Τα προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών αναζητούν λύσεις

Δημοσιεύτηκε στις 10/01/2019 στην κατηγορία Γνώμες  |  δεν υπάρχουν σχόλια

του Νίκου Τσορβά

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν τόπο ξεχωριστό μέσα στον άχαρο αστικό ιστό του λεκανοπεδίου. Σε μια πόλη που θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποτελεί ένα στολίδι, πρότυπο σύγχρονης οικιστικής ανάπτυξης, εναρμονισμένης στο φυσικό περιβάλλον  (Άλσος, Ποδονίφτης, Κηφισός). Σε μια πόλη σύγχρονη, με υποδομές λειτουργικές, με υπηρεσίες που να σέβονται το δημότη και να καλύπτουν τις ανάγκες της καθημερινότητάς του. Σε μια πόλη καθαρή, φιλική στα ΑΜΕΑ, στους πεζούς.

 

Δυστυχώς η πραγματικότητα δεν είναι έτσι! Περιδιαβαίνοντας την πόλη διαπιστώνει κανένας πόσο μακριά βρισκόμαστε ως δήμος από τα αυτονόητα. Ακόμη και η Πλατεία Πατριάρχου, η «βιτρίνα» της πόλης μας, δείχνει την εικόνα μιας πόλης σε παρακμή.  Βρώμικη, παραμελημένη, με διάσπαρτα κολωνάκια και μπάρες που δεσπόζουν σαν αποτυχημένη μεταμοντέρνα εικαστική παρέμβαση, ενώ ούτε την λειτουργία για την οποία, υποτίθεται, τοποθετήθηκαν εξυπηρετούν.

 

Όταν λοιπόν η εικόνα του κέντρου είναι τέτοια, η κατάσταση στις γειτονιές και δη στις πιο «απόμερες» δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Επισκέπτομαι φίλους που μένουν στους Απομάχους ή την Αγία Μαρίνα και θλίβομαι για την εικόνα που αντικρίζω. Τα σκουπίδια στους ξέχειλους κάδους σε πρώτο πλάνο, ο φωτισμός ελλιπής, η σήμανση  σχεδόν ανύπαρκτη, τα πεζοδρόμια κατεστραμμένα, γεμάτα παγίδες.

 

Η ίδια εικόνα και σε άλλες γειτονιές της πόλης, στη Νησίδα, στο Κουκλάκι, στου Κάκκαβα. Οι συμπολίτες μας σ’ αυτές τις συνοικίες έχουν την αίσθηση πως είναι πολίτες β’ κατηγορίας, ξεχασμένοι, απομονωμένοι. Το αίσθημα αυτό της εγκατάλειψης ήταν πιο έντονο την περίοδο των εορτών. Η δημοτική αρχή θεώρησε προφανώς πως είναι περιττό να υπάρξει έστω και υποτυπώδης στολισμός στις περιοχές αυτές, κάνοντας έτσι πιο σαφές στους συμπολίτες μας, που κατοικούν ή δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά εκεί, πόσο αδιαφορεί για τις γειτονιές τους, επιβεβαιώνοντας το αίσθημα εγκατάλειψης που νιώθουν. Καμία μέριμνα, κανένας προγραμματισμός για περιοχές της πόλης μας που θα έπρεπε να ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες μιας δημοτικής αρχής. Οι προτεραιότητες  θα έπρεπε να ιεραρχούνται βάσει αναγκών και όχι σύμφωνα με τις σκοπιμότητες και το θεαθήναι. 

 

Μιλώντας για σκοπιμότητες, και δη προεκλογικές, θα αναφερθώ στο «μεγάλο(;) έργο ασφαλτοστρώσεων» που εξαγγέλθηκε ως τέτοιο από τη δημοτική αρχή με δελτίο τύπου την 1/11/2018. Το έργο αυτό, αρχικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, είχε τελικό κόστος 340.000 ευρώ μετά από  μειοδοτικό διαγωνισμό, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δελτίο τύπου,  χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους του δήμου και ολοκληρώθηκε μέσα στο Νοέμβριο. 

 

Ενάμιση μήνα μετά η εικόνα του «έργου» είναι άθλια.

 

Συγκεκριμένα η οδός Αλεξανδρείας σε όλο το μήκος της μέχρι την Πίνδου είναι γεμάτη λακκούβες. Μοιάζει με δρόμο που χρήζει άμεσης… ασφαλτόστρωσης! Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Αυτό που δεν μπορούν να δείξουν είναι την ποιότητα της ασφάλτου, που έχει «μαδήσει» σε πολλά σημεία, δίνοντας την όψη… χαλικόδρομου. Η ίδια εικόνα στην οδό Αρχ/που Χρυσοστόμου Α'  Παπαδοπούλου, αλλά και στην οδό Ανθέων. Δεν μιλάμε δηλαδή για μια αστοχία, αλλά για γενικευμένη κατάσταση κακοτεχνιών, που δείχνει την προχειρότητα της εκτέλεσης των εργασιών, αλλά και τη νοοτροπία της δημοτικής αρχής όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων του δήμου, προκειμένου να παρουσιάσει απτό «έργο» ενόψει εκλογών.

