Αριστερά και Ελευθέριος Βενιζέλος

Δημοσιεύτηκε στις 01/04/2016 στην κατηγορία Παρεμβάσεις  |  13 σχόλια

Του Αναστάσιου Κωνσταντινίδη

δικηγόρου

 

 

 

Αφορμή για να γράψω τις σκέψεις αυτές απετέλεσε αφενός η πρόσφατη (28/3/2016) ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Ενωσης Κρητών, με τη συνεργασία του παραρτήματος Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του Δήμου Φιλ/φειας-Χαλκηδόνος στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλ/φειας, μέρος της οποίας είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω, και αφετέρου η εγγενής εκτίμηση και αγάπη μου για τον μεγάλο Ελληνα πολιτικό, που υπάρχει άλλωστε εγγεγραμμένη στο DNA των περισσότερων Μικρασιατών ή ελκόντων την καταγωγή τους από τη Μικρά Ασία. Αυτή όμως η αγάπη μου δεν έμεινε μόνο στο επίπεδο του θυμικού, αλλά υποστηρίχθηκε και ενδυναμώθηκε συν τω χρόνω από τη γνώση∙ τόσο την παρεχόμενη εμμέσως από τη μελέτη της ιστορίας, όσο και από την ευκαιρία που μου δόθηκε να έχω επί εικοσαετίας και πλέον μέντορα και συνεργάτη μου τον Βασίλειο Μαυρολέοντα, υιό του Γεωργίου Μαυρολέοντος, παλαιού πλοιάρχου, εφοπλιστή και εν τέλει Γερουσιαστή του Ελευθερίου Βενιζέλου.

 

Ποιος ήταν και ποιος δεν ήταν, λοιπόν, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και γιατί η αριστερά –μεγάλο τμήμα της έστω– έχει διστακτική ή και εχθρική στάση απέναντί του;

 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι αυτός που, στο πλαίσιο της «Μεγάλης Ιδέας», αναντίρρητα μεγέθυνε εντυπωσιακά την έκταση της Ελλάδας (την επεξέτεινε μέχρι την Θράκη και τη Μακεδονία στον βορρά και την Κρήτη στο νότο) και αυτό το έπραξε, θέλουμε δεν θέλουμε, με την πολιτική του ιδιοφυία και την απαρέγκλιτη πρόσδεση της χώρας στο άρμα της Αντάντ, δηλαδή του «δυτικού καπιταλισμού» της εποχής εκείνης, όπως θα λέγαμε σήμερα… Είναι αυτός που κατόρθωσε να κάνει την Ελλάδα, από κρατίδιο-παρία, κράτος-ισότιμο σύμμαχο των μεγάλων δυνάμεων και να εκφράσει τους μύχιους πόθους του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας για την αποτίναξη της Οθωμανικής διοικητικής και πολιτικής «επικυριαρχίας» (χαρακτηριστικές είναι οι αφηγήσεις των παππούδων μας για τη συγκινητική και εν εθνική εξάρσει υποδοχή των Ελλήνων της Σμύρνης στον Ελληνικό Στρατό και στον Βενιζέλο.) Είναι και αυτός που, πράγματι, επέδειξε σε δύο φάσεις τουλάχιστον της πολιτικής του κυριαρχίας έντονα «αστικά» αντανακλαστικά και αντικομουνιστική στάση.

 

Τόσο με την προ της μικρασιατικής καταστροφής πολιτική του, όσο και, κυρίως, δια της θεσπίσεως του «ιδιωνύμου», δηλαδή του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Ιούλιο του 1929 και προέβλεπε στο άρθρο 1 ακόμη και ποινή εκτοπισμού για όποιον επεδίωκε «την εφαρμογή ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν τη διά βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της Επικρατείας, ή ενεργεί υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμόν…».

