Τι έχουν τα Βριλήσσια που δεν έχει η Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα;

Δημοσιεύτηκε στις 23/03/2017 στην κατηγορία Ο Δήμος  |  2 σχόλια

Πρώτα από όλα τα Βριλήσσια ΔΕΝ έχουν το  δικό μας Άλσος. Έχουν πράσινες εκτάσεις, αλλά Άλσος όπως της Νέας Φιλαδέλφειας, δεν έχουν. Έχουν όμως δημοτική Αρχή που δεν ξημεροβραδιάζεται προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα "πώς θα γκρεμίσω τον καπιταλισμό". Κι έτσι, της μένει χρόνος να σκεφτεί και να υλοποιήσει δράσεις, πέρα από μια ομιλία στο δικό τους ΠΠΙΕΔ.

*****

 

Τι είναι η κομποστοποίηση και ποια τα οφέλη; Τι είναι τα οργανικά απόβλητα και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν; Πώς μπορούμε να συμμετέχουμε; Είναι μερικές από τις απορίες περίπου 300 μαθητών που βρήκαν απάντηση με τη βοήθεια ενημερωτικών, διαδραστικών παρουσιάσεων και δημιουργικού διαλόγου, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή», που διοργανώνει ο δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο του νομού Αττικής και την Περιφέρεια Αττικής.

 

«Τα παιδιά, είναι ο καλύτερος επεξεργαστής και αναμεταδότης κάθε θετικού μηνύματος», δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Βριλησσίων, Αλέξης Μαυραγάνης. «Με το πρόγραμμα ενημέρωσης των σχολείων μας, πιστεύουμε ότι πολύ γρηγορότερα θα πετύχουμε το στόχο ξεχωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων και της μετατροπής τους σε φυσικό λίπασμα».

 

Η ανταπόκριση των παιδιών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης, είναι συγκινητική και το ενδιαφέρον τους αυξάνεται διαρκώς. Οι ενημερωτικές επισκέψεις λειτουργούν συμπληρωματικά με τα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς σε κάθε τάξη. Ο κύκλος των επισκέψεων θα ολοκληρωθεί τέλος Απριλίου 2017.

 

Ο δήμος Βριλησσίων είναι ο πρώτος δήμος της Αττικής που προωθεί και υλοποιεί, από τα μέσα του 2016, το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή» με την εγκατάσταση δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων, που βρίσκονται δίπλα στους υπόλοιπους κάδους απορριμμάτων.

 

Σκοπός του προγράμματος κομποστοποίησης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χωριστή διαλογή των αποβλήτων στην κουζίνα κάθε σπιτιού και καταστήματος και την απόθεσή τους στους καφέ κάδους, που ήδη έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του δήμου. Όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Μαυραγάνης «ήδη 150 καφέ κάδοι είναι τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία του δήμου Βριλησσίων και μέχρι και τον Ιούνιο θα τοποθετηθούν άλλοι 150. 'Αρα, σε κάθε τετράγωνο θα υπάρχει κι ένας καφέ κάδος. Αυτό που θέλουμε από τους δημότες μας είναι να κάνουν τη διαλογή των οικιακών τους απορριμμάτων και να τα ρίχνουν με ανοιχτή σακούλα στον καφέ κάδο έξω από το σπίτι τους».

 

Τα ειδικά συνεργεία καθαρισμού του δήμου Βριλησσίων, συλλέγουν τα βιολογικά απορρίμματα από τους καφέ κάδους κάθε Δευτέρα,Τετάρτη,Παρασκευή, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8 το πρωί και στη συνέχεια μεταφέρονται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στα 'Ανω Λιόσια, όπου υφίστανται ξεχωριστή επεξεργασία, με σκοπό να παραχθεί εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ).

Το παραγόμενο κόμποστ που συγκεντρώθηκε από τα σκουπίδια των δημοτών στα Βριλήσσια το 2016 έφτασε τους 700 τόνους (μαζί με τα κλαδιά και κλαδέματα) και πρόκειται να αξιοποιηθεί για να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους στην Αττική και να μειωθούν και οι δαπάνες των δήμων σε εδαφοβελτιωτικά.

 

Όπως τονίζει ο κ. Μαυραγάνης «καλούμε κάθε σκεπτόμενο και ενεργό πολίτη να κάνει ένα μικρό "κλικ" αλλαγής στην καθημερινή του λειτουργία.Πρόκειται για ένα πρότυπο εγχείρημα, το οποίο ήδη λειτουργεί και έχει ήδη αποδώσει σημαντική μείωση των ενταφιαζόμενων σκουπιδιών στην Αττική». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο δήμος Βριλησσίων βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με τους όμορους δήμους Χαλανδρίου και Πεντέλης για ανάλογες πρωτοβουλίες.

