Η κίνηση για την υπεράσπιση του Άλσους, γράφει για το γήπεδο

Δημοσιεύτηκε στις 11/04/2016 στην κατηγορία Η πόλη  |  8 σχόλια

Ένα κείμενο για το Άλσος και το γήπεδο της ΑΕΚ έφτασε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, υπογεγραμμένο από μια "κίνηση για την υπεράσπιση του άλσους", αγνώστων λοιπών στοιχείων.

*****

 

Την Πρωταπριλιά δημοσιεύτηκε στη "Διαύγεια" η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την "Αγιά Σοφιά" του Μελισσανίδη, υπογεγραμμένη από τον υπουργό "Περιβάλλοντος" Πάνο Σκουρλέτη. Δεν ήταν όμως ψέμα: ο υπουργός, επιτέλους, κατάφερε να κάνει αυτό που ήταν έτοιμος να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την πλειοψηφία των τότε κοινοβουλευτικών κομμάτων, ήδη απ' τις αρχές του 2014. Τότε, πρώτης γραμμής στελέχη του (Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Στρατούλης) συναντήθηκαν με το Δημήτρη Μελισσανίδη και συμφώνησαν να στηρίξουν το σχέδιο άλωσης της Νέας Φιλαδέλφειας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σ' αυτή την κατεύθυνση ήταν η επί της αρχής υπερψήφιση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής (ΡΣΑ) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το Μάιο του 2014.


Η οριζόντια, διακομματική αποδοχή του σχεδίου Μελισσανίδη ράγισε για λίγο το καλοκαίρι του 2014, όταν στη Νέα Φιλαδέλφεια διαμορφώθηκε ένα κίνημα των κατοίκων κατά του ΡΣΑ και του σχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πίσω κι ανέμενε μια καλύτερη ευκαιρία για να κλείσει τη δουλειά. Λίγους μήνες αργότερα, το κίνημα αυτό απώλεσε το κύριο όργανό του, εξαιτίας "πρωτοποριακών" αντιλήψεων κι ενός λεγκαλισμού, άλλοτε "ρεφορμιστικού" κι άλλοτε "επαναστατικού", που υποστήριζε, κι ακόμη φαίνεται να υποστηρίζει, ότι όλα θα επιλυθούν σε τεχνικό ή νομικό, πάντως όχι σε πολιτικό επίπεδο.

 

Αυτή η τακτική έχει βέβαια δείξει τα όριά της, τόσο με τις "ρεαλιστικές" πολιτικές αποφάσεις του ΣτΕ, όσο και με την άνευ όρων έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από Περιφέρεια Αττικής και κυβέρνηση χωρίς φόβο και πάθος. Ήταν μια τακτική που θα είχε νόημα να τη συζητάμε (και είχε νόημα όσο τη συζητούσαμε) μόνο με την παράλληλη παρουσία ενός ενεργού και διαρκούς κινήματος κατοίκων, που θα ήθελαν να υπερασπίσουν το άλσος και την πόλη ολόκληρη από τη διαφαινόμενη καταστροφή – κι άρα το κέντρο της προσοχής τους δε θα ήταν η περιήγηση στο γραφειοκρατικό χαρτοβασίλειο, αλλά η ποιότητα της καθημερινής ζωής τους μέσα στην πόλη.

 

Παρόμοια τακτική ακολούθησε και ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με τη νέα δημοτική του αρχή, μετά το Σεπτέμβριο του 2014. Προσπαθώντας να μετρήσει προκαταβολικά σε κάθε στιγμή τις δυνάμεις που μπορούσε να συγκεντρώσει και να ελέγξει, απέφυγε να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, συνομίλησε μάλιστα κατ' εξακολούθηση μαζί τους και σήμερα υποχρεώνεται απογοητευμένη να εκδίδει ανακοινώσεις που καταγγέλλουν την άθλια μεταχείριση που επιφυλάσσει και αυτή η κυβέρνηση στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Δίκιο έχει, βέβαια, σε αδρές γραμμές, και η δημοτική αρχή στην ανακοίνωσή της και τα στελέχη της που αρθρογραφούν τις τελευταίες ημέρες γύρω απ' το ζήτημα που θα καθορίσει το μέλλον της πόλης και το δικό μας. Με την εξουσία που διαθέτει, όμως, οφείλει να κάνει ορισμένα πράγματα για να βοηθήσει την κατάσταση σ' αυτό το κρίσιμο σημείο:

