Ο λαϊκισμός φέρνει παρακμή ή το αντίστροφο; Πάντως συνυπάρχουν

Δημοσιεύτηκε στις 29/01/2020 στην κατηγορία Γνώμες  |  4 σχόλια

Γράφει ο Θηραμένης (*)

 

Σήμερα αντί σχολίου αποφάσισα να κάνω επιλεκτική «συρραφή» από δύο κείμενα του Γ. Σκαλκέα δημοσιευμένα στο ‘ΒΗΜΑ’ (Γνώμες: Το πολιτικό κόστος φρενάρει τις αλλαγές 2006-2008) και την «Κ» (6-3-2016)

. . .Στην εποχή της γνώσεως και της πληροφορίας επιδίωξη πρώτης προτεραιότητος για κάθε προηγμένη πολιτεία είναι η βελτίωση της εκπαιδεύσεως και η ανάπτυξη της έρευνας, των μέσων που οδηγούν στην πρόοδο και την ευημερία των Λαών. Στην επιδίωξη αυτή δυστυχώς η χώρα μας υστερεί. Επί δεκαετίες η έλλειψη διακομματικής συναινέσεως και τα κεκτημένα δικαιώματα την κρατούν αδρανή. . . .

. . .Η σιωπηλή μεγάλη πλειονότητα του Λαού μας προβληματίζεται και ανησυχεί. Η στρατιά των ανέργων νέων επιστημόνων, που συνεχώς πληθύνεται, δημιουργεί δυσεπίλυτα κοινωνικά προβλήματα. . . .

. . .Εφόσον κύριος σκοπός (της παιδείας) είναι η επαγγελματική κατάρτιση, οι σπουδές θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και τη δυνατότητα ανευρέσεως εργασίας από τους νέους. Η επιλογή του επαγγέλματος είναι αναφαίρετο δικαίωμα των νέων, με την προϋπόθεση ότι με μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού θα πληροφορηθούν και θα κατανοήσουν ποιες είναι οι κλίσεις και οι δυνατότητές τους, αλλά και ποιες οι προοπτικές τους για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ετσι θα ακολουθήσουν τις σωστές επιλογές και δεν θα αξιώνουν χαριστικές θέσεις εργασίας εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. . . . .

. . .Στην Ελλάδα έχει γίνει ένα λάθος. Οι νέοι δεν κατατοπίζονται για το ποιο επάγγελμα τους αρμόζει, καθώς και δεν γνωρίζουν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν. Επίσης δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές του κράτους που να καθορίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας για τα διάφορα επαγγέλματα. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στην Αμερική μόνο το 20% - 30% των αποφοίτων λυκείου πάει στο πανεπιστήμιο. Εδώ θέλουν να πάνε όλοι. Διαθέτουμε 72.000 γιατρούς για δέκα εκατομμύρια πληθυσμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από περίπου 15.000 - 20.000 γιατρούς. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία επιστημονικού προλεταριάτου. Και όταν ένας επιστήμονας αισθάνεται ότι ανήκει σε ένα προλεταριάτο είναι πολύ πιο επικίνδυνος για χρηματισμό, διότι αυτός που έχει μάθει να κάνει μια τέχνη θα τα βγάλει πέρα και θα ζήσει. Ο γιατρός που σπούδασε 15 χρόνια, τι θα κάνει;. . . .

. . .Η καλή και αποδοτική λειτουργία των ΑΕΙ προϋποθέτει σωστή και εμπνευσμένη διοίκηση. . . Σε καμία όμως χώρα η εκλογή πρυτανικών αρχών και των άλλων οργάνων διοικήσεως δεν είναι το αποτέλεσμα κομματικής συναλλαγής, όπως στη χώρα μας, που κρατάει τους διοικούντες «ομήρους» και τους παρεμποδίζει να διοικήσουν ελεύθερα. Έτσι στερεί τη δυνατότητα σε κορυφαίες επιστημονικές προσωπικότητες, όπως οι πρυτάνεις, να εργασθούν, καθώς φιλοδοξούν, για μια καλύτερη και αποδοτικότερη εκπαίδευση.

. . . Σωστή και εμπνευσμένη διοίκηση δεν είναι όμως δυνατή αν στον χώρο του πανεπιστημίου δεν πνέει ηρεμία, γαλήνη και πλήρης ελευθερία, ώστε να γίνεται απρόσκοπτη η διακίνηση ιδεών. Η επιστήμη φύεται μόνον όπου υπάρχει ελευθερία και η έρευνα καρποφορεί χωρίς παρωπίδες. Αυτά προστατεύονται από τον θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου.

