Ο κόσμος καίγεται και η ελληνική πολιτική χτενίζεται...

Δημοσιεύτηκε στις 16/08/2016 στην κατηγορία Πολιτική  |  2 σχόλια

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Διαβάζω την πολιτική ειδησεογραφία των ημερών και δεν λέω να το χωνέψω, πώς είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα, την ώρα που η φωτιά καίει δίπλα στα σπίτια μας, αν όχι ήδη μέσα σε αυτά... Διαβάζω ότι θα πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ (κάτι που γνωρίζουμε από καιρό, αλλά, βλέπετε, ο ΕΝΦΙΑ πουλάει...), διαβάζω για την τρικυμία στη ΝΔ λόγω της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ- Γεωργίου, διαβάζω για νέες περικοπές συντάξεων, για νέες αυξήσεις στη φορολογία, διαβάζω και ρεπορτάζ για το τι θα πουν οι αρχηγοί στη ΔΕΘ, πότε θα αποφασίσει εκλογές ο Τσίπρας, ποιους θα αλλάξει ο Μητσοτάκης, με ποιους όρους θα εκλεγεί νέος ηγέτης στην κεντροαριστερά, με της Φώφης ή με του Σταύρου;

 

Εντάξει, ο Αύγουστος δεν έχει (συνήθως...) ειδήσεις, αλλά και φέτος που έχει, εμείς εδώ, στην Ελλάδα της παρακμής και της ύφεσης, που ψυχολογικά γιατροπορευόμαστε με φωτεινές εξαιρέσεις σαν την Κορακάκη, τον Πετρούνια και το Γιαννιώτη, φαίνεται να τις αγνοούμε.

 

Την ώρα που το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα παράγει ειδήσεις πολιτικού κουτσομπολιού, την ίδια ώρα η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ενώπιον  νέας μεγάλης δοκιμασίας. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά στο καλοκαιρινό τρίμηνο ο δείκτης του κλίματος που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία έπεσε κατά 4,5 μονάδες στις 86.0. Η τάση του συνεπώς βρίσκεται σαφώς κάτω από τον εδώ και χρόνια μέσο όρο των περίπου 96 μονάδων
. Η έρευνα του Ifo διεξήχθη μεταξύ 1.086 ειδικών από 115 χώρες των οποίων οι αξιολογήσεις παρέμειναν δυσμενείς. Οι προσδοκίες τους ήταν σαφώς πιο αρνητικές από ό,τι κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

 

Αλλά όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, δεν περίμεναν το Ifo. Η Γαλλία, παρά το ότι είδε την οικονομία της να παραμένει στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ωστόσο αντιμετωπίζει υψηλή ανεργία, μεγάλη μείωση του εμπορικού της ελλείμματος και της βιομηχανικής της παραγωγής, ενώ οι απανωτές τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν μειώσει επικίνδυνα τα δημόσια ταμεία, που αποζημιώνουν τα θύματα της τυφλής βίας. Η Ιταλία, αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια ολόκληρης της Ευρώπης με το τραπεζικό της σύστημα να βρίσκεται ένα βήμα πριν το γκρεμό, αφού το ύψος των «κόκκινων» δανείων στη χώρα ανέρχεται σε 360 δισ. ευρώ. Η Ισπανία κι η Πορτογαλία απέτυχαν να μειώσουν το ονομαστικό αλλά και το διαρθρωτικό τους έλλειμμα, με αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να κινηθούν για επιβολή κυρώσεων, ωστόσο στο δρόμο το... ξανασκέφτηκαν. Και φυσικά, πάνω από όλα αυτά, ένα φάντασμα ίπταται πάνω από την Ευρώπη: το brexit!

 

Αλλά, γιατί πάμε μακριά; Η ίδια η Ντόιτσε Μπανκ, αποτελεί σύμφωνα με το ΔΝΤ, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς αποτελεί απόδειξη ότι το τραπεζικό πρόβλημα έχει αγκαλιάσει για τα καλά το ευρώ. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός εκφράζει σήμερα την αποτυχία του τραπεζικού συστήματος να διαμορφώσει ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο, την περίοδο των πολύ χαμηλών -έως μηδενικών- επιτοκίων.

 

Στο μεταξύ ο Τούρκος απειλεί να ξανανοίξει τις στρόφιγγες του προσφυγικού, ενώ με δέος η παγκόσμια οικονομία αναμετρά τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη νίκη Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες (με τη Χίλαρι να δείχνει ότι, παρά τη λυσσαλέα υποστήριξη του συνόλου του αμερικανικού κατεστημένου, στο πρόσωπό της, εκείνη επιμένει να... αγκομαχάει...)