 

Πράγματι, λοιπόν, το ανωτέρω νομοθέτημα έγινε αφορμή ή η βάση για τη δίωξη πολλών κομουνιστών λόγω του φρονήματός τους και δικαίως μπορεί να θεωρηθεί, τουλάχιστον με τα μέτρα της εποχής μας, εξόχως αντιδημοκρατικό και άδικο. Εδώ, όμως, ακριβώς βρίσκεται και το πρώτο μεγάλο μεθοδολογικό και ιστορικό λάθος της Αριστεράς έναντι της πολιτικής του Βενιζέλου. Κάνει το σφάλμα να κρίνει την ιστορία μέσα από τον διαθλαστικό φακό της σημερινής εποχής και των δεδομένων της και της ιδεολογικής απαίτησής της για διαχρονική δογματική αλληλεγγύη στους αγώνες της αριστεράς, ανεξαρτήτως προθέσεων, αποτελέσματος ή συνθηκών. Ξεχνά ότι ο Βενιζέλος εκ της προσκολλήσεώς του στη «Δύση» και στην εκφραζόμενη από αυτήν «αστική δημοκρατία» πέτυχε ό,τι πέτυχε για την Ελλάδα.

 

Επίσης, πολλοί ξεχνούν ότι λόγω αυτής της πολιτικής του κατόρθωσε μετά την καταστροφή να περισώσει αρκετές από τις κατακτήσεις του και να στήσει στα πόδια του το κατεστραμμένο κράτος, ενσωματώνοντας και στεγάζοντας σε χρόνο ρεκόρ για την εποχή τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες της Μ. Ασίας. Ολα τα παραπάνω δεν δικαιολογούν το «ιδιώνυμο». Απλώς αιτιολογούν τη στάση του Βενιζέλου υπέρ της «Δύσης» και εναντίον του κομουνισμού και βοηθούν στην αντικειμενική κριτική της πολιτικής του στο σύνολό της και εντός του πλαισίου της εποχής της. (Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω εδώ για ένα γεγονός που γνωρίζω καλά και ενδεχομένως ενδιαφέρει τους κατοίκους του Δήμου μας, αλλά ταυτόχρονα φωτίζει και τη στάση του Βενιζέλου και των συνεργατών του μετά την Μικρασιατική Καταστροφή έναντι των προσφύγων. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έλαβε μεγάλα δάνεια από το εξωτερικό για την ανέγερση των προσφυγικών οικισμών, μεταξύ των οποίων και της πόλης μας. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι προς τον σκοπό αυτό βοήθησαν οικονομικά πολλοί φίλοι ή συνεργάτες του Βενιζέλου. Κανένας από αυτούς δεν επεδίωξε, από όσο ξέρω, την αναγνώριση των υπηρεσιών του∙ οφείλω, όμως, να αναφέρω εν προκειμένω το όνομα τού και ανωτέρω αναφερόμενου Γεωργίου Μαυρολέοντος, για τη συμβολή του οποίου γνωρίζω εξ ιδίας αντιλήψεως.) Για να φτάσουμε, όμως, και στο τι δεν ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Βενιζέλος, λοιπόν, δεν ήταν όπως καταδείχθηκε ανωτέρω, αλάνθαστος, ούτε μεσσίας (αν και δεν θα ξεχάσω τις αφηγήσεις που μου παρεδόθησαν, σύμφωνα με τις οποίες «φαινόταν να έχει κάτι σαν φωτοστέφανο γύρω του όταν τον έβλεπες από κοντά!» Ιχνη της δυναμικής του ανδρός ενδεχομένως αναγνωρίσει ο καλοπροαίρετος κριτής ακόμη και στις φωτογραφίες της εποχής).

 