Τι είναι όμως πανεπιστημιακό άσυλο;

Οι εκβιασμοί καθηγητών, οι κακοποιήσεις φοιτητών, η καταστροφή και η λεηλασία ερευνητικών εργαστηρίων, αμφιθεάτρων, γραφείων, έργων τέχνης, ή οι εμπρησμοί και οι βόμβες Μολότωφ, όπως γίνεται στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από πρόσωπα που οπωσδήποτε δεν είναι όλα φοιτητές;

Οι βίαιες αυτές πράξεις δικαιολογούνται σε επαναστατικές περιόδους για την ανατροπή ανελευθέρων καθεστώτων, αλλά όχι βέβαια σε δημοκρατικές χώρες όπως η Ελλάδα.

Η αποκατάσταση και η προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως ισχύει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες της Γης, πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της πολιτείας. Δημοκρατία δεν νοείται όταν το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταλυθεί και τα τεμένη της επιστήμης έχουν μετατραπεί σε χώρους αναρχίας. . . .

. . . Η πρόοδος της επιστήμης αποτελεί αυτοσκοπό των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζεται για την εξυπηρέτηση οποιασδήποτε κοινωνικής σκοπιμότητος. Γι’ αυτό η εισαγωγή φοιτητών με μειωμένα προσόντα είναι απαράδεκτη και αδιανόητη, ακόμη και για πανεπιστήμια υπανάπτυκτων χωρών. Απαράδεκτη είναι επίσης η παραμονή στα πανεπιστήμια φοιτητών για απεριόριστο χρόνο. Αυτές οι ακατανόητες ελληνικές «πρωτοτυπίες» πρέπει κάποτε να εκλείψουν. Η παγκοσμιοποίηση, επιθυμητή ή όχι, είναι πλέον γεγονός και στον διεθνή ανταγωνισμό που επέρχεται, η επιβίωση επιστημόνων με μειωμένα προσόντα, αλλά και χωρών με υποβαθμισμένη επιστήμη, έρευνα και τεχνολογία, θα είναι προβληματική. . . .

. . . Ο λαϊκισμός, ο ύπουλος εχθρός των Λαών, που θωπεύει τα αφτιά των αφελών και καταστρέφει κάθε προσπάθεια των εργαζομένων, είναι καιρός να εξοστρακιστεί από τη χώρα. Δεν γνωρίζω αν οδηγεί στην παρακμή ή αν είναι σύμπτωμά της, πάντως συνυπάρχουν.

Είναι καιρός επίσης να εγκαταλειφθεί η «φοβία» του πολιτικού κόστους. Πολιτικό κόστος δεν υπάρχει για τους πραγματικούς πολιτικούς ηγέτες, που δεν υποτάσσονται άβουλα σε αθέμιτες επιθυμίες των μαζών, αλλά με θάρρος και πυγμή χαράζουν καινούργιους δρόμους, ανοίγουν νέους ορίζοντες και οδηγούν τους Λαούς στην πρόοδο και την ευημερία. . . .

(*) Ο "Θηραμένης" είναι ψευδώνυμο κάτω από το οποίο αρθρογραφεί γνωστός συμπολίτης μας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Τι θα κάνετε με τις οφειλές σας στο δημόσιο κύριε Βούρο;

 

Διαλύεται η συμμαχία- Φρανκενστάιν. Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα...

 

Ένας δήμαρχος που «κάνει την πάπια»

 

Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ- Βατερλό Βούρου - Στα εξ ων συνετέθη η συμμαχία της διοίκησης

 

ΕΣΤΙΑ - Βόμβα Βούρου - Ό,τι κι αν πει το δημοτικό συμβούλιο, θα γίνει αυτό που θέλει εκείνος!

 

Νόμος: Τα πολιτικά πρόσωπα που επιβάλλονται μαφιόζικα, λειτουργούν και μαφιόζικα

 

Άβε, Καίσαρ! Ιδού ο στρατός σου! 

 

Ο ίδιος Γρετζελιάς, μια ζωή...

 

Θερμοκέφαλοι έβαλαν φωτιά σε κάδο στη Δεκελείας. Ο δήμαρχος... Ποιος δήμαρχος;

 

Όλο το παρασκήνιο για τον «Συμπαραστάτη του Δημότη»

 

Ας του πει κάποιος...

