Τι έχει η Ιταλία, που δεν έχει η Ελλάδα;

Δημοσιεύτηκε στις 02/11/2015 στην κατηγορία Παρεμβάσεις  |  1 σχόλιο

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

 

Πρώτα η είδηση, από το in.gr και μετά το σχόλιο.

*****

 

«Λίφτινγκ» στη Φοντάνα ντι Τρέβι, το μνημείο ορόσημο της Αιώνιας Πόλης. Γνωστός οίκος μόδας ανέλαβε την αποκατάσταση του μνημείου, ενώ και άλλα σημαντικά μνημεία στη Ρώμη αποκτούν νέο πρόσωπο.

Επισήμως, το μνημείο θα παραδοθεί στο κοινό την Τρίτη, μετά από 17 μήνες εργασιών. Εργάτες βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο διάσιμο σιντριβάνι, όπου το 1960 η Ανίτα Έκμπεργκ έκανε την περίφημη «βουτιά» της για της ανάγκες της ταινίας La Dolce Vita του Φελίνι.

Τα μάρμαρα στη Φοντάνα ντι Τρέβι καθαρίστηκαν, ενώ τα συνεργεία έπρεπε να προσέξουν να μην καταστραφεί το μνημείο.

 

Μια ομάδα 26 συντηρητών προχώρησε σε έλεγχο των ρωγμών και των στηριγμάτων χάλυβα, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη συμβάντος του 2012, όταν τμήματα του συντριβανιού κατέρρευσαν.


Πολλοί κατηγορούσαν τις δημοτικές αρχές ότι παραμελούσαν το μνημείο, ωστόσο η αποκατάστασή του θα κόστιζε πολλά χρήματα σε μία χώρα χτυπημένη από την κρίση. 

Ο οίκος Fendi αποφάσισε να δωρίσει 2,18 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση του συντριβανιού, ενώ δώρισε άλλα 320.000 ευρώ για τον καθαρισμό των τεσσάρων συντριβανιών (Le Quattro Fontane). Η αποκατάσταση του μνημείου αυτού ολοκληρώθηκε τον Μάιο.

Στη Ρώμη έχει ξεκινήσει μία ευρύτερη επιχείρηση αποκατάστασης σημαντικών μνημείων. Η επιχείρηση αυτή γίνεται πραγματικότητα μέσα από τις δωρεές αρκετών εταιρειών.

Πρόσφατα, ο οίκος κοσμημάτων Bvlgari δώρισε 1,5 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση της Πιάτσα ντι Σπάνια και των εμβληματικών σκαλιών της, γιορτάζοντας 130 χρόνια λειτουργίας.

Παράλληλα, ο Ντιέγκο Ντέλα Βάλε, διευθυντής της εταιρείας υποδημάτων Tod's έχει ξοδέψει 25 εκατομμύρια δολάρια στο Κολοσαίο. 

Τις δωρεές αυτές ενθαρρύνει ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκάνι, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε ότι όσοι προσφέρουν χρήματα για την αποκατάσταση μνημείων, θα απολαμβάνουν φοροελαφρύνσεις. 

«Στόχος είναι να βοηθήσει εταιρείες, πολίτες, μουσεία, ιδρύματα -αλλά κυρίως έχει εκπαιδευτική αξία, καθώς η Ιταλία δεν έχει σύστημα crowdfunding» είπε ο ιταλός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι φοροελαφρύνσεις ισχύουν τόσο για μεγάλες δωρεές, όσο και για μικρές από επισκέπτες σε ιταλικά μνημεία και μουσεία. 

«Η πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλίας είναι μεγάλη, τα ποσά που απαιτούνται είναι τεράστια, τόσο από ιδιώτες, όσο και από το κράτος» σημείωσε, μιλώντας στην εφημερίδα Observer.