Επίσης δεν ήταν σε καμία περίπτωση υπεύθυνος για τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια καθαρή στρατιωτική και πολιτική ήττα των αντιπάλων του «βασιλικών», που οδήγησε σε εθνική τραγωδία. Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο, μεγαλύτερο του πρώτου, λάθος μέρους της Αριστεράς. Θυμίζω, κάτι που αποσιωπείται παγίως, ότι δηλ. ο Βενιζέλος αποχώρησε όχι μόνο από την πρωθυπουργία της χώρας, αλλά και από την πολιτική ζωή και την ίδια την Ελλάδα δύο έτη σχεδόν προ της καταστροφής! Επιπλέον, επίσης αποσιωπείται, ότι στο διάστημα αυτό η Αντιβενιζελική Παράταξη, που νίκησε κατά κράτος στις εκλογές του 1920 με το σύνθημα «τέλος ο πόλεμος, γυρίζουμε στην Ελλάδα», αφενός απονεύρωσε τον στρατό από πολλούς εμπειροπόλεμους βενιζελικούς αξιωματικούς και αφετέρου, παρά όσα υποστήριζε προεκλογικά, εκπόνησε και εκτέλεσε το καταστροφικό σχέδιο της προέλασης στο εσωτερικό της Τουρκίας, αντί της ενδυνάμωσης των θέσεων του στρατού κοντά στα παράλια, που μπορεί να είχε αλλάξει την ιστορία όπως την ξέρουμε. (Να μη λησμονήσουμε εδώ και την εξ αρχής σταθερά εχθρική στάση του τότε ΚΚΕ επί της εκστρατείας, που λίγους μήνες πριν την υποχώρηση καλούσε πλέον ανοιχτά τους στρατιώτες να αφήσουν τα όπλα). Επίσης ότι η ίδια ανωτέρω κυβερνώσα φιλοβασιλική παράταξη παλινόρθωσε τον γερμανόφιλο Βασιλέα, παρά τις ρητές προειδοποιήσεις των συμμάχων, με αποτέλεσμα τη διάρρηξη των σχέσεων της χώρας με την Αντάντ, που σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη τότε επικράτηση του Κεμάλ και τη νέα διάρθρωση των συμφερόντων τους στην περιοχή, οδήγησε στην εγκληματική τους ουδετερότητα πριν και κατά τη διάρκεια της καταστροφής. Λείπει, λοιπόν, σε αυτή την «αντιβενιζελική» επιχειρηματολογία η αιτιώδης συνάφεια, όπως λέμε σε άλλη επιστήμη, δηλαδή απλούστερα η σχέση αιτίου και αιτιατού, μεταξύ της Μικρασιατικής Εκστρατείας που έγινε στο πλαίσιο της «Μεγάλης Ιδέας» του Ελευθερίου Βενιζέλου και της Μικρασιατικής Καταστροφής που ακολούθησε αργότερα ως απότοκο πράξεων και παραλείψεων άλλων. Εάν δεχόμασταν το αντίθετο, ότι δηλαδή φταίει η «Μεγάλη Ιδέα» για την Καταστροφή, σαν να έχει μια ιδιότυπη «αντικειμενική ιδεολογική ευθύνη», τότε θα έπρεπε να κατακρίνουμε και τη μεγέθυνση της Ελλάδας που πέτυχε ο Βενιζέλος με την ανωτέρω πολιτική του που στηρίχθηκε στην ίδια «Μεγάλη Ιδέα»! Αλλωστε, όπως είπαμε και λίγο παραπάνω, αναφερόμενοι στο «ιδιώνυμο», είναι λάθος να διώκουμε την ιδεολογία και το φρόνιμα κάποιου, ανεξαρτήτως των πράξεών του. Ή μήπως δεν είναι λάθος, όταν αυτός δεν μας ταιριάζει ιδεολογικά;-

 

Γράψτε την άποψή σας

συνώνυμος (01/04/2016 15:26)

Αν βάλεις σε μια ζυγαριά από τη μια τον Βενιζέλο και από την άλλη όλους μαζί, τους αριστερούληδες, η ζυγαριά θα γείρει προς τον Βενιζέλο.

Έχουν λυσσάξει που ο Βενιζέλος τους κυνηγησε σαν χολεριασμένους.

Ανωνυμος (01/04/2016 22:09)

Εξαργυρωση των δανειων με διωγμους Ελληνων κομμουνιστων !
Η αποχωρηση απο την πολιτικη και απο την χωρα δεν ειναι η κολυμβηθρα του Σιλωαμ!
Το ιδιο εργο το ειδαμε και πριν την χουντα του 67 οταν ο "κ.Τριανταφυλλιδης" ο επωνομαζομενος και εθναρχης την εκανε με ελαφρα πηδηματακια και γυρισε ως σωτηρας!
Αυτο το " απαρεγκλιτη προσδεση του στο αρμα της αντατ" καθε αλλο παρα βοηθαει τον σκοπο του αρθρογραφου! Θεωρει την δουλοπρεπεια του Ελληνα πολιτικου φυσιλογικη ! Ουτε καν του περναει απο το μυαλο η ανεξαρτησια της χωρας!
Η τελευταια προταση του αρθρογραφου φανερωνει εναν κουτο ακροδεξιο!