 

Ο Γιάννης Ουσταμπασίδης ενώνει- για πρώτη φορά- όλη την αντιπολίτευση εναντίον του Βούρου

 

Η επίσκεψη του δημάρχου στο υπουργείο Παιδείας και η «κολοβή» ενημέρωση

 

Ομόφωνη ντροπή...

 

Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και οι χειρισμοί που εγείρουν ερωτήματα και προβληματισμούς

 

Η οπαδική βία «κτύπησε» στη Νέα Φιλαδέλφεια

 

«Ζούμε Πολιτισμό» για γέλια και για κλάματα...

 

Συμβάλλοντας στη συζήτηση γύρω από ένα ενδιαφέρον κείμενο

 

Ο δήμος θα μετάσχει στη συζήτηση για τον Ποδονίφτη

 

Τι λέει η διοίκηση Βούρου για τα οικονομικά του δήμου- Τι απαντά ο Βασιλόπουλος

 

Πώς προέκυψε η νέα δημοτική Αρχή της πόλης...

 

Ο κ. Βούρος, δυστυχώς μας κοροϊδεύει...

 

Ανακοινώσεις της πλάκας

 

Κωνσταντινίδης: «Γιατί έγινα αντιδήμαρχος του Βούρου»

 

Τι είπε (μάλλον...) ο Γιάννης Βούρος στους εργαζόμενους

 

Κανονίζει συναντήσεις χωρίς φανερή ατζέντα ο Βούρος

 

«Καφενές» στο Δημαρχείο με τον Κουτσάκη αναπληρωτή δημάρχου...

 

Τίποτα...

 

Γράψτε την άποψή σας

πολιτικος αλητης (29/01/2020 20:15)

Ορθα τα υπο του θηραμενους γεγραμμενα

Ανώνυμοs (1 από 2) (29/01/2020 22:59)

Τα άρθρα έχουν σαφή στόχευση και ειδικά το δεύτερο παίζει με τον όρο "λαϊκισμός". Θα αποφύγω να σχολιάσω περαιτέρω επ' αυτού. Αφ' ενός από σεβασμό στον ΘΗΡΑΜΕΝΗ και αφ' ετέρου διότι δεν θα φτάσει ο server της google αν ανοίξουμε διάλογο πολιτικό (κατά την Αριστοτελική έννοια).

Θα σταθώ όμως στη φράση «οι νέοι δεν κατατοπίζονται για το ποιο επάγγελμα τους αρμόζει»...
Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για τους νέους του σήμερα, αλλά για τους εκάστοτε νέους κάθε εποχής, τουλάχιστον όσον αφορά τη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Μόλις στις αρχές της δεκαετίας του '80, εντάχθηκε μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 1 ώρα την εβδομάδα, ένα μάθημα που λεγόταν «Σ.Ε.Π.», δηλαδή «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός». Η βάση του σκεπτικού ως μάθημα σωστή. Καθαρά αυτογνωσιακό το υπόβαθρο. Αλλά 1 ώρα την εβδομάδα σε Γυμνάσια και Λύκεια που εμείς τουλάχιστον, ως μαθητές των eighties το λέγαμε (και δυστυχώς ήταν) "η ώρα του παιδιού".

Ανώνυμοs (2 από 2) (29/01/2020 23:27)

Εξυπακούεται ότι δεν έφταιγαν ούτε οι καθηγητές που (ας πούμε) το "δίδασκαν" ούτε εμείς που κάναμε χαβαλέ 1 ωρίτσα (τόσο μας έκοβε). Ενέταξαν ένα μάθημα τέτοιας και τόσης βαρύτητας, όχι μόνο για την προσωπική πορεία ενός εκάστου, αλλά και για την μετέπειτα πορεία της κοινωνίας, χωρίς να τους καταρτίσουν και σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που επέτασσε και επιτάσσει ότι επιτυχημένος είναι "ο γιατρός", "ο δικηγόρος" κλπ. ή στη χειρότερη "να μπει το παιδί κάπου". Κλίση; Τι είναι αυτό; Τρώγεται; Το πιο ουσιαστικό μάθημα, που θα έπρεπε να διδάσκεται, αφού έχει ανιχνευθεί ενδελεχώς η κλίση του καθενός απ' το Δημοτικό, με βάση την ενίσχυση της αυτογνωσίας, έγινε "η ώρα του παιδιού". Η γενιά μου τουλάχιστον, είναι γεμάτη από ανθρώπους που απλά έπρεπε να σπουδάσουν κάτι και ανακάλυψαν τι τους ταιριάζει να κάνουν μετά τις σπουδές και σε άσχετα αντικείμενα. Σε σοβαρά κράτη όπως η Ιταλία, το Ισραήλ, η Γερμανία και η Γαλλία (από αυτές που ξέρω) το ταλέντο ανιχνεύεται από πολύ νωρίς.