 

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά. Πώς και με ποια εχέγγυα γίνονται τα δημοτικά έργα; Ποιος επιβλέπει, ποιος παραλαμβάνει και τι παραλαμβάνει; Ποιος υπογράφει την παραλαβή του όταν ολοκληρωθεί το έργο; Υπάρχουν ρήτρες για την αποζημίωση και αποκατάσταση των κακοτεχνιών; Ευθύνες σαφώς υπάρχουν. Αναζητούνται; Θα αναζητηθούν; Θα λογοδοτήσει κάποιος; 

 

Για ένα μόνο δεν υπάρχει ερώτημα. Για το ποιος πληρώνει. Και αυτός που πληρώνει είναι ο υπερφορολογημένος δημότης. Αυτός που δεν αναφέρεται στη φράση «από ίδιους πόρους». Αυτός που υπομένει τα αποτελέσματα των μνημονίων, που θα έσκιζε η παράταξη που στήριξε και στηρίζει τη δημοτική αρχή, ενώ έφερε νέα μνημόνια. Και επειδή ως δημότες έχουμε και γνώση και κρίση, μιλάμε για τα ίδια μνημόνια που ψήφισαν κάποιοι που ζητούν τώρα από το πουθενά να γίνουν εκείνοι δημοτική αρχή …γιατί «θέλουν και πρέπει»… Τώρα για το αν «μπορούν»… άλλο ζήτημα.

 

Υπάρχουν και άλλοι που έρχονται… «ξανά μαζί» μας να διακηρύξουν «ενότητα και συνεργασία», ενώ τα έργα και οι ημέρες τους  έχουν δείξει τα εντελώς αντίθετα. 

 

Βρισκόμαστε λιγότερο από πέντε μήνες πριν τις εκλογές. Οι δημότες θα κληθούν να επιλέξουν τη νέα δημοτική αρχή της πόλης μας. Το διακύβευμα  για την πόλη  είναι ένα. Θα χάσουμε άλλα τέσσερα χρόνια μένοντας στάσιμοι (ή ακόμα χειρότερα πηγαίνοντας πίσω) ή θα αναδείξουμε μια νέα δημοτική αρχή με όραμα και διάθεση να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα πραγματικά καθημερινά προβλήματα του τόπου μας; 

 

Τα προβλήματα της πόλης μπορούν να ξεπεραστούν μόνο από ανθρώπους που δε δεσμεύονται από κομματικές αγκυλώσεις, ιδεοληψίες, οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Από δημότες που είναι κομμάτι του ίδιου συνόλου, που δεν προέρχονται από τοπικά τζάκια, ή κομματικούς σωλήνες, δεν είναι «επαγγελματίες ταγοί», έχουν όρεξη για δουλειά και έχουν προσφέρει ανιδιοτελώς σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της πόλης μας.

 

 Έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν τόπο ξεχωριστό μέσα στον άχαρο αστικό ιστό του λεκανοπεδίου.  Σε μια πόλη με βαριά κληρονομιά και ιστορία, αλλά και προοπτικές να γίνει πόλη - πρότυπο, πόλη - στολίδι. Αυτό προϋποθέτει συνειδητή αφοσίωση στο σκοπό, που δεν θα πρέπει να είναι άλλος από απόφαση για προσφορά χωρίς ιδιοτέλεια και δεσμεύσεις.

 

Ο «Κλεισθένης», με τη νέα πραγματικότητα που φέρνει, απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και προωθεί τη σύνθεση και τη συνεργασία πολλών δυνάμεων. Οι πολίτες που έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα να δοθούν λύσεις στα θέματα της καθημερινότητας που τους ταλανίζουν και επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να στηρίξουν εκείνον τον υποψήφιο για το δημαρχιακό θώκο, που θα έχει τη δυνατότητα της σύνθεσης και την κουλτούρα της συναίνεσης, δίνοντάς του όμως ισχυρή «εντολή» να αναπτύξει απρόσκοπτα το πρόγραμμά του, χωρίς καιροσκοπισμούς και συμβιβασμούς που θα αλλοιώνουν την ουσία και θα νοθεύουν τη βούληση των δημοτών. Οι δημότες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Και με την ψήφο τους, αλλά κυρίως ως αυτοί στους οποίους οφείλουν να λογοδοτούν οι διοικούντες. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Μαίνεται ο εμφύλιος μεταξύ των συνυπεύθυνων - Κολλητοί Βασιλόπουλου, εναντίον Βασιλόπουλου!

