Νίκος Τσορβάς: Ποιες είναι οι επιλογές των δημοτών, ποια η απάντηση στον παραγοντισμό…

Δημοσιεύτηκε στις 13/05/2019 στην κατηγορία Ο Δήμος  |  δεν υπάρχουν σχόλια

του Νίκου Τσορβά (*)

Νέα Φιλαδέλφεια. Ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Εικόνες, ήχοι, μυρωδιές έρχονται στο μυαλό μου κάθε στιγμή, ξυπνώντας μνήμες παιδικές, που έχουν καταγραφεί υποσυνείδητα μέσα μου. Θυμάμαι σαν σε όνειρο, πολύ μικρό, να με παίρνει η μητέρα μου από το χέρι να επισκεφτούμε τον παππού το Νίκο στη χασαποταβέρνα του, στη σκιά του γηπέδου της ΑΕΚ, δίπλα από το Άλσος. Οι ανοιξιάτικοι ήχοι, το «τραγούδι» των χελιδονιών οι ευωδιές από τις ανθισμένες νεραντζιές είναι συνυφασμένα στη μνήμη μου ακόμα και σήμερα με εκείνες τις πρώτες μου εικόνες.

 

Θυμάμαι τις βόλτες με τον παππού μου στις «κούνιες» απέναντι από την ταβέρνα, ανάμεσα στα πανύψηλα πεύκα, το «δάσος μας» όπως το έλεγε, νόμιζα τότε πως όντως ήταν «δικό μας», κτήμα μας. Ίσως κι εκείνος να το ένιωθε έτσι, όχι με την έννοια της ιδιοκτησίας, αλλά σαν κομμάτι της καθημερινότητάς του, της ίδιας του της ζωής. 

 

Πρόσφυγας από τον αρχοντικό Βουτζά της Σμύρνης, έζησε την καταστροφή, το διωγμό των δικών του, στρατιώτης στον Ελληνικό Στρατό ο ίδιος, να ψάχνει την οικογένειά του ανά την Ελλάδα, χωρίς να γνωρίζει αν επέζησαν. 

 

Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Γύθειο, Ναύπλιο, Καισαριανή μετά, μέχρι να σμίξουν και πάλι και να φτιάξουν το σπιτικό τους στη Ν. Φιλαδέλφεια. Με πολλές τέτοιες παράλληλες ιστορίες φτιάχτηκε μα και ομόρφυνε τούτη η πόλη.

 

Τα χρόνια κύλησαν και μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ποιος είναι ο τόπος που ζω. Μια πόλη όμορφη, ανθρώπινη που στην εξέλιξή της φάνηκαν οι αδυναμίες της, που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας. 

 

Πέρασαν από το δήμο μας στο παρελθόν άνθρωποι που πάλεψαν για την προκοπή της, που δούλεψαν για να τη νοικοκυρέψουν, να βάλουν τα θεμέλια για να γίνει μια πόλη που να ανταποκρίνεται στις εποχές που άλλαζαν. Τρυπιάς, Αμπατζής, Σταματιάδης. 

 

Στη Χαλκηδόνα το ίδιο με τελευταίο το Γιώργο Αποστολάκη, μακρινό μου ξάδελφο, που έφυγε τόσο απρόσμενα πριν προλάβει να προσφέρει αυτά που ήθελε και για τη Φιλαδέλφεια.

 

Η σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε στο δήμο μας δεν είναι αυτή που θα ήθελαν οι Φιλαδελφειώτες και οι Χαλκηδονιώτες και πολύ περισσότερο δεν είναι αυτή που αρμόζει στην ιστορία αλλά και στο υπόβαθρο του Δήμου μας, είτε πολιτισμικό, είτε πολιτικό.

 

Τα τελευταία χρόνια παρά τις καλές προθέσεις και τις όποιες μεμονωμένες προσπάθειες το αποτέλεσμα είναι φτωχό. Η πόλη υστερεί σε υποδομές, στο πράσινο, στην καθαριότητα, στο φωτισμό, στον πολιτισμό, σε υπηρεσίες προς τους δημότες.