"Γερακίνα" (30/01/2020 09:45)

@Θηραμενης*
Μία ερώτηση μόνο. Πόσο κατά την γνώμη σας έχει σπέρμα λαϊκισμού η τελευταία "τροπολογία" που έγινε χθες, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων με πρόσχημα το "ποδόσφαιρο" ;;;;

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Κλείνει για 2 μέρες το 7ο νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας

Μάρτιος, «όχι μπάλα»

Βαστάτε, αδέλφια!

Νίκησε η ΦΕΑ

Άτταλος: Καθάρισε το ντέρμπι και προελαύνει!!

Νέα απίστευτη γκάφα και ανακρίβειες της «ουράς» του δημάρχου...

Ψευδαίσθηση (Έρχεται ο Ζαν Κλοντ Βιτάμ!)

Υποκρισία και φαιδρότητα καταλογίζει στη δημοτική Αρχή Βούρου η Δύναμη Πολιτών

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την αντεργατική διοίκηση Βούρου

Νέα αθλιότητα Βούρου: Κατηγορεί άλλους για προβληματική πρόσληψη που έγινε επί των ημερών του !

Βίντεο που σοκάρει! Ο Κουάντεν «δείχνει» τα αποτελέσματα του σχολικού εκφοβισμού

Επαναστατική Κίνηση: Κυνικό και αποκαλυπτικό το ξεκατίνιασμα Βούρου – Γρετζελιά

Εργαζόμενοι στο δήμο: νέο κρούσμα αυταρχισμού και ρεβανσισμού από τον Βούρο

Ημέρα (Ελεύθερης) Σκέψεως

«Δύναμη Πολιτών»: Οι μάσκες της δημοτικής αρχής έπεσαν

Δημοφιλέστερα άρθρα

Διαλύεται η συμμαχία- Φρανκενστάιν: Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα

Ο ίδιος Γρετζελιάς, μια ζωή...

Ξηλώνεται το πουλόβερ - Παραιτήθηκε ο Λέκκας από τη διοίκηση του δήμου

Νέα αθλιότητα Βούρου: Κατηγορεί άλλους για προβληματική πρόσληψη που έγινε επί των ημερών του !

Δέκα ψέματα του Γιάννη Βούρου σε μια μόνο ανακοίνωση

Έχει χάσει τελείως τη μπάλα: Υπογράφει αποφάσεις και μόνος του τις παίρνει πίσω

Μπόχα, βγαλμένη από τον Βούρκο

Μια ανοικτή επιστολή που άλλα ήθελε να πει, κι άλλα λέει...

Σε «Γήπεδο Απόστολος Κόντος» μετονομάζεται το κλειστό γήπεδο της ΦΕΑ

Ξανά Μαζί: Ολομέλεια αλλά... μόνο με τους κολλητούς

Απίστευτο: Έκαψαν αυτοκίνητο επί της λεωφόρου Δεκελείας

Καρακαλτάκες...

Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν στη διοίκηση Βούρου- Μέσα ο Γρετζελιάς, έξω η Παπακώστα

Η χαμένη τιμή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η απορημένη κοινωνία

Εργαζόμενοι στο δήμο: νέο κρούσμα αυταρχισμού και ρεβανσισμού από τον Βούρο

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Μάρτιος, «όχι μπάλα»
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@19.50 Γιατί δεν μου έγραψες κάτι παρόμοιο και την εποχή που έγραφα κάθε μέρα για τον Βασιλόπουλο; Πού ήταν τότε η "φιλική" σου διάθεση; ...

Ο ίδιος Γρετζελιάς, μια ζωή...
Xρήστης: REMOULOLAMOGIO
@21:58 Τα «greeklish» είναι αντιαισθητικά. ENW O GRETZELIAS KAI O VOUROS SOU ANEVAZOUN TIN AISTHITIKI .GIA TIN TAMPAKERA EXEIS NA PEIS TIPO...

