Τι έχουν τα Βριλήσσια που δεν έχει η Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα;

Δημοσιεύτηκε στις 23/03/2017 στην κατηγορία Ο Δήμος  |  2 σχόλια

Πρώτα από όλα τα Βριλήσσια ΔΕΝ έχουν το  δικό μας Άλσος. Έχουν πράσινες εκτάσεις, αλλά Άλσος όπως της Νέας Φιλαδέλφειας, δεν έχουν. Έχουν όμως δημοτική Αρχή που δεν ξημεροβραδιάζεται προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα "πώς θα γκρεμίσω τον καπιταλισμό". Κι έτσι, της μένει χρόνος να σκεφτεί και να υλοποιήσει δράσεις, πέρα από μια ομιλία στο δικό τους ΠΠΙΕΔ.

*****

 

Τι είναι η κομποστοποίηση και ποια τα οφέλη; Τι είναι τα οργανικά απόβλητα και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν; Πώς μπορούμε να συμμετέχουμε; Είναι μερικές από τις απορίες περίπου 300 μαθητών που βρήκαν απάντηση με τη βοήθεια ενημερωτικών, διαδραστικών παρουσιάσεων και δημιουργικού διαλόγου, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή», που διοργανώνει ο δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο του νομού Αττικής και την Περιφέρεια Αττικής.

 

«Τα παιδιά, είναι ο καλύτερος επεξεργαστής και αναμεταδότης κάθε θετικού μηνύματος», δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Βριλησσίων, Αλέξης Μαυραγάνης. «Με το πρόγραμμα ενημέρωσης των σχολείων μας, πιστεύουμε ότι πολύ γρηγορότερα θα πετύχουμε το στόχο ξεχωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων και της μετατροπής τους σε φυσικό λίπασμα».

 

Η ανταπόκριση των παιδιών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης, είναι συγκινητική και το ενδιαφέρον τους αυξάνεται διαρκώς. Οι ενημερωτικές επισκέψεις λειτουργούν συμπληρωματικά με τα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς σε κάθε τάξη. Ο κύκλος των επισκέψεων θα ολοκληρωθεί τέλος Απριλίου 2017.

 

Ο δήμος Βριλησσίων είναι ο πρώτος δήμος της Αττικής που προωθεί και υλοποιεί, από τα μέσα του 2016, το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή» με την εγκατάσταση δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων, που βρίσκονται δίπλα στους υπόλοιπους κάδους απορριμμάτων.

 

Σκοπός του προγράμματος κομποστοποίησης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χωριστή διαλογή των αποβλήτων στην κουζίνα κάθε σπιτιού και καταστήματος και την απόθεσή τους στους καφέ κάδους, που ήδη έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του δήμου. Όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Μαυραγάνης «ήδη 150 καφέ κάδοι είναι τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία του δήμου Βριλησσίων και μέχρι και τον Ιούνιο θα τοποθετηθούν άλλοι 150. 'Αρα, σε κάθε τετράγωνο θα υπάρχει κι ένας καφέ κάδος. Αυτό που θέλουμε από τους δημότες μας είναι να κάνουν τη διαλογή των οικιακών τους απορριμμάτων και να τα ρίχνουν με ανοιχτή σακούλα στον καφέ κάδο έξω από το σπίτι τους».

 

Τα ειδικά συνεργεία καθαρισμού του δήμου Βριλησσίων, συλλέγουν τα βιολογικά απορρίμματα από τους καφέ κάδους κάθε Δευτέρα,Τετάρτη,Παρασκευή, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8 το πρωί και στη συνέχεια μεταφέρονται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στα 'Ανω Λιόσια, όπου υφίστανται ξεχωριστή επεξεργασία, με σκοπό να παραχθεί εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ).

Το παραγόμενο κόμποστ που συγκεντρώθηκε από τα σκουπίδια των δημοτών στα Βριλήσσια το 2016 έφτασε τους 700 τόνους (μαζί με τα κλαδιά και κλαδέματα) και πρόκειται να αξιοποιηθεί για να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους στην Αττική και να μειωθούν και οι δαπάνες των δήμων σε εδαφοβελτιωτικά.

