Τι έχουν τα Βριλήσσια που δεν έχει η Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα;

Δημοσιεύτηκε στις 23/03/2017 στην κατηγορία Ο Δήμος  |  2 σχόλια

Πρώτα από όλα τα Βριλήσσια ΔΕΝ έχουν το  δικό μας Άλσος. Έχουν πράσινες εκτάσεις, αλλά Άλσος όπως της Νέας Φιλαδέλφειας, δεν έχουν. Έχουν όμως δημοτική Αρχή που δεν ξημεροβραδιάζεται προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα "πώς θα γκρεμίσω τον καπιταλισμό". Κι έτσι, της μένει χρόνος να σκεφτεί και να υλοποιήσει δράσεις, πέρα από μια ομιλία στο δικό τους ΠΠΙΕΔ.

*****

 

Τι είναι η κομποστοποίηση και ποια τα οφέλη; Τι είναι τα οργανικά απόβλητα και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν; Πώς μπορούμε να συμμετέχουμε; Είναι μερικές από τις απορίες περίπου 300 μαθητών που βρήκαν απάντηση με τη βοήθεια ενημερωτικών, διαδραστικών παρουσιάσεων και δημιουργικού διαλόγου, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή», που διοργανώνει ο δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο του νομού Αττικής και την Περιφέρεια Αττικής.

 

«Τα παιδιά, είναι ο καλύτερος επεξεργαστής και αναμεταδότης κάθε θετικού μηνύματος», δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Βριλησσίων, Αλέξης Μαυραγάνης. «Με το πρόγραμμα ενημέρωσης των σχολείων μας, πιστεύουμε ότι πολύ γρηγορότερα θα πετύχουμε το στόχο ξεχωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων και της μετατροπής τους σε φυσικό λίπασμα».

 

Η ανταπόκριση των παιδιών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης, είναι συγκινητική και το ενδιαφέρον τους αυξάνεται διαρκώς. Οι ενημερωτικές επισκέψεις λειτουργούν συμπληρωματικά με τα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς σε κάθε τάξη. Ο κύκλος των επισκέψεων θα ολοκληρωθεί τέλος Απριλίου 2017.

 

Ο δήμος Βριλησσίων είναι ο πρώτος δήμος της Αττικής που προωθεί και υλοποιεί, από τα μέσα του 2016, το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή» με την εγκατάσταση δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων, που βρίσκονται δίπλα στους υπόλοιπους κάδους απορριμμάτων.

 

Σκοπός του προγράμματος κομποστοποίησης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χωριστή διαλογή των αποβλήτων στην κουζίνα κάθε σπιτιού και καταστήματος και την απόθεσή τους στους καφέ κάδους, που ήδη έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του δήμου. Όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Μαυραγάνης «ήδη 150 καφέ κάδοι είναι τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία του δήμου Βριλησσίων και μέχρι και τον Ιούνιο θα τοποθετηθούν άλλοι 150. 'Αρα, σε κάθε τετράγωνο θα υπάρχει κι ένας καφέ κάδος. Αυτό που θέλουμε από τους δημότες μας είναι να κάνουν τη διαλογή των οικιακών τους απορριμμάτων και να τα ρίχνουν με ανοιχτή σακούλα στον καφέ κάδο έξω από το σπίτι τους».

 

Τα ειδικά συνεργεία καθαρισμού του δήμου Βριλησσίων, συλλέγουν τα βιολογικά απορρίμματα από τους καφέ κάδους κάθε Δευτέρα,Τετάρτη,Παρασκευή, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8 το πρωί και στη συνέχεια μεταφέρονται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στα 'Ανω Λιόσια, όπου υφίστανται ξεχωριστή επεξεργασία, με σκοπό να παραχθεί εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ).

Το παραγόμενο κόμποστ που συγκεντρώθηκε από τα σκουπίδια των δημοτών στα Βριλήσσια το 2016 έφτασε τους 700 τόνους (μαζί με τα κλαδιά και κλαδέματα) και πρόκειται να αξιοποιηθεί για να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους στην Αττική και να μειωθούν και οι δαπάνες των δήμων σε εδαφοβελτιωτικά.

 

Όπως τονίζει ο κ. Μαυραγάνης «καλούμε κάθε σκεπτόμενο και ενεργό πολίτη να κάνει ένα μικρό "κλικ" αλλαγής στην καθημερινή του λειτουργία.Πρόκειται για ένα πρότυπο εγχείρημα, το οποίο ήδη λειτουργεί και έχει ήδη αποδώσει σημαντική μείωση των ενταφιαζόμενων σκουπιδιών στην Αττική». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο δήμος Βριλησσίων βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με τους όμορους δήμους Χαλανδρίου και Πεντέλης για ανάλογες πρωτοβουλίες.