Ανωνυμος (01/04/2016 22:17)

@15.26
Αν βαλεις στην ζυγαρια τον Βενιζελο που στα δυσκολα την κοπανησε και απο την αλλη ΕΝΑΝ κομμουνιστη που βγηκε στο βουνο εναντια στην πολεμικη μηχανη των ναζι γνωριζοντας οτι οι πιθανοτητες ειναι συντριπτικα εναντιον του, που νομιζεις οτι θα γυρει;

Ανώνυμος (01/04/2016 22:37)

Μα τι χώρα κι αυτή!!! Τους 2 καταστροφείς της τους ονόμασε «εθνάρχες»!!!

@Ανώνυμος (01/04/2016 22:37) (02/04/2016 16:30)

Γιαυτό η χώρα κυβερνιέται ακόμα απο Νενέκους.

άριστα (02/04/2016 20:57)

@ανώνυμος 22.09 στην κατανόηση κειμένου πήρες άριστα 0! Συμβαίνει και σε άλλους!

Ανωνυμος (03/04/2016 22:05)

@20.57
Ειμαι σιγουρος οτι συμβαινει και σε αλλους!
Ειναι προφανως κειμενο που δεν "εννοει" αυτα που λεει!

Ανωνυμος (03/04/2016 22:09)

@22.37
Να μην ξεχασουμε τον υποτελη στους Αγγλους "γερο της δημοκρατιας"!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (05/04/2016 11:07)

Χαίρομαι που το άρθρο μου έγινε αφορμή για να ξαναθυμηθούμε την ιστορία της χώρας. Δύο παρατηρήσεις μόνο προς "Ανωνυμος (01/04/2016 22:09)". Δεν είδα κουβέντα για τον διπλασιασμό της Ελλάδας λόγω της "υποτελούς" πολιτικής του Βενιζέλου. Περιμένω σαφή απάντηση χωρίς υπεκφυγές. Τα άλλα είναι σεβαστές μεν, αλλά γνωστές ιδεολογικές απόψεις που για να γίνουν δεκτές πρέπει να αποδεικνύονται ιστορικά. Όσον αφορά τα περί κουτών ακροδεξιών, πέραν του γεγονότος ότι οι ανώνυμες συκοφαντίες δεν συνάδουν με την ιδεολογία του ΚΚΕ και της αριστεράς εν γένει, γνωρίζω π.χ. ότι η επίσημη γραμμή του κόμματος δεν θεωρεί ότι πρέπει να διώκεται κάποιος για το φρόνημά του ανεξαρτήτως των πράξεών του (αυτό που είπα και εγώ ακριβώς). Εάν πράγματι πιστεύει το αντίθετο ο ανώνυμος σχολιαστής, τότε θα του έλεγα ότι ο χειρότερος ακροδεξιός είναι αυτός που κρύβεται πίσω από το μανδύα του κομουνιστή ή του αριστερού.

Σπύρος Καβακόπουλος (06/04/2016 03:00)

Καλώς έκανες και τα έγραψες Τάσο, να μαθαίνουν οι νεότεροι. Συμφωνώ μαζί σου και σέβομαι την διαφορετική άποψη. Όμως δυστυχώς αντί του εποικοδομητικού διαλόγου, ακολουθείται η λασπολογία. Κάποια στιγμή, αξίζει να σου δώσω ηχογραφημένες αφηγήσεις Κρητών πολεμιστών του 22 (από το αρχείο της μητέρας μου).

γυναικεία (05/06/2018 15:56)

Ο Βενιζέλος μετά την συνθήκη των Σεβρών ήθελε την προώθηση στο εσωτερικό της Τουρκίας παράλληλα ήξερε και την δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού βενιζελικών και μη γιατί η χώρα περνούσε δύσκολες ώρες οικονομικά και κοινωνικά αλλά από την υπέρμετρη φιλοδοξία δεν πίστευε ότι εάν πήγαινε σε εκλογές θα έχανε.Εκει έκανε το εγκληματικό λάθος και ήρθαν οι γνωστοί ΕΞΗ και μετρήσαμε 1000000 νεκρους.Πολλοι τον θεωρούν συνυπεύθυνο για αυτή την τραγωδία και ίσως είναι έτσι.