 

Τα οφέλη από την κομποστοποίηση

Όπως τονίζεται στην καμπάνια, η φροντίδα του περιβάλλοντος ξεκινά από το ίδιο μας το σπίτι. Ακόμη και το χρησιμοποιημένο φακελάκι από το τσάι μπορεί να δώσει "ζωή" ή η στάχτη από το τζάκι αφού περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία αποτελούν απαραίτητα συστατικά για υγιέστερο χώμα. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι μια τετραμελής οικογένεια παράγει ετησίως 450-650 κιλά οργανικά απορρίμματα, ενώ το 35% αυτών, που θεωρούμε ως τώρα «σκουπίδια», αποτελούν πρώτες ύλες για κάτι καινούριο.

 

Τα βασικά οφέλη από την κομποστοποίηση είναι:

• Με τη χρήση του, το έδαφος αναζωογονείται, συγκρατεί το νερό και αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά.

• Περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων, της ατμόσφαιρας.

• Προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου περιορίζοντας τις ποσότητες εκπομπές μεθανίου και μονοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την ταφή των οργανικών αποβλήτων.

• Καθίσταται εφικτή η ανακύκλωση βασικών υλικών, όπως π.χ. του χαρτιού κουζίνας που άλλες μέθοδοι ανακύκλωσης δεν επιτρέπουν.

• Είναι η πιο οικονομική μέθοδος τελικής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων.

• Ευνοεί τη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Δεν παράγει επικίνδυνα,τοξικά αέρια ή καρκινογόνες ουσίες.

• Δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας από άλλες διαθέσιμες τεχνολογίες.

Κάτια Παπαδοπούλου- ΑΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Μεγάλη η ευθύνη των οπαδών της ΑΕΚ

 

Μη διχάζετε άλλο την πόλη κύριε δήμαρχε. Πάρτε ενωτικές πρωτοβουλίες, τώρα!

 

Μια ανακοίνωση του δήμου, που θα μείνει στην ιστορία

 

Μην το περιμένετε το γήπεδο...

 

Εσείς, ποια παρανομία υποστηρίζετε;

Γράψτε την άποψή σας

τρελός είμαι, ότι θέλω λέω. (23/03/2017 08:33)

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ.
ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΚΕΙ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΝ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΣΟΥΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ. ΑΔΕΙΑΣΑΝΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΑΣΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥΚΟ ΜΑΣ.
Κε. ΓΚΟΤΣΗ, ΚΟΙΤΑ ΤΟΝ ΔΉΜΟ ΣΟΥ, ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ,ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΣΤΕ, ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΤΟ. ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΝΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ, ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΤΙ ΝΕΟΚΟΠΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 40-50 ΣΤΡΕΜΑΤΩΝ, ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ Η Α.Ε.Κ.

ανων (23/03/2017 18:01)

στη λεωφορο ΝΑΤΟ χαρισανε οικοπεδο για γηπεδο! λεφτα δεν υπηρχαν και δεν εγινε ουτε και εκει στη μοναδικη λεωφορο του εγκληματος. μπα,κανενας δημος δεν παραχωρει τη γη του για γηπεδο αεκ φοβουμενος τις γνωστες επιπτωσεις. μονο στο δικο της οικοπεδο ειτε της αρεσει ειτε οχι!

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Τίμησαν όσους προσπάθησαν στην καταστροφή στο Μάτι, οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας

Θλίψη στην πόλη: Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Δημήτρης Αλαφάκης

ΑΕΚ - Άρης...

Νίκη στο μεγάλο ντέρμπι και μόνος δεύτερος ο Ιωνικός

Έκοψε την πίτα του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

Έκοψε την πίτα της η τοπική Νέα Δημοκρατία

Νέο μπαράζ φορολογικών ελέγχων - ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας

SOS για τη γρίπη: Στους 38 οι νεκροί - 20 θύματα σε μία εβδομάδα

Δραγασάκης: Αν χρειαστεί, τις τράπεζες θα τις πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος!

Πώς χάνουν χρήματα μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς να το καταλάβουν

Συνελήφθη ληστής που είχε ρημάξει σπίτια στη Νέα Φιλαδέλφεια

Με τη διοίκηση του Ιωνικού συναντήθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση

Νίκησε και τον Ηλυσιακό ο Ιωνικός

Συνέλευση και εκλογές στην Πολιτιστική Αναγέννηση

Δημοφιλέστερα άρθρα

Άρχισε να μοιράζει προεκλογικά «καθρεφτάκια» και «βόλτες τις γειτονιές» ο Βασιλόπουλος

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιτίθεται...

Εκδήλωση των «Πρασίνων» για τα ρέματα της Αττικής

Έχασε ο Ιωνικός - Θα ήταν μόνος πρώτος

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Για μια... χούφτα κουκουλοφόρους διέλυσε τη συγκέντρωση η Αστυνομία

Υποψηφίους ανακοίνωσε το «Ξανά Μαζί»

Δυο κενές θέσεις στον βρεφικό σταθμό στη Νέα Χαλκηδόνα

Σε έρευνα για τους πιο αποτελεσματικούς δήμους του 2017, ο δικός μας, φυσικά, δεν υπάρχει πουθενά!