 

Βρισκόμαστε λιγότερο από 14 ημέρες πριν τις εκλογές χωρίς να έχει υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον και τα προβλήματα της πόλης. Βλέπουμε πολλούς να αναλώνονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, βαρύγδουπες διακηρύξεις, καλαίσθητα ( όχι όλα! ), ακριβά φυλλάδια και φωτογραφίες με πλατιά χαμόγελα με όμορφα λόγια και συνθήματα στις λεζάντες.

 

Βλέπουμε διαγκωνισμούς για το ποια από τις παρατάξεις έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του ενός ή του άλλου κόμματος για να εξυπηρετηθούν συγκυριακά μικροσυμφέροντα ενόψει των εκλογών, «γνωστούς» συνδημότες να συνωστίζονται σε ευκαιριακές συμπορεύσεις δηλώνοντας ότι έχουν τις γνώσεις για τις λύσεις των προβλημάτων της πόλης μας, ενώ η πραγματικότητα έχει δείξει ότι αποτελούν μέρος του προβλήματος.

 

Βλέπουμε τους ίδιους που με ύφος σοβαρό για να προσδώσουν έξτρα κύρος στην παρουσία τους, ζητούν από το «πόπολο» να τους στηρίξει, ελπίζοντας πως δεν θυμούνται οι πολλοί την παντελή απουσία τους από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για σημαντικά ζητήματα στο δημοτικό συμβούλιο χρόνια τώρα, θεωρώντας πως η φυσική τους θέση είναι μια καρέκλα και ένας τίτλος, ακριβώς για να ξεχωρίζουν από το «πόπολο» και να το κοιτούν από ψηλά.

 

Ποιες είναι οι επιλογές που έχει ο δημότης όμως; Από τη μία είναι το παρωχημένο, φθαρμένο και κουρασμένο πολιτικό προσωπικό, που δεν εννοεί ότι εκ του αποτελέσματος έχει ξεπεραστεί, έχει αποτύχει. Από την άλλη υπάρχουν δυνάμεις που ξεπηδούν μέσα από τη μερίδα εκείνη της τοπικής κοινωνίας που είπε «φτάνει πια, δεν πάει άλλο, πρέπει να δράσω!»


Συντάχτηκα εξαρχής στο κάλεσμα του Τάσου Κωνσταντινίδη στην προσπάθειά του να δώσει ένα νέο στίγμα στη διοίκηση του δήμου, όχι τυχαία. Η γνωριμία μας είναι παλιά και η πορεία και η οπτική μας κοινή σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την πόλη και τους ανθρώπους της. Η πόλη μας χρειάζεται μια νέα πορεία, μια άλλη νοοτροπία διοίκησης, απαλλαγμένη από τον παλιό τετριμμένο τρόπο άσκησης της πολιτικής.


Δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετικό αποτέλεσμα αν χρησιμοποιήσεις τα ίδια παλιά ανακυκλωμένα υλικά. Η ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες σε καμία περίπτωση δεν είναι πανάκεια. Χρειάζεται να έχεις κάτι να πεις, αλλά κυρίως να εννοείς αυτά που λες για να μην γίνεις κι εσύ μέρος του προβλήματος. Αυτό που μας απασχολεί είναι να είμαστε μέρος της λύσης, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του σχεδιασμού αυτής της νέας πορείας που προσδοκούμε για την πόλη μας.

 

Η Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει πρότυπο πόλης και αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτά που χρειάζονται είναι χρηστή διαχείριση και προσήλωση στο στόχο από μια δημοτική αρχή, που δεν θα απαρτίζεται από ανθρώπους που θα αυτοπροσδιορίζονται ως αυθεντίες. Που δεν θα είναι φορείς του παραγοντισμού και της συναλλαγής.

 

Που θα σκύβουν στις ανάγκες του δημότη με αλληλεγγύη και πραγματικό ενδιαφέρον. Που δεν θα νοιάζονται για την πολιτική τους καριέρα και μέλλον περισσότερο από το μέλλον των παιδιών μας.

 

Που δεν θα έχουν κομματικές δεσμεύσεις ή ιδεολογικές αγκυλώσεις, με αποτέλεσμα να χαθούν ευκαιρίες για το δήμο μας, όπως στο πρόσφατο παρελθόν το οποίο πρέπει να αφήσει πίσω της η τοπική κοινωνία.

