η εκλογή πρυτανικών αρχών και των άλλων οργάνων διοικήσεως δεν είναι το αποτέλεσμα κομματικής συναλλαγής, όπως στη χώρα μας, που κρατάει τους διοικούντες «ομήρους» και τους παρεμποδίζει να διοικήσουν ελεύθερα. Έτσι στερεί τη δυνατότητα σε κορυφαίες επιστημονικές προσωπικότητες, όπως οι πρυτάνεις, να εργασθούν, καθώς φιλοδοξούν, για μια καλύτερη και αποδοτικότερη εκπαίδευση.

. . . Σωστή και εμπνευσμένη διοίκηση δεν είναι όμως δυνατή αν στον χώρο του πανεπιστημίου δεν πνέει ηρεμία, γαλήνη και πλήρης ελευθερία, ώστε να γίνεται απρόσκοπτη η διακίνηση ιδεών. Η επιστήμη φύεται μόνον όπου υπάρχει ελευθερία και η έρευνα καρποφορεί χωρίς παρωπίδες. Αυτά προστατεύονται από τον θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου.

Τι είναι όμως πανεπιστημιακό άσυλο;

Οι εκβιασμοί καθηγητών, οι κακοποιήσεις φοιτητών, η καταστροφή και η λεηλασία ερευνητικών εργαστηρίων, αμφιθεάτρων, γραφείων, έργων τέχνης, ή οι εμπρησμοί και οι βόμβες Μολότωφ, όπως γίνεται στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από πρόσωπα που οπωσδήποτε δεν είναι όλα φοιτητές;

Οι βίαιες αυτές πράξεις δικαιολογούνται σε επαναστατικές περιόδους για την ανατροπή ανελευθέρων καθεστώτων, αλλά όχι βέβαια σε δημοκρατικές χώρες όπως η Ελλάδα.

Η αποκατάσταση και η προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως ισχύει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες της Γης, πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της πολιτείας. Δημοκρατία δεν νοείται όταν το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταλυθεί και τα τεμένη της επιστήμης έχουν μετατραπεί σε χώρους αναρχίας. . . .

. . . Η πρόοδος της επιστήμης αποτελεί αυτοσκοπό των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζεται για την εξυπηρέτηση οποιασδήποτε κοινωνικής σκοπιμότητος. Γι’ αυτό η εισαγωγή φοιτητών με μειωμένα προσόντα είναι απαράδεκτη και αδιανόητη, ακόμη και για πανεπιστήμια υπανάπτυκτων χωρών. Απαράδεκτη είναι επίσης η παραμονή στα πανεπιστήμια φοιτητών για απεριόριστο χρόνο. Αυτές οι ακατανόητες ελληνικές «πρωτοτυπίες» πρέπει κάποτε να εκλείψουν. Η παγκοσμιοποίηση, επιθυμητή ή όχι, είναι πλέον γεγονός και στον διεθνή ανταγωνισμό που επέρχεται, η επιβίωση επιστημόνων με μειωμένα προσόντα, αλλά και χωρών με υποβαθμισμένη επιστήμη, έρευνα και τεχνολογία, θα είναι προβληματική. . . .

. . . Ο λαϊκισμός, ο ύπουλος εχθρός των Λαών, που θωπεύει τα αφτιά των αφελών και καταστρέφει κάθε προσπάθεια των εργαζομένων, είναι καιρός να εξοστρακιστεί από τη χώρα. Δεν γνωρίζω αν οδηγεί στην παρακμή ή αν είναι σύμπτωμά της, πάντως συνυπάρχουν.

Είναι καιρός επίσης να εγκαταλειφθεί η «φοβία» του πολιτικού κόστους. Πολιτικό κόστος δεν υπάρχει για τους πραγματικούς πολιτικούς ηγέτες, που δεν υποτάσσονται άβουλα σε αθέμιτες επιθυμίες των μαζών, αλλά με θάρρος και πυγμή χαράζουν καινούργιους δρόμους, ανοίγουν νέους ορίζοντες και οδηγούν τους Λαούς στην πρόοδο και την ευημερία. . . .

(*) Ο "Θηραμένης" είναι ψευδώνυμο κάτω από το οποίο αρθρογραφεί γνωστός συμπολίτης μας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Τι θα κάνετε με τις οφειλές σας στο δημόσιο κύριε Βούρο;

 

Διαλύεται η συμμαχία- Φρανκενστάιν. Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα...

 

Ένας δήμαρχος που «κάνει την πάπια»

 

Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ- Βατερλό Βούρου - Στα εξ ων συνετέθη η συμμαχία της διοίκησης

 

ΕΣΤΙΑ - Βόμβα Βούρου - Ό,τι κι αν πει το δημοτικό συμβούλιο, θα γίνει αυτό που θέλει εκείνος!