 

Τα οφέλη από την κομποστοποίηση

Όπως τονίζεται στην καμπάνια, η φροντίδα του περιβάλλοντος ξεκινά από το ίδιο μας το σπίτι. Ακόμη και το χρησιμοποιημένο φακελάκι από το τσάι μπορεί να δώσει "ζωή" ή η στάχτη από το τζάκι αφού περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία αποτελούν απαραίτητα συστατικά για υγιέστερο χώμα. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι μια τετραμελής οικογένεια παράγει ετησίως 450-650 κιλά οργανικά απορρίμματα, ενώ το 35% αυτών, που θεωρούμε ως τώρα «σκουπίδια», αποτελούν πρώτες ύλες για κάτι καινούριο.

 

Τα βασικά οφέλη από την κομποστοποίηση είναι:

• Με τη χρήση του, το έδαφος αναζωογονείται, συγκρατεί το νερό και αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά.

• Περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων, της ατμόσφαιρας.

• Προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου περιορίζοντας τις ποσότητες εκπομπές μεθανίου και μονοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την ταφή των οργανικών αποβλήτων.

• Καθίσταται εφικτή η ανακύκλωση βασικών υλικών, όπως π.χ. του χαρτιού κουζίνας που άλλες μέθοδοι ανακύκλωσης δεν επιτρέπουν.

• Είναι η πιο οικονομική μέθοδος τελικής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων.

• Ευνοεί τη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Δεν παράγει επικίνδυνα,τοξικά αέρια ή καρκινογόνες ουσίες.

• Δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας από άλλες διαθέσιμες τεχνολογίες.

Κάτια Παπαδοπούλου- ΑΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Μεγάλη η ευθύνη των οπαδών της ΑΕΚ

 

Μη διχάζετε άλλο την πόλη κύριε δήμαρχε. Πάρτε ενωτικές πρωτοβουλίες, τώρα!

 

Μια ανακοίνωση του δήμου, που θα μείνει στην ιστορία

 

Μην το περιμένετε το γήπεδο...

 

Εσείς, ποια παρανομία υποστηρίζετε;

Γράψτε την άποψή σας

τρελός είμαι, ότι θέλω λέω. (23/03/2017 08:33)

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ.
ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΚΕΙ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΝ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΣΟΥΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ. ΑΔΕΙΑΣΑΝΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΑΣΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥΚΟ ΜΑΣ.
Κε. ΓΚΟΤΣΗ, ΚΟΙΤΑ ΤΟΝ ΔΉΜΟ ΣΟΥ, ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ,ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΣΤΕ, ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΤΟ. ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΝΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ, ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΤΙ ΝΕΟΚΟΠΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 40-50 ΣΤΡΕΜΑΤΩΝ, ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ Η Α.Ε.Κ.

ανων (23/03/2017 18:01)

στη λεωφορο ΝΑΤΟ χαρισανε οικοπεδο για γηπεδο! λεφτα δεν υπηρχαν και δεν εγινε ουτε και εκει στη μοναδικη λεωφορο του εγκληματος. μπα,κανενας δημος δεν παραχωρει τη γη του για γηπεδο αεκ φοβουμενος τις γνωστες επιπτωσεις. μονο στο δικο της οικοπεδο ειτε της αρεσει ειτε οχι!

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Η οπαδική βία «κτύπησε» στη Νέα Φιλαδέλφεια

Σε κρίσιμη κατάσταση οπαδός της ΑΕΚ μετά απο ενέδρα χούλιγκανς- Ας μπει ένα τέλος στην οπαδική βία

Ο κύριος Βούρος, δυστυχώς μας κοροϊδεύει...

«Ζούμε πολιτισμό», για γέλια και για κλάματα...

Ο Γιάννης Κατωπόδης γράφει για την υπογειοποίηση

Ανακοινώσεις της πλάκας...

Η Δύναμη Πολιτών διαμαρτύρεται...

Η επίσκεψη του δημάρχου στο υπουργείο Παιδείας και η δήθεν «ενημέρωση»

Αδικεί τη Νέα Χαλκηδόνα η διοίκηση Βούρου: Κλειστό εκεί το γήπεδο, αλλά ανοιχτό το «Φουγάρο»

Χαλκηδονικός: Προβλήματα ασφάλειας και υγείας για τους αθλητές μας

Δημοτικό Συμβούλιο την επόμενη Δευτέρα

Δημοτικό Συμβούλιο την προσεχή Τετάρτη- Πάλι στο σκοτάδι ο Τύπος

Ο δημοτικός σύμβουλος Αλέκος Γούλας γράφει για την οπαδική βία στη Νέα Φιλαδέλφεια

Τι λέει η διοίκηση Βούρου για τα οικονομικά του δήμου- Τι απαντά ο Βασιλόπουλος

Ο Μητροπολίτης Ιωνίας και Φιλαδελφείας στο δημαρχείο

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Επίθεση Κωνσταντινίδη στην αντιπολίτευση του δήμου
Xρήστης: Δημότης
Με μόλις χίλιους ψήφους το λες και... "Έκανε κι η μύγα κ... κι έ.... το κόσμο όλο"...

Επίθεση Κωνσταντινίδη στην αντιπολίτευση του δήμου
Xρήστης: Ανωνυμος*
Η σιωπή είναι χρυσος! Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι! Η προσπάθεια να απολογηθεί ο αριβιστας Κωνσταντινίδης με ακατάσχετη παπαρολο...