 

Που θα βάζουν πάνω απ’ όλα το κοινό συμφέρον ( τι τετριμμένη φράση, αλήθεια! ) αλλά επιτέλους, να το εννοούν! Που θα τιμούν την ψήφο των συμπολιτών μας, από όποιο πόστο κι αν τους θέσει η βούλησή τους. Το αυτονόητο δηλαδή.

 

Αυτό το αυτονόητο θέλουμε να υπηρετήσουμε, γι’ αυτό δημιουργήσαμε το συνδυασμό μας. Να κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη στην πολιτική ως πράξη ευθύνης και συμμετοχής και όχι σαν ιδιότητα αυτοπροβολής και ματαιοδοξίας. Για το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον της πόλης που αγαπάμε και ζούμε!

  •  

  • (*) Ο Νίκος Τσορβάς, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Πόλης Ενότητα» του Τάσου Κωνσταντινίδη, είναι γέννημα θρέμμα Φιλαδελφειώτης, κατάγεται από οικογένεια Μικρασιατών εμπόρων, γιος του ζωγράφου Σταύρου Τσορβά. Έχει σπουδάσει Πληροφορική, αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας. Γνωρίζει τέσσερις γλώσσες. Εργάζεται ως υπεύθυνος πωλήσεων και μάρκετινγκ σε εταιρεία εισαγωγικού και ηλεκτρονικού εμπορίου. Υπήρξε πρωταθλητής στίβου της ΑΕΚ και κατόπιν του Πανελληνίου Γ.Σ. Είναι Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Γονέων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, έχοντας στο παρελθόν αναπτύξει έντονη δράση μέσα από το γονεϊκό κίνημα στα ζητήματα της εκπαίδευσης, με προσήλωση στην προσπάθεια για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της και την ποιοτική αναβάθμισή της. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο. Κατοικεί στη Ν. Φιλαδέλφεια

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Υποχρέωση κάθε δημοκράτη η ήττα του Άρη Βασιλόπουλου

 

Η υποψηφιότητα Βούρου αποτελεί προσβολή για τη Φιλαδέλφεια και τη Χαλκηδόνα

 

Εκλογές με ομάδες

 

Άσπρα κοράκια, κόκκινα κοράκια, κοκορίκο

 

Κάποιοι, από το ημίφως...

 

Ο ένας τώρα «θυμήθηκε» τους πολίτες, ο άλλος... ούτε τώρα!

 

Σκάσε και ψήφιζε...

 

Προεκλογικό σκηνικό, κομμένο και ραμμένο...

 

Ντροπή, μια λέξη άγνωστη στη δημοτική Αρχή

 

Βαρεμάρα...

 

Ο Στράτος Διονυσίου παρεμβαίνει στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας...

 

Ο Γιώργος Νταλάρας, παρεμβαίνει στην προεκλογική περίοδο

 

Ο Γιώργος Ζαμπέτας παρεμβαίνει -κι αυτός- στις εξελίξεις στην πόλη μας

 

Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης

 

Προαναγγελθέν ναυάγιο για την Αυτοδιοίκηση ο νέος Εκλογικός Νόμος

 

Προεκλογικός διάλογος, περί... όνου σκιάς

 

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε...

 

Ούτε τους χομπίστες, ούτε τους τουρίστες

 

«Τη μια τη λέγαν Αφροδίτη, και την άλλη Αφροδίτη επίσης»

 

Τυφλοί τα τ' ωτ' τον τε νουν τα τ' όμματα...

 

Μόνη χαμένη, η πόλη...

 

ΑΕΚ - Άρης...