 

Νόμος: Τα πολιτικά πρόσωπα που επιβάλλονται μαφιόζικα, λειτουργούν και μαφιόζικα

 

Άβε, Καίσαρ! Ιδού ο στρατός σου! 

 

Ο ίδιος Γρετζελιάς, μια ζωή...

 

Θερμοκέφαλοι έβαλαν φωτιά σε κάδο στη Δεκελείας. Ο δήμαρχος... Ποιος δήμαρχος;

 

Όλο το παρασκήνιο για τον «Συμπαραστάτη του Δημότη»

 

Ας του πει κάποιος...

 

Ο Γιάννης Ουσταμπασίδης ενώνει- για πρώτη φορά- όλη την αντιπολίτευση εναντίον του Βούρου

 

Η επίσκεψη του δημάρχου στο υπουργείο Παιδείας και η «κολοβή» ενημέρωση

 

Ομόφωνη ντροπή...

 

Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και οι χειρισμοί που εγείρουν ερωτήματα και προβληματισμούς

 

Η οπαδική βία «κτύπησε» στη Νέα Φιλαδέλφεια

 

«Ζούμε Πολιτισμό» για γέλια και για κλάματα...

 

Συμβάλλοντας στη συζήτηση γύρω από ένα ενδιαφέρον κείμενο

 

Ο δήμος θα μετάσχει στη συζήτηση για τον Ποδονίφτη

 

Τι λέει η διοίκηση Βούρου για τα οικονομικά του δήμου- Τι απαντά ο Βασιλόπουλος

 

Πώς προέκυψε η νέα δημοτική Αρχή της πόλης...

 

Ο κ. Βούρος, δυστυχώς μας κοροϊδεύει...

 

Ανακοινώσεις της πλάκας

 

Κωνσταντινίδης: «Γιατί έγινα αντιδήμαρχος του Βούρου»

 

Τι είπε (μάλλον...) ο Γιάννης Βούρος στους εργαζόμενους

 

Κανονίζει συναντήσεις χωρίς φανερή ατζέντα ο Βούρος

 

«Καφενές» στο Δημαρχείο με τον Κουτσάκη αναπληρωτή δημάρχου...

 

Τίποτα...

 

Γράψτε την άποψή σας

πολιτικος αλητης (29/01/2020 20:15)

Ορθα τα υπο του θηραμενους γεγραμμενα

Ανώνυμοs (1 από 2) (29/01/2020 22:59)

Τα άρθρα έχουν σαφή στόχευση και ειδικά το δεύτερο παίζει με τον όρο "λαϊκισμός". Θα αποφύγω να σχολιάσω περαιτέρω επ' αυτού. Αφ' ενός από σεβασμό στον ΘΗΡΑΜΕΝΗ και αφ' ετέρου διότι δεν θα φτάσει ο server της google αν ανοίξουμε διάλογο πολιτικό (κατά την Αριστοτελική έννοια).

Θα σταθώ όμως στη φράση «οι νέοι δεν κατατοπίζονται για το ποιο επάγγελμα τους αρμόζει»...
Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για τους νέους του σήμερα, αλλά για τους εκάστοτε νέους κάθε εποχής, τουλάχιστον όσον αφορά τη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Μόλις στις αρχές της δεκαετίας του '80, εντάχθηκε μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 1 ώρα την εβδομάδα, ένα μάθημα που λεγόταν «Σ.Ε.Π.», δηλαδή «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός». Η βάση του σκεπτικού ως μάθημα σωστή. Καθαρά αυτογνωσιακό το υπόβαθρο. Αλλά 1 ώρα την εβδομάδα σε Γυμνάσια και Λύκεια που εμείς τουλάχιστον, ως μαθητές των eighties το λέγαμε (και δυστυχώς ήταν) "η ώρα του παιδιού".