  • Να θέσει ως στρατηγικό στόχο την κατάργηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής, τουλάχιστον στις διατάξεις του που επηρεάζουν τη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτές έχουν επισημανθεί ήδη από το Μάιο του 2014 από την τότε Πρωτοβουλία Κατοίκων που επιδίωξε ν' ανοίξει τη συζήτηση για το ΡΣΑ στην πόλη μας. Σ' αυτές τις διατάξεις βασίζονται όλα τα βήματα που έχει πετύχει μέχρι σήμερα η πλευρά Μελισσανίδη.
  • Να διεκδικήσει ενεργητικά την επιστροφή του Άλσους στη δικαιοδοσία του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Η ΑΕΠΟ προετοιμάζει το έδαφος για να πεταχτεί ο δήμος έξω απ' τη διαχείριση των 480 στρεμμάτων, προς όφελος της Δικέφαλος 1924 ΑΕ. Η εφαρμογή νέας διαχειριστικής μελέτης, μάλιστα με τους νέους όρους που ισχύουν απ' το Δεκέμβριο, δεν είναι τυπική υπόθεση, όπως υποστήριξε η δημοτική αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες στο δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο.
  • Σ' αυτό το πλαίσιο, να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της ΑΕΠΟ.
  • Να δώσει στη δημοσιότητα την κυκλοφοριακή μελέτη της οποίας η χρηματοδότηση από την περιφέρεια της κ. Αρένας Δούρου εγκρίθηκε απ' το δημοτικό συμβούλιο πριν λίγες εβδομάδες. Υπάρχει ή δεν υπάρχει συμβατότητα με την κυκλοφοριακή "μελέτη" που συμπεριλαμβάνεται στην εγκεκριμένη πια ΜΠΕ; Γιατί άλλο είπε ο μελετητής στο δημοτικό συμβούλιο κι άλλο έχει πει παλιότερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος…
  • Να παρέμβει στην Περιφέρεια Αττικής για την υπόθεση της χρηματοδότησης και κατασκευής της υπογειοποίησης της Πατριάρχου Κωνσταντίνου, που μεθοδεύεται μόνο για να επιλυθεί η στενότητα χώρου του οικοπέδου της "Αγιά Σοφιάς".
  • Να σταματήσει τις επικίνδυνες για την πόλη διαδικασίες επικαιροποίησης του προεδρικού διατάγματος για τον προσφυγικό συνοικισμό.
  • Να ανακόψει την ίδρυση καταστημάτων εστίασης στην πόλη, αρνούμενη να εκδώσει τις σχετικές άδειες.

Τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας συνεκτικής αμυντικής στρατηγικής με ένα κάποιο όραμα. Τότε μαζί μ' ένα κίνημα των κατοίκων θα μπορούσε να ασκηθεί πολιτική πίεση στην κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής. Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής, και τώρα είναι πια ξεκάθαρο για όλους, αποτελούν εχθρικές προς την πόλη μας δυνάμεις κι έχουν θέσει τον εαυτό τους απέναντι στα συμφέροντα των κατοίκων και στο πλευρό του Μελισσανίδη και των λοιπών καλοθελητών σε διάφορα επίπεδα. Δεν πρόκειται φυσικά να πάψουν να τους διευκολύνουν με τις υπηρεσίες και τις αποφάσεις τους.


Για μας τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς τη διάθεση και την αποφασιστικότητα που δημοσιοποιήσαμε τον περασμένο Οκτώβριο, στην πρώτη μας ανακοίνωση, γι' αυτό κι αντιγράφουμε από εκεί την καταληκτική παράγραφο: "Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση της Νέας Φιλαδέλφειας από τα μεγάλα και μικρότερα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να την αλλάξουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των κατοίκων και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, ειδικά στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού".-

Γράψτε την άποψή σας

tasos (11/04/2016 22:51)

Σιγά μη σκίστε κανά καλτσόν. Όταν γίνει κυβέρνηση η ΛΑΕ τότε θα καταργηθεί και το ρυθμιστικό. Περαστικά σας.....