 

Όπως τονίζει ο κ. Μαυραγάνης «καλούμε κάθε σκεπτόμενο και ενεργό πολίτη να κάνει ένα μικρό "κλικ" αλλαγής στην καθημερινή του λειτουργία.Πρόκειται για ένα πρότυπο εγχείρημα, το οποίο ήδη λειτουργεί και έχει ήδη αποδώσει σημαντική μείωση των ενταφιαζόμενων σκουπιδιών στην Αττική». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο δήμος Βριλησσίων βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με τους όμορους δήμους Χαλανδρίου και Πεντέλης για ανάλογες πρωτοβουλίες.

 

Τα οφέλη από την κομποστοποίηση

Όπως τονίζεται στην καμπάνια, η φροντίδα του περιβάλλοντος ξεκινά από το ίδιο μας το σπίτι. Ακόμη και το χρησιμοποιημένο φακελάκι από το τσάι μπορεί να δώσει "ζωή" ή η στάχτη από το τζάκι αφού περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία αποτελούν απαραίτητα συστατικά για υγιέστερο χώμα. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι μια τετραμελής οικογένεια παράγει ετησίως 450-650 κιλά οργανικά απορρίμματα, ενώ το 35% αυτών, που θεωρούμε ως τώρα «σκουπίδια», αποτελούν πρώτες ύλες για κάτι καινούριο.

 

Τα βασικά οφέλη από την κομποστοποίηση είναι:

• Με τη χρήση του, το έδαφος αναζωογονείται, συγκρατεί το νερό και αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά.

• Περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων, της ατμόσφαιρας.

• Προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου περιορίζοντας τις ποσότητες εκπομπές μεθανίου και μονοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την ταφή των οργανικών αποβλήτων.

• Καθίσταται εφικτή η ανακύκλωση βασικών υλικών, όπως π.χ. του χαρτιού κουζίνας που άλλες μέθοδοι ανακύκλωσης δεν επιτρέπουν.

• Είναι η πιο οικονομική μέθοδος τελικής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων.

• Ευνοεί τη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Δεν παράγει επικίνδυνα,τοξικά αέρια ή καρκινογόνες ουσίες.

• Δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας από άλλες διαθέσιμες τεχνολογίες.

Κάτια Παπαδοπούλου- ΑΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Μεγάλη η ευθύνη των οπαδών της ΑΕΚ

 

Μη διχάζετε άλλο την πόλη κύριε δήμαρχε. Πάρτε ενωτικές πρωτοβουλίες, τώρα!

 

Μια ανακοίνωση του δήμου, που θα μείνει στην ιστορία

 

Μην το περιμένετε το γήπεδο...

 

Εσείς, ποια παρανομία υποστηρίζετε;

Γράψτε την άποψή σας

τρελός είμαι, ότι θέλω λέω. (23/03/2017 08:33)

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ.
ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΚΕΙ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΝ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΣΟΥΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ. ΑΔΕΙΑΣΑΝΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΑΣΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥΚΟ ΜΑΣ.
Κε. ΓΚΟΤΣΗ, ΚΟΙΤΑ ΤΟΝ ΔΉΜΟ ΣΟΥ, ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ,ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΣΤΕ, ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΤΟ. ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΝΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ, ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΤΙ ΝΕΟΚΟΠΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 40-50 ΣΤΡΕΜΑΤΩΝ, ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ Η Α.Ε.Κ.

ανων (23/03/2017 18:01)

στη λεωφορο ΝΑΤΟ χαρισανε οικοπεδο για γηπεδο! λεφτα δεν υπηρχαν και δεν εγινε ουτε και εκει στη μοναδικη λεωφορο του εγκληματος. μπα,κανενας δημος δεν παραχωρει τη γη του για γηπεδο αεκ φοβουμενος τις γνωστες επιπτωσεις. μονο στο δικο της οικοπεδο ειτε της αρεσει ειτε οχι!

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»

Στις 28 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου

Έτσι θα διοικούνται οι δήμοι από τον Σεπτέμβριο

Οι τελικές αποφάσεις τη κυβέρνησης προσδιορίζουν το εύρος της συνεργασίας Βούρου- Γρετζελιά

Ο Βούρος παίζει «κατενάτσιο» και περιμένει τον Θεοδωρικάκο

Γκρίνιες, παράπονα και τριβές στην «Πολιτών Πολιτεία» για την κατανομή των αρμοδιοτήτων

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστεί και δεσμεύεται

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα

Σαββατοκύριακο στο ΠΠΙΕΔ με «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»