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»

Στις 28 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου

Έτσι θα διοικούνται οι δήμοι από τον Σεπτέμβριο

Οι τελικές αποφάσεις τη κυβέρνησης προσδιορίζουν το εύρος της συνεργασίας Βούρου- Γρετζελιά

Ο Βούρος παίζει «κατενάτσιο» και περιμένει τον Θεοδωρικάκο

Γκρίνιες, παράπονα και τριβές στην «Πολιτών Πολιτεία» για την κατανομή των αρμοδιοτήτων

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστεί και δεσμεύεται

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα

Σαββατοκύριακο στο ΠΠΙΕΔ με «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»

Καταστροφή του περιπτέρου της στην πλατεία Πατριάρχου καταγγέλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Την Πέμπτη η εκδήλωση του ΚΚΕ στο Α' ΚΑΠΗ

Εάν ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ, σταυρώνεις και τη Φιλαδελφειώτισσα Ειρήνη Γκαμάτση

Ο Γιάννης Χλωρός αναλαμβάνει τον Άτταλο

Βούρος: «Ματαιοπονεί και αποδεικνύεται ολίγιστη» η ομάδα Βασιλόπουλου

Οι γονείς έχουν κρίση

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Διαμαντής
@18.17 Και μόνο η σύνδεση της ψήφου με τη νοημοσύνη, δείχνει τη φασιστική σου ταυτότητα. Όποιος ψηφίζει διαφορετικά από σένα, έχει νοημοσύνη...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: @Διαμαντής
Νοημοσύνη αμοιβάδας έχει αυτός που πάει και ψηφίζει αυτόν που πολέμησε και αποκαθήλωσε. Η ρετσινιά δεν φεύγει όσο κι αν βρίζεις και χτυπιέσα...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Διαμαντής
@09.14 Έχω την απαραίτητη υπομονή να γράφω τα ίδια και τα ίδια όσο πιο απλά, μονοεπίπεδα, ασπρόμαυρα γίνεται για να τα καταλάβουν και άτομα ...

Χαμός στο «Ξανά Μαζί» - Γενικεύεται η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Γρετζελιά
Xρήστης: PAROIKOS
KATANTIA ! Ο Γρετζελιάς, που είναι Γρετζελιάς να είναι μέσα στα πράγματα........

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: @Διαμαντής (19/08/2019 09:14)
Συγνώμη Διαμαντή που δεν είμαστε εισαγγελείς για να διερευνήσουμε όσα αποκάλυψες. Σε ότι αφορά την αντιπολίτευση απλά δεν ήθελαν να δώσουν τ...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Διαμαντής
@12.06 Ήμουν ο μόνος που τον πολέμησα και ο κύριος λόγος της πτώσης του, όταν εσύ κι οι όμοιοί σου λουφάζατε έντρομοι στα σπίτια σας ή κάνατ...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: @ρο (11/08/2019 22:58)
Ούτε ο Μελισσανίδης το φτιάχνει για να παίζει ο ίδιος μέσα ούτε σας δέρνει και σας απειλεί κανείς. Απο κει και πέρα φτιάχνουμε το γήπεδο μας...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Ουγκανος
Πάρτε το 166. Ανακοινώθηκαν οι αντιδήμαρχοι. .....

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Γ.Π.
Εσύ Διαμαντή μην ξεχάσεις να ξαναψηφίσεις Αρούλη στις επόμενες εκλογές....

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: @ρο (11/08/2019 22:58)
Το γήπεδο ανήκει στην ΑΕΚ. Και όσοι αγαπάμε την ΑΕΚ έχουμε σαν όνειρο να ξαναπαίξουμε στο δικό μας γήπεδο. Ασε το παραμύθι ότι θα κερδίζει ...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: αεκτζης κατοικος
100.000 οπαδοι;Μαλλον ξεχασες να βαλεις ενα μηδενικο ακομα θελω να πιστευω κατα λαθος.Ο ποδοσφαιρικος ναος και το μνημειο μικρασιατικου ελλη...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Τρέμει
ο Δρακουμέλ, έρχεται ο μπαρμπα Στρουμφ....

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Ανώνυμος
Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό. Ο Γιάννης ο Βούρος δήμαρχος. Σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Τέσσερα χρόνια και τέσσερεις μήνες θα το υποστο...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Ροντρίγκεζ
@11:55 Επαναλαμβάνω: Στάθηκε τυχερός που είχε απέναντί του έναν Βασιλόπουλο ο οποίος έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο στην προεκλογική περίο...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Διαμαντής
Αν δεν καταλαβαίνεις, τότε δεν ζεις σε αυτή την πόλη. Αν καταλαβαίνεις πολύ καλά κι ενοχλείσαι, μάλλον είσαι ο ... Γ.Π....

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©