Ανώνυμοs (2 από 2) (29/01/2020 23:27)

Εξυπακούεται ότι δεν έφταιγαν ούτε οι καθηγητές που (ας πούμε) το "δίδασκαν" ούτε εμείς που κάναμε χαβαλέ 1 ωρίτσα (τόσο μας έκοβε). Ενέταξαν ένα μάθημα τέτοιας και τόσης βαρύτητας, όχι μόνο για την προσωπική πορεία ενός εκάστου, αλλά και για την μετέπειτα πορεία της κοινωνίας, χωρίς να τους καταρτίσουν και σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που επέτασσε και επιτάσσει ότι επιτυχημένος είναι "ο γιατρός", "ο δικηγόρος" κλπ. ή στη χειρότερη "να μπει το παιδί κάπου". Κλίση; Τι είναι αυτό; Τρώγεται; Το πιο ουσιαστικό μάθημα, που θα έπρεπε να διδάσκεται, αφού έχει ανιχνευθεί ενδελεχώς η κλίση του καθενός απ' το Δημοτικό, με βάση την ενίσχυση της αυτογνωσίας, έγινε "η ώρα του παιδιού". Η γενιά μου τουλάχιστον, είναι γεμάτη από ανθρώπους που απλά έπρεπε να σπουδάσουν κάτι και ανακάλυψαν τι τους ταιριάζει να κάνουν μετά τις σπουδές και σε άσχετα αντικείμενα. Σε σοβαρά κράτη όπως η Ιταλία, το Ισραήλ, η Γερμανία και η Γαλλία (από αυτές που ξέρω) το ταλέντο ανιχνεύεται από πολύ νωρίς.

"Γερακίνα" (30/01/2020 09:45)

@Θηραμενης*
Μία ερώτηση μόνο. Πόσο κατά την γνώμη σας έχει σπέρμα λαϊκισμού η τελευταία "τροπολογία" που έγινε χθες, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων με πρόσχημα το "ποδόσφαιρο" ;;;;

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Και για την υπόλοιπη διοίκηση ισχύει το «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει αυθαιρεσίες στο Άλσος

Κορονοϊός: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους που θα πάρουν τα 800 ευρώ

Ο Βoύρος ανταποκρίθηκε, προς τιμήν του. Οι υπόλοιποι έμμισθοι της διοίκησης;

Θα δώσει ο κ. Βούρος και η διοίκηση το 50% του μισθού τους στη μάχη κατά του κορονοϊού;

Αυτές οι κατηγορίες εντάσσονται στην ομπρέλα προστασίας από τον κορονοϊό

Βασίλης Σεβαστόπουλος

Η διαχείριση του προγράμματος στέγασης αιτούντων άσυλο «ESTIA ΙΙ» πάει στο υπουργείο Μετανάστευσης

Αιμοδοσία κατα του κορονοϊού, κάλλιο αργά, παρά ποτέ...

Μανώλης Γλέζος

Τώρα μαθαίνετε από το messenger όλα όσα σας ενδιαφέρουν για τον κορονοϊό

Κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέχετε στο διαδίκτυο για να μην πέσετε θύμα απάτης

Έφυγε από τη ζωή ο Λάζαρος Τομπούλογλου

Κτυπάει «κόκκινο» η ανησυχία των Ελλήνων για τον κορονοϊό

Το πρώτο διάγγελμα της νέας ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου σήμερα το απόγευμα

Δημοφιλέστερα άρθρα

Έφυγε από τη ζωή ο Λάζαρος Τομπούλογλου

Θλιβερές κουτοπονηριές Βούρου, μέσα στην κρίση...

Αποφασίζει και διατάσσει ο Γιάννης Βούρος - Καθαίρεσε Γρετζελιά, όρισε Παπακώστα

Αυτό που ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να κάνει ο Βούρος για τον κορoνοϊό

Κορονοϊός- Απίστευτη ανευθυνότητα Βούρου: Λειτουργεί «ανεξάρτητα από τις οδηγίες της κυβέρνησης»!

Κορονοϊός: Η τελευταία προειδοποίηση Μητσοτάκη πριν τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας (video)

Ο κύβος ερρίφθη:Εντός της ημέρας, απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού-Προς νέο διάγγελμα Μητσοτάκη

Κορονοϊός - απαγόρευση κυκλοφορίας: Έντυπο, SMS ή τηλέφωνο για να βγούμε από το σπίτι

Κορονοϊός: Το Σαββατοκύριακο κρίνεται η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας- Μην μπαίνετε στο Άλσος

Τι θα έπρεπε να κάνει η δημοτική Αρχή (ΑΝ ήταν σοβαρή) για τον κορονοϊό

Η αναιτιολόγητη περηφάνεια

Τηλεδιάσκεψη Πατούλη με δημάρχους της Αττικής για τον κορονοϊό

Κορονοϊός: Διαβάστε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το διάγγελμα Μητσοτάκη

Βασίλης Σεβαστόπουλος

Πρωτοβουλίες των Lidl λόγω κορονοϊού

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Και για την υπόλοιπη διοίκηση ισχύει το «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@00.56 Για να υπάρξει δημοκρατία κι ελεύθερος διάλογος, πρέπει πρώτα να υπάρχει ένα ελάχιστο (το ξαναγράφω: ΕΛΑΧΙΣΤΟ) ψήγμα αυτοσεβασμού κα...