Κι όμως: Μπορείτε να έχετε δικό σας σπίτι, εντελώς δωρεάν! Δείτε τις προϋποθέσεις

Χωρίς «Πράσινη» υποψήφια οι δημοτικές εκλογές της πόλης μας

Παραιτήθηκε η Νανή Πολίτου από δημοτική σύμβουλος - Στη θέση της η Δανάη Εμμανουήλ

Με Τσίπρα, ή χωρίς;

Oxfam: Οι 26 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν περιουσία ίση με αυτή του φτωχότερου 50%

Τι γράφει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι Πρέσπες και η εξίσωση των Δυτικών Βαλκανίων

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας
Xρήστης: GeorgeAEK
Εγώ περιμένω για να σας κρίνω αποδείξεις ότι αγαπάτε και ενδιαφερόσαστε πράγματι για την πόλη. Περιμένω οπότε να εκφράσετε την ικανοποίηση σ...

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας
Xρήστης: απολογισμος
...λιγα λογια κ καλα. ελπιδοφορα φαινεται η κινηση σας και με προοπτικη. υπαρχει ενα πολιτικο κενο στον δημο μας, πολυ σημαντικο κ αυτο πρε...

Έκοψε την πίτα της η τοπική Νέα Δημοκρατία
Xρήστης: Βρε σεις
Τον Στέφανο τι τον μπλέκετε με τους υπολοίπους; Να τον κάψετε θέλετε;...

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας
Xρήστης: @Ανωνυμος (15/02/2019 12:05)
Άκου καραγκιοζάκο. Η ΑΕΚ και ο κόσμος της ποτέ δεν ασχολείται με επαναστάτες του γλυκού νερού και πουθενάδες. Ξεστραβώσου μήπως κατανοήσεις ...

Βασίλης Τριχιάς
Xρήστης: Dafopulos kostas
Εξαιρετικός, τον είχα καθηγητή 86’-89’ τα συλλυπητήρια μου...

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας
Xρήστης: Κώστας
@12:05 Το βλακόμετρο βαράει 1000 μόλις φυσάς... Δεν έχεις καμία επαφή με την πραγματικότητα και το αποδεικνύεις κάθε μέρα κατά φαντασία επαν...

Έκοψε την πίτα της η τοπική Νέα Δημοκρατία
Xρήστης: Ανωνυμος
@11.05 Το βασικό είναι το πρώτο που αναφέρεις! Η δε οποιαδήποτε διαφωνία σε στέλνει σπίτι σου και όχι σε ανταγωνιστικό στρατόπεδο! Τώρα τα π...

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιτίθεται...
Xρήστης: Ανώνυμος
@12.26 Για την ΚΚΕ είμαι σίγουρος και δεν χρειάζεται καμμιά πισινή! Άλλο το ΚΚΕ και άλλο το οποιοδήποτε "αριστερό" κόμμα!...

Έκοψε την πίτα του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ
Xρήστης: Mπερδεύτηκα λίγο με μια φωτογραφία
Νόμιζα ότι ήταν από παλαιότερη εκδήλωση του τμήματος Γυναικών της ΝΔ....

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιτίθεται...
Xρήστης: Γκεημ Οβερ
@Ανωνυμος (14/02/2019 15:15) Μην ε'ισαι τ'οσο σ'ιγουρος. Κρ'ατα πισιν'η....

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας
Xρήστης: Μάξι Μιλιανός ®o V Εσπiέρος
@ Κομμουνιστική Τάση (Επαναστατική Κίνηση) Παρά τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες που καλλιεργείτε γενικώς... Παρά το ότι μέχρι το δημοψήφισμα ...

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας
Xρήστης: Ανωνυμος
Παιδιά προχωράτε! Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα σας έδωσε το οκ! Για φανταστείτε οι ψηφοφόροι της πόλης μας! Για ότι θέλουμε να φτιάξουμε...

Έκοψε την πίτα της η τοπική Νέα Δημοκρατία
Xρήστης: Ανωνυμος
@23.43 Η κεντροδεξιά είναι διασπασμένη και στην κεντρική πολιτική σκηνή! Έχεις πανικοβληθεί επειδή παρά τα όσα έγιναν αποτελεί ένα από τα φα...

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιτίθεται...
Xρήστης: Ανωνυμος
@18.48 Ο ηλίθιος ζει ανάμεσα μας ! Δεν θα σε πείσει τίποτα το διαφορετικό από αυτό που σου έβαλαν μέσα στο κεφάλι σου μετά από τόσα χρόνια π...

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας
Xρήστης: Το ρεζουμέ.
Κόπηκε η εξ αριστερών υπερεπαναστατική κριτική των λαϊφσταλιστών του τσε γκεβάρα και μπήκαν σε συζήτηση πως θα λειτουργήσει το νέο στέκι. Ο ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©