 

Ακόμα σιωπούν για τις καταγγελίες εναντίον τους Βασιλόπουλος, Παπαλουκά- Ερωτήματα για τους τέσσερις

 

Ανεξέλεγκτος ο εμφύλιος στη Δύναμη (πρώην) Κολλητών

 

Όταν ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, διαψεύδει τον... εαυτό του!

 

Τα κακομαθημένα!

 

Το ποντίκι που βρυχάται «με ξένα κόλυβα»

 

Τα ψέματα Βασιλόπουλου για το κτήριο της Στρούγκας

 

Πάρτι απευθείας αναθέσεων «εις υγείαν των προσφύγων»- Απευθείας ανάθεση ΚΑΙ στη σύζυγο του δημάρχου!

 

Στο υβρεολόγιο του δημάρχου εναντίον μου, απαντώ με ψυχραιμία και χαμόγελο

 

Πώς κάνει κοινωνική πολιτική η Λάρισα και πώς η Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα

 

Τι έχουν τα Τρίκαλα που δεν έχει η Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα;

 

Ο Ποδονίφτης στη Φιλοθέη κι ο Ποδονίφτης στη Φιλαδέλφεια

 

Να μη γίνουμε Μάνδρα. Η Σκρά είναι βόμβα. Πότε πίεσε ο δήμος την Περιφέρεια για αντιπλημμυρικά;

 

Τα πραγματικά προβλήματα της πόλης ο δήμος τα ξεπετά με μια ανακοινωσούλα

 

Καμια συνέπεια. Καμία ιδεολογία. Μόνο χωρίς αρχές απόλαυση της εξουσίας

 

Υπογειοποίηση: Η πόλη σε σύγχιση με ευθύνη του δημάρχου

 

 

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Νέα συναυλία με μουσική του Χάρη Κανάκη

Άρχισε να μοιράζει προεκλογικά «καθρεφτάκια» και «βόλτες τις γειτονιές» ο Βασιλόπουλος

Υποψήφιος για 10 Όσκαρ ο Λάνθιμος και το «Favourite»

Με Τσίπρα, ή χωρίς;

Παραιτήθηκε η Νανή Πολίτου από δημοτική σύμβουλος - Στη θέση της η Δανάη Εμμανουήλ

Κι όμως: Μπορείτε να έχετε δικό σας σπίτι, εντελώς δωρεάν! Δείτε τις προϋποθέσεις

Χαλάει πάλι ο καιρός, λέει η ΕΜΥ

Εκδήλωση των «Πρασίνων» για τα ρέματα της Αττικής

Οι Πρέσπες και η εξίσωση των Δυτικών Βαλκανίων

Blue Monday: Σήμερα η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

Oxfam: Οι 26 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν περιουσία ίση με αυτή του φτωχότερου 50%

Έχασε ο Ιωνικός - Θα ήταν μόνος πρώτος

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Για μια... χούφτα κουκουλοφόρους διέλυσε τη συγκέντρωση η Αστυνομία

Πάθος και πλήθος με πολιτικά μηνύματα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες

Δημοφιλέστερα άρθρα

Πότε θα ξέρουμε αν θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τρίτη

Σοκ! Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Λυμπερόπουλος

Τι δουλειά έχουν οι αμανέδες στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό;

Ο πόλη κατάλαβε... το λόγο έχει ο Αρκάς

Να πώς το όργανο του δημάρχου γίνεται η φωνή της Χρυσής Αυγής στην πόλη μας

Έφυγε από τη ζωή η Δήμητρα Δερμανούτσου

Βιομηχανία δικαστικών διώξεων από τον Άρη Βασιλόπουλο- Τώρα αλληλομηνύεται με τον Χ. Τομπούλογλου

Ο κ. Βούρος διαμαρτύρεται, αλλά δεν απαντά...

Ο Βασιλόπουλος συντηρεί τη βεντέτα με την ΑΕΚ, με αφορμή έναν θάνατο!

Σοκαρισμένος ο Βούρος της ΑΕΚ για το δυστύχημα, σύρθηκε ο Βούρος του ΚΙΝΑΛ για τη Δερμανoύτσου

Κλειστά την Τρίτη τα σχολεία, ανοικτές οι καφετέριες σε Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα

Σοκ: Σκοτώθηκε εργάτης στο γήπεδο της ΑΕΚ- Έπεσε από σκαλωσιά

Ο Νίκος Σερετάκης υποψήφιος δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα

Αρκετά διχάσατε την πόλη μας…

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Oxfam: Οι 26 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν περιουσία ίση με αυτή του φτωχότερου 50%
Xρήστης: Sostos
"Το 2015 το 20% των φορολογούμενων δήλωσε το 53% του συνολικού εισοδήματος και πλήρωσε το 80% των συνολικών φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπ...