 

Τα πράγματα είναι ολοφάνερα. Εάν δεν συμβεί κάτι πραγματικά αντρεπτικό, που δεν φαίνεται ως τώρα στον ορίζοντα, η ευρωπαϊκή οικονομία τρέχει με φόρα προς τη σύγκρουση με τον τοίχο. Δηλαδή οι δυνάμεις που καθορίζουν την πορεία της Ελλάδς (μέσα στο ευρώ) φαίνεται καθαρά ότι θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα στο εγγύς μέλλον.

 

Πώς αντιδρά μπροστά σε αυτή τη βεβαιότητατο ελληνικό πολιτικό σύστημα; Όπως ο μυθικός Οδυσσέας στη χώρα των λωτοφάγων. Σα να μην τρέχει τίποτα. Καμία σοβαρή πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, που ανενδοίαστα αναλώνεται σε μικροκομματικές "πρωτοβουλίες" Συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς και οι πλέον άσχετοι με το θέμα πολίτες αντιλαμβάνονται πως ολοκληρωμένο σχέδιο μιας νέας Θεσμικής Ισορροπίας στην Ελληνική Πολιτεία δεν έχει. Απλώς "τουφεκάει" στον αέρα κι ό,τι πουλιά πιάσει για να τα βάλει στις κάλπες των επόμενων εκλογών, καλά θα είναι.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση; Ακόμα, λέει, δεν έχει επεξεργαστεί το οικονομικό της πρόγραμμα (κι όμως ζητούσε μέχρι πρότινος πιεστικά εκλογές...), ενώ για να το διαμορφώσει, κοιτάζει αυτά που της προτείνουν οι πολίτες. Τι να τους κάνει, δηλαδή, του ςτεχνοκράτες, αφού έχει τις προτάσεις των πολιτών; Ας μείνει με τους Τραγάκηδες, μια χαρά θα είναι. Κι ως να τα φέρει βόλτα, η Νέα Δημοκρατία παραμένει ένα κόμμα φθαρμένο, απαξιωμένο, με τα στελέχη που την τελευταία δεκαετία πρωταγωνίστησαν στο ελληνικό δράμα και την κορύφωσή του να την εκπροσωπούν ακόμα και σήμερα στα δημόσια fora, ένα πουκάμισο ριγμένο στα άπλυτα, το οποίο (όσο είναι τέτοιο) η χώρα δεν πρόκειται να το επιλέξει για να αντικατστήσει το φθαρμένο και βρώμικο πουκάμισο του ΣΥΡΙΖΑ που φοράει σήμερα.

 

Για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ας μη μιλήσουμε. Η κεντροαριστερά τρώει τις εναπομείνασες σάρκες της, διαγκωνιζόμενη για τους όρους εκλογής του νέου επικεφαλής της, με τη Φώφη και το Σταύρο να δείχνουν καθαρά ότι αυτό είναι που κυρίως τους απασχολεί (ποιος νοιάζεται για την παγκόσμια οικονομία και τα σύννεφα που ήδη βρίσκονται πάνω και από την Ελλάδα;) και με τον Βασίλη Λεβέντη να ενσαρκώνει την κατάπτωση του πολιτικού μας συστήματος.

 

Υπάρχει σωτηρία; Ακόμα κι αν υπάρχει, δεν τη βλέπουμε σήμερα. Σήμερα, μέσα Αυγούστου 2016, την κατάσταση στη χώρα περιγράφει για μια ακόμα φορά με τον καλύτερο τρόπο, ένα σκίτσο του Αρκά:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αναρτήθηκαν οι πίνακες μοριοδότησης νηπίων για τους παιδικούς σταθμούς

Συνεργασία δήμου- προσκόπων- εθελοντών για αιμοδοσία

Η πουριτανική αριστερά, θάβει το κεφάλι της στην άμμο

Γράψτε την άποψή σας

ΑΝΩΝΥΜΟΣ (17/08/2016 13:17)

Πέρασα λίγες μέρες σε μια επαρχιακή πόλη.
Κι εκεί μαγαζιά ξενοίκιαστα, κι εκεί μια «βουβή» ανησυχία για τα επερχόμενα, κι εκεί πλήρης απαξίωση του πολιτικού προσωπικού και του «συστήματος» που επέλεξε να μας κυβερνά κι εκεί μια διάχυτη απογοήτευση για την ανάπτυξη που κάπου έχασε το δρόμο και την ελπίδα που δεν ήλθε.
Παρήγορο μόνο η αλληλεγγύη που επίσης «βουβά» αναπτύσσεται.
Το σκίτσο του Αρκά όντως αντιπροσωπευτικό, θυμίζει Κονδύλη, «Η σημερινή Ελλάδα αποτελεί ακριβώς περίπτωση φθίνοντος έθνους, το οποίο εκλαμβάνει τις έμμονες μυθολογικές του ιδέες για τον εαυτό του ως ρεαλιστική αυτεπίγνωση.»
Οι «φωτεινές εξαιρέσεις» της Κορακάκη, του Πετρούνια και του Γιαννιώτη οφείλονται σε σκληρές και συντονισμένες προεργασία και αυτό ακριβώς φαίνεται να αγνοούμε.
Παμφίλτατε τα σέβη μου.