Anonymous (11/04/2016 23:53)

Μπράβο στη <<Σπανιόλα>> μας. Τέτοιους έχει ανάγκη η πόλη μας. Τύφλα να έχουν οι <<Ελληναράδες>>. Εύγε Ιωάννα

ΑΕΚΑΡΑ (12/04/2016 00:50)

Περνάνε οι μήνες, τα χρόνια, βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις, οι κυβερνήσεις αναπροσαρμόζουν τη στάση τους και κάποιοι ζουν σε άλλο πλανήτη. Λένε ακριβώς τα ίδια είτε βρισκόμαστε στο 2014, είτε στο 15, είτε στο 16. Θα έχει τελειώσει το γήπεδο και αυτοί θα ζητάνε να καταργηθεί το ρυθμιστικό για να μην γίνει γήπεδο. Τελικά ο Μελ δεν δυσκολεύτηκε όσο παρουσιάζουν πολλοί να φτάσει μέχρι την οικοδομική άδεια. Το απόλυτο τίποτα έχει απέναντί του.

@ ΑΕΚΑΡΑ (12/04/2016 10:29)

Πράγματι εκτός απο τις καθυστερήσεις με ΣτΕ και γραφειοκρατία ο Μελ κινούμενος στην απόλυτη νομιμότητα έκανε περίπατο. Διανοητικά καθυστερημένους είχε απέναντί του. Νομίζουν ακόμα ότι μπορούν να πετύχουν κάτι με δακρύβρεκτες ανακοινώσεις.

Φιλαδελφιώτης (12/04/2016 11:53)

Περνάνε οι μήνες, τα χρόνια, βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις, οι κυβερνήσεις αναπροσαρμόζουν τη στάση τους και κάποιοι ζουν σε άλλο πλανήτη. Λένε ακριβώς τα ίδια είτε βρισκόμαστε στο 2013, είτε στο 2014, είτε στο 15, είτε στο 16. Ακόμα περιμένουνε μπουλντόζες, ακόμα μαιμού συνελεύσεις, ακόμα αρκούνται στη μπύρα και τα τσιγαράκια που τους χαρτζιλικώνουν. Τελικά ο Μελ από έργα και λεφτά έχει παρουσιάσει το απόλυτο τίποτα.

@(11:53) (12/04/2016 13:53)

Καθυστερημένε διανοητικά εμείς τελειώσαμε με την άδεια. Σε ότι είπαμε δικαιωθήκαμε πανηγυρικά και το 13 και το 14 και το 15 και το 16. Ουτε ίδρυμα δεν θα σε δέχεται σε λίγο με τα επιχειρήματα που παρουσιάζεις. Οι δικοί σου απογοητεύονται όταν αντί για ουσία διαβάζουν τις ασυναρτησίες σου και όχι εμείς.

@Φιλαδελφιώτης (12/04/2016 14:36)

ΦΙλαδελφιώτης με "ι" ή με "ει"; Που είναι τώρα ο και καλά κάτοικος της πόλης να κρίνει πάλι απο ορθογραφία;

Ανώνυμος (12/04/2016 14:41)