Ανωνυμος (05/06/2018 23:09)

Εχουμε γεμισει με αγαλματα και αδριαντες του Βενιζελου!
Ο διπλασιασμος της Ελλαδας μεσω της προσκολλησης στην Ανταντ, δηλαδη της υποτελειας στην Ανταντ ειχε ως ανταλλαγμα την παραδοση των παραλιων της Μ. Ασιας στους οθωμανους και την αρνηση των "συμμαχων μας" να διασωσουν τους προσφυγες που κατεσφαζν οι οθωμανοι!
Το οτι "θυμωσε" η ανταντ με τοτς φιλοβασιλικους ειναι παραμυθακι για μικρα παιδια!
Οσο για το αν οι χορηγησαντες οικονομικη βοηθεια ζητησαν ανταλλαγματα θα το μαθουμε αν διαβασουμε την ιστορια με ονοματα και οχι με αναφορες του τυπου "απ οσο ειμαι σε θεση να γνωριζω"!
Ολοι γνωριζουν (θελω να πιστευω) οτι ενα απο τα μεγαλυτερα τρωκτικα της Ελληνικης Οικονομιας ηταν ο "ευεργετης" Ανδρεας Συγγρος!

Παναγιώτης (19/04/2019 15:06)

Ο Βενιζέλος ήταν μεγάλος πολιτικός και πιστώνεται τη μεγέθυνση της Ελλάδας, όμως αυτό δεν το έκανε μόνος του. Τους βαλκανικούς πολέμους τους κερδισαν όλοι μαζί, όχι μόνοι τους οι βενιζελικοί. Τους κέρδισε ο Βενιζέλος μαζί με το Μεταξα και το διάδοχο Κωνσταντίνο. Όπως όλοι μαζί χάλασαν ό,τι είχαν χτίσει. Απλά τα πράγματα.
Ο Βενιζέλος μπήκε στη Σμύρνη με μία συμφωνία (συνθήκη Σεβρών) που ήταν ... κουρελόχαρτο. Έτσι τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο Κεμάλ. Οι δε Γάλλοι και Ιταλοί την επαύριο της συμφωνίας κατέστησαν σαφές ότι η εφαμρογή αυτής επαφίετο στην Ελλάδα. Αυτό τα λέει όλα. Πολύ απλά χωρίς την επέκταση στην ενδοχώρα ήταν απίθανο να κρατηθεί η Σμύρνη σε ελληνικά χέρια. Ο Βενιζέλος αυτό πιθανώς το κατάλαβε, αλλά το κατάλαβε αργά. Όπως και να έχει αυτό ήταν το λάθος του και ήδη όλοι οι στρατάρχες ( Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικάνοι) και ο Μεταξάς του το ειχαν πει. Αλλά ως γνωστόν... για το Βενιζέλο ο πόλεμος και η πολιτική είναι πολύ σημαντικά για να τα αφήνει στους στρατιωτικούς.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»

Στις 28 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου

Έτσι θα διοικούνται οι δήμοι από τον Σεπτέμβριο

Οι τελικές αποφάσεις τη κυβέρνησης προσδιορίζουν το εύρος της συνεργασίας Βούρου- Γρετζελιά

Ο Βούρος παίζει «κατενάτσιο» και περιμένει τον Θεοδωρικάκο

Γκρίνιες, παράπονα και τριβές στην «Πολιτών Πολιτεία» για την κατανομή των αρμοδιοτήτων

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστεί και δεσμεύεται

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα

Σαββατοκύριακο στο ΠΠΙΕΔ με «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»

Καταστροφή του περιπτέρου της στην πλατεία Πατριάρχου καταγγέλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Την Πέμπτη η εκδήλωση του ΚΚΕ στο Α' ΚΑΠΗ

Εάν ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ, σταυρώνεις και τη Φιλαδελφειώτισσα Ειρήνη Γκαμάτση

Ο Γιάννης Χλωρός αναλαμβάνει τον Άτταλο

Βούρος: «Ματαιοπονεί και αποδεικνύεται ολίγιστη» η ομάδα Βασιλόπουλου

Οι γονείς έχουν κρίση

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Διαμαντής
Αν δεν καταλαβαίνεις, τότε δεν ζεις σε αυτή την πόλη. Αν καταλαβαίνεις πολύ καλά κι ενοχλείσαι, μάλλον είσαι ο ... Γ.Π....