Άρχισε να μοιράζει προεκλογικά «καθρεφτάκια» και «βόλτες τις γειτονιές» ο Βασιλόπουλος
Xρήστης: ανώνυμος
Μας ζηλεύετε που καταφέραμε το τίποτα στα 4 χρόνια, και τώρα μέσα σε 4 μήνες θα τα κάνουμε όλα μαζί....

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Για μια... χούφτα κουκουλοφόρους διέλυσε τη συγκέντρωση η Αστυνομία
Xρήστης: φιλαδελφειωτης
Για τη φιλαδελφεια μας δυστυχως ερχονται τα χειροτερα. η πρεζα εχει αγριεψει πολυ τα πραγματα. ...

Oxfam: Οι 26 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν περιουσία ίση με αυτή του φτωχότερου 50%
Xρήστης: Ανωνυμος
00.48 Όταν το επιχείρημα είναι ότι είναι νόμος της φύσης να υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί τότε παύεις να ασχολείσαι σοβαρά! 22.21 Πριν σχολιά...

Oxfam: Οι 26 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν περιουσία ίση με αυτή του φτωχότερου 50%
Xρήστης: Ανώνυμος
Έτσι πάνε αυτά ρε μάγκες, τα καλά είναι για λίγους! ...

Oxfam: Οι 26 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν περιουσία ίση με αυτή του φτωχότερου 50%
Xρήστης: Φυσική επιλογή
Αντι επιχειρημάτων, εξυπνάδες!...

Oxfam: Οι 26 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν περιουσία ίση με αυτή του φτωχότερου 50%
Xρήστης: Ανωνυμος
Καλό είναι να βρεθεί ένας τρόπος να γίνεται αλκοτεστ σε σχολιαστές οι δυο πιο πάνω!...

Oxfam: Οι 26 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν περιουσία ίση με αυτή του φτωχότερου 50%
Xρήστης: Φυσική επιλογή
Είναι προφανές οτι ο αρθογράφος κρύβει μια αλήθεια. Οτι ειναι φυσική τάξη και πραγματικότητα, όλα τα μεγέθη στον κόσμο μας εχουν ανώτερες κα...

Oxfam: Οι 26 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν περιουσία ίση με αυτή του φτωχότερου 50%
Xρήστης: Sostos
Ετσι πρέπει να γίνεται. Οι πλούσιοι πληρώνουν φόρους. Φανταστείτε ο πλουτος να ήταν μοιραζμένος σε όλους, πως θα είχαμε φορολογικά έσοδα και...

Από πότε θα ισχύσει η αύξηση του κατώτατου μισθού
Xρήστης: Γ.Π.
Μεγάλη επιτυχία η αυξηση του μισθού. Ούτε μια σοβαρή επένδυση δεν προχώρησε τόσα χρόνια. Θέσεις εργασίας δεν δημιουργήθηκαν. Οι τροϊκανοί δ...

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Για μια... χούφτα κουκουλοφόρους διέλυσε τη συγκέντρωση η Αστυνομία
Xρήστης: Oh mon Dieu!
Ε ρε που καταντήσαμε!!! Αριστεροί να κάθονται σπίτι και να βλέπουν από τον καναπέ τέννις (το σπορ της μπουρζουαζίας) και δεξιοί να κάνουν μπ...

Από πότε θα ισχύσει η αύξηση του κατώτατου μισθού
Xρήστης: ανώνυμος
Ο βασικός μισθός δεν είχε αυξηθεί από το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης στα 751 ευρω? Θα αυξηθεί πάλι? ...

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Xρήστης: @ανωνυμος (18/01/2019 14:36)
Γιατί είναι γενικότητα ο ενιαίος κρατικός φορέας ολοκληρωμένης διαχείρισης. Δεν θα πρέπει ένα τόσο σημαντικό θέμα να αντιμετωπισθεί από το κ...

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Xρήστης: Ανώνυμος*
@14.36 Όλη η παράγραφος που περιέχει την πρόταση που αναφέρεις λέει αυτό που ζητάς! @11.50 Ρε φίλε το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ...

Κλείνει και η παιδική χαρά στο πάρκο Αποστολάκη
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανιδης
Το λέει, νομίζω, κάντε ένα κόπο να διαβάσετε: Για περίπου 20 μέρες....

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©