Εν τω μεταξύ "αγνώστων λοιπών στοιχείων" λέει το άρθρο και καλά κάνει ο Δαμαντής και το επισημαίνει, η μομφή δεν απευθύνεται σε αυτόν. Το θέμα είναι οτι γελάνε και οι πέτρες. Λες και δεν ξέρουμε ποια είναι απο πίσω και ποιοί την στηρίζουν. Αλλά έτσι είναι οι πρώην υποψήφιοι του Κόντου, βρίσκουν θαλπωρή στα χέρια των "επαναστατημένων" απο το Περιστέρι που την έχουν καταβρεί και λιάζονται στη γειτονιά μας. Να ποιοι είναι το 18% του Βασιλόπουλου της πρώτης Κυριακής. Άτομα που δεν έχουν σχέση με την πόλη πάνε να ασκήσουν πολιτική στις πλάτες μας. Μέχρι και καφετέριες απαιτούν να σταματήσουν να ανοίγουν!!Άκουσον άκουσον!Μαγκιές στην πόλη μας, στη γειτονιά μας, στο οικόπεδο μας!!!Η μεγαλύτερη δε πλάκα είναι οτι στο μπλογκ τους έχουν κανονικά φωτογραφίες με τις φάτσες τους!!!Μιλάμε για καντάρια ευφυίας. Λες και μένουμε στο Λος Άντζελες και δεν ξέρουμε ποιος είναι ποιος.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Ανακοινώθηκε ο Γεωργαμλής για πρόεδρος ΔΣ- Τάφας, Κανταρέλης αντιδήμαρχοι

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»

Στις 28 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου

Έτσι θα διοικούνται οι δήμοι από τον Σεπτέμβριο

Οι τελικές αποφάσεις τη κυβέρνησης προσδιορίζουν το εύρος της συνεργασίας Βούρου- Γρετζελιά

Ο Βούρος παίζει «κατενάτσιο» και περιμένει τον Θεοδωρικάκο

Γκρίνιες, παράπονα και τριβές στην «Πολιτών Πολιτεία» για την κατανομή των αρμοδιοτήτων

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστεί και δεσμεύεται

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα

Σαββατοκύριακο στο ΠΠΙΕΔ με «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»

Καταστροφή του περιπτέρου της στην πλατεία Πατριάρχου καταγγέλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Την Πέμπτη η εκδήλωση του ΚΚΕ στο Α' ΚΑΠΗ

Εάν ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ, σταυρώνεις και τη Φιλαδελφειώτισσα Ειρήνη Γκαμάτση

Ο Γιάννης Χλωρός αναλαμβάνει τον Άτταλο

Βούρος: «Ματαιοπονεί και αποδεικνύεται ολίγιστη» η ομάδα Βασιλόπουλου

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Ανακοινώθηκε ο Γεωργαμλής για πρόεδρος ΔΣ- Τάφας, Κανταρέλης αντιδήμαρχοι
Xρήστης: Για να είμαστε δίκαιοι
Ο Ηλίας Τάφας ήταν επιλαχών στο δημοτικό συμβούλιο της Γαϊτανά, και μπήκε τους τελευταίους λίγους μήνες της θητείας της αντικαθιστώντας κάπο...

Ανακοινώθηκε ο Γεωργαμλής για πρόεδρος ΔΣ- Τάφας, Κανταρέλης αντιδήμαρχοι
Xρήστης: Γιάννη Βούρο μην αφήσεις την ευκαιρία να πάει χαμένη
Ο Βούρος δέχτηκε ένα ανέλπιστο δώρο. Με την αλλαγή της κυβέρνησης και τις τροποποιήσεις που αυτή έφερε στη λειτουργία των δήμων δεν έχει απ...

Ανακοινώθηκε ο Γεωργαμλής για πρόεδρος ΔΣ- Τάφας, Κανταρέλης αντιδήμαρχοι
Xρήστης: Αχαριστία;
Αληθεύει ότι Γραμματέας του Δήμου θα παραμείνει η ίδια που είχε κι ο Βασιλόπουλος; Δεν μπορούσε να αξιοποιήσει κάποιον από τα στελέχη της πα...

Ανακοινώθηκε ο Γεωργαμλής για πρόεδρος ΔΣ- Τάφας, Κανταρέλης αντιδήμαρχοι
Xρήστης: Επιτέλους!!! ΑΡΙΣΤΕΙΑ ξανά!!!
Ένα πράγμα που χαίρομαι είναι ότι φύγανε επιτέλους οι μαδουροκατσαπλιάδες από το Δήμο και αρχίζει να εφαρμόζεται ξανά η αριστεία, από τους ν...