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: ρο
@Αεκτζης κατοικος (08/08/2019 18:56) και τι θα κερδισετε απο το κατασκευασμα του μελισσανιδη; απορω γιατι εσυ και οι αλλοι 100.000 συνοπαδοι...

«Εμείς κάνουμε κουμάντο»
Xρήστης: Γ.Π.
Διαμαντή η γράψε αυτό που θέλεις να πεις ή αλλιώς μην γράφεις τίποτα. Το να γράφεις κάτι που δεν το καταλαβαίνει κανείς δεν έχει νόημα. Χάνε...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: @Ροντρίγκεζ (09/08/2019 15:08)
Θα κριθεί απο το έργο του. Ούτε απο το πότε έφυγε απο την πόλη ούτε απο το κόμμα στο οποίο ανήκε. Το ίδιο θα συμβεί και με όποιον κυβερνά. Ό...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Ροντρίγκεζ
@18:56 Μια τετραετία και πολύ του είναι. Και να `ναι κι ευχαριστημένος που είχε απέναντί του ως αντίπαλο τον αχρηστότερο όλων. Τον φασιστάκο...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Αεκτζης κατοικος
Ουγκανε 28 αυγουστου ορκιζεται δημαρχος ο Γιαννης και θα τον βλεπεις για πολλα χρονια σε αυτη την θεση.Η πολη ξεβρωμισε οριστικα απο τα παρα...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Καππαδοκίας
Δεν εχει καυσωνα στα φιλαδελφεια.Βγαινω στην μπαλκοναρα μου και μου κανει σκια το γηπεδο ολα υπεροχα ολα τελεια ολα μαγικα.Και φυσικά δεν θα...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: ΟΥΓΚΑΝΟΣ
@@ΟΥΓΚΑΝΟΣ (05/08/2019 10:45) (06/08/2019 19:43) Όπως πάντοτε συνεχίζεις τις βρισιές. Θα σε πω, λοιπόν, Χατζηαβάτη. Ξέρεις αυτός που σπάει τ...

Στις 28 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου
Xρήστης: @ πολιτικός αλήτης
Αλητη, πούλα καμία πετσέτα να πιάσεις στόχο κι άσε μας ήσυχους Αύγουστο μήνα. ...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Κατοικος
Ποτέ δεν ημουν φασίστας σύριζα ψηφιζω αλλά στις δημοτικές ψήφισα Βούρο για να φύγει ο ακατανόμαστος.Αιντε γαυράκο που θα μας το παίξεις μορφ...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: @ΟΥΓΚΑΝΟΣ (05/08/2019 10:45)
Εσύ ρε καραγκιόζη τι είσαι; Η εφορία; Μην ανησυχείς δεν θα τα πάρει από το ταμείο του Δήμου. ...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Δεξί Εξτρέμ
@(05/08/2019 10:45) Μια καλή ιδέα για να ξεχρεώσει είναι να παντρευτεί καμιά πλουσιοκόρη. Ξέρω έναν που το έκανε και τώρα το παίζει μούρη κα...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: ΟΥΓΚΑΝΟΣ
@ Νέο οπαδικό σύνθημα (01/08/2019 20:06) Για το σύνθημα που έβγαλες ειδικά, θα ήθελα να σου θυμίσω ότι δεν έχω μπει ποτέ στην διαδικασία να ...

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: Νεος χαλκηδονιος
Τελευταιος δεκαπενταύγουστος με δημαρχο τον Αρη επιτελους δεν σντεχεται αλλο αυτη δημοτικη αρχη....

Πώς ψήφισε χθες η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα
Xρήστης: ΟΥΓΚΑΝΟΣ
@Κατοικος (01/08/2019 07:23) 07:23 δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις;. Το σχολιάκι σου είναι χωρίς τόνους, με ορθογραφικά (όπως πάντα) λάθη-...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©