Υπαρχει λυση να τους τρελανουμε ολους. (17/08/2016 15:43)

Ποια Ευρωπη? Ποια χωρα? Ποια κυβερνηση? Ποια αντιπολιτευση? Ποια κομματα? Ποιο πολιτικο συστημα?
Εχουν πεθανει και δεν τους το ´χει πει κανενας.
Κι ομως! Για εμας υπαρχει λυση.
Να κλεισει τα συνορα της πολης με Αθηνα, Νεα Ιωνια, Μεταμορφωση και Αγιους Αναργυρους ο Βασιλοπουλος και να γινουμε ανεξαρτητο αυτονομο κρατιδιο. Το Βατικανο η τα Νησια Φεροε μεγαλυτερα ειναι?
Να φυτεψουμε και το αλσος γεωργικα προιοντα για ολους κι οποιος θελει να ερχεται στον πεζοδρομο για καφε απο αλλα μερη να πληρωνει βιζα 8 ευρω. Αν μας μποικοταρουν σπερνουμε φουντα ολο το αλσος και εξαγουμε απευθειας Ολλανδια. Ολοι εισοδηματιες θα γινουμε και θα περναμε κι ομορφα και χαλαρα.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Γεωργαμλής: Ελεύθερη η πρόσβαση δημοσιογράφων και καμερών στη λογοδοσία

Θέλετε να μας τρελάνετε κύριε δήμαρχε;

Το πραγματικό πρόβλημα με τον 3ο βρεφονηπιακό σταθμό

Θερινό camp και 3ος βρεφονηπιακός οξύνουν τις κόντρες στους κόλπους του δημοτικού κατεστημένου

Δήμος Πεντέλης: Καθημερινή ενημέρωση για κινδύνους πυρκαγιάς! Εδώ, χαλαράααα...

Νέο «φρούτο»: Δημοτικό Συμβούλιο «κεκλεισμένων των θυρών»

Σήμερα Δευτέρα το νέο διαδικτυακό τουρνουά του ΣΟΝΦ

Ο Σαραντόπουλος πιθανότερος νέος γραμματέας του δήμου - Το παρασκήνιο με Γεωργαμλή- Πλάτανο

Δράσεις των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας

Μπορεί να συμβιβαστεί η Τουρκία με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο;

Αναρωτιέμαι...

Πόσα παίρνουν αυτοί που λιβανίζουν τη διοίκηση Βούρου (Μάιος 2020)

Αυτός σκότωσε τον Ούλοφ Πάλμε - Έγινε η αποκάλυψη

Χαϊδάρι εκεί; Εδώ Ζεφύρι...

Ως πότε θα γυρνάμε τη ρουλέτα;

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Γεωργαμλής: Ελεύθερη η πρόσβαση δημοσιογράφων και καμερών στη λογοδοσία
Xρήστης: "KOYMMOYNI"
@ Διαμαντής Σεϊτανίδης (02/07/2020 23:20) Τ'ακούς; Όχι να ψάχνεις να σου βγάζει ο Δήμος το φίδι από την τρύπα για να κάνεις τον κάμποσο; Έχο...

Γεωργαμλής: Ελεύθερη η πρόσβαση δημοσιογράφων και καμερών στη λογοδοσία
Xρήστης: Διαμαντής Σεϊτανίδης
@23.13 Πολύ θα ήθελα να μου περιγράψεις τι πίνεις......

Γεωργαμλής: Ελεύθερη η πρόσβαση δημοσιογράφων και καμερών στη λογοδοσία
Xρήστης: Τέλλος Άγρας
Να πας μόνος σου άμα θες, όχι να ψάχνεις να σου βγάζει ο Δήμος το φίδι απ την τρύπα για να κάνεις τον κάμποσο! ...

Γεωργαμλής: Ελεύθερη η πρόσβαση δημοσιογράφων και καμερών στη λογοδοσία
Xρήστης: Ntatsis Konstantinos
Και οι δημότες θα σχολιάσουν η θα ρωτήσουν του χρόνου; Μερικοί μήνες καθυστέρησης στον απολογισμό περιμένοντας καλύτερες μέρες θα λάβωναν τη...