Ανακοινώθηκε ο Γεωργαμλής για πρόεδρος ΔΣ- Τάφας, Κανταρέλης αντιδήμαρχοι
Xρήστης: ανωνυμος
Ευκαιρια ν' ακουσουμε και τη φωνη του Ταφα. Γιατι στη προηγουμενη θητεια του επί Γαϊτανα ηταν τεσσερα χρονια μουγκαφον....

Ανακοινώθηκε ο Γεωργαμλής για πρόεδρος ΔΣ- Τάφας, Κανταρέλης αντιδήμαρχοι
Xρήστης: Lyudmila Pavlichenko
@21/08/2019 11:50 Θα προσπαθήσουν (και αυτού) να του χρυσώσουν το χάπι ότι θα γίνει αργότερα αντιδήμαρχος την χρονιά των εγκαινίων της Αγια...

Ανακοινώθηκε ο Γεωργαμλής για πρόεδρος ΔΣ- Τάφας, Κανταρέλης αντιδήμαρχοι
Xρήστης: Γεωργαμλης
Θα μας κανει την τιμη να παρισταται ως προεδρος ο κ.Γεωργαμλης; Δεν το συνηθιζει να παιρνει μερος στα δημοτικα συμβουλια. Για να δουμε αν.θα...

Ανακοινώθηκε ο Γεωργαμλής για πρόεδρος ΔΣ- Τάφας, Κανταρέλης αντιδήμαρχοι
Xρήστης: ΦιλΧαλκ
Όνειρα που έμειναν όνειρα Ταξίματα που εξαϋλώθηκαν Για τις πλειοψηφίες θα χρειάζονται ανώτερα μαθηματικά...

Ανακοινώθηκε ο Γεωργαμλής για πρόεδρος ΔΣ- Τάφας, Κανταρέλης αντιδήμαρχοι
Xρήστης: Ανώνυμος
Φήμες λένε ότι ήδη έχει γίνει παραγγελία στα φαρμακεία της πόλης για χιλιάρια depon αναβράζοντα σε μεγάλες ποσότητες για όσους ζαλίζονται με...

Ανακοινώθηκε ο Γεωργαμλής για πρόεδρος ΔΣ- Τάφας, Κανταρέλης αντιδήμαρχοι
Xρήστης: Ντροπή!
Τον Σωτηράκη πουθενά; Δεν ντρέπεστε καθόλου ήθελα να ήξερα! Τόσο αγώνα έκανε με Κανταρέλη και τον πετάξατε σαν στυμένη λεμονόκουπα; Γιατί κύ...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: ΟΥΓΚΑΝΟΣ
@Διαμαντής (21/08/2019 08:18) Πρέπει να αποφασίσετε ή να μην αποφασίσετε αν θα ανεβάζετε σχόλια που περιέχουν ύβρεις. Πιστέψτε με, μπορώ να ...

Ανακοινώθηκε ο Γεωργαμλής για πρόεδρος ΔΣ- Τάφας, Κανταρέλης αντιδήμαρχοι
Xρήστης: ΟΥΓΚΑΝΟΣ
Εγώ είχα ακούσει ότι ο κος Τάφας δεν ήθελε να αναλάβει την αντιδημαρχία Οικονομικών, επειδή δεν είναι το αντικείμενό του και ότι ήθελε μόνο ...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Διαμαντής
@21.36 Νομίζω πράγματι ότι το "νοημοσύνη αμοιβάδας" είναι υπερβολικό. Δεν φτάνεις ως εκεί. Γράφεις τρία σχόλια ως διαφορετικό πρόσωπο μέσα σ...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: @Ανώνυμος (20/08/2019 16:03)
Και εμείς έχουμε το δικαίωμα να εκφράσουμε την άποψή μας για αυτό το σκεπτικό όταν μάλιστα το θεωρούμε εντελώς παράλογο. Εσύ τι ζόρι τραβάς ...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Ανώνυμος
@22:51 Eίχε ένα συγκεκριμένο σκεπτικό ο διαχειριστής της ιστοσελίδας για τον λόγο που στήριξε Αριστείδη τη δεύτερη Κυριακή, τον οποίο και...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©