*****

 

Τι έχει, λοιπόν, η Ιταλία, που δεν έχει η Ελλάδα; Δυο πράγματα:

 

Πρώτον, μια αστική τάξη με συνείδηση της ταυτότητάς της, που δεν διστάζει να βάλει το χέρι στην τσέπη και από τα κέρδη της να βοηθήσει στη συντήρηση των μνημείων που κάνουν τη Ρώμη μια Παγκόσμια Πόλη και δίνουν εργασία και χρήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλούς πολίτες, διατηρούν κι αυξάνουν την επισκεψιμότητα στα μουσεία της ιταλικής πρωτεύουσας και, το κυριότερο, συνεχίζουν να συνδέουν τη Ρώμη και την πολιτιστική της κληρονομιά με την παγκόσμια Παιδεία κι ιδιαίτερα με το τμήμα της που αφορά στο Ρωμαϊκό Πολιτισμό. Εάν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε στην Ελλάδα -δηλαδή οργανωμένη συνεισφορά μεγάλων επιχειηματικών ομίλων στη διάσωση των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς- τότε θα είχαμε πρώτα από όλα τους κατ' επάγγελμα (δηλαδή επ' 'αμοιβή) εχθρούς του "παγκόσμιου καπιταλισμού" να διαδηλώνουν με πλακάτ και συνθήματα του τύπου "κάτω τα χέρια από τον πολιτισμό", "ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα" και άλλες τέτοιες αστειότητες και δεύτερον (κατά τη γνώμη μου σημαντικότερο) μια αστική τάξη με συναίσθηση της ταυτότητας και της αποστολής της, δηλαδή της αυξημένης συνεισφοράς στην κοινωνία, αντίστοιχης των εσόδων που οι επιχειρήσεις της έχουν από τη δραστηριοποίησή τους μέσα στην κοινωνία. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα περιμέναμε 20 χρόνια με κρατικά χρήματα που δεν περισσεύουν να επισκευασθεί ο λόφος της Ακρόπολης, δεν θα έκλεινε και τυπικά ο Ναός του Επικουρείου Απόλλωνος και δεν θα ξανασκεπαζόταν με... σεντόνια, σαν σαβανωμένος, για να μην φθείρεται, δεν θα ξοδεύονταν τόσα κρατικά χρήματα για την επισκευή του Λευκού Πύργου και της Βεργίνας, ούτε για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη. Τέτοια αστική τάξη, δυστυχώς δεν έχουμε. Έχουμε μεμονωμένες περιπτώσεις ευαίσθητων και έτοιμων να ξοδέψουν σε τέτοιες δράσεις επιχειρηματιών, που οι περισσότεροι το κάνουν εν κρυπτώ, λες και κάνουν κάτι κακό, για να μην αντιμετωπίσουν τη μήνι και τη χλεύη των προθύμων να εκστρατεύσουν στους δρόμους με πλακάτ "επαναστατών", ή να μην οδηγήσουν αυτούς που αποκαλούμε "γνωστούς- αγνώστους" να προβούν σε δολιοφθορές στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων που "τόλμησαν" να δώσουν χρήματα για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, προκειμένου να... σώσουν τα μνημεία από την... ιδιωτικοποίηση. Τόσος κρετινισμός!

 

Δεύτερον, δεν έχουμε μια πολιτική τάξη που να ευνοεί τέτοιες ενέργειες. Η είδηση αναφέρει ότι όλη αυτή την προσπάθεια στηρίζει και συντονίζει ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού. Κάτι σαν τον δικό μας Μπαλτά, δηλαδή, που λέει ο λόγος. Φαντάζεστε τον Μπαλτά -και τις απόψεις του περί ταύτισης της αριστείας με τη ρετσινιά- να οργανώνει τέτοιες πρωτοβουλίες; Ούτε για πλάκα δεν μπορεί κανείς να το σκεφτεί. Και το ζήτημα δεν είναι της σημερινής κυβέρνησης, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Το δίλημμα δεν είναι Μπαλτάς ή Τζαβάρας, στο ίδιο τσουκάλι της παρακμής βράζουν. Στο κάτω- κάτω οι προηγούμενοι ήταν που θα μπορούσαν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στους κύκλους των επιχειρηματιών με δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων πρωτοβουλιών. Αλλά ούτε το τόλμησαν, κυρίως δε ούτε το σκέφτηκαν. Δεν μιλώ, συνεπώς, σε αυτό το δεύτερο κομμάτι, για την "αριστερή πολιτική τάξη" αλλά για "όλη την πολιτική τάξη". 