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει αυθαιρεσίες στο Άλσος
Xρήστης: @#Μένουμε σπίτι# (03/04/2020 15:36)
Και τι κάνετε κλεισμένοι σπίτι αφού δεν μένετε σιωπηλοί εκει στη Λ.Σ.; Ουρλιάζετε απο απόγνωση για τη γηπεδάρα και την υπογειοποίηση που θα ...

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει αυθαιρεσίες στο Άλσος
Xρήστης: @(03/04/2020 15:36)
Και στο σπίτι θα μείνετε για πάντα μαζί με το αφεντικό σας τον Αρούλη. Ναι το ξεπατώσαμε απο τις βρωμιές το Αλσος με πρώτο τον σταθμό μεταφό...

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει αυθαιρεσίες στο Άλσος
Xρήστης: Nick
Αντε ρε ξεφτίλες που σας έπιασε τώρα ο πόνος για το Άλσος. Το είχατε βουλώσει όλοι όσο το Άλσος ήταν σκουπιδότοπος και χώρος μεταφόρτωσης απ...

Και για την υπόλοιπη διοίκηση ισχύει το «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»
Xρήστης: Ένας φιλαδελφειώτης
Πολύ εύκολα βγάζετε συμπεράσματα... Αν πράγματι χρωστούσε αυτά τα χρήματα, πως κατάφερε να είναι υποψήφιος; Χρειάζονται φορολογικές ενημερότ...

Και για την υπόλοιπη διοίκηση ισχύει το «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»
Xρήστης: Anonymous
@14:01 Τι γίνεται στο άλσος ρε νούμερο; Την ανάπλαση του εννοείς; Την αλλαγή της περιοχής μας προς το καλύτερο; Στο ΣΤΕ και γρήγορα... Ε...

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει αυθαιρεσίες στο Άλσος
Xρήστης: Anonymous
Η ανάπλαση της περιοχής συνεχίζεται με νόμιμο τρόπο και άδειες από τους αρμόδιους φορείς! Η καταστροφή του άλσους, οι τριτοκοσμικές εικόνες...

Και για την υπόλοιπη διοίκηση ισχύει το «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@14.01 Έχουν ήδη γραφτεί πολλά, αν και όσα κι αν γραφτούν, λίγα θα είναι......

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει αυθαιρεσίες στο Άλσος
Xρήστης: #Μένουμε σπίτι#
και κάποιοι ξεπατώνουν το Άλσος. Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί....

Και για την υπόλοιπη διοίκηση ισχύει το «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»
Xρήστης: ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ
Βεβαίως και αυτοί που έχουν μείνει-επειδή οι ελληνικές ιατρικές σχολές είναι από τις καλύτερες στον κόσμο-σκεφτείτε ότι ο Τσιόδρας εισήχθη σ...

Και για την υπόλοιπη διοίκηση ισχύει το «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»
Xρήστης: ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ
Το να στερείς από το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον δύο κλίνες ΜΕΘ, χρωστώντας πάνω από 500.000 ευρώ χωρίς τόκους και πρόστιμα, και να κάνεις ...

Και για την υπόλοιπη διοίκηση ισχύει το «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@23.14 Πρώτα κατατίθεται η αντιμισθία και μετά ο δικαιούχος μεταφέρει το ποσό που επιθυμεί σε άλλο λογαριασμό. Απλώς επειδή κάποιοι είναι ί...

Και για την υπόλοιπη διοίκηση ισχύει το «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»
Xρήστης: Giannis Vouros G
Από τον επόμενο μήνα βέβαια, γιατί τον μισθό του Μάρτη θα τον πάρουμε ολόκληρο: https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%91%CE%A7%CE%9846%CE%9C...

Τηλεδιάσκεψη Πατούλη με δημάρχους της Αττικής για τον κορονοϊό
Xρήστης: Anonymous
@13:42 Έμμισθο τσιράκι του Βασιλόπουλου δεν πείθεις κανέναν όσο και να χτυπιέσαι εσύ και οι όμοιοι σου ο λαός της Φιλαδέλφειας γύρισε σελίδα...

Τηλεδιάσκεψη Πατούλη με δημάρχους της Αττικής για τον κορονοϊό
Xρήστης: Anonymous
@προβοκάτορα Σε έβρισε κάποιος; Θέλεις να μου κάνεις εξακρίβωση στοιχείων; Να πειστείς που μένω... Οτι πεις εσύ κύριε αστυφύλαξ! Μήπως θέ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©