Μάρτιος, «όχι μπάλα»
Xρήστης: Διαμαντή
Αυτό που θέλεις να κάνεις με τους οπαδούς καλό είναι να το κάνεις σε ένα βαθμό και με τα άρθρα για τον Βούρο. Αλλο θέμα το να γράφεις την άπ...

Νέα απίστευτη γκάφα και ανακρίβειες της «ουράς» του δημάρχου...
Xρήστης: @ΔΗΜΟΤΗΣ (24/02/2020 14:41)
Εσύ είσαι απο τους πρώτους που εκκινείς τη διαδικασία και κάνεις όλα αυτά για τα οποία κατηγορείς τους άλλους γελοίε. Και έχεις πει εδώ και...

Νέα απίστευτη γκάφα και ανακρίβειες της «ουράς» του δημάρχου...
Xρήστης: @ΔΗΜΟΤΗΣ (24/02/2020 13:31)
Σου έχω εγώ νέα για την υπογειοποίηση. Το σκάψιμο μπροστά απο την παλιά σκεπαστή όπου θα συνδέεται το γήπεδο με τον υπογειο δρόμο συνεχίζετα...

Μάρτιος, «όχι μπάλα»
Xρήστης: @Ανωνυμος (24/02/2020 16:35)
Βλαμένο γαυροτρολ οι Αεκτζήδες που γράφουν είναι πολλοί και όχι ένας και έχουν πολλά εναλλακτικά φόρουμ να γράψουν για την ομάδα τους. Δεν θ...

Μάρτιος, «όχι μπάλα»
Xρήστης: Ανωνυμος
Η απόφαση είναι ρατσιστική! Υπάρχει ο γνωστός Κώστας Tasos George αεκαρας και ένα κατεβατο ονόματα που δεν θα έχει πλέον ρόλο ύπαρξης! Τι θ...

Νέα απίστευτη γκάφα και ανακρίβειες της «ουράς» του δημάρχου...
Xρήστης: Hooligan της ΑΕΚ
Γαύρε υπάλληλε έχεις κανένα νέο με την μετακόμιση σου στην Τρούμπα; ...

Μάρτιος, «όχι μπάλα»
Xρήστης: Hooligan της ΑΕΚ
Άρα έχουμε 5-6 μέρες ακόμα για το τέλος του μήνα και την παύση των ποδοσφαιρικών σχολίων! Γαύρε υπάλληλε έχεις κανένα νέο από τη δίκη της ε...

Μάρτιος, «όχι μπάλα»
Xρήστης: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Καιρός ήταν! Να σταματήσει επιτέλους το κρυφτούλι πίσω από την ΑΕΚοφροσύνη όσων δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με πολιτικά επιχε...

Νέα απίστευτη γκάφα και ανακρίβειες της «ουράς» του δημάρχου...
Xρήστης: ΔΗΜΟΤΗΣ
@ Διαμαντής Σεϊτανίδης (24/02/2020 13:37) Για να επιβιώσουμε σε αυτή την πόλη, πρέπει να απαντάμε με το ίδιο ύφος, με το ίδιο περιεχόμενο, μ...

Μάρτιος, «όχι μπάλα»
Xρήστης: Marcus
Κύριε Σεϊτανίδη, αφού επικροτήσω την απόφασή σας, έχω την αίσθηση ότι πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι θα θελήσετε ο Μάρτιος να γίνει και Απ...

Νέα απίστευτη γκάφα και ανακρίβειες της «ουράς» του δημάρχου...
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@09.13, @13.31 Βλέπετε που σας λέω; Σε μια ανάρτηση ΚΑΘΑΡΑ για θέμα του δήμου, μπαίνει ο ένας ανεγκέφαλος και γράφει για το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ενδιαφ...

Νέα απίστευτη γκάφα και ανακρίβειες της «ουράς» του δημάρχου...
Xρήστης: ΔΗΜΟΤΗΣ
@ Hooligan της ΑΕΚ (24/02/2020 09:13) "από του χρόνου που η ΑΕΚΑΡΑ θα γυρίσει στη φυσική της έδρα ". Έχουμε μήνα Φεβρουάριο, 24, 2020, του χ...

Νέα απίστευτη γκάφα και ανακρίβειες της «ουράς» του δημάρχου...
Xρήστης: Hooligan της ΑΕΚ
Λοιπόν έχω μια σοβαρή πρόταση: Επειδή ο ένας σας βρωμάει, ο άλλος σας ξυνίζει από του χρόνου που η ΑΕΚΑΡΑ θα γυρίσει στη φυσική της έδρα ο ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©