Καταστροφή του περιπτέρου της στην πλατεία Πατριάρχου καταγγέλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Την Πέμπτη η εκδήλωση του ΚΚΕ στο Α' ΚΑΠΗ

Εάν ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ, σταυρώνεις και τη Φιλαδελφειώτισσα Ειρήνη Γκαμάτση

Ο Γιάννης Χλωρός αναλαμβάνει τον Άτταλο

Βούρος: «Ματαιοπονεί και αποδεικνύεται ολίγιστη» η ομάδα Βασιλόπουλου

Οι γονείς έχουν κρίση

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Διαμαντής
Αν δεν καταλαβαίνεις, τότε δεν ζεις σε αυτή την πόλη. Αν καταλαβαίνεις πολύ καλά κι ενοχλείσαι, μάλλον είσαι ο ... Γ.Π....

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: ρο
@Αεκτζης κατοικος (08/08/2019 18:56) και τι θα κερδισετε απο το κατασκευασμα του μελισσανιδη; απορω γιατι εσυ και οι αλλοι 100.000 συνοπαδοι...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Γ.Π.
Διαμαντή η γράψε αυτό που θέλεις να πεις ή αλλιώς μην γράφεις τίποτα. Το να γράφεις κάτι που δεν το καταλαβαίνει κανείς δεν έχει νόημα. Χάνε...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: @Ροντρίγκεζ (09/08/2019 15:08)
Θα κριθεί απο το έργο του. Ούτε απο το πότε έφυγε απο την πόλη ούτε απο το κόμμα στο οποίο ανήκε. Το ίδιο θα συμβεί και με όποιον κυβερνά. Ό...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Ροντρίγκεζ
@18:56 Μια τετραετία και πολύ του είναι. Και να `ναι κι ευχαριστημένος που είχε απέναντί του ως αντίπαλο τον αχρηστότερο όλων. Τον φασιστάκο...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Αεκτζης κατοικος
Ουγκανε 28 αυγουστου ορκιζεται δημαρχος ο Γιαννης και θα τον βλεπεις για πολλα χρονια σε αυτη την θεση.Η πολη ξεβρωμισε οριστικα απο τα παρα...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Καππαδοκίας
Δεν εχει καυσωνα στα φιλαδελφεια.Βγαινω στην μπαλκοναρα μου και μου κανει σκια το γηπεδο ολα υπεροχα ολα τελεια ολα μαγικα.Και φυσικά δεν θα...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: ΟΥΓΚΑΝΟΣ
@@ΟΥΓΚΑΝΟΣ (05/08/2019 10:45) (06/08/2019 19:43) Όπως πάντοτε συνεχίζεις τις βρισιές. Θα σε πω, λοιπόν, Χατζηαβάτη. Ξέρεις αυτός που σπάει τ...

Στις 28 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: @ πολιτικός αλήτης
Αλητη, πούλα καμία πετσέτα να πιάσεις στόχο κι άσε μας ήσυχους Αύγουστο μήνα. ...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Κατοικος
Ποτέ δεν ημουν φασίστας σύριζα ψηφιζω αλλά στις δημοτικές ψήφισα Βούρο για να φύγει ο ακατανόμαστος.Αιντε γαυράκο που θα μας το παίξεις μορφ...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: @ΟΥΓΚΑΝΟΣ (05/08/2019 10:45)
Εσύ ρε καραγκιόζη τι είσαι; Η εφορία; Μην ανησυχείς δεν θα τα πάρει από το ταμείο του Δήμου. ...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Δεξί Εξτρέμ
@(05/08/2019 10:45) Μια καλή ιδέα για να ξεχρεώσει είναι να παντρευτεί καμιά πλουσιοκόρη. Ξέρω έναν που το έκανε και τώρα το παίζει μούρη κα...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: ΟΥΓΚΑΝΟΣ
@ Νέο οπαδικό σύνθημα (01/08/2019 20:06) Για το σύνθημα που έβγαλες ειδικά, θα ήθελα να σου θυμίσω ότι δεν έχω μπει ποτέ στην διαδικασία να ...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Νεος χαλκηδονιος
Τελευταιος δεκαπενταύγουστος με δημαρχο τον Αρη επιτελους δεν σντεχεται αλλο αυτη δημοτικη αρχη....

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: ΟΥΓΚΑΝΟΣ
@Κατοικος (01/08/2019 07:23) 07:23 δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις;. Το σχολιάκι σου είναι χωρίς τόνους, με ορθογραφικά (όπως πάντα) λάθη-...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©