 

Αυτά έχει η Ιταλία, που δεν έχει η Ελλάδα: Η πρώτη έχει μια αστική τάξη που συναισθάνεται την αποστολή της και μια πολιτική τάξη που προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτή τη συναίσθηση, κι η δεύτερη έχει μια μεταπρατική δήθεν "αστική" τάξη κι έναν ευνουχισμένο αριστερισμό που τρέχει στους δρόμους και πανικοβάλλει όποιον θέλει να βοηθήσει, καθώς και μια σάπια πολιτική τάξη, που το μόνο που τη νοιάζει είναι η δική της επιβίωση, και όλα τα άλλα... γαία πυρί μειχθήτω.

 

Καλή εβδομάδα νάχουμε...

Γράψτε την άποψή σας

Τι; (02/11/2015 09:06)

Οι κακοί ιδιώτες να απλώσουν χέρι στην πολιτιστική μας κληρονομιά και να τους κάνουμε και φοροελαφρύνσεις; Τι είμαστε; Προδότες του λαού;

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Τίμησαν όσους προσπάθησαν στην καταστροφή στο Μάτι, οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας

Θλίψη στην πόλη: Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Δημήτρης Αλαφάκης

ΑΕΚ - Άρης...

Νίκη στο μεγάλο ντέρμπι και μόνος δεύτερος ο Ιωνικός

Έκοψε την πίτα του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

Έκοψε την πίτα της η τοπική Νέα Δημοκρατία

Νέο μπαράζ φορολογικών ελέγχων - ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας

SOS για τη γρίπη: Στους 38 οι νεκροί - 20 θύματα σε μία εβδομάδα

Δραγασάκης: Αν χρειαστεί, τις τράπεζες θα τις πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος!

Πώς χάνουν χρήματα μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς να το καταλάβουν

Συνελήφθη ληστής που είχε ρημάξει σπίτια στη Νέα Φιλαδέλφεια

Με τη διοίκηση του Ιωνικού συναντήθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση

Νίκησε και τον Ηλυσιακό ο Ιωνικός

Συνέλευση και εκλογές στην Πολιτιστική Αναγέννηση

Δημοφιλέστερα άρθρα

Άρχισε να μοιράζει προεκλογικά «καθρεφτάκια» και «βόλτες τις γειτονιές» ο Βασιλόπουλος

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιτίθεται...

Εκδήλωση των «Πρασίνων» για τα ρέματα της Αττικής

Έχασε ο Ιωνικός - Θα ήταν μόνος πρώτος

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Για μια... χούφτα κουκουλοφόρους διέλυσε τη συγκέντρωση η Αστυνομία

Υποψηφίους ανακοίνωσε το «Ξανά Μαζί»

Δυο κενές θέσεις στον βρεφικό σταθμό στη Νέα Χαλκηδόνα

Σε έρευνα για τους πιο αποτελεσματικούς δήμους του 2017, ο δικός μας, φυσικά, δεν υπάρχει πουθενά!

Κι όμως: Μπορείτε να έχετε δικό σας σπίτι, εντελώς δωρεάν! Δείτε τις προϋποθέσεις

Χωρίς «Πράσινη» υποψήφια οι δημοτικές εκλογές της πόλης μας

Παραιτήθηκε η Νανή Πολίτου από δημοτική σύμβουλος - Στη θέση της η Δανάη Εμμανουήλ

Με Τσίπρα, ή χωρίς;

Oxfam: Οι 26 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν περιουσία ίση με αυτή του φτωχότερου 50%

Τι γράφει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι Πρέσπες και η εξίσωση των Δυτικών Βαλκανίων

Η Αλήθεια Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Τελευταία σχόλια

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας
Xρήστης: GeorgeAEK
Εγώ περιμένω για να σας κρίνω αποδείξεις ότι αγαπάτε και ενδιαφερόσαστε πράγματι για την πόλη. Περιμένω οπότε να εκφράσετε την ικανοποίηση σ...