Το πραγματικό πρόβλημα με τον 3ο βρεφονηπιακό σταθμό
Xρήστης: "κολλημένο κουμμούνι"
Όποιος είναι τόσο γενναιόδωρος, βρίσκει το χωράφι του, βάζει τα λεφτάκια του, και φτιάχνει τον βρεφονηπιακό σταθμό του και διδάσκει το Κοράν...

Δήμος Πεντέλης: Καθημερινή ενημέρωση για κινδύνους πυρκαγιάς! Εδώ, χαλαράααα...
Xρήστης: "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ"
@ @"ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ" (24/06/2020 15:37) (25/06/2020 09:14) Απ' ό,τι ξέρω, δεν έχουν ανοιχτά τα σχόλια, ή τουλάχιστον τόσο εύχρηστα. Η αλήθεια είνα...

Δήμος Πεντέλης: Καθημερινή ενημέρωση για κινδύνους πυρκαγιάς! Εδώ, χαλαράααα...
Xρήστης: @"ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ" (24/06/2020 15:37)
Γιατί δεν απευθύνεσαι και στον Κόσμο (τους); Έχουν πρόβλημα ύλης και ρεπορτάζ. Τελειώνει όπου να 'ναι κι η σειρά «Ποιους δεν ανέφερε ο κύριο...

Δήμος Πεντέλης: Καθημερινή ενημέρωση για κινδύνους πυρκαγιάς! Εδώ, χαλαράααα...
Xρήστης: "ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ"
Κε Σεϊτανίδη, με σεβασμό στην ιστοσελίδα και στην εργασία σας, θερμή παράκληση να αναπαράγαγετε (αν θέλετε και με προηγούμενη συνεννόηση με ...

Ο Σαραντόπουλος πιθανότερος νέος γραμματέας του δήμου - Το παρασκήνιο με Γεωργαμλή- Πλάτανο
Xρήστης: Ανώνυμος
Τελικα τι εγινε στο ΠΠΙΕΔ την περασμενη Παρασκευη στην ολομελεια της ΠοΠο; Μπαινω στο σαϊτ τους http://politonpoliteia.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%...

Ο Σαραντόπουλος πιθανότερος νέος γραμματέας του δήμου - Το παρασκήνιο με Γεωργαμλή- Πλάτανο
Xρήστης: Δάκρυσε το πορτραίτο του Πινοσέτ
Μια ζωή δημοτικοδίαιτα κάποια γαλάζια παιδάκια !!! Τι κι αν δηλώνουν φιλελεύθεροι !!! Είναι γλυκό το κρατικό χρήμα όταν πρόκειται για τις δι...

Νέο «φρούτο»: Δημοτικό Συμβούλιο «κεκλεισμένων των θυρών»
Xρήστης: Διοίκηση Γ.Τ.Π.
Σε μια πόλη που παραδοσιακά ακόμα κι η δεξιά τοπικά δεν ήταν ποτέ ακραία, είναι πραγματικά κατόρθωμα(!) να υπάρχει διοίκηση της χειρότερης μ...

Ο Σαραντόπουλος πιθανότερος νέος γραμματέας του δήμου - Το παρασκήνιο με Γεωργαμλή- Πλάτανο
Xρήστης: Ανώνυμος
Διαχρονικά κρατικοδίαιτοι και δημοτικοδίαιτοι κάποιοι τοπικοί γκρούεζες που κατά τ' άλλα βγάζουν πύρινους λόγους για την ελεύθερη αγορά και ...

Ο Σαραντόπουλος πιθανότερος νέος γραμματέας του δήμου - Το παρασκήνιο με Γεωργαμλή- Πλάτανο
Xρήστης: @Πατατηρητή
Όλη η ουσία βρίσκεται στην τελευταία γραμμή: Οσοι έβγαλαν χρήματα επί Γαϊτανά, βγάζουν και επί Βούρου. Η αντίδραση των κατοίκων απέναντι στη...

Νέο «φρούτο»: Δημοτικό Συμβούλιο «κεκλεισμένων των θυρών»
Xρήστης: Μόνο ντροπή γι αυτή τη κατάντια!!!!!!
Όταν λέμε ότι είναι φασισταριά της κακιάς ώρας παρεξηγούνται! Σε τι εμποδίζει το "κεκλεισμένων" από το να μεταδοθεί με livestream το δημοτικ...

Ο Σαραντόπουλος πιθανότερος νέος γραμματέας του δήμου - Το παρασκήνιο με Γεωργαμλή- Πλάτανο
Xρήστης: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
Για να υπάρχει διάδοχη κατάσταση, πρέπει να υπάρχει κύρια με τάση εγκαθίδρυσης. Εδώ δεν βγάζουν έτος οι γραμματείς, θα υπάρχει και διάδοχη; ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©