Επίθεση Κωνσταντινίδη στην αντιπολίτευση του δήμου
Xρήστης: (Χ)ΟΥ(ΛΙ)ΓΚΑΝΟΣ
Γράφει ο κος Κωνσταντινίδης: "Ακούσαμε επίσης από τον κ. Σερετάκη, ως εκ του ασφαλούς τιμητή των πάντων, ότι δεν έχουμε ευαισθησίες σε κοινω...

Επίθεση Κωνσταντινίδη στην αντιπολίτευση του δήμου
Xρήστης: Πολύ καιρο
Πολύ καιρό ειχα να δω τόσες πολλές ανοησίες (άλλη λέξη ήθελα να γράψω) γραμμένες σε 50 σειρές Πραγματοποιήθηκε θέλει τέχνη κ. Κωνσταντινίδη ...

Επίθεση Κωνσταντινίδη στην αντιπολίτευση του δήμου
Xρήστης: Κάτοικος
Κε. Κωνσταντινίδη από τη στιγμή που συμπράξατε με τους βουρογρετζελιάδες και τα κρυφοακροδεξιά λιμά μην περιμένετε να θεωρείστε στο εξής άνθ...

Πατούλης: Δεν θα χαθεί ούτε μια μέρα για την «ΑγιαΣοφιά»
Xρήστης: Έτσιιιιιιι. Μπράβο!!!!!!!!
@ (13/10/2019 20:56) @ (14/10/2019 10:04) Αν και όποτε βγάλετε την οπαδική τσίμπλα απ' τα μάτια, ευχαρίστως να συζητήσουμε. Προς το παρόν μ...

Επίθεση Κωνσταντινίδη στην αντιπολίτευση του δήμου
Xρήστης: Ανώνυμος
Πάρα πολλά λόγια. Υπερβολικά πολλά. Πολυλογίας το ανάγνωσμα πρόσχωμεν....

Πατούλης: Δεν θα χαθεί ούτε μια μέρα για την «ΑγιαΣοφιά»
Xρήστης: @Έτσιιιιιιι. Μπράβο!!!!!!!! (13/10/2019 14:17)
Ερυθρόλευκο απόβρασμα δεν είμαστε σαν τα μούτρα σας. Κανείς δεν χάρισε ούτε γήπεδο ούτε χρέη με φωτογραφικό νόμο στην ΑΕΚ όπως έγινε με την ...

Επιστολή Βασιλόπουλου στον Πατούλη για τα αντιπλημμυρικά
Xρήστης: Γ.Π.
Μην ανησυχείς Αρούλη. Και αυτό το έργο ο Βούρος θα το κάνει. Εσύ θα μείνεις όπως και για όλα τα υπόλοιπα έργα με τις μελέτες στο χερι και τ...

Επιστολή Βασιλόπουλου στον Πατούλη για τα αντιπλημμυρικά
Xρήστης: Όψιμο ενδιαφέρον
Ναι, εντάξει Αρούλη, το εμπεδώσαμε ότι τις ενέργειες τις είχες κάνει εσύ. Θα έπρεπε όμως να τις έχεις φτάσει μέχρι τέλος, να είχες πιέσει πε...

Μαθήματα χορωδίας παραδοσιακής μουσικής
Xρήστης: Μηχανοραφίες
Τελικά, βρήκε και τρύπωσε...... Να δούμε μέχρι πότε!...

Η οπαδική βία «κτύπησε» στη Νέα Φιλαδέλφεια
Xρήστης: Ρε ουστ
Διαβάζοντας τα σχόλια, διαπιστώνει εύκολα κανείς ότι στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών έχει βαρέσει κόκκινο η νοσηρότητα του ποδοσφαιρικο...

Μικρή και φέτος η παρουσία κόσμου στο μνημόσυνο για τη Μικρασιατική Καταστροφή
Xρήστης: @Δ. (13/10/2019 12:53)
Δεν το φτιάχνουμε για σένα. Κάποια στιγμή όταν γίνει μουσείο μνήμης για τα εγκλήματα και τα στημένα της κόκκινης παράγκας να πας να θαυμάσει...

Πατούλης: Δεν θα χαθεί ούτε μια μέρα για την «ΑγιαΣοφιά»
Xρήστης: @(13/10/2019 14:17)
Έπεσαν οι μάσκες. Ξεσκεπάσου κι άλλο παραγκόγαυρε. Σε πονάει όταν εκτός από το γαύρο σου που του τα φτιάχνει όλα το κράτος δωρεάν παίρνουν κ...

Μικρή και φέτος η παρουσία κόσμου στο μνημόσυνο για τη Μικρασιατική Καταστροφή
Xρήστης: Τιγρης
ΑΕΚ μάνα όλων των προσφύγων! Με μουσείο, με υπογειοποίηση, με Αγιά Σοφιά, στη Νέα Φιλαδέλφεια για πάντα. Ότι και να λέτε παραχαράκτες της ισ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©