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας
Xρήστης: απολογισμος
...λιγα λογια κ καλα. ελπιδοφορα φαινεται η κινηση σας και με προοπτικη. υπαρχει ενα πολιτικο κενο στον δημο μας, πολυ σημαντικο κ αυτο πρε...

Έκοψε την πίτα της η τοπική Νέα Δημοκρατία
Xρήστης: Βρε σεις
Τον Στέφανο τι τον μπλέκετε με τους υπολοίπους; Να τον κάψετε θέλετε;...

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας
Xρήστης: @Ανωνυμος (15/02/2019 12:05)
Άκου καραγκιοζάκο. Η ΑΕΚ και ο κόσμος της ποτέ δεν ασχολείται με επαναστάτες του γλυκού νερού και πουθενάδες. Ξεστραβώσου μήπως κατανοήσεις ...

Βασίλης Τριχιάς
Xρήστης: Dafopulos kostas
Εξαιρετικός, τον είχα καθηγητή 86’-89’ τα συλλυπητήρια μου...

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας
Xρήστης: Κώστας
@12:05 Το βλακόμετρο βαράει 1000 μόλις φυσάς... Δεν έχεις καμία επαφή με την πραγματικότητα και το αποδεικνύεις κάθε μέρα κατά φαντασία επαν...

Έκοψε την πίτα της η τοπική Νέα Δημοκρατία
Xρήστης: Ανωνυμος
@11.05 Το βασικό είναι το πρώτο που αναφέρεις! Η δε οποιαδήποτε διαφωνία σε στέλνει σπίτι σου και όχι σε ανταγωνιστικό στρατόπεδο! Τώρα τα π...

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιτίθεται...
Xρήστης: Ανώνυμος
@12.26 Για την ΚΚΕ είμαι σίγουρος και δεν χρειάζεται καμμιά πισινή! Άλλο το ΚΚΕ και άλλο το οποιοδήποτε "αριστερό" κόμμα!...

Έκοψε την πίτα του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ
Xρήστης: Mπερδεύτηκα λίγο με μια φωτογραφία
Νόμιζα ότι ήταν από παλαιότερη εκδήλωση του τμήματος Γυναικών της ΝΔ....

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιτίθεται...
Xρήστης: Γκεημ Οβερ
@Ανωνυμος (14/02/2019 15:15) Μην ε'ισαι τ'οσο σ'ιγουρος. Κρ'ατα πισιν'η....

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας
Xρήστης: Μάξι Μιλιανός ®o V Εσπiέρος
@ Κομμουνιστική Τάση (Επαναστατική Κίνηση) Παρά τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες που καλλιεργείτε γενικώς... Παρά το ότι μέχρι το δημοψήφισμα ...

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας
Xρήστης: Ανωνυμος
Παιδιά προχωράτε! Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα σας έδωσε το οκ! Για φανταστείτε οι ψηφοφόροι της πόλης μας! Για ότι θέλουμε να φτιάξουμε...

Έκοψε την πίτα της η τοπική Νέα Δημοκρατία
Xρήστης: Ανωνυμος
@23.43 Η κεντροδεξιά είναι διασπασμένη και στην κεντρική πολιτική σκηνή! Έχεις πανικοβληθεί επειδή παρά τα όσα έγιναν αποτελεί ένα από τα φα...

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιτίθεται...
Xρήστης: Ανωνυμος
@18.48 Ο ηλίθιος ζει ανάμεσα μας ! Δεν θα σε πείσει τίποτα το διαφορετικό από αυτό που σου έβαλαν μέσα στο κεφάλι σου μετά από τόσα χρόνια π...

Η Επαναστατική Κίνηση για το στέκι νεολαίας
Xρήστης: Το ρεζουμέ.
Κόπηκε η εξ αριστερών υπερεπαναστατική κριτική των λαϊφσταλιστών του τσε γκεβάρα και μπήκαν σε συζήτηση πως θα λειτουργήσει το νέο στέκι. Ο ...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©